Прашања за Христијанството II

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Ако бог го создал човекот, тогаш кој го создал бог?
Кој ја напишал библијата

А зошто Мојсеј не спомнал ништо за Судниот Ден или, на пример, за пеколот (џенемот)? Дали тоа значи дека овие не постојат?

Токму така. Гледаш како можеш викендашки да размислуваш разумно. Престани да одиш на работа кај тоа фундаменталистите и може ќе ти се избистри главата.

Пеколот и рајот не постојат. Живеј го животот додека си жив, пошто после ќе те нема. Не си праи бајрам на умот. Еден ти е животот - нема поправен.

--- надополнето ---

Кој ја напишал библијата

Не го создал бог човекот, туку, како и во сите 5000 други случаи, бог е создаден од човекот.

Библијата, исто како и Куранот, Ведите, Багавадгита, Дијамантската Сутра, Донгакот, Бартоновите цилиндри и останатите катаљон „стети книги“ се сите до една напишани од ЛУЃЕ.

Кој ја напишал библијата

Било кој писмен од тоа време.Како и римските богови, како и грчките богови, како и египетските богови и боговите на многу народи да не ги набројувам сега.За власт, за контрола на народот, за оправдување на неуспехот се се препишало на божјата воља.Слични се сите приказни, секаде богот е нешто единствено и нешто што може да направи се што другите неможат.Стави од една страна се што човештвото открило па линија една и од другата страна работите кои не можеле да ги објаснат а се случувале и заокружи со еден збор БОГ.После со таа табела патувај низ времето (книги, нет) и види како од век во век листата од десно (бог) се намалува полека и се префрлуваат на левата страна еднакво со развитокот на науката на човекот.Многу работи успеаа да се објаснат и дојде до прашањето дали бог воопшто постоел?Денес тоа прашање на многумина им е смешно дури и нема смисла.Замисли сега да искочи грујо и да рече луѓе нема да има избори бог му се јави на господин господин стефан на сон и му рекол дека јас треба да бидам премиер во наредните 5 години.Е за тоа служела порано религијата и им успевало многу години така.Само не ми е јасно како до ден денес има луѓе кои не го сватија тоа.Ок, политиката свати дека неможе да ја користи религијата исто како порано и си најдоа подобри начини за манипулација а религијата си остана и сега поповите си ги полнат џебовите и си уживаат.А кој го создал бог убаво ти рече Dback, луѓето како и се до сега.Се е од нас, се е за нас.Се што си правиме кога тогаш ке не удри во глава.

Прашање:

Зошто во македонската библија нема еднорози, кога во верзијата на крал Џејмс има?

7 And the unicorns shall come down with them, and the bullocks with the bulls; and their land shall be soaked with blood, and their dust made fat with fatness.

7 И биволи ќе паднат со нив и телиња заедно со волови, земјата ќе се опие од крвта нивна, а правот нивни ќе се здебели од маснотија.

Кој тоа ги цензурирал еднорозите и зошто?

Зошто е менуван зборот од Бог?

Кој ја напишал библијата

Рисјанскиот одговор би бил дека Бог никој не го создал оти тој е вечен,meaning одувек бил тука,нема почеток и нема крај,уствари самиот он е почеток и крај.
Некои веруваат дека ова е всушност самиот универзум,без почеток и крај,I like the idea.

Рисјанскиот одговор би бил дека Бог никој не го создал оти тој е вечен,meaning одувек бил тука,нема почеток и нема крај,уствари самиот он е почеток и крај.
Некои веруваат дека ова е всушност самиот универзум,без почеток и крај,I like the idea.

Господ ти е у принцип хигсоновиот бозон.

Прашање:

Зошто во македонската библија нема еднорози, кога во верзијата на крал Џејмс има?

Mојата логика вика дека тоа е поради верувањата на луѓето на балканот.Си пишувале према верувањата на народот од одредени краеви бидејки ке било смешно на балканските земјоделци да им продаваш приказни за еднорози.Додека тоа со воловите малце подобро би го примиле дури и поверувале.Всушност целата вера на балканот е примена така.Останатите се сите верувања и обичаи само наместо сите тие богови кои ги имале сега станал еден.Ништо се нема сменето.Ајде се чека Јоан да објасни зошто е сменето тоа...

МИКИ ќе знае ваљда,не очекувам одговор од некој друг,али мислам дека е ко шо кажа,преводот е напраен поприфатлив,а и којзнае како е изворното.

Било кој писмен од тоа време.Како и римските богови, како и грчките богови, како и египетските богови и боговите на многу народи да не ги набројувам сега.За власт, за контрола на народот, за оправдување на неуспехот се се препишало на божјата воља.Слични се сите приказни, секаде богот е нешто единствено и нешто што може да направи се што другите неможат.Стави од една страна се што човештвото открило па линија една и од другата страна работите кои не можеле да ги објаснат а се случувале и заокружи со еден збор БОГ.После со таа табела патувај низ времето (книги, нет) и види како од век во век листата од десно (бог) се намалува полека и се префрлуваат на левата страна еднакво со развитокот на науката на човекот.Многу работи успеаа да се објаснат и дојде до прашањето дали бог воопшто постоел?Денес тоа прашање на многумина им е смешно дури и нема смисла.Замисли сега да искочи грујо и да рече луѓе нема да има избори бог му се јави на господин господин стефан на сон и му рекол дека јас треба да бидам премиер во наредните 5 години.Е за тоа служела порано религијата и им успевало многу години така.Само не ми е јасно како до ден денес има луѓе кои не го сватија тоа.Ок, политиката свати дека неможе да ја користи религијата исто како порано и си најдоа подобри начини за манипулација а религијата си остана и сега поповите си ги полнат џебовите и си уживаат.А кој го создал бог убаво ти рече Dback, луѓето како и се до сега.Се е од нас, се е за нас.Се што си правиме кога тогаш ке не удри во глава.

Трагичното е што има такви луѓе кои ќе го прифатат ова . Затоа што дедо боже така рекол и we(they) dont question што дедо боже заповеда .

Прашање:

Еврејскиот збор "רם רים ראים ראם" (се чита отприлика вака: ре-ем ре-јим рејм рем) се среќава само 6 пати во Библијата и затоа е тежок за преведување. Тоа е случајот со многу антички зборови кои што се среќаваат само по неколку пати во античките текстови. Тој текст е преведен со „еднорози“ само во King James, Лутеровиот превод, Септуагинтата и Вулгатата. Во сите останати преводи е преведен како „див бик“, „див вол“ или сл. Во Библијата на ниту едно од овие 6 места нема индикации дека тоа животно имало само еден рог. Но секако не е исклучена можноста и да имало еден рог. Тоа што денес нема еднорози, не значи и дека порано ги немало. Не се диносаурсите единствените животни што ги снемало од лицето на Земјата. Библијата на неколку места спомнува и животни кои имаат карактеристики на диносаурси. Да немавме најдено фосили на диносаурси некој ќе се потсмеваше и со овие библиски животни.
Од друга страна во сродните јазици од блискиот исток (Арамејски, Асириски) сличен збор на зборот реем т.е. риму значи див вол или див бизон.

Божјиот збор не е менуван, но едноставно некои, слободно можам да кажам не толку важни, зборови е потешко да се преведат и преведувачите не се едномислени при преведувањето. Затоа е препорачливо сериозните проучувачи на Библијата да имаат библиски речници, интерлинеари, или во најмала рака да користат повеќе библиски преводи.
Инаку Божјиот Збор не е менуван. Тоа животно на староеврејски се викало: "רם רים ראים ראם". Со ова ќе се сложат сите преведувачи на Библијата.
Поздрав!

--- надополнето ---

Ниту еден христијанин не верува во создаден Бог. Само временски конечните созданија имаат потреба од Создател и причина за нивното постоење. Бог е вечен и затоа причината за Своето постоење не е и не може да биде пред Него. Поточно, вечниот Бог нема причина за Своето постоење. Причина имаат само оние кои, во конечно минато време, биле доведени во постоење, затоа што нивното постоење е последицата, а причината е нивниот Создател. Но тоа не е случај со вечниот Бог. Затоа се вели за Бог дека Тој е Самобитен.
Некој рекол дека прашањето што било пред Бог е слично како прашањето: Што е појужно од јужниот пол :)

Кој ја напишал библијата

Околу 40тина од Бог посебно избрани луѓе за таа служба. Тие пишувале предводени од Светиот Дух. Можеби најголемиот доказ за скептиците, дека тие луѓе не пишувале сами од себе, се илјадниците пророштва во Библијата т.е. работи што тие луѓе ги запишале 600-700 години пред да се случат. Постои листа од околу 300 пророштва поврзани со животот, делото, смртта и воскресението на Исус Христос. За ова Бог вели:

"Оној Сум, Кој од почетокот го открива свршетокот и јавува однапред за она што уште не се збиднало! Јас велам: Мојата одлука ќе се исполни, ќе извршам се што Ми е по волја!" (пророк Исаија 46:10, Библијата)

"Минатите настани ги навестив одамна, излегоа од Мојата уста и јас ги објавив; Направив брзо и се збидна... Затоа веќе тогаш ти навестив, ти јавив пред да се збидне, за да не речеш: Мојот кип го направи тоа, мојот делкан лик и одлеаниот идол заповедаа така! "
(пророк Исаија 48:3-5, Библијата)

За повеќе инфо: http://www.veronauka.com.mk/biblijata/biblijata.html

[/COLOR]

Ниту еден христијанин не верува во создаден Бог
. Само временски конечните созданија имаат потреба од Создател и причина за нивното постоење. Бог е вечен и затоа причината за Своето постоење не е и не може да биде пред Него. Поточно, вечниот Бог нема причина за Своето постоење. Причина имаат само оние кои, во конечно минато време, биле доведени во постоење, затоа што нивното постоење е последицата, а причината е нивниот Создател. Но тоа не е случај со вечниот Бог. Затоа се вели за Бог дека Тој е Самобитен.
Некој рекол дека прашањето што било пред Бог е слично како прашањето: Што е појужно од јужниот пол :)

Околу 40тина од Бог посебно избрани луѓе за таа служба.
Тие пишувале предводени од Светиот Дух. Можеби најголемиот доказ за скептиците, дека тие луѓе не пишувале сами од себе, се илјадниците пророштва во Библијата т.е. работи што тие луѓе ги запишале 600-700 години пред да се случат. Постои листа од околу 300 пророштва поврзани со животот, делото, смртта и воскресението на Исус Христос. За ова Бог вели:

"Оној Сум, Кој од почетокот го открива свршетокот и јавува однапред за она што уште не се збиднало! Јас велам: Мојата одлука ќе се исполни, ќе извршам се што Ми е по волја!" (пророк Исаија 46:10, Библијата)

"Минатите настани ги навестив одамна, излегоа од Мојата уста и јас ги објавив; Направив брзо и се збидна... Затоа веќе тогаш ти навестив, ти јавив пред да се збидне, за да не речеш: Мојот кип го направи тоа, мојот делкан лик и одлеаниот идол заповедаа така! "
(пророк Исаија 48:3-5, Библијата)

За повеќе инфо: http://www.veronauka.com.mk/biblijata/biblijata.html
За првиот болд очигледно немаш одговор на моето прашање :)
За вториот болд: :pos:
За третиот болд: Тогаш кои се тие четериесетина (the chosen ones) кои се занимавале со тоа?

Мене ме интересира колку од свитоците од мртвото море содржат пророштва кои Чорбаџијата ги спомна :)

Мене ме интересира колку од свитоците од мртвото море содржат пророштва кои Чорбаџијата ги спомна :)

Многу. Меѓу свитоците е најдена и целата книга на пророкот Исаија. Сите 66 поглавја. Книгата се чува во музејот на свитоците во Ерусалим.
Еве ти слика од него:

Normal717.jpg

Еве ти една споредба од легендарното 53то поглавје од книгата на Исаија, поглавје кое пророкува неверојатни детали за страдањето на Исус, дури и за причината на Негото страдање и распнување:

Свиток од Мртвото море
(манускрипт 1-2 век пред Христос, превод: aнглиски)

5. Who has believed our report and the arm of YHWH (LORD) to whom has it been revealed And he shall come up like a suckling before him
6. and as a root from dry ground there is no form to him and no beauty [+to him+] and in his being seen and there is no appearance
7. that we should desire him. He is despised and rejected of men, a man of sorrows and knowing grief
8. and as though hiding faces from him he was despised and we did not esteem him. Surely our griefs he
9. is bearing and our sorrows he carried them and we esteemed him beaten and struck by God
10. and afflicted. and he is wounded for our transgressions, and crushed for our iniquities, the correction
11. of our peace was upon him and by his wounds he has healed us. All of us like sheep have wandered each man to his own way
12. we have turned and YHWH has caused to light on him the iniquity of all of us He was oppressed and he was afflicted and he did not
13. open his mouth, as a lamb to the slaughter he is brought and as a ewe before her shearers is made dumb he did not open
14. his mouth. From prison and from judgment he was taken and his generation who shall discuss it because he was cut off from the land of
15. the living. Because from the transgressions of his people a wound was to him
16. And they gave wicked ones to be his grave and [a scribbled word probably accusative sign "eth"] rich ones in his death
17. although he worked no violence neither deceit in his mouth And YHWH was pleased to crush him and He has caused him grief.
18. If you will appoint his soul a sin offering he will see his seed and he will lengthen his days and the pleasure of YHWH
19. in his hand will advance. Of the toil of his soul he shall see {+light+} and he shall be satisfied and by his knowledge shall he make righteous
20. even my righteous servant for many and their iniquities he will bear. Therefore I will apportion to him among the great ones
21. and with the mighty ones he shall divide the spoil because he laid bare to death his soul and with the transgressors
22. he was numbered, and he, the sins of many, he bore, and for their transgressions he entreated.

Денешен македонски превод на текстот (1999год.)

Кој да му поверува на она што ни е објавено, кому му се откри Господовата рака?” Израсте пред Него како нежно стебло, како корен од сува земја. Немаше на Него ни убавина ни блесок за да би сме се загледале во Него, ни милозливост за да би ни се допаднал. Беше презрен, отфрлен од луѓето, човек на болката, свикнат на страдањата, од Кого секој го отстранува лицето, беше презрен, и за ништо го сметавме. А Тој ги понесе нашите болести, ги зеде врз себе нашите болки, додека ние сметавме дека Бог Го бие и Го понижува. За нашите престапи беше прободен, сотрен, за нашите беззаконија. Казната за нашиот мир падна врз Него, преку Неговите рани ние се исцеливме. Сите скитавме како овци, и секој одеше по својот пат. А Господ ги возложи на Него беззаконијата на сите нас. Го измачуваа, а Тој оставаше, и не ја отвори Својата уста. Го одведоа како јагне на колење; како овца нема, пред оние што ја стрижат, не ја отвори Својата уста. Со сила и со суд се ослободија од Него, и кој ќе го искаже Неговиот род? Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт. Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага. Но на Господа му беше угодно да Го порази, и Тој Го предаде Него на мачење; кога го жртвува Својот живот како принос за грев, ќе види потомство, ќе ги продолжи своите денови, и Господовата волја ќе се исполни преку Него. Заради страдањата на Својата душа ќе види светлина и ќе се насити со нејзиното сознавање. Мојот праведен Слуга ќе оправда мнозина и нивната вина ќе ја земе на Себе. Затоа ќе Му дадам мноштво во наследство, и со силните ќе го дели пленот, зашто Сам се понуди на смрт и беше вброен меѓу злосторниците, за да ги понесе гревовите на мнозина на Себе и за да се заземе за злочинците.

Зарем не е зачудувачка идентичноста на текстот? Иако едниот е препис кој датира околу 1-2 век пред наша ера, а другиот 22 века подоцна, текстот е скоро идентичен, а суштината и неговото значење апсолутно ист.
Јасно читаме и од двата текста дека Христос бил предаден на грешниците, бичуван, мачен и распнат за нашите гревови - евангеилето од А до Ш. Понатаму во книгата на пророкот Исаија е проречено дека Исус ќе биде роден од девица, дека ќе биде Божји Син, дека Неговата служба ќе биде околу Галилеја, дека ќе ги исцелува сакатите, слепите, лепрозните, дека ќе воскреснува мртви, дека ќе ја проповеда радосната вест (евангелието), дека ќе биде мачен и распнат како жртва за нашите гревови и дека преку тоа ќе се исполну Господовата воља за нас, дека ќе биде распнат меѓу злосторници, дека ќе биде погребан меѓу богатите (во гробот на богатиот Јосиф од Ариматеја) итн.
Тука треба да се нагласи и дека манускриптот не е оригинално напишан во 1-2 век пред наша ера (иако и тоа е доволно за вистинитоста на пророштвото), туку околу 750 година пред наша ера, во времето кога живеел Исаија.

Јас ги имав запишано и ако не се лажам има делови од петтата книга мојсеева и таму се наговестува Христос,што повеќе ме подзамислува од оваа на Исаија.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom