Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
А ако не поверува! Ќе настане ли тогаш проблем?
Ќе продолжи да се прашува, зошто не верува, и ќе се убедува дека така е подобро. Проблем нема да настане,проблем има, тој се прашува зошто, бара одговор, си дава одговор, се убедува себеси..[DOUBLEPOST=1394911843][/DOUBLEPOST]
Se prasuvam dali Isus ke prati nekoj vo rajot posle smrta?
Neli za da ides vo rajot trebe da si "bezgresen".
Марко: 2:17 А Исус, кога го чу тоа, им рече: „Не им треба лекар на здравите, туку на болните. Не дојдов да ги викам праведните - туку грешниците на покајание.”

Кога ќе се осознае за гревот, и покае за него од срце тогаш гревот е простен.(y)

Последно уредено:
Se prasuvam dali Isus ke prati nekoj vo rajot posle smrta?
Neli za da ides vo rajot trebe da si "bezgresen".

Зашто велиш дека Исус (допрва?) ќе праќа некого во Рајот? Ами кај се Светиите? Во воздухот?...

Ќе продолжи да се прашува, зошто не верува, и ќе се убедува дека така е подобро. Проблем нема да настане,проблем има, тој се прашува зошто, бара одговор, си дава одговор, се убедува себеси..[DOUBLEPOST=1394911843][/DOUBLEPOST]
Марко: 2:17 А Исус, кога го чу тоа, им рече: „Не им треба лекар на здравите, туку на болните. Не дојдов да ги викам праведните - туку грешниците на покајание.”

Кога ќе се осознае за гревот, и покае за него од срце тогаш гревот е простен.(y)
Значи тоа според тебе е судбината на сите атеисти? Дека сите ќе станат верници, или пак дека ќе бидат во некаква дилема? Во ред, повторно не се сложувам со тебе. Навистина не се знае што ќе донесе утрешниот ден, но промена на човековиот став кој го имаме целиот живот, многу тешко.

Зашто велиш дека Исус (допрва?) ќе праќа некого во Рајот? Ами кај се Светиите? Во воздухот?...
Не допрва, него да не му остане празен рајот.Пеколот е полн со луѓе, додека рајот ми се чини дека е празен.
Нели Исус рекол да го фрли првиот камен кој е безгрешен?
И никој не го фрлил каменот.
И сега, кој ќе прати во рајот?
И не се слагам со одговорот дека бог ќе ми прости ако се покајам, ме потсеќа на оној вицот, се молев на бога да ми подари велосипед, ама сфатив дека нема да го стори тоа за мене, па си украдов еден и потоа го замолив да ми прости. Хе, хе.

Не допрва, него да не му остане празен рајот.Пеколот е полн со луѓе, додека рајот ми се чини дека е празен.

Твоето мислење не мора да е ниту точно, ниту вистинито.[DOUBLEPOST=1395054767][/DOUBLEPOST]
Нели Исус рекол да го фрли првиот камен кој е безгрешен?
И никој не го фрлил каменот.

Тоа е евангелски настан, а не конечен суд кон поединец или народ.[DOUBLEPOST=1395054822][/DOUBLEPOST]
И сега, кој ќе прати во рајот?

Само достојните, кои веќе се во Рајот.[DOUBLEPOST=1395054876][/DOUBLEPOST]
И не се слагам со одговорот дека бог ќе ми прости ако се покајам,

Ако не се покаеш, нема ни да добише простување.

Ако не сум грешен, тогај зошто да добијам опростување?

Ако имаш идеализирана претстава за себе, не значи дека си безгрешен...[DOUBLEPOST=1395058069][/DOUBLEPOST]
Кој ги поставува принципите за грешен и негрешен?
Исус?

Гаетама Сидарта Буда?...:unsure:

Ако имаш идеализирана претстава за себе, не значи дека си безгрешен...[DOUBLEPOST=1395058069][/DOUBLEPOST]
Немоќ и несигурност во твојата вера?
Јас тврдам дека никој не е безгрешен.
Ти тврдиш дека требе да направам грев, (да украдам велосипед) и потоа да се покајам.На тој начин сум безгрешен.
Според тебе кој е во право, тој што украл велосипед?[DOUBLEPOST=1395058603][/DOUBLEPOST]
Гаетама Сидарта Буда?...:unsure:
Ни тој ни твојот бог.

Ако не сум грешен, тогај зошто да добијам опростување?
Кој ги поставува принципите за грешен и негрешен?
Исус?
Жими мајка Исус. Прво Библијата не е дело на Исус, туку е дело да неговите ученици (и евреите). Второ црквата оставила само 4 евангелија кои го опишуваат Исус како Бог, а тие каде што бил опишуваан како човек ги остраниле. И трето, ако имаше рај и пекол, рајските порти ќе беа запечатени затоа што ниту еден човек не го постигнува тоа совршенство кое го бара црквата, а не нивниот Бог.
Има една книга во која се опишува убивањето на жените кои ги сметале за вештерки, биле убиени 50.000 жени за 300-350 години! Секако писателот имал свои извори од каде ги вадел своите вистини, иако и јас сметам дека тоа било вистина. Дали тоа е грев на “божјите пратеници“, оние кои требало да бидат земани за примери? И по 5 века, да пушташ војници со цел да ја освојат светата земја, на целта била збогатување и истата речиси се остварила. А знаеш ли што било верувањето од папата? Вечен живот во рајот! Па нели тоа само господ може да го одреди?
Сега ќе реагираат, правиш ли разлика православие од католицизам!? Да правам, но Богот е ист- Господ Бог, не верувам дека тука е поригорозен ,а таму по мек!
Чим гледаш дека го заобиколуваат одговорот смени го прашањето затоа што на крајот повторно ќе бидеш на почетокот. ;)

Немоќ и несигурност во твојата вера?

Кај забележа такво нешто?[DOUBLEPOST=1395064561][/DOUBLEPOST]
Јас тврдам дека никој не е безгрешен.

Освен Тебе, нели...:sneaky:[DOUBLEPOST=1395064634][/DOUBLEPOST]
Ти тврдиш дека требе да направам грев, (да украдам велосипед) и потоа да се покајам.На тој начин сум безгрешен.
.

Ти го тврдиш тоа, не јас.
Црквата и јас тврдиме дека си роден со грешна природа.[DOUBLEPOST=1395064716][/DOUBLEPOST]
Прво Библијата не е дело на Исус,

Еурека!....:pos:[DOUBLEPOST=1395064798][/DOUBLEPOST]
Секако писателот имал свои извори од каде ги вадел своите вистини, иако и јас сметам дека тоа било вистина.

Од кај знајш дека е вистина? Си ги видел тие погубувања или си видел во „Кодот...„?

Црквата и јас тврдиме дека си роден со грешна природа.[DOUBLEPOST=1395064716][/DOUBLEPOST]
Ами ако ве даи некој на суд за клевета и ви побара доказ или да платите оштета?

Сега ќе реагираат, правиш ли разлика православие од католицизам!? Да правам,

Дај не си ласкај: од авион се гледа дека не правиш...:icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom