ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ „Јустинијан Први“ Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата Mortisha
  • Време на започнување Време на започнување
Дечки дали знаете кога можам да го најдам Гоце Наумовски, треба да ми стави оценка ама никако не можам да го најдам, Ве молам ако можете да ми кажете кога да го барам, бидејќи итно ми треба.
Инаку сакам да прашам за казнената сесија, мене ми остана еден предмет од прв семестар го полагав само еднаш сега во септемврискава испитна сесија, дали е неопходно да го презапишувам или може да го полагам сега во казненава сесија и без да го презапишувам?
Благодарам .

Дечки дали знаете кога можам да го најдам Гоце Наумовски, треба да ми стави оценка ама никако не можам да го најдам, Ве молам ако можете да ми кажете кога да го барам, бидејќи итно ми треба.
Инаку сакам да прашам за казнената сесија, мене ми остана еден предмет од прв семестар го полагав само еднаш сега во септемврискава испитна сесија, дали е неопходно да го презапишувам или може да го полагам сега во казненава сесија и без да го презапишувам?
Благодарам .
Штом ти е од прв семестар,му прошол рокот.За да го полагаш,мора да го презапишеш.Мора да го презапишеш и платиш пред датумот на испитот.

moze li da pisete na kratko za predmetive od 5ti semestar
filozovija na pravo -Asterud
primeneta ekonomika- vanco uzunov
obligaciono pravo
I finansovo ...vo pogled na tezina na materijalot ocenuvanje ispit I slicno I dali vo prethodnite godini imalo moznost nekoj od predmetive da se polaga vo predsesija

Значи за МЈП и право на ЕУ може да се договориме со проф. Петрушевска да одговараме усно доколку сакаме?

Па на нас како група не ни дадоа таква можност да бираме дали сакаме усно или писмено, кажаа само дека испитот ќе биде писмен и јас писмено полагав, но имаше некои мои колеги ја побараа и ја замолија да одговараат кај неа усно и им дозволи.[DOUBLEPOST=1538391836][/DOUBLEPOST]
Штом ти е од прв семестар,му прошол рокот.За да го полагаш,мора да го презапишеш.Мора да го презапишеш и платиш пред датумот на испитот.

Јас имам полагано до сега 2 предмета така во казнена сесија после поминати 3 редовни сесии без да го презапишам. Во одлуката за спроведување на казнена сесија во точка 3 пишува дека по истекот на 3те редовни сесии треба да се презапише предметот за да може да се полага во казненава сесија... Нешто ново ли е ова?
Бидејќи не само јас и многу други колеги до сега имаат така полагано во казнена сесија одма после истекот на 3те редовни сесии без да има потреба да се презапише.

Па на нас како група не ни дадоа таква можност да бираме дали сакаме усно или писмено, кажаа само дека испитот ќе биде писмен и јас писмено полагав, но имаше некои мои колеги ја побараа и ја замолија да одговараат кај неа усно и им дозволи.[DOUBLEPOST=1538391836][/DOUBLEPOST]

Јас имам полагано до сега 2 предмета така во казнена сесија после поминати 3 редовни сесии без да го презапишам. Во одлуката за спроведување на казнена сесија во точка 3 пишува дека по истекот на 3те редовни сесии треба да се презапише предметот за да може да се полага во казненава сесија... Нешто ново ли е ова?
Бидејќи не само јас и многу други колеги до сега имаат така полагано во казнена сесија одма после истекот на 3те редовни сесии без да има потреба да се презапише.
Не е ново.Требало подетално да се распрашате пред да полагате.

Така било поднесено барањето, т.е. претпоставувам дека во барањето немало точно наведено да се одобри сесија кај што ќе се полага без презапишување. Или па ННС така ја одобрил сесијата.
У секој случај поентата ми е дека може различно да ја одобрат сесијата.
Можеш и на студентски да одиш да си прашаш, најсигурно ти е тоа некако.

Што е работава сега со е2 запишување?

Имам предмет од петти семестар што ми остана и сега се крена фама за презапишувањево што уште никој не знае зошто и како ама па почна да се кажува дека и е2 требало да се плаќа врз тоа?

Која е логиката да се презапише цел семестар у казнена сесија за да полагаш предмет? Има некој инфо за ова или општо паники се шират?

Мислам ако излезе вака за еден пишлив испит ќе треба да платам 100 евра, па еден семестар школарина е тоа

Ај вака, не сум 100% сигурен, но ќе се обидам да објаснам колку знам и можам.
Е2 не е 100 евра, туку 1.000 денари и се запишува празен семестар и пред се' служи за тие што завршиле трета, но не успеале да исчистат се' и имаат испити кои ги полагаат во сесиите, секако презапишани предметите согласно кредитите, обично околу 70 евра за 7 креди или како беше.
Ако си запишувате сега трети или петти семестар, не треба да запишувате Е2. За предмети не треба да си презапишете ако ви се во редовна процедура т.е. три сесии по ред.
Чак што више не ни правеле проблеми ако полагаш повеќе од три сесии...

Ја колку што знам, ова е вака. Знам дека минатата година за еден или два испити од трета, морав да запишам Е2 за да полагам, а воедно и користи за земање потврди за редовни студенти за во здравство и слични такви работи.

Јас во конкретниот случај со мене, ќе треба да запишам Е2, но последниот испит нема да треба да го презапишам, бидејќи ми е од 8ми семестар и имам право да го полагам сега во казнена или пак јануари, бидејќи мислам дека казнените не се рачунаат во тоа три последователни сесии.

Здраво дечки,сакам да прашам во врска со предметот Право на ЕУ,какви прашања дава на испит,дали се есејски или кратки прашања и дали се повтараат секоја сесија прашањата или дава нови.И уште нешто,за пријава за испит дали мора да се остави на студентски или може да се носи дирек на испит.

Znaci samo pari da zima fakultetov... E dobro treba da zapiseme E2 so e 1000 den. za kaznena sesija uste 1000 den. pa duri sega i da se prezapisuvaat predmeti treba...
Imam dva predmeta ostanati od 5ti semestar i sega so znaci treba da gi prezapisam za da gi polagam vo kaznenava sesija?
(Izvinete so pisuvam na latinica, nemam kirilica na telefonot)

Znaci samo pari da zima fakultetov... E dobro treba da zapiseme E2 so e 1000 den. za kaznena sesija uste 1000 den. pa duri sega i da se prezapisuvaat predmeti treba...
Imam dva predmeta ostanati od 5ti semestar i sega so znaci treba da gi prezapisam za da gi polagam vo kaznenava sesija?
(Izvinete so pisuvam na latinica, nemam kirilica na telefonot)
Е-2 мора да запишат студенти кои немаат услов за нареден семестар,кои не дипломирале заклучно со Септемвриската редовна сесија и оние кои сакаат да полагаат во Јануарската редовна сесија за да добијат право да полагаат во таа сесија(мора да запишат Е-2 дури и да имаат услов за следен семестар).Ако студентите сакаат да полагаат испити по предмети кои не ги положиле додека имале рок во трите редовни семестри,мора да ги презапишат и уплатат пари за тие предмети во зависност од тоа колку кредити носат,пред датумите на полагање(ако има и колоквиум по некој од тие предмети се плаќа пред полагањето на колоквиумот,ако има само испит,се плаќа пред испит).Во,спротивно,студентите немаат право на полагање ! Ова важи и за во казнени и за во редовни сесии.Не се бунете,ова е старо правило !

Мало прашање, пошто најверојатно е дека на мастер ќе се запишам во јануари, значи дека ги фаќам роковите за полагање предмети од првава година мастер? Пошто ако запишуваме во јануари, испитиве ќе бидат во февруари и ваљда ќе стигнеме да се запишеме.

И второ, имам право да бидам дел од предавањата како што знам?

Мало прашање, пошто најверојатно е дека на мастер ќе се запишам во јануари, значи дека ги фаќам роковите за полагање предмети од првава година мастер? Пошто ако запишуваме во јануари, испитиве ќе бидат во февруари и ваљда ќе стигнеме да се запишеме.

Оди си на предавања, нема да е проблем. Нас на политички минатава година не' зафркнаа и седми семестар немавме ниту едно предавање фактички... Дури и ќе стигнеш да полагаш. А за оцени не би ти правеле проблем, туку ќе ти ги внесат во ајноу системот кгоа ќе бидеш и официјално запишана.

Јас не можев така да полагам, освен еден предмет каде присуствував на предавања и професорот ми дозволи условно да полагам. Казнената сесија која е во март е уствари редовна за студентите од мастер студии кои го запишале седмиот семестар во јануари и ќе можеш да ги полагаш само со административна такса од 50 денари, за останатите испитот е 1.500 денари.

Дечиња мечиња, дали има некое симпатично решение за студентска на мастер? Зоки не дава потврда за редовен студент зашто дипломирав, не сум веќе на додипломски. Ама прашањето ми е, дали во овој вакуум период (завршив со додипломски ама технички уште не сум запишала постдипломски), има можност да се направи некоја далавера да ми дадат слободна од ЈСП?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom