Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Зборев АПЛИКАЦИЈА НА ТЕЛЕФОН не да снимаш некого на јавен простор.На СВОЈ телефон,за СВОИ потреби.Без ставање на јутуб фејсбук или не знам што.
Ne e bitno kaj e snimeno, bez sprotivno znaenje ili bar nekakvo predupreduvanje nemozes nisto. Ova ti go kazuvam od sopstveno iskustvo bidejki prvo mene na aplikacija snimano od telefon razgovor ne mi prifatija. Kako vtoro za da mozam da snimam so kameri vo sopstven dukjan moram da zalepam izvestuvanje.

Vo mene se borat Budalata i Genijot. Samo se plasam da ne popusti popametniot :P

Ај може некој имал искуство па ќе знае да ме посоветува.
Мој близок поднесе документи пред првостепена комисија за утврдување на работна способност заради потреба од промена на работно место.
Има комплициран случај на коскени болести, оштетен колк, едниот целосно едниот делумно, дискусхернија, ишијас.
Пред некој ден добива по пошта НАОД И МИСЛЕЊЕ дека е способна да си ја врши работата, односно и го одбиваат барањето за промена на работно место.
Во подрачната единица на ФЗО и велат дека може единствено да поднесе повторно по шест месеци, а на овој наод и мислење не може да се поднесе никаква жалба до второстепена комисија, бидејќи не е решение.
Решение издавале само на оние кои барале инвалидска пензија и тоа било во надлежност на Фондот, а оние кои барале скратено работно време и промена на работно место добивале само наод и мислење и тие случаи спаѓале под законот за работни односи. (така некако јас разбрав)
Се надевам ме разбравте. Можеби некој има искуство со ова па прашањето ми е дали може да се стори нешто, или единствено преостанува повторно да се поднесе барање по шест месеци.
Благодарам. :nesumjas:
Imav eden drugar koj imase slicen problem, go raznesoa vo vojnata 2001 i edvaj ostana ziv. Denes zivee so komplikacii po zdravjeto i so strapneli u glava, seto toa medicinski od vojska i voena bolnica potkrepeno so dokumenti pa mu trebase vreme duri lani da mu zgolemat procentot na invalidnosta posle tolku vreme. Ne vikam deka odednas tuku on nonstop ide tamu na tie sostanoci i stalno mu zgolemuvaat za smesni 5-6%. Kao da se smenilo nesto od pred 14 godini. Muabetot mi bese sto tie pravat se samo da te zafrknat.

Imav eden drugar koj imase slicen problem, go raznesoa vo vojnata 2001 i edvaj ostana ziv. Denes zivee so komplikacii po zdravjeto i so strapneli u glava, seto toa medicinski od vojska i voena bolnica potkrepeno so dokumenti pa mu trebase vreme duri lani da mu zgolemat procentot na invalidnosta posle tolku vreme. Ne vikam deka odednas tuku on nonstop ide tamu na tie sostanoci i stalno mu zgolemuvaat za smesni 5-6%. Kao da se smenilo nesto od pred 14 godini. Muabetot mi bese sto tie pravat se samo da te zafrknat.
Многу ми е жал. И јас истото го мислам ама ај не сакав да бидам вулгарна, на сите ни е јасно кај живееме. Значи психопатски е вакви замки да смислуваш во законот.
Извештаи од тројца различни специјалисти дека личноста е речиси инвалид, дека може да се влоши состојбата само никако да се подобри, они ти викаат не, способна е за работа. И шо да правиме натака муабет. :facepalm:

Snimkite se napraveni na rabotno mesto, spored mene...
Ја вкаа лаички,договор за работа ? исплата на плата,каде ? на жиро сметка сигурно не,нормално на рака,доказ за тоа ? да била со лиценца и преку фирма тогаш да,на работа ја снимале,ама вака...

Ја вкаа лаички,договор за работа ? исплата на плата,каде ? на жиро сметка сигурно не,нормално на рака,доказ за тоа ? да била со лиценца и преку фирма тогаш да,на работа ја снимале,ама вака...
Dada, vo pravo si, ne veruvam deka uopste nesto od toa imale.
Ama ipak, spored mene ne e pravedno za babava odma da se izrece pritvorot. Bez nikakva istrazna postapka bez nisto, bap - pritvor.
Mnogu nefer i nekorektno od rodditelite - snimkata na web da ja objavis. Da ne zboram deka oni ja plakjale sekoj mesec, a ne ja prijavile i ne i plakjale pridonnesii ne i tecel staz...ama dzabe, dokaz nema.

Niso aj...

@dzesika сигурно и бабава не сакала регуларно вработување. Инаку, к*рац пензија и плата одеднаш ;) Не се само родителите проблем по тоа прашање. А и не знам, дали е регулирано да основаш ДООЕЛ од едно лице со дејност чување деца?
Која истражна постапка ја бараш, кога имаш апла снимка што се случувало? Ти да си бранител на група која ограбува банка, ќе се вадиш дека не се тие на снимките? :D

Ne e tolku stara za penzija bre hahaha :)
Ne mora da bide dooel, ima posebni clenovi od zro sto ureduvaat takkovtip na rabota, pomaganje po doma i sl.
A i vo dogovoorot moze da senavede za sto ja vrabptuva ovoj i kraj :D
Ako sum obvinitel kaj so pljackaat banka....ne planiram so krivicno da se bavam, ama mi se cini deka prvenstveno ke gledam kkjarza mene da imma nekakov. Vo slucajov, roditelite se vmrovci, go doznavaat ova i nivnata dadilka ja turaat u zatvor. Da bese moja snimkata, da im ja odnesev ke mi recea: A babava,nacrno raboti kaj tebe?

@dzesika не претерувај. Ебате судијката што би била, нив ќе ги казниш за работа на црно, а бабава ќе ја пуштиш поради педерски доказ? Требало да ѝ кажат дека ја снимаат :D
Да не заборавам, притвор не се одредува по завршување на истражна постапка, туку додека трае ;)

Ve molam za mala pomos,vo slucaj na izvestuvanje od strana na izvrsitel deka ke ja blokira smetkata i odzeme 1/3 od penzijata a penzijata iznesuva 4.700 denari i spored zakonot na takvi minimalni iznosi na penzii ne moze da se izvrsi naplata, kako treba da se postapi???
Izvrsitelot ne znae kolkava e penzijata a dokolku e blokira smetkata ke se zgolmat trosocite okolu blokiranjeto na smetkata,ve molam za sovet :(...

@dzesika не претерувај. Ебате судијката што би била, нив ќе ги казниш за работа на црно, а бабава ќе ја пуштиш поради педерски доказ? Требало да ѝ кажат дека ја снимаат :D
Да не заборавам, притвор не се одредува по завршување на истражна постапка, туку додека трае ;)
Ne vikam deka ke ja pustam, ama barem nema odma u pritvor da ja stavam...ekspresno! Zosto dosega za mn drugi raboti ne se ekspresni taka...?
Kako i da e...izbegavme od temata :D

Snimkite se napraveni na rabotno mesto, spored mene...
:icon_lol:
Која истражна постапка ја бараш, кога имаш апла снимка што се случувало? Ти да си бранител на група која ограбува банка, ќе се вадиш дека не се тие на снимките? :D
Таа која е регулирана во ЗКП, еден судија мора да утврди посебни околности за да изрече мерка притвор, а тие околности не може да ги утврди од гледање снимки на јутуб или фејсбук, него од претходна постапка.

Конкретно тука, не верувам дека е водена комплетна истрага, притисокот од јавноста е клучен во вакви ситуации...

Ve molam za mala pomos,vo slucaj na izvestuvanje od strana na izvrsitel deka ke ja blokira smetkata i odzeme 1/3 od penzijata a penzijata iznesuva 4.700 denari i spored zakonot na takvi minimalni iznosi na penzii ne moze da se izvrsi naplata, kako treba da se postapi???
Izvrsitelot ne znae kolkava e penzijata a dokolku e blokira smetkata ke se zgolmat trosocite okolu blokiranjeto na smetkata,ve molam za sovet :(...
извади му од банка потврда дека е толку пензијата и однеси му ја, шо побрзо, внимавај на рокови

:icon_lol:

Таа која е регулирана во ЗКП, еден судија мора да утврди посебни околности за да изрече мерка притвор, а тие околности не може да ги утврди од гледање снимки на јутуб или фејсбук, него од претходна постапка.

Конкретно тука, не верувам дека е водена комплетна истрага, притисокот од јавноста е клучен во вакви ситуации...

Како доказ во обвинителниот акт е наведен видео клипот кој бил доставен до обвинителството од страна на родителите на бебето. Нема тука никакво youtube, facebook и глупости. Запазена си е постапката, судијата на претходна постапка земајќи го во предвид доказот утврдил дека е потребно да биде изречен притвор на осомничената поради постоење на околности предвидени за изрекување на мерка притвор согласно ЗКП.

Јавноста има влијание ама не може судија да изрече притвор врз основа на притисок од јавноста. Во нашиот систем секојдневно се изрекува притвор како добро утро (што не е оправдан), а сите баш се фатија за овој случај со прашања зашто притвор, како притвор, не била водена постапка како што треба трт мрт.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom