ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ „Јустинијан Први“ Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата Mortisha
  • Време на започнување Време на започнување
па што знам јас лесно си поминав МЈП ...знам имаше малце потешки прашања те тера мн да мислиш али немаше некој голем проблем ако имаш учено немаш гајле....(y)
ај малце за трета помош ако се наоѓа да кажи за облигационо и филозофија колоквиумите...??? се паѓаат прашања по двете или слабо...??? :pipi:

Pomina i Istorija na Pravoto no za zal cela grupa Padnavme,prasanjata bea mnogu teski :S

Вовед во ЕУ кај Сашо се паѓаа прашања или слабо? :D

Pomina i Istorija na Pravoto no za zal cela grupa Padnavme,prasanjata bea mnogu teski :S
Како бе.... нешто тргнаа работиве на факултетов поинаку од годинава :tapp:
Бдв. кај Сашо прашањата од 2006 се уште релевантни или?

ФИЛОЗОФИЈА ДАЛИ СЕ ПАЃААТ...благодарам!

Луѓе оди и сватија оваа економика (ЕЛАСТИЧНОСТ НА ПОБАРУВАЧКАТА):tapp: може ли малку помош ако има некој од мајка роден :cuc:

хахаха ќе паѓате коа учите 3 дена пред колоквиум :D

Луѓе оди и сватија оваа економика (ЕЛАСТИЧНОСТ НА ПОБАРУВАЧКАТА):tapp: може ли малку помош ако има некој од мајка роден :cuc:

Бај д веј мн е едноставно чуј и почуј: Еластичност знаеш што е сигурно. Е сеа...
При еластич.побарувачка, смалувањето на цената (на нештото) го зголемува вкупниот приход. Само логика треба и глуп пример . :D еве ти пример. Ти си сопственик на дискотека и си решил влезниците да ги шитнеш по 100 денари. На таква цена, одзивот на побарувачи е да речеме 1000. Но, тргнувајки од премисата дека ако зголемиш или намалиш цена нормално дека ќе ти се смени побарувачката на карти, ти решаваш да ја намалиш цената да речеме на за 10 %, т.е на 90 денари. Оттаму по логика ке има поголема побарувачка, да речеме за 20% (на 1200). Оттука со математичка пресметка можеш сам(а) да заклучиш 100х1000 = 100000, а 90х1200= 108000. И обратно важи за зголемување.
--- надополнето: Nov 8, 2011 12:51 PM ---
Ова ^ ти беше ценовна еластичност. Има и вкрстена (што е специфичен тип на ценовна ел.) и Доходна.
Разбираш тоа?

хахаха ќе паѓате коа учите 3 дена пред колоквиум :D

Бај д веј мн е едноставно чуј и почуј: Еластичност знаеш што е сигурно. Е сеа...
При еластич.побарувачка, смалувањето на цената (на нештото) го зголемува вкупниот приход. Само логика треба и глуп пример . :D еве ти пример. Ти си сопственик на дискотека и си решил влезниците да ги шитнеш по 100 денари. На таква цена, одзивот на побарувачи е да речеме 1000. Но, тргнувајки од премисата дека ако зголемиш или намалиш цена нормално дека ќе ти се смени побарувачката на карти, ти решаваш да ја намалиш цената да речеме на за 10 %, т.е на 90 денари. Оттаму по логика ке има поголема побарувачка, да речеме за 20% (на 1200). Оттука со математичка пресметка можеш сам(а) да заклучиш 100х1000 = 100000, а 90х1200= 108000. И обратно важи за зголемување.
--- надополнето: Nov 8, 2011 12:51 PM ---
Ова ^ ти беше ценовна еластичност. Има и вкрстена (што е специфичен тип на ценовна ел.) и Доходна.
Разбираш тоа?

Вака го разбирам и јас ама примерите со формулите во учебникот никако да сватам како е дојдено до резултатите:place:
Bay the way фала многу:(

Вака го разбирам и јас ама примерите со формулите во учебникот никако да сватам како е дојдено до резултатите:place:
Bay the way фала многу:(

Вака. (ова у на таки фити учебникот е објаснето боље)

Точка А Цена 2$ (Р) Поб Количина (Q) 60 кг
Точка Б Цена 3$ Поб Количина 40 кг
глеаме дека цената се качила за 1 долар
оттука иде ПРОМЕНА НА ЦЕНА (ЗА КОЛКУ) ВРЗ ПОЧЕТНАТА ЦЕНА - 1/2 x 100 (за да добиеш процент) = 50% значи за 50 посто рипнала цената.
А количината се намалила за 20 кг и оттаму 20/60(почетно барано количество) пута 100 имаш 33%

И се сумирано имаш Q/P 33% / 50% = 0.66 тоа е < 1 значи ценовна НЕеластичност имаш.

Вака. (ова у на таки фити учебникот е објаснето боље)

Точка А Цена 2$ (Р) Поб Количина (Q) 60 кг
Точка Б Цена 3$ Поб Количина 40 кг
глеаме дека цената се качила за 1 долар
оттука иде ПРОМЕНА НА ЦЕНА (ЗА КОЛКУ) ВРЗ ПОЧЕТНАТА ЦЕНА - 1/2 x 100 (за да добиеш процент) = 50% значи за 50 посто рипнала цената.
А количината се намалила за 20 кг и оттаму 20/60(почетно барано количество) пута 100 имаш 33%

И се сумирано имаш Q/P 33% / 50% = 0.66 тоа е < 1 значи ценовна НЕеластичност имаш.

:):):) ТЕ ОБОЖАВАМ(y);)

ФАЛА ПРЕ;ПРЕ ФАЛААААААААААААА

АЈ СЕГА МАЛУ СЕРИОЗНОСТ :) НЕКА МИ ЈА РАЗРЕШИ НЕКОЈ МИСТЕРИЈАТА СО ЕЛЕНА ГРАДИШКИ! ДАЛИ СО УЧЕЊЕ ОД ЗАКОНОТ ЗА Т.Д. СЕ ПОЛАГА ПРЕДМЕТОТ....? Се изнаслушав шпекулации, сакам да чујам од некој што минал низ ова..... фала однапред!

АЈ СЕГА МАЛУ СЕРИОЗНОСТ :) НЕКА МИ ЈА РАЗРЕШИ НЕКОЈ МИСТЕРИЈАТА СО ЕЛЕНА ГРАДИШКИ! ДАЛИ СО УЧЕЊЕ ОД ЗАКОНОТ ЗА Т.Д. СЕ ПОЛАГА ПРЕДМЕТОТ....? Се изнаслушав шпекулации, сакам да чујам од некој што минал низ ова..... фала однапред!
I jas sakam istoto da go znam samo za kaj Dimitar Gelev :)

ako si kaj kambovski da se pagaat site bareme dni sto se vrtea ako mislime za istite prasanja:)

па ги иам као во ексел работени нешо ??? за нив или има некои др и така ние остантите црнци изиграваме хахахха :)
--- надополнето: Nov 8, 2011 7:00 PM ---
I jas sakam istoto da go znam samo za kaj Dimitar Gelev :)
па како шо видовте се од законот е препишано во учебник ИСТО ВИЕ од кај учите...јас ете учев од ЗТД положив

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom