Прашања за Христијанството II

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Да бев агностик или неодреден по прашањето на постоењето на Бог,. многу поголема ќе беше шансата да станам атеист читајќи ги коментарите на MIKI1, отколку коментарите на кој било од атеистите тука.

Јас на моменти мислам дека уствари Мики1 е закоравен атеист,крт уфрлен во редовите на верниците, само за да регрутира нови атеисти со своите, во најмала рака, бесмислени коментари.:D

209067_700b.jpg

Оваа изјава нема ни "C" од Christianity. Веќе многу години сум христијанин, сум прошетал низ многу цркви во земјава и странство, сум запознал илјадници христијани од разни деноминации и не сум сретнал ниту еден единствен христијанин што ја веруваат горната изјава. Признавам, има некои што веруваат во 2-3 збора од горната изјава, но ниту еден единствен не верува во целата.
Човек што не знае и знае дека не знае, лесно ќе го научиш.
Човек што не знае, а мисли дека знае, тешко ќе го научиш.

Оваа изјава нема ни "C" од Christianity. Веќе многу години сум христијанин, сум прошетал низ многу цркви во земјава и странство, сум запознал илјадници христијани од разни деноминации и не сум сретнал ниту еден единствен христијанин што ја веруваат горната изјава. Признавам, има некои што веруваат во 2-3 збора од горната изјава, но ниту еден единствен не верува во целата.
Човек што не знае и знае дека не знае, лесно ќе го научиш.
Човек што не знае, а мисли дека знае, тешко ќе го научиш.
Кој дел од изјавата не е христијанска? Кој дел од изјавата можеш да го оспориш?

"Случајов„ е ептен претпоставен и крајно неверојатен за остварување.
Под „хипноза„ се подразбира насилно наметнување на туѓата волја (волјата од хипнотизерот) врз други луѓе, при што нивната волја станува потчинета на волјата од хипнотизерот, Таквото дејство има чисто демонска природа. Ако некој се најде под хипнотичко дејство, тоа значи дека хипнотизираниот доброволно се поставил под хипноза. А зашто хипнотизираниот би се фрлил од мост во Вардар, и тоа е знак-прашање, ама ајде, да речеме дека такво нешто се случило. Дали хипнотизираниот, кој се фрлил во Вардар од не знам каква причина, ќе „отиде„ во Рајот или пеколот, тоа само Христос одредува и одлучува. На поединечниот суд, секому му се суди според сите (не)дела кои ги сторил во својот живот, а не само за едно (не)дело, во случајов, тоа би било „фрлањето„ (самоубиството) во река. Ако хипнозата бил насилно изведена, што е тешко веројатно, тогаш за тоа, самоубиецот не мора да сноси одговорност, но затоа му остануваат сите други (не)дела од неговиот живот, пред самоубиството, за кои ќе мора да поднесе сметка пред Христа.
Што ако ти кажам дека 99% од луѓето се во длабок хипнотички транс?
Хипнозата се изведува уште од првиот ден кога ќе се роди човекот.
Оваа практика се предава од колено на колено со илјадници години.
Има еден феномен овде, хипнотизерите се исто така хипнотизирани.
Со други зборови, на стадото офци не му треба куче да ги чува.

Што ако ти кажам дека 99% од луѓето се во длабок хипнотички транс?
.

А ја ќа Ти кажа-не верувам во ова кое го велиш.

Она што е точно, е следно: дека најголемиот дел од луѓето, кои не веруваат во Единиот Бог, се наоѓаат во духовна заспаност, под влијание што од лукавиот. што од личната огревовеност.
--- надополнето: Aug 22, 2011 7:00 AM ---
Хипнозата се изведува уште од првиот ден кога ќе се роди човекот.
Оваа практика се предава од колено на колено со илјадници години.
Има еден феномен овде, хипнотизерите се исто така хипнотизирани.
Со други зборови, на стадото офци не му треба куче да ги чува.

Да, да, ето , и јас ја имам глеано трилогијата „Матрикс„“.:)
--- надополнето: Aug 22, 2011 7:01 AM ---
Да бев агностик или неодреден по прашањето на постоењето на Бог,. многу поголема ќе беше шансата да станам атеист читајќи ги коментарите на MIKI1, отколку коментарите на кој било од атеистите тука.

Дали ќе си бил агностик или атеист, или нешто „трето „или „четврто„, му доаѓа исто. А христијанин можеш да бидеш само во Црквата Христова, а не во куќичката во Дебар Маало.
--- надополнето: Aug 22, 2011 7:02 AM ---
Јас на моменти мислам дека уствари Мики1 е закоравен атеист,крт уфрлен во редовите на верниците, само за да регрутира нови атеисти со своите, во најмала рака, бесмислени коментари.:D

Хе-хе....Е ајде де, дај некој Твој „посмилен„ коментар, мож и че ми се бендисат....:D

1. Да, да, ето , и јас ја имам глеано трилогијата „Матрикс„“.:)

2. Хе-хе....Е ајде де, дај некој Твој „посмилен„ коментар, мож и че ми се бендисат....:D

1. Си ја гледал трилогојата, ама не си ја разбрал.

2. Ако некој коменар ти се бендиса, тогаш тој што го напишал ќе треба убаво да подрразмисли што напишал;)

1. Напротив: ја разбрав многу добро, оти е добра паралела со состојбата од духовната успиеност кај поединците кои никако не сакаат да веруваат.
2. Да, и ја така би гласал...:).

1. Напротив: ја разбрав многу добро, оти е добра паралела со состојбата од духовната успиеност кај поединците кои никако не сакаат да веруваат.
.

A каква е релацијата на христијанството со серијал филмови “Господар на прстените“ и “Умри машки“ (посебно последниот, четвртиот дел од “Умри машки“)

За „Господарот....„, ставот е изразито негативен, а за „Умри...„, ставот е исто така негативен.:icon_lol:

За „Господарот....„, ставот е изразито негативен, а за „Умри...„, ставот е исто така негативен.:icon_lol:
За господарот, можам и да разберам оти му се многу долги деловите а и не е се од книгата прнесено на филм али за умри машки не разбирам, пошто во сите делови Брус Вилис се бори против злото исто ко шо Исус се бореше против злото. Или е негативноста оти Брус Вилис не е православец?

За црковните ставови кон световните нешта, може да се лафее со саати, а за да не должам многу, што се однесува до Брус и „Умри машки„, ставот е едноставен и јасен: рисјанската вера не познава борба меѓу доброто и злото, а уште помалку познава одмаздување и истерување правдини во филмски стил, по принципот „one man justice". Правдата никогаш не е човечка, туку е само Божја, а наместо одмазда и освета, верата претпочита простување.

Ништо поарна не е состојбата и со филмот „Господарот...„, каде се пренагласени и силите на злото и наводната и неизбежна филмска победа на доброто врз нив (врз злите сили), во принципот „happy end".

За црковните ставови кон световните нешта, може да се лафее со саати, а за да не должам многу, што се однесува до Брус и „Умри машки„, ставот е едноставен и јасен: рисјанската вера не познава борба меѓу доброто и злото, а уште помалку познава одмаздување и истерување правдини во филмски стил, по принципот „one man justice". Правдата никогаш не е човечка, туку е само Божја, а наместо одмазда и освета, верата претпочита простување.

Ништо поарна не е состојбата и со филмот „Господарот...„, каде се пренагласени и силите на злото и наводната и неизбежна филмска победа на доброто врз нив (врз злите сили), во принципот „happy end".

Мислиш дека фамилиите на загинатите македонски војници на Карпалак, треба да им простат на убијците? Не ме зезај. И те како треба "човечка правда". Око за око Мики, па после они нека праштаат, а ние ќе се молиме да ни биде простено за гревот.

Па и христијанската света книга завршува со хепи енд, се симнува Исус по втор пат и оттогаш натаму сите живеат во рајот!!!!

Мислиш дека фамилиите на загинатите македонски војници на Карпалак, треба да им простат на убијците? Не ме зезај.

Да бидам коректен до крај: и јас не би им простил...Ама тоа не е рисјански.

Koнстантин беше човек, крал кој на чело на војска напаѓаше победуваше и уништуваше други војски. Нему Евсибиј (епископот Цезарејски) во 4 век му пишува дека во него е отелотворен логосот “.. единствено нему (на Константин) од сите кои веќе биле овде од почетокот на времето, свевишноиот Бог лично му даде моќ да го прочисти човечкиот род“ (чудно Исус не го споменува али ај... значи ако во 4ти век бог му дава моќ на еден крал и војсководец да го прочисти човечкиот род, тогаш е сосема можно и не е нехристијански таква моќ да има и некој како Брус Вилис. Брус Вилис секогаш како Исус се наоќа сам исправен пред злото а на страна на поштените и невините. Секогаш кога банда на терористи (злото) сака на обичните граѓани да им го земе златото или обврзниците или парите Брус Вилис им се спротиваставува внадахнед од чуството за правда и вистина која на него може само Светиот Дух да ја излее. Во таа борба против злото а за спас на невините (и нивните пари или злато или обврзници) Брус вилис ја пролева и својата крв исто како и Исус и на крајот му донесува спас и благосостојба на невините а го уништува злото баш исто како Исус.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom