Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Божјата Жртва, Љубов е садизам?!
Потопот и уништувањето на 99% од се што создал е љубов?
И каква е таа жртва, кога ти самиот кажа дека Бог однапред знаел што ќе направи човекот?! Се жртвувал за да го спаси од самиот себе?

Има логика, Адам е создаден слободен.

Чекај малку.

Како може да биде создаден слободен?
Сезнаечкиот и семоќниот господ уште пред да го создаде Адам, веке знаел што точно ке се случи.
И сепак го создал таков каков го создал (наместо да смени нешто во програмата) и пак Адам крив.

Замисли ти правиш авион, знаеш дека едното крило ке отпадне после полетување бидејќи треба 5 штрафа да го држат но ти си ставил само 2.
Авионот паѓа али не е твоја вина, на авионот е.

Разбираш зошто Абрахамските религии (Јудеизам, Христијанство и Ислам) се само средство за држење на луѓето под контрола?
Не се буни, пати и трпи тоа е тест од господ.
Фантастични програми за мирење со судбината.[DOUBLEPOST=1392818556][/DOUBLEPOST]
Потопот и уништувањето на 99% од се што создал е љубов?
И каква е таа жртва, кога ти самиот кажа дека Бог однапред знаел што ќе направи човекот?! Се жртвувал за да го спаси од самиот себе?

Ова во секојдневниот живот е превара.
Те местам да те ограби некој, упаѓам демек да те спасам и ти серам цел живот дека без мене ке си бил ограбен и убијен.

Последно уредено:
Има логика, Адам е создаден слободен.

Џабе се пенавиш, концептот на омнипотентен Бог ја исклучува слободната волја кај човекот. Ова му е јасно на секој кој има доволно интелигенција да може сам да си врзе врвците на чевлите.

Чекај малку.

Сезнаечкиот и семоќниот господ уште пред да го создаде Адам, веке знаел што точно ке се случи.
И сепак го создал таков каков го создал (наместо да смени нешто во програмата) и пак Адам крив.

Замисли ти правиш авион, знаеш дека едното крило ке отпадне после полетување бидејќи треба 5 штрафа да го држат но ти си ставил само 2.

[DOUBLEPOST=1392818556][/DOUBLEPOST]

Те местам да те ограби некој, упаѓам демек да те спасам и ти серам цел живот дека без мене ке си бил ограбен и убијен.
Ставени се пет штрафа, но авионот сака сепак да падне.

Разбираш зошто Абрахамските религии (Јудеизам, Христијанство и Ислам) се само средство за држење на луѓето под контрола?
Не се буни, пати и трпи тоа е тест од господ.
Фантастични програми за мирење со судбината.
Знам, лесно е да се генерализира, но потешко е да се разбере со ваков априори дефиниран став.

[DOUBLEPOST=1392818556][/DOUBLEPOST]@Ipsissimus напиша:
Се потрошија прашањата? Очигледно.
Братски препорачувам да се прочитаат досегашните одговори, да се апсолвираат, сварат за да има капацитет за нови, ОК?[DOUBLEPOST=1392825944][/DOUBLEPOST]
Џабе се пенавиш, концептот на омнипотентен Бог ја исклучува слободната волја кај човекот. Ова му е јасно на секој кој има доволно интелигенција да може сам да си врзе врвците на чевлите.
Еееј Ставре!
Ти барем врзуваше врвци, како омнипотентноста исклучува?

Последно уредено:
Ставени се пет штрафа, но авионот сака сепак да падне.

Знам, лесно е да се генерализира, но потешко е да се разбере со ваков априори дефиниран став.

Да биле ставени 5 немало да падне, али верниците ке му простат на господ се па макар оделе против логика. Не генерализирам, али ако бог е семоќен и сезнаечки тогаш се што се десило се десило затоа што он така направил да се деси.
Како иначе?

Ти барем врзуваше врвци, како омнипотентноста исклучува?

Повторно:
Се моќен и сезнаечки.
Знае што ке се случи со луѓето кои се несовршени уште пред да ги направи бидејки е сезнаечки.
Намерно ги прави какви што ги прави (иако е семоќен и може да ги направи подобри/посовршени).
Им се лути и ги казнува своите креации затоа што направиле нешто што он ги програмирал да го направат, значи нема шанса да направат нешто друго.

Е сега ако не знаел не е омнипотентен, али тука верниците не сакаат да навлегуваат.
Или е омнипотентен садиста или не е омнипотентен.

Дај напиши како ти разбираш?
Како може да постои слободна воља ако (не дај Один) постои таков бог каков ти го представуваш Јахве?

Чекај малку.

[DOUBLEPOST=1392818556][/DOUBLEPOST]
Да ама ако на Пилотот му е кажано дека недостигаат 3 штрафа и треба самиот да се погрижи за нив?

Да биле ставени 5 немало да падне, али верниците ке му простат на господ се па макар оделе против логика. Не генерализирам, али ако бог е семоќен и сезнаечки тогаш се што се десило се десило затоа што он така направил да се деси.
Како иначе?
Види, твојата претстава за Апсолутот не дозволува вакви прашања, а сепак прашуваш!? Која логика?

Дај напиши како ти разбираш?
И на Тебе братски препорачувам да се прочитаат досегашните одговори, да се апсолвираат, сварат за да има капацитет за нови, ОК?

Види, твојата претстава за Апсолутот не дозволува вакви прашања, а сепак прашуваш!? Која логика?

И на Тебе братски препорачувам да се прочитаат досегашните одговори, да се апсолвираат, сварат за да има капацитет за нови, ОК?

Jас тебе да те прашам нешто. Замисли дека ти си Бог. Семоќен. И сакаш да ствараш. Бидејќи си семоќен, можеш да ја видиш иднината, и знаеш што точно ќе се случи. Во таа иднина која ти можеш да ја видиш, едно 10 годишно дете ќе биде врзано голо со стомакот ставен на лонец во кој има стаорец. Потоа лонецот ќе се загрева и стаорецот ќе го пробие својот пат низ утробата на детето.

Дали би го створил тој свет, и дали ако го створиш имаш право да бараш морално поведение од створените?

Пак избегнуваш одговор.

Попросто не може да се напише.
Семоќен и сезнаечки, ги направил своите креации за да згрешат и затоа ги казнува.
Како? Зашто?

Јас прашувам а ти не одговараш.
Ти веруваш во Јахве па те молам објасни ми каде грешам.
Не знам како попросто да прашам.

Господ (ако е семоќен и сезнечки) знаел пред 5438 години дека тој и тој педофил ке силува, мачи и искасапи 10 деца.

И не само што сепак го направил светото и луѓето какви ги направил туку не нашол време за мала интервенција (таткому да го издрка надвор).
Значи бог ги направил тие деца, ги поставил на местото и времето на злосторството, го направил педофилот и го упатил кон децата.

Не гледам како господ не е крив за тоа.

Веројатно уште да бев религиозен ке си кажев дека тое е дел од планот. (силувањата, мачењето и траумите)
Или ке го обвинев сатаната........ама и он е божја креација. Значи дел од планот.

Или ке избегнував да размислувам на таа тема како што прават очигледно повекето верници од Абрахамските религији.

Последно уредено:
Jас тебе да те прашам нешто. Замисли дека ти си Бог. Семоќен. И сакаш да ствараш. Бидејќи си семоќен, можеш да ја видиш иднината, и знаеш што точно ќе се случи. Во таа иднина која ти можеш да ја видиш, едно 10 годишно дете ќе биде врзано голо со стомакот ставен на лонец во кој има стаорец. Потоа лонецот ќе се загрева и стаорецот ќе го пробие својот пат низ утробата на детето.
И јас те прашувам, доколку детето и покрај грозоморната траума има можност за вечен живот, дали сепак би го создал?
Дали би го створил тој свет, и дали ако го створиш имаш право да бараш морално поведение од створените?
Кој бара морал?! Прочитај наназад.

И јас те прашувам, доколку детето и покрај грозоморната траума има можност за вечен живот, дали сепак би го создал?

НЕ.

Така?

Да ти ебам и вечниот и живот, и твојата смрдлива моралност. Да се гоните такви усмрдени заедно со вашиот гнасен силеџиски бог.

ОК?

Пак избегнуваш одговор.

Попросто не може да се напише.
Семоќен и сезнаечки, ги направил своите креации за да згрешат и затоа ги казнува.
Како? Зашто?

Јас прашувам а ти не одговараш.
Ти веруваш во Јахве па те молам објасни ми каде грешам.
Не знам како попросто да прашам.
[/QUOTE]
И јас Те молам препрочитај го разговорот, ветувам колку можам ќе одговорам, ОК?[DOUBLEPOST=1392829372][/DOUBLEPOST]
НЕ.

Така?

Да ти ебам и вечниот и живот, и твојата смрдлива моралност. Да се гоните такви усмрдени заедно со вашиот гнасен силеџиски бог.

ОК?
Ме радува твојата љубов, искрено. Мило ми е што те гледам.

И јас Те молам препрочитај го разговорот, ветувам колку можам ќе одговорам, ОК?

Чекам.
Не мора сега, ете до утре ама си ветил.

Како? Зашто?

Или дај пиши на која страна е (ако веке некој те прашал истото) да не те гњавам пак.

Прашање во врска со крстоносните походи.
Дали според вас го барале “светиот грал“ или целите им биле или да пљачкаат и да се населат на таа територија?
Колку муслимани умреле при тие напади? Кој ги излажал дека постои светиот грал?
Веројатно тој истиот што сакал војна, сакал повеќе моќ, влијание на поголема територија, да стане славен....

Т.н. божјиот човек т.е. папата би било логички да се залага за мир во светот, децата да имаат што да јадат во најсиромашните земји, да го заштитува христијанското население во исламските земји кои е изложено на тортура, а тој ги осудува атеистите, оние кои ја вршат тортурата и да држи говири за верниците. Дали мислите дека тоа е исправно???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom