Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Неможев да најдам , колку пари би коштало префрлување на имот од дедо на внук? Во случајот за спрат од куќа.
Од дедо на внук исто се плаќа како и од било кого, на било кого да префрлаш.
- 4% од вредноста на имотот (тоа у општина ќе го правиш)
- прво, околу 10.000 денари на нотар, (тоа ти е поскапата варијанта во која некои од работите нотарот ти ги брка - со нотарски запис - така чинам ја викаат таа услуга)
-плус разноразни давачки за уплатници енд шит

(ова ако ги имаш сите документи)

Во контекст на ова. Мене телевизорот ми е оставен во продавницата на 11.09.2015, додека мене таму ме информираа дека од продавницата на сервис бил пратен на 23.09.2015. Е сега логичното прашање кое се поставува. Кој датум е валиден, оној кога јас сум го оставил телевизорот или оној кога продавницата го пратила на овластен сервис? Тие може со тој датум да си калкулираат и да го напишат како им одговара бидејќи јас како купувач немам никаков пристап до таа информација. Тоа е на интерно ниво меѓу продавницата и сервисот.

Од една страна работниците во продавницата беа во право кога ме информираа дека тие не се овластени сервисери и нема врска кога сум го оставил таму, ама пак од друга страна на моето прашање што се случува ако тие го задржат таму телевизорот една година и не го праќаат на сервис не знаеја каков одговор да дадат.

Ај да видиме што ќе кажете на ова...
Единствен битен датум според кој почнуваат да течат роковите е оној кога продавачот го примил од тебе телевизорот за сервис

Здраво и од мене
Мој близок има работено во компанија од почеток на година до 30.06 дали му се следува к15 имам инфо дека компанијата ќе исплаќа ама не знам дали и него му следува.
Благодарам

Здраво и од мене
Мој близок има работено во компанија од почеток на година до 30.06 дали му се следува к15 имам инфо дека компанијата ќе исплаќа ама не знам дали и него му следува.
Благодарам
Ne mu sleduva stom ne e vraboten i najmalce treba da bide 6 meseci vraboten i da raboti uste, za da mu sleduva k-15

ROMA ROMA ROMA

Во контекст на ова. Мене телевизорот ми е оставен во продавницата на 11.09.2015, додека мене таму ме информираа дека од продавницата на сервис бил пратен на 23.09.2015. Е сега логичното прашање кое се поставува. Кој датум е валиден, оној кога јас сум го оставил телевизорот или оној кога продавницата го пратила на овластен сервис? Тие може со тој датум да си калкулираат и да го напишат како им одговара бидејќи јас како купувач немам никаков пристап до таа информација. Тоа е на интерно ниво меѓу продавницата и сервисот.

Од една страна работниците во продавницата беа во право кога ме информираа дека тие не се овластени сервисери и нема врска кога сум го оставил таму, ама пак од друга страна на моето прашање што се случува ако тие го задржат таму телевизорот една година и не го праќаат на сервис не знаеја каков одговор да дадат.

Ај да видиме што ќе кажете на ова...
Isto iskustvo so skapa pegla koja se zatnala i za 5 min rabota mi bese 9 meseci po servisi. Sega kje te poucam sto da napravis. Prvo datumot se racuna od koga ti si go ostavil tamu kaj sto si go kupil, bidejki ti si dolzen da go napravis toa tamu kaj sto si go kupil a ne ti da go nosis vo servis. Mene taka mi stoese prviot pat i koga pobarav nova pegla ne mi dadoa, pri podnesuvanje na zalba vo pazarna mi rekoa deka ne mi se vazi sto sum odnel jas sam vo videodata tuku sum trebal da odnesam vo tehnomarket kaj sto sum ja kupil. Toa vazi za onie firmi koi nemaat svoj servis. Sledno mi se sluci istoto kako tebe, mi igraa igracki so datumot, koga podnesov po vtor pat zalba toj od pazarna ispadna nekoj niven prijatel pa morav da baram priem kas sefot vo pazarna da mi se sredi rabotata i toa ako veruvas za celi 5 min, a mene me vlecea 9 meseci.

USTE EDEN BITEN SOVET ! Koga kje otides da go podignes televizorot ne im davaj livceto da ti go zemat, tuku samo kazi im gi broevite. Mene istoto mi go naprqvija prviot pat so peglata. Mi se javija deka e gotova na istekot na 30 den, mi go zemaa livceto navodno da mi ja donesat peglata i koga ja zemav poucen proveriv i NERABOTESE. Im barav da mi go vratat livceto, nesakaa tuku sakaa da mi napravat kako zalba i tuka im se otvaraat novi 30 dena. Za da ne ti se sluci istoto ne davaj dokumentot bez da vidis deka televizorot ti e ispraven. I ako odis vo pazarna i se bezobrazni so tebe pobaraj priem kaj sefot i kje zavrsis rabota 100%.

Pozdrav i so srekja :)

ROMA ROMA ROMA

Ne mu sleduva stom ne e vraboten i najmalce treba da bide 6 meseci vraboten i da raboti uste, za da mu sleduva k-15

ROMA ROMA ROMA
тој бил вработен претходно година и пет месеци, во истата компанија а во 2015 од 01.01 до 30.06 инаку нас не буни оти јас лани напуштив во октомври и ми исплатија ама тој е точнно 6 месеци и сега не знаеме дали му следува

тој бил вработен претходно година и пет месеци, во истата компанија а во 2015 од 01.01 до 30.06 инаку нас не буни оти јас лани напуштив во октомври и ми исплатија ама тој е точнно 6 месеци и сега не знаеме дали му следува
Ako napustil pa posle e davano k-15 togas nema pravo na nego. Ako e davano k-15 da receme juni a ti polnis vo septemvri 6 meseci togas e na gazdata dali kje ti dade ili ne posto zakonot vo toj slucaj e fleksibilen. Ti mozes da rabotis od januari do oktomvri i napustis a gazdata dava vo dekemvri k-15 ti nema da zemes. Da ima moze advokati koi kje te sovetuvaat obratno no kako kazav predhodno zakonot e fleksibilen i nema da dobies na sud.

ROMA ROMA ROMA

sakam da prasam dali znaete nekoja banka da dava kredit vraboten sum 5 meseci na neopredeleno vreme e sea site banki baraat da imas pominato 6 plati a jas imam 5

Ми треба многу точен одговор...пред извесно време дознав дека на татко ми му дужи еден човек пари....му дужел 10+ години,татко ми вика му тече камата на тие пари,ако не ги врати до тој и тој датум ќе му го земам дуќанот...е сега,парите,како што знам,се дадени без потпис,односно на лепе очи...па ме интересира дали има некој начин,ЛЕГАЛНО да го натераш да ти ги врати+ да му тече камата,или да му земеш нешто што вреди повеќе од тоа што ти дужи,и дали има НЕЛЕГАЛЕН начин да ги врати парите ? го знам оној принцип на заплашување,ама мислам на начин што би родил со плод,односно би си ги вратиле парите ?

@JETKUNDO Едно време те читав, сакаше во полиција да бидеш. Тоа пропадна (?!?), па се префрли на лихварство? Нема потпис, нема начин.

@JETKUNDO Едно време те читав, сакаше во полиција да бидеш. Тоа пропадна (?!?), па се префрли на лихварство? Нема потпис, нема начин.
Хаха,не бе,не е за мене за татко ми е,неам ја мои пари за лихва.Желбата за таму остана,само уште врските ги нема...:) абе 100% има начин некој,многу луѓе чекаат пари така,не може да нема начин...нешто на нотар да отиде да го препише нешто...

Хаха,не бе,не е за мене за татко ми е,неам ја мои пари за лихва.Желбата за таму остана,само уште врските ги нема...:) абе 100% има начин некој,многу луѓе чекаат пари така,не може да нема начин...нешто на нотар да отиде да го препише нешто...
Како ќе докаже татко ти дека некогаш на лице Х позајмил пари? Па уште и камата? Тоа е класична лихва. Само финансиски институции смеат да "позајмат" пари со камата. Банки. Кредит. Со услови, папирологија до таван и ПОТПИС! Нека биде среќен човекот да е фер, па да му ги врати. Плус пари (камата) ќе биде премија, ако ја добие.

Како ќе докаже татко ти дека некогаш на лице Х позајмил пари? Па уште и камата? Тоа е класична лихва. Само финансиски институции смеат да "позајмат" пари со камата. Банки. Кредит. Со услови, папирологија до таван и ПОТПИС! Нека биде среќен човекот да е фер, па да му ги врати. Плус пари (камата) ќе биде премија, ако ја добие.

Човекот земал пари,а кога дојде времето за враќање несака да врати..Море крши го од ќотек се да му ебам,па после нека пријави во полиција..

Човекот земал пари,а кога дојде времето за враќање несака да врати..Море крши го од ќотек се да му ебам,па после нека пријави во полиција..
Ти си глуп, или така те викаат во маало! Каде прочита дека човекот не сака да врати? Пази тебе баба ти да не те подбере на шамари што и ја трошиш пензијата :D Како кокиче ќе бидеш после :D

Облигации почнав со слушање, не сум баш скроз упатен али ќе пробам нешто, земи со резерва.
1. Не е нужно договорот да е писмен. Значи договор постои, но не е писмен.
2. Заем застарува, не сум сигурен колкав е рокот.
3. Ти требаат сведоци за да докажеш дека лицето X земало пари од тебе на заем.
4. И да докажеш, ако побарувањето застарило и должникот поднесе приговор дека застарило, не можеш ништо да вратиш, нит ќе си ги вратиш тие пари, да не зборам за камата.

У пракса многу тешко проаѓааат непишани договори (тоа пишани тешко проаѓаат).

Да речеме дека рокот на застареност на побаарување од заем е 3 години. Ако ти пред истекот на тој рок докажеш (со сведоци итн итн) дека лицето X од тебе земало пари, евентуалната тужба би требало да биде прифатена. На таква тужба, по истекот на тие 3 години, должникот може да поднесе приговор за застареност (судот не води сметка по службена должност).
Мада, сега веќе ова не иде на суд, туку пред нотар, па после се извршувња од извршител.

Али пак ти викам, во практика тешко проаѓаат непишани договори. За друг пат, памет. Легален начин не верувам да има за враќање на парите.

Мада, можда сум грешка за застарувањето на заемот. Најубаво да се консултира со адвокат.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom