Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Мора ли да се плаќаат дополнителните трошоци (книжен фонд, штета, спортски активности) за запишување 3ти сеестар или може да се поминесамо со рата ?
Па да, иначе од кај ќе се земат екстра пари?Само можно е да се помали него што плаќаш за прв семестар. Утре идам до факс, ако сакаш ќе прашам таму на Студентски.
Правници знае ли некој кога ќе биде трет уписен рок на факултетов.Сакам да се запишам и да завршам и втор фаултет.
За документи занеш што треба.Тапа ми е интернетов па неможам ништо да отворам.Колку што знам, на 17ти септември е трет уписен рок на цел УКИМ, а тие што се примени се запишуваат на 20ти септември.
дОКЗа документи занеш што треба.Тапа ми е интернетов па неможам ништо да отворам.
Сакаш како вонреден да го запишеш или редовно, во приватна квота? Прво треба мислам да се пријавиш електронски на iKnow системот, upisi.ukim.mk, a кога ќе поднесуваш документи ти требаат Извод, Државјанство, Универзитетска пријава (која се купува од книжара, една страна е, пази да не ти дадат од старите), интерна пријава за на факултетот (таа пријава самата се генерира од софтверот кога ќе се пријавиш елетронски), ваљда треба свидетелства и дипломата за завршена матура, т.е. ако си од генерацијата која не полагала матура, дипломата за завршено средно. Е сега не знам каква е ситуацијата кога веќе има некој завршено факултет, мада мислам дека е иста. И на крај треба да однесеш тоа уплатницата за уплатени таму колку беа 300 денари + 50 денари административна такса. А да ми текна, ти треба и изјава за неподигање на документи. Како и да е, би требало во овие неколку дена да излезе што треба да се однесе за трет уписен рок. Ај утре ќе прашам на правен кога ќе идам, се надевам нема да изумам.![]()
баш во моментов го симнувам word да видам што треба.Туку ме интересира дали при ова поднесување на документи парите што се плаќаат,при евентуално одбивање се враќаат или си ги собира факултетотНе за друго,да не ми отидат за џабе парите.
Тие 300 денари секако си ги задржуваат.Инаку, има уште места во приватна квота на правни студии (на правни студии сакаш да одиш така)? Има уште едно 70 места ми се чини таму. Секако ќе влезеш, ќе ги примат сите со 40+ поени.
Брат каде гледаш тоа.Ај ако не ти е проблем прати ми линк.Неможам никако да се снајдам.Интернетов по пола саат ми отвара овде.
Па пред втор уписен рок имаше 109 места во приватна квота на правни студии, сега се пријавиле околу 30 души ко што гледам. Така да има место. Само гледам двајца се на посебен список на нерангирани со поени под потребниот минимум. Па така заклучив дека треба барем 40 поени да имаш, мада ја мислев на УКИМ не важи тоа правило.
Малку англискиов ме глави.Знае ли некој дали е добар професорот и за вакви како мене кои незнаат граматика(али се труди)ќе има милост.Да не испадне до 50 години да одам на факултет после.
Англиски не би требало да имаш некои проблеми, прашањата за колоквиум до сега беа истите прашања од зоки + по 2-3 прашања од граматиката има на секој колоквиум.
За испит треба само лекциите да ги знаеш или поточно прашањата позади од книгата, а граматика нема на испит.