ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ „Јустинијан Први“ Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата Mortisha
  • Време на започнување Време на започнување
Јас сум прва година на правен и од оваа година имаме само еден колоквиум кој е услов за да се пријави испит. Би сакала да ме информирате дали доколку се падне на колоквиум, има шанси за поправен и дали се доплаќа или не? И кога најчесто се закажува тој поправен колоквиум?

Ima popravni vo januari. Ne znam dali se doplakja ama znam deka ima. Den-dva pred ispitite se.

Јас сум прва година на правен и од оваа година имаме само еден колоквиум кој е услов за да се пријави испит. Би сакала да ме информирате дали доколку се падне на колоквиум, има шанси за поправен и дали се доплаќа или не? И кога најчесто се закажува тој поправен колоквиум?
Се плаќа само во казнена сесија (мартовска, окттомвриска), а во редовни не (јануарска, јунска, септемвриска). Иначе поправните лани беа негде околу 20ти јануари мислам.

Луѓе дај нека пише некој од вас како иде процедура за презапишување предмет како вонреден? Дали можам до јануари тоа да го направам?

Луѓе дај нека пише некој од вас како иде процедура за презапишување предмет како вонреден? Дали можам до јануари тоа да го направам?

идеш у студентски и викаш за таму изјава за презапишување, ти даваат принтан лист
да си заокружиш има дали сакаш вонредно или редовно да „го слушаш“ т.е полагаш, не знам шо е штосот коа исти *** е
и си плаќаш у банка после имаш на вратата од студентски лист залепено за колку кредити по колку евриќи се плаќа. и то е то.
за тоа коа се презапишува, можеш коа сакаш, али треба да запазиш предмет од зимски семестар можеш само во зимски да го „слушаш“ и полагаш и истот важи и за предмети од летен
пример ако сакш да презапишеш вовед во ЕУ, (трети с) го презапишуваш и полагаш за у петти семетар

Задолжителна планинарска тура на падините на Водно за студентите на Правниот факултет.

Задолжително као треба да се мкнам по воз од провинција сабајле за ова?

Задолжително е исто ко предавањата што се задолжителни. :icon_mrgr:

Едно прашање до постарите колеги тука: Дали некогаш се десило системот да не покаже точен број на поени? Денеска доста колеги се жалат на веродостојноста на поените по социологија на право. И мене ми покажа 17 освоени поени, а баш се зачудив после тоа кај сум ги утнал тие три, кога сум 100% сигурен дека ми беа точни, а и некое да сум утнал, тоа е максимум 1 или 2. Или пак намерно е ставен погрешен клуч...

Луѓе у прошла казнена(септември) полагав Граѓанско Процесно и многу слабо се паднаа прашањата, има ли некои нови, ги има ли негде, или да се префрлам на книгата(ouch)?
p.s. Стара школа сум со 70-80 прашања

Вакви предмети како граѓанско,стварно право,а верувам и процесно ти се сржта на твојата идна професија.Разбирам да сакате некои предмети ко социологија,историја,англиски,политички системи и сл. лесно да си поминете со прашања ама коа ќе прочитам дека некој бара прашања кај Родна ми се :гомце:.Фала и на жената што се замара секоја година и шо мења прашања за да излеземе колку-толку неосакатени од факултетов и бар да имаме некоја појма како функционираат работиве во граѓанскиве постапки.А не да не буљаш ко теле во шарена врата кога ќе се вработиш.Фати книга,практикум,закон,коментар што и све да имаш и научи си здраво.

Види сине имаш право гледано од некој етички, општ аспект. Мада прашања за ГПП има уназад 4-5 години и сите го полагаа така, а и од личен аспект кога ке видиш дека некој стокмил три книги за учење за еден предмет, ја губиш мотивација да бидеш така поштен. Родна си е стварно и граѓанско и тамо нема заобиколување, тие си ги имам положено. Ова го предава друг професор. Така да ако има некој да пријави некоја корисна информација ок, а о поштењу не би даље :)

Едно прашање до постарите колеги: Обично кога се завршува со полагање во летен семестар? Знам дека негде јули, али дали почеток на јули или средина. Ми треба да знам за во врска со work & travel. :)

Едно прашање до постарите колеги: Обично кога се завршува со полагање во летен семестар? Знам дека негде јули, али дали почеток на јули или средина. Ми треба да знам за во врска со work & travel. :)

Некаде околу 11 јули заврши втор семестар годинава.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom