DonRistovski
Peace Disturber
- Член од
- 1 септември 2009
- Мислења
- 3.583
- Поени од реакции
- 4.610
Ако бог го создал човекот, тогаш кој го создал бог?
Кој ја напишал библијата
Кој ја напишал библијата
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
А зошто Мојсеј не спомнал ништо за Судниот Ден или, на пример, за пеколот (џенемот)? Дали тоа значи дека овие не постојат?
Кој ја напишал библијата
Кој ја напишал библијата
7 And the unicorns shall come down with them, and the bullocks with the bulls; and their land shall be soaked with blood, and their dust made fat with fatness.
7 И биволи ќе паднат со нив и телиња заедно со волови, земјата ќе се опие од крвта нивна, а правот нивни ќе се здебели од маснотија.
Кој ја напишал библијата
Рисјанскиот одговор би бил дека Бог никој не го создал оти тој е вечен,meaning одувек бил тука,нема почеток и нема крај,уствари самиот он е почеток и крај.
Некои веруваат дека ова е всушност самиот универзум,без почеток и крај,I like the idea.
Прашање:
Зошто во македонската библија нема еднорози, кога во верзијата на крал Џејмс има?
Кој тоа ги цензурирал еднорозите и зошто?
Зошто е менуван зборот од Бог?
Било кој писмен од тоа време.Како и римските богови, како и грчките богови, како и египетските богови и боговите на многу народи да не ги набројувам сега.За власт, за контрола на народот, за оправдување на неуспехот се се препишало на божјата воља.Слични се сите приказни, секаде богот е нешто единствено и нешто што може да направи се што другите неможат.Стави од една страна се што човештвото открило па линија една и од другата страна работите кои не можеле да ги објаснат а се случувале и заокружи со еден збор БОГ.После со таа табела патувај низ времето (книги, нет) и види како од век во век листата од десно (бог) се намалува полека и се префрлуваат на левата страна еднакво со развитокот на науката на човекот.Многу работи успеаа да се објаснат и дојде до прашањето дали бог воопшто постоел?Денес тоа прашање на многумина им е смешно дури и нема смисла.Замисли сега да искочи грујо и да рече луѓе нема да има избори бог му се јави на господин господин стефан на сон и му рекол дека јас треба да бидам премиер во наредните 5 години.Е за тоа служела порано религијата и им успевало многу години така.Само не ми е јасно како до ден денес има луѓе кои не го сватија тоа.Ок, политиката свати дека неможе да ја користи религијата исто како порано и си најдоа подобри начини за манипулација а религијата си остана и сега поповите си ги полнат џебовите и си уживаат.А кој го создал бог убаво ти рече Dback, луѓето како и се до сега.Се е од нас, се е за нас.Се што си правиме кога тогаш ке не удри во глава.
На овие прашања сакам одговор од по хард кор верници како на пример MIKI1, JоанАко бог го создал човекот, тогаш кој го создал бог?
Кој ја напишал библијата?
Прашање:
Зошто во македонската библија нема еднорози, кога во верзијата на крал Џејмс има?
Кој тоа ги цензурирал еднорозите и зошто?
Зошто е менуван зборот од Бог?
Кој ја напишал библијата
За првиот болд очигледно немаш одговор на моето прашање[/COLOR]
Ниту еден христијанин не верува во создаден Бог. Само временски конечните созданија имаат потреба од Создател и причина за нивното постоење. Бог е вечен и затоа причината за Своето постоење не е и не може да биде пред Него. Поточно, вечниот Бог нема причина за Своето постоење. Причина имаат само оние кои, во конечно минато време, биле доведени во постоење, затоа што нивното постоење е последицата, а причината е нивниот Создател. Но тоа не е случај со вечниот Бог. Затоа се вели за Бог дека Тој е Самобитен.
Некој рекол дека прашањето што било пред Бог е слично како прашањето: Што е појужно од јужниот пол
Околу 40тина од Бог посебно избрани луѓе за таа служба. Тие пишувале предводени од Светиот Дух. Можеби најголемиот доказ за скептиците, дека тие луѓе не пишувале сами од себе, се илјадниците пророштва во Библијата т.е. работи што тие луѓе ги запишале 600-700 години пред да се случат. Постои листа од околу 300 пророштва поврзани со животот, делото, смртта и воскресението на Исус Христос. За ова Бог вели:
"Оној Сум, Кој од почетокот го открива свршетокот и јавува однапред за она што уште не се збиднало! Јас велам: Мојата одлука ќе се исполни, ќе извршам се што Ми е по волја!" (пророк Исаија 46:10, Библијата)
"Минатите настани ги навестив одамна, излегоа од Мојата уста и јас ги објавив; Направив брзо и се збидна... Затоа веќе тогаш ти навестив, ти јавив пред да се збидне, за да не речеш: Мојот кип го направи тоа, мојот делкан лик и одлеаниот идол заповедаа така! "
(пророк Исаија 48:3-5, Библијата)
За повеќе инфо: http://www.veronauka.com.mk/biblijata/biblijata.html
Мене ме интересира колку од свитоците од мртвото море содржат пророштва кои Чорбаџијата ги спомна![]()