Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Воскреснувањето мртви не е чудо „за секој ден„, а уште помалку може да го стори било кој свештеник или свештеномонах, па затоа не е чест настан дури и низ целата историја од Црквата.

Изгонувањето демони и лекувањето болести се случува и по нашите манастири.

Za zal crkvata ja nema ovaa moznost poveke da voskresnuva luge, ama toa go ima medicinata.:)

sto velis za ovoj slucaj

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-22154552

mozebi naskoro nie ke staneme i pogolemi od tvojot bog

Za zal crkvata ja nema ovaa moznost poveke da voskresnuva luge, ama toa go ima medicinata.:)

Dream on...

Да не била Божјата одлука, дотичниот пациент сега би бил погребан...
--- надополнето: 13 јуни 2013 во 09:24 ---

Нит‘ прв, нит‘ последен, а познат како „клиничка смрт„, каде душата привремено го напушта телото па се враќа со истото. Вакви настани не се непознаници во медицината а уште помалку за Црквата.

Dream on...

Па да укинеме доктори, што ќе ни се. Џабе губат време докториве да се школуваат по 10тина години па и повеќе (6 год, Медицински факултет +специјализација). Ионака е божја волја дали некој ќе живее. Се лечел или не исто му се фаќа. Знам и ти кога имаш здравствени проблеми, место на доктор в црква одиш. Yeah right.

...а можеби ќе го решите и проблемот со смртта...:sneaky:
--- надополнето: 13 јуни 2013 во 09:25 ---

Не, не го сметам докторот за бог и пак сум во право.

Dali najgolemiot svestenik na mpc cicko stefan moze da spasi covek koj sto poveke casa bil mrtov , ili pak ne e tolku sposoben kako doktorot.

Dream on...

--- надополнето: 13 јуни 2013 во 09:24 ---

Нит‘ прв, нит‘ последен, а познат како „клиничка смрт„, каде душата привремено го напушта телото па се враќа со истото. Вакви настани не се непознаници во медицината а уште помалку за Црквата.

Dusata si go poznava teloto?

Moze li nekoja druga dusa, izgubena, zalutana da go zeme toa telo?

Па да укинеме доктори, што ќе ни се. Џабе губат време докториве да се школуваат по 10тина години па и повеќе (6 год, Медицински факултет +специјализација). Ионака е божја волја дали некој ќе живее. Се лечел или не исто му се фаќа. Знам и ти кога имаш здравствени проблеми, место на доктор в црква одиш. Yeah right.

Имам влезено во три психијатриски ординации, приватни носејќи болен човек
Она што ме зачуди во сите три соби, имаа икони. украсни со златно со дрвено демек за украс ама големи на видно почесно место икони.
Зошто? Тоа се доктори учеле медицина со години спасуваат животи? Да не сватиле некаде низ процесот што го минале дека никого не можат да спасат без почит кон Бога, без благослов? И кај матичната моја има икона.

Мислам дека со овој Мики никогаш нема да се разберете, затоа што ти живееш во овој свет за тебе живо е она што мрда не е живо она што не дише веќе... Тој живее поголем дел од животот на другата страна, прво поимот за живо и мртво - дефиницијата не му е иста. За него жив е секој оној што може да направи добро. Па и за мене еве Св Никола и Св Петка на пример се живи исто колку јас и ти и мики. Мртви се оние што не знаат да направат добро никому често ни на себе си. Умртвено е се во нив, крвта што тече низ вените е само последна шанса да се поправат. И е многу мала шанса.
И ако се случи мртов човек по твоја дефиниција - значи телесно умрен да оживи затоа што некој се молел, тоа нема да го знае веројатно ни мртвиот човек што е сега жив. А тоа ќе го разбере само некој како мики ти нема да го разбереш.

Еве сонував еден ден дека ме носат во кофчег, ги отворив очите внатре бев ме носеа... и се разбудив. Станав и отидов да мочам. Големо парче скапано месо излезе од мене право в шолја, го извадив смрдеше грозно беше големо. Отидов на болница - не било ни десетина од тоа што било внатре, сепса месо и црви. За влакно се спасив. Незнам дали сум била умрена и не викам дека сум била само она што вистина се случи го пишувам. Ама фала му на докторот и на Господ жива сум. Медицината е од овој свет и е благословена од Бога, како и секоја друга наука и работа што носи добро низ луѓето.

Атеист,

медицината не е измислена од атеистите ниту медицината е привилегија само за атеистите, а верните можат слободно да умираат и да не бараат медицинска помош, така?....:sneaky:

Дали некој ќе живее подолго или пократко, тоа само Бог одлучува а не лекарот. Лекарот, небитно од кој дел од медицината делува, може да помогне само во одредена мерка и во граници кои медицината никогаш не ќе може да ги надмине. После таа граница, доаѓа Бог, а кога упокоениот пациент ќе излезе пред Бога, тогаш ниту еден лекар не може да му помогне на упокоениот
--- надополнето: 13 јуни 2013 во 10:13 ---
Dali najgolemiot svestenik na mpc cicko stefan moze da spasi covek koj sto poveke casa bil mrtov , ili pak ne e tolku sposoben kako doktorot.

Архиепископот Г.Г. Стефан и лекарот немаат ист призив и улога во Светов. Архиепископот би ја имал молитвата кон Бога и надежта дека Бог ќе се умилостови врз пациентот, а лекарот без својата апаратура би бил неупотреблив за пациентот...Лекарот не се моли и не познава молитви.

Тоа што некој лекар повратил некој пациент во живот, тоа е настан кој не смееш да го генерализраш, оти некој може да си помисли дека враќањето на пациентот во живот е 100%-но рутински настан а не повеќе како исклучок.
--- надополнето: 13 јуни 2013 во 10:15 ---
Dusata si go poznava teloto?

Moze li nekoja druga dusa, izgubena, zalutana da go zeme toa telo?

Да, душата си го препознава телото и не може да залута во нечие туѓо тело. Тоа се случува и во случаите со „клиничката смрт„, кога душата насилно се враќа во телото, а тоа ќе се случи и при второто Христово доаѓање, кога душите од сите луѓе ќе се вратат во своите воскреснати тела.

Кога Бог го творел Адама, Адам бил едновремено створен како едно тело и една душа, кои до падот биле неодвоиви. Така, секое тело има своја неповторлива душа, и обратно...

Ама фала му на докторот и на Господ жива сум.
Болдот. Крај на дискусијата. Не зборуваме за моите сфаќања за бог. Тоа во некоја друга реплика.

медицината не е измислена од атеистите ниту медицината е привилегија само за атеистите, а верните можат слободно да умираат и да не бараат медицинска помош, така?....:sneaky:
Јас тоа не го реков. Не играј со тој стил со мене (да не речам, серафимовски). Не ми извртувај зборови. Факт е дека медицината ниту ја измислиле атеисти ниту дека е само за атеисти.
Твоја беше констатацијата дека Докторот нема улога во процесот и дека било божја волја а не заслуга на докторот.
Дали некој ќе живее подолго или пократко, тоа само Бог одлучува а не лекарот. Лекарот, небитно од кој дел од медицината делува, може да помогне само во одредена мерка и во граници кои медицината никогаш не ќе може да ги надмине.
Еве и повторно го тврдиш истото. Од таму моето прашање. Прочитај пак. Ако бог одлучува дали болниот ќе ја преброди ситуацијата која и да е, за какво и да е заболување, а не способноста и знаењето на докторот, чуму тогаш таа интервенција.
После таа граница, доаѓа Бог, а кога упокоениот пациент ќе излезе пред Бога, тогаш ниту еден лекар не може да му помогне на упокоениот
Не зборуваме за ситуации кога резултатот на интервенцијата на докторот е неизвеизвесен или медицината нема успешен третман. Тоа не е предмет на дискусијата.

Болдот. Крај на дискусијата. Не зборуваме за моите сфаќања за бог. Тоа во некоја друга реплика.

Имаш сваќања за Бог? Незнаев... мислам дека не те навредив со тоа што ти опишав како размислуваш.. т.е. се надевам

Јас од друга страна се осеќам навредена кога некој ми го потценува Господ и моето мислење за Него. Тој е личност, родител, пријател, и е многу повеќе од докторот.
И затоа треба да си одам од темава останете со здравје, никогаш нема да се разбереме... можда не никогаш ама не денес...

Имаш сваќања за Бог? Незнаев... мислам дека не те навредив со тоа што ти опишав како размислуваш.. т.е. се надевам

Јас од друга страна се осеќам навредена кога некој ми го потценува Господ и моето мислење за Него. Тој е личност, родител, пријател, и е многу повеќе од докторот.
И затоа треба да си одам од темава останете со здравје, никогаш нема да се разбереме... можда не никогаш ама не денес...
Да имам сфаќање за бог. Но не е таков како твојот. И не ме навредува што ти си изнесе мислење кое и не е точно. А ако тебе те навредува што твојот поглед на бог некој ти го потценува, истото го чуствуваат и многумина кои имаат инаква претстава.
А да пробаш да прифатиш дека постојат и инакви претстави за бог и дека и секој и никој е во право и да не се навредуваш? Пружи го и другиот образ, така ве учи Христијанството.... Или тоа не важи за тебе?
И на крајот ќе се сложиме и денес и утре и засекогаш.... Дека не се сложуваме и треба да кохабитираме.

Да имам сфаќање за бог. Но не е таков како твојот. И не ме навредува што ти си изнесе мислење кое и не е точно. А ако тебе те навредува што твојот поглед на бог некој ти го потценува, истото го чуствуваат и многумина кои имаат инаква претстава.
А да пробаш да прифатиш дека постојат и инакви претстави за бог и дека и секој и никој е во право и да не се навредуваш? Пружи го и другиот образ, така ве учи Христијанството.... Или тоа не важи за тебе?
И на крајот ќе се сложиме и денес и утре и засекогаш.... Дека не се сложуваме и треба да кохабитираме.

мрзам што викаат стариве ѓуле ѓуле... тоа е некој постојано кога се опростува и поздравува и никако да си оди....

ама чекај значи атеист си а не мислиш дека нештото е живо дури користи кислород, и мртво кога не користи, и имаш поглед кон нешто што го сметаш за непостоечко? Те молам објасни ми сакам да знам кај ми е грешката во моето мислење за твоето мислење? Каква е глетката од погледот од твоја перспектива?

И уште нешто сваќам јас и луѓе што не веруваат и луѓе што веруваат во нешто друго трето, за никого не мислам дека не треба да постои или дека мора да мисли како мене, колку и да мислам дека е придобивка за мене мојата врска со Бог, мислам дека тие врски се индивидуални и дека ќе се воспостават за секого макар и за секунда

Не ми извртувај зборови. Факт е дека медицината ниту ја измислиле атеисти ниту дека е само за атеисти.

Не, не Ти ги извртувам зборовите: за мене е сосема доволна атеистичката предрасуда за „самогенезата„ на медицината, која ја бранат сите атеисти на форумов (а и шире...) а кои (атеисти) не им допуштаат на верните обраќање на лекар, во стилот: “„...ако сте болни, молете се за да оздравите, што барате на лекар?...„: :confused:

Према томе, не мораш да го напишеш она кое го мислиш, а кое на зборови го негираш...:sneaky:
--- надополнето: 13 јуни 2013 во 11:39 ---
Твоја беше констатацијата дека Докторот нема улога во процесот и дека било божја волја а не заслуга на докторот.
.

Мојата констатација е јасна: одредувам што зависи од лекарот и до каде може да помогне лекарот, а што зависи од волјата Божја и на памет не ми паѓа од лекарот/докторот на направам се‘моќен бог.
--- надополнето: 13 јуни 2013 во 11:42 ---
Еве и повторно го тврдиш истото. Од таму моето прашање. Прочитај пак. Ако бог одлучува дали болниот ќе ја преброди ситуацијата која и да е, за какво и да е заболување, а не способноста и знаењето на докторот, чуму тогаш таа интервенција.

Да, Бог, по својата долготрпеливост и многумилостивост (кон човекот), одлучува дали некој пациент ќе „отиде„ или ќе преживее, а не лекарот. Лекарот може само да се обиде да му помогне на пациентот, согласно неговата должност и етика, но и неговата најдобра намера не завршува секогаш оптимистички, како што тоа сакаат да го преувеличаат поклониците на медицината.
--- надополнето: 13 јуни 2013 во 11:45 ---
Не зборуваме за ситуации кога резултатот на интервенцијата на докторот е неизвеизвесен или медицината нема успешен третман. Тоа не е предмет на дискусијата.

Нема „вакви„ или „такви„ ситуации во медицината: исходот од некоја болест и медицинската помош кон таа болест е редовно неизвесен! Не претеруј со оптимизмот, во корист на медицината! Лично знам случаи, каде луѓето од сосема банална повреда, која би се излекувала рутински, денес не се меѓу живите!

Значи, не зборувам за неизлечиви канцери, каде исходот е однапред јасен, туку за банални повреди од мал обем, кои завршуваат фатално.

Не, не Ти ги извртувам зборовите: за мене е сосема доволна атеистичката предрасуда за „самогенезата„ на медицината, која ја бранат сите атеисти на форумов (а и шире...) а кои (атеисти) не им допуштаат на верните обраќање на лекар, во стилот: “„...ако сте болни, молете се за да оздравите, што барате на лекар?...„: :confused:

Према томе, не мораш да го напишеш она кое го мислиш, а кое на зборови го негираш...:sneaky:
--- надополнето: 13 јуни 2013 во 11:39 ---

Мојата констатација е јасна: одредувам што зависи од лекарот и до каде може да помогне лекарот, а што зависи од волјата Божја и на памет не ми паѓа од лекарот/докторот на направам се‘моќен бог.
--- надополнето: 13 јуни 2013 во 11:42 ---

Да, Бог, по својата долготрпеливост и многумилостивост (кон човекот), одлучува дали некој пациент ќе „отиде„ или ќе преживее, а не лекарот. Лекарот може само да се обиде да му помогне на пациентот, согласно неговата должност и етика, но и неговата најдобра намера не завршува секогаш оптимистички, како што тоа сакаат да го преувеличаат поклониците на медицината.
--- надополнето: 13 јуни 2013 во 11:45 ---

Нема „вакви„ или „такви„ ситуации во медицината: исходот од некоја болест и медицинската помош кон таа болест е редовно неизвесен! Не претеруј со оптимизмот, во корист на медицината! Лично знам случаи, каде луѓето од сосема банална повреда, која би се излекувала рутински, денес не се меѓу живите!

Значи, не зборувам за неизлечиви канцери, каде исходот е однапред јасен, туку за банални повреди од мал обем, кои завршуваат фатално.
Мики, ова се вика ретерирање. Ретерираш во став
Втора работа повторно ми го извртуваш муабетот. Реплицирај ми мене и на напишаното, не во глобала на сите атеисти. Сите атеисти немаме ист став по многу работи. Не е атеизмот она што ти си го замислуваш. Барем кај мене ни од далеку не е.

мрзам што викаат стариве ѓуле ѓуле... тоа е некој постојано кога се опростува и поздравува и никако да си оди....

ама чекај значи атеист си а не мислиш дека нештото е живо дури користи кислород, и мртво кога не користи, и имаш поглед кон нешто што го сметаш за непостоечко? Те молам објасни ми сакам да знам кај ми е грешката во моето мислење за твоето мислење? Каква е глетката од погледот од твоја перспектива?

И уште нешто сваќам јас и луѓе што не веруваат и луѓе што веруваат во нешто друго трето, за никого не мислам дека не треба да постои или дека мора да мисли како мене, колку и да мислам дека е придобивка за мене мојата врска со Бог, мислам дека тие врски се индивидуални и дека ќе се воспостават за секого макар и за секунда
Типично христијански, кога нешто не оди одма ......мрзам
Ве разбирам, но не можам да ви помогнам. Тоа е, такви сте скроени.
Имаме расправамо за атеизмот на страници и страници и не е темава за атеизмот, не сакам да сум офтопик. Можеш да пребараш и да видиш, за жал админите ја затворија темата за атеизмот, баш поради ваквите ратоборни што не можат да сфатат една проста реченица, а анатемисуваат и мразат се што е различно од нив. Ќе треба да се научите да ги прифатите и другите какви што се согласно вашето Христијанство. А вашиот бог и вашите анатеми чувајте си ги за вас.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom