Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Да, мислам на времето кога парите ќе бидат укинати како „физичко„ средство за плаќање. Нема да бидат заменети со друго платежено средство.

Ах, претпоставувам дека мислиш на таканареченото "чипување" и добивање на печат од ѕверот:)

Ако е ова, како ќе го избегнеш?

Многу брзо ќе затреба да станеш чипуван за да можеш да опстанеш на Земјава:)

Многу политика и овоземен живот удривте сите...
Дајте нешто подобро...

Може некој православен христијанин или католик или некој друг * христијанин да ми одговори :

„По смртта на Господовиот слуга, Мојсеј, Господ му рече на Исуса, синот Навинов, на Мојсеевиот помошник:“ - יְהוֹשֻׁעַ , Глава 1

Оригиналот гласи:

וַיְהִי, אַחֲרֵי מוֹת מֹשֶׁה--עֶבֶד יְהוָה; וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל-יְהוֹשֻׁעַ בִּן-נוּן, מְשָׁרֵת מֹשֶׁה לֵאמֹר
Јехошо бен Нун - Исус(нека ви биде) синот на Нун.

Од каде тоа Исус, синот Навинов кога пишѕва Исус синот на Нун (буква од еврејскиот јазик и значи Риба)?

Може има некое значение тој збор Навин, да не е личност некоја според преведувачите на еврејскиот закон?
Зошто Навин кога... нема ни точна транскрипција на зборот не пак превод или... не знам... тајна порака по што се познати евреите?

П.С. Сум прашал ова и порано ама... не мислам дека имаше одговор...

Последно уредено:
Токму поради ова и те прашав.

Наброја 3 материјални нешта кои му се потребни на човекот за опстанок, и рече дека се друго е вишок. Парите не ги наброја и ти поставив прашање на кое добив одговор.
Црквана ништо не „рипнала„: Црквата битисува во реално време и простор и истата не ја негира потребата од пари, под услов да не прејдат во „Мамон„.
И на крај.
Епа зошто не го нагласи тогаш овој битен елемент?
Затоа што Црквата првично се занимава со духовни нешта, а многу помалку со овосветовни.
Постојат теми кои се слаб интерес или целосно не се од црковен интерес.
А облеката не е овосветовна? Таа е духовна?!:)
И ме врати на претходниот пост.
Треба да се спомне. Има и други елементи. Но и без нив (во целост) се може.

Многу политика и овоземен живот удривте сите...
Дајте нешто подобро...

Може некој православен христијанин или католик или некој друг * христијанин да ми одговори :

„По смртта на Господовиот слуга, Мојсеј, Господ му рече на Исуса, синот Навинов, на Мојсеевиот помошник:“ - יְהוֹשֻׁעַ , Глава 1

Оригиналот гласи:

וַיְהִי, אַחֲרֵי מוֹת מֹשֶׁה--עֶבֶד יְהוָה; וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל-יְהוֹשֻׁעַ בִּן-נוּן, מְשָׁרֵת מֹשֶׁה לֵאמֹר
Јехошо бен Нун - Исус(нека ви биде) синот на Нун.

Од каде тоа Исус, синот Навинов кога пишѕва Исус синот на Нун (буква од еврејскиот јазик и значи Риба)?

Може има некое значение тој збор Навин, да не е личност некоја според преведувачите на еврејскиот закон?
Зошто Навин кога... нема ни точна транскрипција на зборот не пак превод или... не знам... тајна порака по што се познати евреите?

П.С. Сум прашал ова и порано ама... не мислам дека имаше одговор...

Зошто ги прашуваш црвениот болд?

Разјасни им веднаш зошто е спомената токму буквата Нун:D

Вака ќе ја изгубиш поентата, откако ќе ти се одговори.

Зошто ги прашуваш црвениот болд?

Разјасни им веднаш зошто е спомената токму буквата Нун:D

Вака ќе ја изгубиш поентата, откако ќе ти се одговори.
Нека одговорат, навистина ме интересира дали и некогаш забележале дека не е Навин!

Да требало да знаат за тоа, „добрите преведувачи“ ќе запишеле како што треба... ако знаеле. Нормално. Но сомнителни се тие преведувачи кои како за инает да криеле премногу од мирјанинот... и лошите преводи и транскрипции се шират и денес по секакви книги кои раѓаат дури и секти и верски проблеми...

Јас само ја покажувам „другата страна“ на христијанството - неукоста на обичниот верник за своето свето писмо за кое како што гледам умира обземен од жедта за спасение...
И она „едно зборуваат - друго прават“ читајќи тука по форумов...

Може да почне да се сомнева и да изучува верникот, и тие како свештенството може да разговараат со богот tete-a-tete ако знаат како, нели?

Последно уредено:
Нека одговорат, навистина ме интересира дали и некогаш забележале дека не е Навин!

Да требало да знаат за тоа, „добрите преведувачи“ ќе запишеле како што треба... ако знаеле. Нормално. Но сомнителни се тие преведувачи кои како за инает да криеле премногу од мирјанинот... и лошите преводи и транскрипции се шират и денес по секакви книги кои раѓаат дури и секти и верски проблеми...

Јас само ја покажувам „другата страна“ на христијанството - неукоста на обичниот верник за своето свето писмо за кое како што гледам умира обземен од жедта за спасение...
И она „едно зборуваат - друго прават“ читајќи тука по форумов...

Може да почне да се сомнева и да изучува верникот, и тие како свештенството може да разговараат со богот tete-a-tete ако знаат како, нели?

Ок, нека ти одговорат.

Јас сепак сметам дека треба прво да си го кажеш своето прво, зошто е токму буквата Нун (Риба) во библијата, за да знаат на што целиш, и ти одговорат во тој контекст.

Ако јас одговорам на ова, ќе дојде @Атеист и ќе ми каже дека ќе ми речат да не ги бранам толку:)

Нема потреба јас да зборувам, јас прашав...
Дури две прашања се наметнаа: дали воопшто го виделе стариот завет напишан со еврејски букви?

Ако знаеш како православен христијанин повели, ако не молчи си за навек во врска со твоето свето писмо и моите прашања...
Остави да одговорат другите христијани... ако знаат за ова...

Не ме интересира дали се секти според една христијанска групација или не се, битно ми е да некој каже нешто во врска со синот на Рибата и ова „Навин“ !!!

П.С. Напишав кон што целам, не читаш по се изгледа... не знам само дали ќе се потврди напишаното...

------

Види вака , јас сум Моманд , живеам со мојте и водам љубов со братучетките , топ ми е . Немам појма зашто ти одговарам на ова али нема везе пошо патљиџанот е поскапен . тој хилихоптерот што се урн во Зимбаве беше од вода со кисела павлака . Исус рекол доминос пица е течна зашто газот на хитлер билл прљав .
Одамна немам прочитано волкава мудрост.

Ах, претпоставувам дека мислиш на таканареченото "чипување" и добивање на печат од ѕверот:)

Ако е ова, како ќе го избегнеш?

Многу брзо ќе затреба да станеш чипуван за да можеш да опстанеш на Земјава:)

Избегнувањето веќе е познато во Црквата, од нејзиното 2 000 г. искуство, а тоа е бегството надвор од општеството, онака како што битисуваше Црквата во времето од прогоствата од световната власт, во првите 3 векови.

Жигосувањето е „ствар„ на свесен избор: можам да го примам, а можам и да го одбијам тој знак. Проблемот настанува кога тоа жигосување се чини без одобрување на субјектот, како што е ова:

http://borbazaveru.info/content/view/6953/28/[DOUBLEPOST=1405803992][/DOUBLEPOST]
Токму поради ова и те прашав.

Наброја 3 материјални нешта кои му се потребни на човекот за опстанок, и рече дека се друго е вишок. Парите не ги наброја и ти поставив прашање на кое добив одговор.

И на крај.

И ме врати на претходниот пост.
Треба да се спомне. Има и други елементи. Но и без нив (во целост) се може.

И што е целта од оваа монтажа од мои постови?...

И што е целта од оваа монтажа од мои постови?...
Целта беше да се обидам да ти докажам дека тоа множество има повеќе елементи. И тоа самиот го кажа во еден пост, а претходно кажа нешто сосем друго (види ги болдираните пасуси). :)

Последно уредено:
Не ми докажуваш ништо.
Ај потруди се малку повеќе...
Џабе да се трудам да те разубедам, ти ќе се продолжиш да се придржуваш до нормите, правилата и ставовите на црквата. Што е во ред. Немам ништо против. Безразлика колку и да тие ставови се погрешни. :)

Безразлика колку и да тие ставови се погрешни. :)

Потруди се да докажеш дека црковните ставови се погрешни.
Потруди се да докажеш дека твоите ставови се вистинити.

Потруди се да докажеш дека црковните ставови се погрешни.
Потруди се да докажеш дека твоите ставови се вистинити.
Многу тешко ми оди со докажувањето дека планетата Земја е постара од 8.000 г.
Многу тешко ми оди да ти докажам дека сме елипсоид, а не плоча.
Многу тешко ми оди да ти докажам дека ние се вртиме околу сонцето, а не обратно.
Многу тешко ми оди да ги изложам сите контрадикции во Библијата.
Многу тешко ми оди да ти докажам дека одредени настани не се случиле баш така како што пишува во Библијата.
Многу тешко ми оди да докажам дека материјалните остатоци можеби кријат некоја друга вистина, спротивно од религиозната.
Многу тешко ми оди да ти изложат докази дека тоа множество е пошироко.................
Многу тешко ми оди во се што сакам да ти докажам затоа што ти веруваш во многу поразлична вистина, следиш и почитуваш ставови на лица кои ги поставиле пред повеќе од 1500 г. без никаков основ и без никакви докази кои би служеле како поткрепа за мислата, ставот или законот.
Повторно ќе ти кажам дека јас лично немам ништо против истото. Продолжи така, барем дискусијата ќе биде поинтересна зш има верник кој нон- стоп одговара на поставени прашања и тоа е за респект. А тоа што никој не може ништо да ти докаже, останува на тебе, нормално. Сакаш верувај, сакаш неверувај. ;)

@liberij :)
Да, јасно е разбирлива. Но ако сите религиски учења се “патишта кон небото“ зошто вашиот Бог тоа го направил така? Односно типичен пример ти е моменталната ситуација во Израел.
- Спасението и баш не држи вода, како причина. :)

Прво еден од Божјите закони вели: ,,Немаш други Богови освен мене'' што значи Бог никаде не вели дека има други ПАТИШТА КОН НЕБОТО дури во Стариот Завет на Мојсеј му вели дека во ВЕТЕНАТА ЗЕМЈА да ги уништи и сруши култовите на тамошните домородци.Второ состојбата во Израел нема никаква врска со Библијата и Бог.Израел е нападнат и суверено право на секоја држава е да го брани нејзиниот територијален интегритет и суверенитет(тоа е дел од заклетвата која се дава во војска ама не си бил и не знаеш).Трето не те разбирам баш со Спасението но верата е спасување на душата и поретко на телото ,,Од земја си направен во земја ќе се вратиш''.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom