Прашања за Христијанството II

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
corbadzijaa neeliii veruvaanjeto vo presvetaa trojcaa e kluc i spaseniee za site oniee ,,koi veruvaat vo toaa , a oniee koi veruvaatt nemaad da bidat spaseni makaar i bil bozji verovesnik zarem nee takaaa..
da recimee mojsej i site drugi pred isus ne spomnaalee nistoo za ovaa ovaa e kluc za spasss ovaa veruvaanje bi trebal;o da bide mnogu vazecki propis,, znacii segaa proizleguvaa site poranesni narodi i bozji verovesnici nema da bidat spaseni zs nee veruvale vo toaa zs needen bozji verovesnik nee im objasnaal nisto za ovaa veraa i za ovaa takanareceno izmisleeno trojstvo.

Не го искажал експлицитно, но имплицитно го има кажано неколку пати. Еве ти еден пример.......

e zastoo ne go iskazll eksplicitno tuku implicitno , zarem tolku mu bilo tesko da im kaze na narodod , narode jas sum bog jas sum sin na boga ..,,,,, nee cudoo da po vreme da postavitee tekst i so takvaa sodrzinaa ..

sto misliss isuss kogaa go raspnalee i dali umrel so svoeto fizicko telo i potoaa bil voskresnaat so duhovnoto telo
isuss so koee telo dosol so duhovnoto ili fizickoto telo..
ako umrel bi trebalo da dojde pred negovite apostoli so duhovno telo no vo biblijaataa ne pisuvaa takaa naprotiv evee sto pisuvaa;

Погледајте ги Моите раце и Моите нозе - Јас Сум Истиот! Допрете Ме и видете, зашто духот нема месо и коски, а како што гледате Јас имам.”

40 И кога го рече тоа, им ги покажа рацете и нозете.
41 А бидејќи тие од радост уште не веруваа, туку се чудеа, им рече: „Имате ли тука нешто за јадење?”
42 И Му дадоа парче печена риба и мед со саќе. 43 Тој го зеде и јадеше пред нив

kako bi go objasnal ovaa isus jasno im kazuvaa dekaa nee umren nitu pak bil voskresnaat od mrtvitee,, zs jasno im veli dekaa ako bil voskresnaat ke se pojavel so duhovno teloo zosto duhot nema koski i mesoo , a toj imaal i im pobaraal da jade i mu dadoaa parce pecena riba i med so sake i toaa go jadel , zarem duh jade ?
toaa priateelce jasno ni kazuvaa dekaa ne bil umren , voopsto nee go raspnale , koe se sovpagaa so kuran kerim.tvoe e da veruvas tvoe e da ne veruvaas.

veliss bog nee covek no moze da se otelotvorri vo covek zarem zaboravaas deka vo biblijata stoi deka bogaa nikoj nikogas ne moze da go vidiiii, vo ovoj svet , ako isus bese bog togas lugeto go vidoaa nego
kako mozee be priatelcee isus da go smetate za bog i da gi izednacite so bibliskite svedostva deka boga nikoj ne moze da go vidi .

А кога ќе дојде Утешителот, Кого Јас ќе ви Го испратам од Таткото, Духот на Вистината, Кој излегува од Таткото, Тој ќе сведочи за Мене;“ (Исус, ев. Јован 15:26, Библијата)

toj utesitel i branitel e muhamed ,a,s ispraten od boga i svedoci za isus ja kazuvaa vistinata za onaa sto viee stanavte delnicii i go napravite isus ramnopraven so bogaa, ja odleuvaa vistinata od nevistinata.

„Во почеток беше Словото, и Словото беше во Бога, и Словото беше Бог... И Словото стана тело и се настани меѓу нас и ја видовме Неговата слава, славата што ја има како Единороден од Таткото - полн со благодат и вистина. “ (ев. Јован 1:1,14, Библијата

zapomni priatelce vo biblijataa e spomnato deka bog imaal i drugi sinovii ne bil samo isus edinoroden sin ,, zarem zaobraavaass, david, solomon, izrael, i.t.n, znaci ne bil samo toj edinoroden sin tuku imalo poveke.

corbadzijaa neeliii veruvaanjeto vo presvetaa trojcaa e kluc i spaseniee za site oniee ,,koi veruvaat vo toaa , a oniee koi veruvaatt nemaad da bidat spaseni makaar i bil bozji verovesnik zarem nee takaaa..

Бог ќе бара од секој онолку колку што му е дадено. Тоа важи и за спознанието за Бог. Како би можел Бог да бара од Мојсеј да верува дека Исус е дел од Бог кога Мојсеј не ни знаел за Исус? :)

sto misliss isuss kogaa go raspnalee i dali umrel so svoeto fizicko telo i potoaa bil voskresnaat so duhovnoto telo
isuss so koee telo dosol so duhovnoto ili fizickoto telo..

Исус воскреснал со физичко тело. За да им докаже дека воскреснал, затоа и земал риба и леб и пред нив јадел, за да им докаже дека Тој навистина воскреснал и дека не се работи за појавување само на Исусовиот дух, туку за вистинско воскресение.

kako bi go objasnal ovaa isus jasno im kazuvaa dekaa nee umren nitu pak bil voskresnaat od mrtvitee,

Исус никаде не рекол дека не умрел, ниту пак дека не воскреснал. Како би можел да каже такво нешто кога сите го виделе како виси распнат на крстот? Или како би можел да каже такво нешто кога 3 пати го претскажал своето распнување и воскресение? А еве овде и експлицитно во откровението на апостол Јован му кажува дека бил мртов и дека повторно е жив (значи воскреснал):

„Не бој се! Јас Сум Првиот и Последниот и Живиот, и умрев, и ете, Жив Сум во сите векови. Амин!“ (Исус Христос, Откровение 1:17, Библијата)

veliss bog nee covek no moze da se otelotvorri vo covek zarem zaboravaas deka vo biblijata stoi deka bogaa nikoj nikogas ne moze da go vidiiii, vo ovoj svet , ako isus bese bog togas lugeto go vidoaa nego

Тоа се мисли на Бог Таткото. Бог Синот дошол во човечко тело и како таков се разбира дека луѓето можат да го видат и го виделе.

А кога ќе дојде Утешителот, Кого Јас ќе ви Го испратам од Таткото, Духот на Вистината, Кој излегува од Таткото, Тој ќе сведочи за Мене;“ (Исус, ев. Јован 15:26, Библијата)

toj utesitel i branitel e muhamed ,a,s ispraten od boga i svedoci za isus ja kazuvaa vistinata za onaa sto viee stanavte delnicii i go napravite isus ramnopraven so bogaa, ja odleuvaa vistinata od nevistinata.

Не, туку во Библијата јасно пишува дека Тој Утешител е Светиот Дух. кога Исус го спомнал зборот "Утешителот", Тој јасно нагласил дека тоа се однесува за Светиот Дух, а не за некаков подоцнежен пророк по име Мухамед:

"а Утешителот, Светиот Дух, Кого Татко Ми ќе Го испрати во Мое име, ќе ве научи се; и ќе ве потсети на се; што ви реков. "
(Јован 14:26)

Понатаму, Исус кажал дека Утешителот ќе остане со нас довека, а Мухамед умрел во 632 година.

"И Јас ќе Го молам Мојот Татко, и Тој ќе ви даде друг Утешител, за да биде со вас довека"
(Јован 14:16)

Понатаму, Исус им кажал на учениците да не се оддалечуваат од Ерусалим и да го чекаат Светиот Дух кој ќе дојде не по многу денови.

"И додека беше заедно со нив, им заповеда да не се оддалечуваат од Ерусалим, туку да го чекаат ветувањето на Таткото, „што го чувте од Мене”: Јован крштаваше во вода, а вие ќе бидете крстени во Светиот Дух, не по многу денови!” "
(Дела 1:4-5)

Што е поверојатно да заклучиме од овој стих, дека учениците чекале 50 дена во Ерусалим и дошол Светиот Дух или дека учениците чекале до 570 година (197100 денови !!!) во Ерусалим и го дочекале Мухамед?

И за крај, Исус кажал дека Божјите Пророци завршуваат со Јован Крстителот:
"Законот и Пророците беа до Јован. Оттогаш се проповеда Евангелието за Божјото Царство"
(Лука 16:16)
„ Најпосле го испрати при нив својот син“ (Матеј 21:37)

Значи според Христос, Божјиот ланец на пророци завршува со Јован Крстител и после него нема Божји Пророци.

zapomni priatelce vo biblijataa e spomnato deka bog imaal i drugi sinovii ne bil samo isus edinoroden sin ,, zarem zaobraavaass, david, solomon, izrael, i.t.n, znaci ne bil samo toj edinoroden sin tuku imalo poveke.

Секој христијанин е син/ќерка на Бог. Впрочем и затоа го нарекуваме Бог нашиот Татко Небесен. Но само Исус од личностите е наречен првороден син и само Тој споделува иста природа како Таткото. Народот Израелски фигуративно е наречен првороден син на Бог, ама тука не се мисли на буквален син, туку на народ кој Бог прв го откупил, тоа е Божја првина, избран народ. Слично се вели и за Ефрем т.е. за Ефремовото потомство (значи народ, а не некоја одредена личност).
Само за Исус е кажано дека нема земен татко, дека има претчовечко постоење.

Ајде Чорбаџија, се ближи Велигден, ако мислиш да се занимаваш со вообичаените велигденски провокации на вехабииве, богами ќе си имаш многу работа и оваа година.

Грицкам семки, пијам сокче и ве читам... Нема ништо боље од религиски расправии :)

--- надополнето ---

"Religion is just an argument over who has the better imaginary friend"

Ајде Чорбаџија, се ближи Велигден, ако мислиш да се занимаваш со вообичаените велигденски провокации на вехабииве, богами ќе си имаш многу работа и оваа година.

Не бе брат, сето ова ми е веќе пишувано на овој или на други форуми. Тоа се вообичаените едни и исти исламистички напади (џихади( на христијанската вера, добро познати, документирани и сите до една разобличени. Јас воопшто не се замарам, туку само си правам копи-пејст од мојата архива :) А они ако немаат попаметна работа нека се мачат и нека пишуваат, иако и они истото го прават копи-пејст спамирање.
Мене дури и ми е интересно и смешно да ги гледам како ентизијастички постираат се едни исти и одамна разобличени работи, а си мислат дека ја откриле Америка и дека тие работи не им се познати на христијаните и дека леле мајко сега кога ќе ги видат одма ќе се откажат од Христос и ќе прифатат Ислам :) Ејјјј при здрав памет некој во 21век Ислам да прифатии хелоуууу!! Тоа им успева само кај психички лабилни луѓе, или пак кај некои осамени вдовци и вдовици. На нив им местат жена/маж муслиманка и овие заради тоа се конвертираат во муслимани.

Е не јајца ке фарбам:pos:, тука ке сме сите ке се читаме

Dback читај го жити се! :pos::pos::pos:
Не бе брат, сето ова ми е веќе пишувано на овој или на други форуми. Тоа се вообичаените едни и исти исламистички напади (џихади( на христијанската вера, добро познати, документирани и сите до една разобличени. Јас воопшто не се замарам, туку само си правам копи-пејст од мојата архива :) А они ако немаат попаметна работа нека се мачат и нека пишуваат, иако и они истото го прават копи-пејст спамирање.
Мене дури и ми е интересно и смешно да ги гледам како ентизијастички постираат се едни исти и одамна разобличени работи, а си мислат дека ја откриле Америка и дека тие работи не им се познати на христијаните и дека леле мајко сега кога ќе ги видат одма ќе се откажат од Христос и ќе прифатат Ислам :) Ејјјј при здрав памет некој во 21век Ислам да прифатии хелоуууу!! Тоа им успева само кај психички лабилни луѓе, или пак кај некои осамени вдовци и вдовици. На нив им местат жена/маж муслиманка и овие заради тоа се конвертираат во муслимани.
Ај барем сега знаеш ние како се чувствуваме. :)

:icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Што мажи ќе беа бре муслиманиве, сите христијанки ги собраа.:icon_mrgr:icon_mrgr:icon_mrgr

Мислам Чорбаџи, не е во ред ... вака да се брукаш. :poss:

:icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Што мажи ќе беа бре муслиманиве, сите христијанки ги собраа.:icon_mrgr:icon_mrgr:icon_mrgr

Мислам Чорбаџи, не е во ред ... вака да се брукаш. :poss:

Јас како што прочитав разбрав дека „ муслиманка “ им местеле на „ вдовците“. Еве го цитатот на Чорбаџија: На нив им местат жена/маж муслиманка и овие заради тоа се конвертираат во муслимани.

Моето прашање би било: ШТО ЖЕНИ ЌЕ БЕА БРЕ МУСЛИМАНКИВЕ, СИТЕ ХРИСТИЈАНИ ГИ СОБРАА :icon_mrgr:icon_mrgr:icon_mrgr

Со почит Госпел.

Еврејскиот збор "רם רים ראים ראם" (се чита отприлика вака: ре-ем ре-јим рејм рем) се среќава само 6 пати во Библијата и затоа е тежок за преведување. Тоа е случајот со многу антички зборови кои што се среќаваат само по неколку пати во античките текстови. Тој текст е преведен со „еднорози“ само во King James, Лутеровиот превод, Септуагинтата и Вулгатата. Во сите останати преводи е преведен како „див бик“, „див вол“ или сл. Во Библијата на ниту едно од овие 6 места нема индикации дека тоа животно имало само еден рог. Но секако не е исклучена можноста и да имало еден рог. Тоа што денес нема еднорози, не значи и дека порано ги немало. Не се диносаурсите единствените животни што ги снемало од лицето на Земјата. Библијата на неколку места спомнува и животни кои имаат карактеристики на диносаурси. Да немавме најдено фосили на диносаурси некој ќе се потсмеваше и со овие библиски животни.

Септуагинтата и Вулгатата“ ...а кои се тоа други повалидниизвори каде не се мисли на еднорози?

Секако дека имало еднорози. И левијатан имало. И диносаурусите живееле пред 3-4ооо години и така има фосили од диносауруси, ама нема од левијатанот и од еднорогот, за жал.

Ќути што се открија толку работи, пошто ќе им се смеевме на луѓето што знаат поише од тоа што пишува у Книгата.

--- надополнето ---

Dback читај го жити се! :pos::pos::pos:

Заебанции на страна, дечково е ного интелигентен + талентиран. Учи брзо, се шуња добро и напаѓа оштро. ...и знае точно на која тема колку е зафатен. И многу семејни обрски има.

--- надополнето ---

Читам, читам, и с ечудам на недеелниов разговор од кој отсуствував, па си викам: Празник некој да не е, пошто некој ко да се поднапил ;)

На овие прашања сакам одговор од по хард кор верници како на пример MIKI1, Jоан

Ако Бог го создал човекот, тогаш кој го создал Бог? Тоа ти е прашањето.
Па вака. Постојат два одговора.
- Првиот одговор е на оние луѓе кои се сметаат за богови. По нивните теории, бог е создаен од човекот и тоа како одговор на непознавањето на природата. Оваа теорија има доста недостатоци. Основниот недостаток е неможноста да се одговори на прашањето на создавање на материјата, и создавање на животот. Бидејки тие луѓе велат дека бог е човечка измислица, тогаш мора да понудат, да дадат одговор кој мора да соодејствува со теоријата и праксата. Но одговорот во самата основа, во самата поставеност гласи: ТЕОРИЈА. За поставување на оваа теорија или овие теории се користат ПРЕТПОСТАВКИ. Оттука по секоја логика на здравиот разум секое тврдење за САМОСОДАВАЊЕТО на НЕШТО ОД НИШТО, создавање на нешто од ништо само посебе НЕ МОЖЕ да го докаже никаква теорија. Таа теорија за создавање на бог, измислување на бог од луѓето е промашена теорија.

- Вториот одговор е: Бог е вечен. Бесмислено е понатамошна дискусија околу овој факт.

Второто прашање кое го поставуваш: Кој ја напишал Библијата, во најкартки црти би бил следниот одгвор.

Ова се Книгите кои се содржани во Библијата. Библијата која што денес ја знаеме е збир на следниве книги:
Стар Завет

Прва книга Мојсеева (Битие) - 1. Мој.
Втора книга Мојсеева (Исход) - 2. Мој.
Трета книга Мојсеева (Левит) - 3. Мој.
Четврта книга Мојсеева (Броеви) - 4. Мој.
Петта книга Мојсеева (Повторнеи закони) - 5. Мој.
Книга Исус Навин – Ису.
Книга Судии Израилеви – Суд.
Книга Рут – Рут.
Прва книга Царства – 1. Цар.
Втора книга Царства – 2. Цар.
Трета книга Царства - 3. Цар.
Четврта книга Царства - 4. Цар.
Прва книга Летописи (1. Паралипоменон) – 1. Лет.
Втора книга Летописи (2. Паралипоменон) – 2. Лет.
Прва книга Ездра – 1. Ездр.
Втора книга Ездра – 2. Ездр.
Трета книга Ездра – 3. Ездр.
Книга Неемија – Неем.
Книга Товит – Тов.
Книга Јудита – Јудита.
Книга Естир – Естир.
Прва книга Макавејска – 1. Мак.
Втора книга Макавејска – 2. Мак.
Трета книга Макавејска – 3. Мак.
Псалми – Псал.
Книга Јов – Јов
Книга Мудри Соломонови Изреки – Изрек.
Книга Проповедник (Еклизијаст) – Проп.
Книга Песна над песните – Песна.
Книга Мудрост Соломонова – Мудр. Сол.
Книга Мудрост Сирахова – Мудр. Сир.
Книга пророк Исаија – Иса.
Книга пророк Јеремија – Јерем.
Книга Плач Јеремиин – Плач.
Книга Послание Јеремиино – Посл.
Книга пророк Варух – Варух
Книга пророк Језекиил – Језек.
Книга пророк Даниил – Дан.
Книга пророк Осија – Ос.
Книга пророк Јоил – Јоил
Книга пророк Амос – Амос
Книга пророк Авдиј – Авд.
Книга пророк Јона – Јона
Книга пророк Михеј – Мих.
Книга пророк Наум – Наум
Книга пророк Авакум – Авак.
Книга пророк Софонија – Соф.
Книга пророк Агеј – Агеј
Книга пророк Захарија – Зах.
Книга пророк Малахија – Малах.

Нов Завет

Свето евангелие според Матеј – Мат.
Свето евангелие според Марко – Марко
Свето евангелие според Лука – Лука
Свето евангелие според Јован – Јован
Дела на светите апостоли од светиот апостол Лука – Дела
Соборно послание на светиот апостол Јаков – Јак.
Прво соборно послание на светиот апостол Петар – 1. Петр.
Второ соборно послание на светиот апостол Петар – 2. Петр.
Прво соборно послание на светиот апостол Јован Богослов – 1. Јов.
Второ соборно послание на светиот апостол Јован Богослов – 2. Јов.
Трето соборно послание на светиот апостол Јован Богослов – 3. Јов.
Соборно послание на светиот апостол Јуда – Јуда
Послание на светиот апостол Павле до Римјаните – Рим.
Прво послание на светиот апостол Павле до Коринтјаните – 1. Кор.
Второ послание на светиот апостол Павле до Коринтјаните – 2. Кор.
Послание на светиот апостол Павле до Галатјаните – Гал.
Послание на светиот апостол Павле до Ефесјаните – Ефес.
Послание на светиот апостол Павле до Филипјаните – Филип.
Послание на светиот апостол Павле до Колосјаните – Кол.
Прво послание на светиот апостол Павле до Солунјаните - 1. Сол.
Второ послание на светиот апостол Павле до Солунјаните – 2. Сол.
Прво послание на светиот апостол Павле до Тимотеја – 1. Тим.
Второ послание на светиот апостол Павле до Тимотеја – 2. Тим.
Послание на светиот апостол Павле до Тит – Тит.
Послание на светиот апостол Павле до Филимон – Фил.
Послание на светиот апостол Павле до Евреите – Евр.
Откровение на светиот апостол Јован Богослов – Откр.

П

--- надополнето ---

Исус е Бог, Евреите го убиваат Бог а Евреите се избраниот народ на Бог...

Точно.

--- надополнето ---

se gleda priateelcee deka nemaas odgovorr na moitee prasanjaa zarem nee tolku ednostaavno?

ako presvetaa trojcaa datiraa od vecnostaa logicno bi trebalo i mojsejj toa d go iskaazii zarem nee . sega sakas da kaziss viee hristijanite si imatee svoj dodeka evreiete drug bog , kolku nissko od tvojaa stranaa

kako mozee bog da ne im go soopstii toaa na drugitee verovesniicii i da ne im kaze nistooo za trojstvotoo ,, aj da nee navleguvaamee se gleda deka samo gubime vreme so tebee
vasa religijaa vase veruvaanje
treba da svatittitee trojstvoto e izmislena rabotaa covecka inspiracijaa no nikako bozja , no za l toa e vaseto veruvaanje i nikoj ne vi se mesa vo toaa veruvaanje ako jas samo sakaav da obrazlozamm i da mi dades odgovorr na moitee iskreni prasanjaa bes da navredam nikogoo
no gledam deka si bes odgovorr i ne veruvaam deka nekoj ke bide spored moe mislenje ovaaaa veruvaanje datira posle isus ane od vecnostaa kako sto viee napisanoo vo noviot zavaet setoo toaa vas ve turnuvaa vo zabluda i vo slepo veruvaanjee i vo pogresen bog.

--- надополнето ---

dali bi sakal so tovoja pomos i moja poms da utvrdimee za i okolu nastanitee sto se slucilee i da uvidime koja e razlikataa vo toiee prikaznii sto se spomnuvaat vi vo biblijata i vo kuranott ,, ednostavno koi se razlikitee vo bbilijata i kuranott?

Куранот е религиозно уметничко прозно дело на Мухамед и поради тоа не е можно да се проредува со објавата Божја содржана во Светите Книги.

Празник некој да не е, пошто некој ко да се поднапил ;)
Најверојатно, зошто чудно ми е, разумен е. Само штета со тоа што го напиша се обраќа само спрема Исламот а не спрема секоја религија на планетава, вклучувајќи ја и неговата. :toe:
И сево ова ти има смисла? И чекај, нели беше Исус син на Бог а не бог?

Најверојатно, зошто чудно ми е, разумен е. Само штета со тоа што го напиша се обраќа само спрема Исламот а не спрема секоја религија на планетава, вклучувајќи ја и неговата. :toe:

И сево ова ти има смисла? И чекај, нели беше Исус син на Бог а не бог?

Историски настан е: Исус од Назарет, кој е Христос, е убиен по заговор и осуда на еврејските фарисеи, а пресудата за убиството на тој човек и чинот на неговото убиство го извршија Римјаните кои тогаш беа политичка и извршна власт во Израел.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom