Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Ти си глуп, или така те викаат во маало! Каде прочита дека човекот не сака да врати? Пази тебе баба ти да не те подбере на шамари што и ја трошиш пензијата :D Како кокиче ќе бидеш после :D

Очигледно ти си ГЛУП..10 години го ака човекот за парите,мене ми мириса дека несака да му ги врати,зошто иначе би одолговлекувал 10 ебани години?Ај пошто си паметен кажи ми.

Очигледно ти си ГЛУП..10 години го ака човекот за парите,мене ми мириса дека несака да му ги врати,зошто иначе би одолговлекувал 10 ебани години?Ај пошто си паметен кажи ми.
дужи на многу луѓе,бидејќи се големи пари у прашање,ради тоа не ги враќа...

@Black Hok затоа што не се работи за малку пари. Овој случај е без договор. Има случаи каде се позајмуваат 100тици илјади евра. На 10, 20, 30 години. И нема на лепе очи, туку фино и културно се пишуваат рокови, начин на уплата и сл. @JETKUNDO Според Закон за облигациони односи, рок на застарување е 5 год (нема посебно за заем). Еве и тужба да има, тоа е плус 10. Штом досега не е покренато ништо, само со добро можеш барем дадените пари да ги вратиш.

@Black Hok затоа што не се работи за малку пари. Овој случај е без договор. Има случаи каде се позајмуваат 100тици илјади евра. На 10, 20, 30 години. И нема на лепе очи, туку фино и културно се пишуваат рокови, начин на уплата и сл. @JETKUNDO Според Закон за облигациони односи, рок на застарување е 5 год (нема посебно за заем). Еве и тужба да има, тоа е плус 10. Штом досега не е покренато ништо, само со добро можеш барем дадените пари да ги вратиш.
So toj zakon 99.9% ne pominuva nikade kolku e na niv i nivnite svedoci da tolku e na drugite ne. Taka da ova e cisto lihvarstvo i ako nekako uspee da se vrati dolgot e dobrovolno ili preku reket !

ROMA ROMA ROMA

И чаре?Да го чека уште 10 години ли?

Значи не знам како е направено,татко ми нејќе да збори за тоа,ниту за сума ниту за како е направено...татко ми е економиста по струка,така да не верувам да бил толку глупав 12 години ништо да не превземе...дали ако на пример,го чекал 1 година на лепе очи,а после тоа го седнал и му дал некаков документ да потпише,карикирам,јас тој и тој,на тој и тој датум,му дадов на тој и тој,толкава сума,се обврзувам во рок од 10 години да му ги вратам,ако не да ми биде одземено тоа и тоа ? од правен аспект дали имало таква опција ?

И чаре?Да го чека уште 10 години ли?
А што да прави, душата да му ја земе? Никој не го терал да даде без договор. Ако е фер и чесен, полека може да му враќа "на рати", без камати, затоа што очигледно не може. А, ако не, папала маца. Колку и да не одговара, јебига. Другпат отвори очи, па давај.

@JETKUNDO така може, заштитен е.
А во рок од колку години може да му дадеш таков докуемнт,потоа на нотар да го завереш ? бидејќи имаме и адвокат во блиска фамилија,верувам дека се консултирал,башка и има пријатлеи адвокати,сигурно не го оставил 12 години на муабет да ќе ти ги вратам...за пари,треба да продаде одреден капитал и машини за да врати...

пример,ако му дал таков документ и во него да пишувало и за камата,смее да се завере на нотар и сето тоа да биде легално ?

А во рок од колку години може да му дадеш таков докуемнт,потоа на нотар да го завереш ? бидејќи имаме и адвокат во блиска фамилија,верувам дека се консултирал,башка и има пријатлеи адвокати,сигурно не го оставил 12 години на муабет да ќе ти ги вратам...за пари,треба да продаде одреден капитал и машини за да врати...

пример,ако му дал таков документ и во него да пишувало и за камата,смее да се завере на нотар и сето тоа да биде легално ?
Ako toj se nafati ti napravi nekoj dogovor uste odma nov i toj kje bide legalen. Mislam na notar samo da znaes deka 99% sum siguren deka neamees kamati da spomnuvas tuku samo pozajmica. E sega ako toj se nafati i kamatata da bide vklucena togas vie pozajmicata napisete ja povisoka za tolku kolkunkje se dogovorite odnosno za kamatata. Ali sepak najubavo e za vakvi raboti da si se rasprasas na notar za 100% sigurnost.

ROMA ROMA ROMA

Ako toj se nafati ti napravi nekoj dogovor uste odma nov i toj kje bide legalen. Mislam na notar samo da znaes deka 99% sum siguren deka neamees kamati da spomnuvas tuku samo pozajmica. E sega ako toj se nafati i kamatata da bide vklucena togas vie pozajmicata napisete ja povisoka za tolku kolkunkje se dogovorite odnosno za kamatata. Ali sepak najubavo e za vakvi raboti da si se rasprasas na notar za 100% sigurnost.

ROMA ROMA ROMA

Може и вообичаено е, а и правно е дозволено, договор за заем да се склучи и да се предвиди пресметување на одредена камата. Не дозволено е лихварство, кое пак во пракса, се прави баш како што предлагаш, со склучување на договор во кој фиктички се определува заем повисок од дадениот.

ROMA ROMA ROMA
[DOUBLEPOST=1445524183][/DOUBLEPOST]
Како ќе докаже татко ти дека некогаш на лице Х позајмил пари? Па уште и камата? Тоа е класична лихва. Само финансиски институции смеат да "позајмат" пари со камата. Банки. Кредит. Со услови, папирологија до таван и ПОТПИС! Нека биде среќен човекот да е фер, па да му ги врати. Плус пари (камата) ќе биде премија, ако ја добие.
Секој смее да даде пари на заем со одредена камата, тоа не значи дека е лихварство. Отвори го кривичниот законик на рм и ќе видиш точно што претставува лихварство. И нее точно дека не може пред суд да се докаже дека дал пари на заем (со или без камата) иако не бил склучен писмен договор. Постојат и усмени договори. Нормално дека докажувањето за постоење на усмен договор е потешко но не и невозможно. Вообичаено постоењето на усмен договор се докажува со сослушување на сведоци и со распит на странки во својство на странки. Крајно, никогаш не се знае, можно е и оној кој ја зел позајмицата, тоа да го признае пред судот доколку е поштен.[DOUBLEPOST=1445525058][/DOUBLEPOST]
Облигации почнав со слушање, не сум баш скроз упатен али ќе пробам нешто, земи со резерва.
1. Не е нужно договорот да е писмен. Значи договор постои, но не е писмен.
2. Заем застарува, не сум сигурен колкав е рокот.
3. Ти требаат сведоци за да докажеш дека лицето X земало пари од тебе на заем.
4. И да докажеш, ако побарувањето застарило и должникот поднесе приговор дека застарило, не можеш ништо да вратиш, нит ќе си ги вратиш тие пари, да не зборам за камата.

У пракса многу тешко проаѓааат непишани договори (тоа пишани тешко проаѓаат).

Да речеме дека рокот на застареност на побаарување од заем е 3 години. Ако ти пред истекот на тој рок докажеш (со сведоци итн итн) дека лицето X од тебе земало пари, евентуалната тужба би требало да биде прифатена. На таква тужба, по истекот на тие 3 години, должникот може да поднесе приговор за застареност (судот не води сметка по службена должност).
Мада, сега веќе ова не иде на суд, туку пред нотар, па после се извршувња од извршител.

Али пак ти викам, во практика тешко проаѓаат непишани договори. За друг пат, памет. Легален начин не верувам да има за враќање на парите.

Мада, можда сум грешка за застарувањето на заемот. Најубаво да се консултира со адвокат.[/quote
Облигации почнав со слушање, не сум баш скроз упатен али ќе пробам нешто, земи со резерва.
1. Не е нужно договорот да е писмен. Значи договор постои, но не е писмен.
2. Заем застарува, не сум сигурен колкав е рокот.
3. Ти требаат сведоци за да докажеш дека лицето X земало пари од тебе на заем.
4. И да докажеш, ако побарувањето застарило и должникот поднесе приговор дека застарило, не можеш ништо да вратиш, нит ќе си ги вратиш тие пари, да не зборам за камата.

У пракса многу тешко проаѓааат непишани договори (тоа пишани тешко проаѓаат).

Да речеме дека рокот на застареност на побаарување од заем е 3 години. Ако ти пред истекот на тој рок докажеш (со сведоци итн итн) дека лицето X од тебе земало пари, евентуалната тужба би требало да биде прифатена. На таква тужба, по истекот на тие 3 години, должникот може да поднесе приговор за застареност (судот не води сметка по службена должност).
Мада, сега веќе ова не иде на суд, туку пред нотар, па после се извршувња од извршител.

Али пак ти викам, во практика тешко проаѓаат непишани договори. За друг пат, памет. Легален начин не верувам да има за враќање на парите.

Мада, можда сум грешка за застарувањето на заемот. Најубаво да се консултира со адвокат.
Кај договорите за заем рокот за застареност започнува да тече од втасаноста на побарувањето, а не од денот на склучување на договорот. Имено, ако денес склучиш договор за заем и договприте рок за враќање на заемот после 5 години, рокот на застареност ќе почне да тече по истекот на тие 5 години. Нормално, со поднесување на тужба рокот за застареност прекинува да тече. И ако може едно прашање, пошто прочитав дека сега си почнал со слушање на облигации, ме интересира од кај знаеш дали поминуваат или не во пракса усмени договори?

Последно уредено:
Постои институт Договорна камата во Закон за облигациони односи, секако дека може да се даваат пари со камата али каматата не смее да ја надминува одредена дозволена каматна стапка.

@Sase_Ohrid не дека не смее со камата да позајми, туку беше напишано: ...со заплашување да си ги земам парите... Во превод, сигурно каматата не е 3% или нешто ситно. Никој не вперува пиштол или заплашува за ситно. Затоа помислив на лихва.
Инаку, според кажување:...на лепе очи, излегува дека нема баш изгледни шанси да докаже. Како и да е, според мене или со добро или не ги гледа парите.

Последно уредено од модератор:
@Sase_Ohrid не дека не смее со камата да позајми, туку беше напишано: ...со заплашување да си ги земам парите... Во превод, сигурно каматата не е 3% или нешто ситно. Никој не вперува пиштол или заплашува за ситно. Затоа помислив на лихва.
Ако се во прашање 100.000 евра на пример без разлика дали каматата е 3% или 30% дефинитивно ке играат ПипиДугеДеветке..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom