Tертулијан Римјанинот (не читам сега, познат ми е од пред повеќе години...) е практично меѓу првите „теоретичари„ на верата Христова, од II век. Немам прочитано од неговите записи, освен неговиот став дека „...секоја човекова душа е христијанка...„.
Зборам за раѓањето на Исус по Матеј и Лука , не бегај од тоа што е тема на муабет
Еве, не се мачам, за разлика од тебе, кој не ја знае вистината.
Еве неколку извори на вистини во Црквата;
- Светото Писмо,
- Светото Предание.
Не бегај од темата на муабет
Како за почеток....
Еве и пророци кои точно посочуваат во кои времиња живееме:
- Св. Ап. Јован, преку Откровението,
Кој го напишал Октровение , Јован Старешината или Јован Апостолот?
- Св. Козма Етолски, преку неговите пророштва (од XVIII век) кои се остваруаат пред нашите очи,
Батали 19 век приказни
- С. Ефрем Сириски (од IV век), кој го има напишано најточниот опис од антихристот.
Негово толкување е дека антихристот ќе се појави во ера кога Исус наводно ќе дојде по втор пат
Првото појавување е кога Светиот Дух се 'понижил' и станал човек а второто е кога воскреснал.
Примерот со Исус и Тома кога му вели
Јован 21
"Испружи го твојот прст ваму и види ги Моите раце; и испружи ја твојата рака, и стави ја во моите ребра; и не биди неверен - туку верен!"
Не е ни ова нај нај превод,ама да не те печат очи од старо'грчки'(и така не разбираш)
- Блажениот Серафим Роуз (од XX век), кој има оставено куп текстови во кои Серафим ги опишува знаците од последните времиња.
Ништо , ништо вророто доаѓање на Исус е кога воскреснал.
П.С.
Ајде сега да ја видам твојата вистина...
Јас ти кажав што имам да ти кажам и тие се тврдењата , не бегам од нив.
Пак се враќаме на второто доаѓање , така?
Он се појавил втор пат како воскреснат и тоа не е тема на дискусија , тоа е нешто со кое ти треба да се помириш.
'И јас ќе бидам со вас до крај на времето'
Времето постои и надвор од Земјата , ако ти имаш некоја информација за некаков си крах на Универзумот , те молам биди фин и образложи.