Donald Sikert
Jane Vitington
- Член од
- 28 ноември 2008
- Мислења
- 8.283
- Поени од реакции
- 5.614
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не ли кажале Светите Оци![]()
Избегал он од тој час по веронаутикаНе ли кажале Светите Оци![]()
До Let3:
Точно, оти личното мнение, кое во Црквата го нарекуваме „...мудрување по својот ум...„ или пак „...мудрување телесно...„, кое е засновано само на овосветовни емпириски сознанија и лична ограниченост и гордост, не може да даде никаква духовност, разбираш.
[
Нееее, ај Ти кажи ми.....Еве го и магичниот збор: please.
--- надополнето: Aug 23, 2011 10:03 AM ---
Точно, оти личното мнение, кое во Црквата го нарекуваме „...мудрување по својот ум...„ или пак „...мудрување телесно...„, кое е засновано само на овосветовни емпириски сознанија и лична ограниченост и гордост, не може да даде никаква духовност, разбираш.
Без личен духовен опит, нема духовност. Само со еднодимензионално/телесно и душевно живеење, пак нема духовност.
Toa се вика перење на мозок, кога некој ќе те убеди дка не си способен ти со својот ум да мудруваш туку треба да следиш мудрувње на други умови.
Toa се вика перење на мозок, кога некој ќе те убеди дка не си способен ти со својот ум да мудруваш туку треба да следиш мудрувње на други умови.
Ако ти кажам дека твојот живот од твоето вцрковување до сега е резултат на операцијата "перење мозок", нема да ми веруваш![]()
си истражувам, ете на пример з ахристијанството, сум истражувал и читал и паганска литература и гностичка и историја и апокрифи, и еврејски и аријански пишувања, и сум извел заклучоци.Брееее....
А зашто го прескокна делот од мојот пост, каде јасно укажав на потребата од имање личен духовен опит?
Од друга страна, како Тебе Ти успева да си го зачуваш мозокот „неопран„? Имаш некоја тајна метода?
дозволено ти е да експериментираш, набљудуваш и бараш други докази. Во христијанството нема такво нешто. Тука има догма. Тоа е како што ти велат и нема да се проверува или докажува нештото. Ете само пример. Раѓањето на Исус се доведува со два настани во новиот завет, вледеењето не Херод и римскиот попис. Но историски, Херод умрел 13 години пред римскиот попис. Али христијансттвото ти вели “остај ти истиории и што запишувале старите хроничари, трибуни, историчари, ние ј кажуваме вистината а доказот е тоа што ние ја кажуваме!“ или за Назарет, град каде наводно пораснал Исус, Археологијата (која ја водат католички свештеници, не успеела да најде град Назарет од времето на исус. Постоји но некои 2 века подоцна, накнадно оформен град. Го нема но во еден попис били патопис било од еврејски било од римски извори. Ниигде не се поменува, археологијата вели го нема но христијанството т вели “постоел, бил таму а доказ е тоа што ние тоа го кажуваме“ Доста тоа што е напишано и опишано во новиот завет е во спротивност со историските факти и материјалнит наоди но догмата вели “така е како што велиме ние и не барај докази за тоа“А ти сам провери дека се наоѓаме на третата планета по оддалеченост од сонцето, или некој друг тоа го измудрува за тебе? И еден куп други работи, впрочем скоро и се што ти знаеш за било што, ти е веќе измудрувано и сервирано на тацна од некој друг.
Се наметнуваат и прашањата:
1. Зошто Бог го оставил дрвото на мудроста и сезнајноста во градината незаштитено, а не сакал да биде пробано од него. Нели е тоа свесна манипулација со своите "деца".
2.Зошто Бог кога тргнал да прави творби слични на него и неговиот образ, ама забранил да бидат мудри и сезнајни како него? Ако релацијата Бог - Деца (човештвоото) ја изразиш како родител - дете, тогаш нејасно е зашто родителот (Бог) не би го сакал најдоброто за неговите деца, во случајов мудроста и сезнајноста.
Би те запрашал за твое лично мислење дали сметаш дека е можно Библијата да е напишана, цензурирана, лекторирана во првите веков од новата ера, за да се добие инструмент според кој човекот потсвесно ќе сака, знае, милува да биде потчинет на еден господар.
си истражувам, ете на пример з ахристијанството, сум истражувал и читал и паганска литература и гностичка и историја и апокрифи, и еврејски и аријански пишувања, и сум извел заклучоци.
Су размислил дали било можно да се случат работите онака како што пишува во новиот завет, сум се запрашувал и истражувал за контрадикторностите во текстовите, сум се прашал кога настанале тие пишувања и сум барал поткрепа во материјални наоди, кога датира текстот, кога назарет прв пат се споменува во историјата, кога римјаните направиле попис во јудеја, каков бил римскиот закон начин и пракса за распнување па сум споредувал со новиот завет...
Современиот атеизам настанал од протенстанcтвоот. Протестантите верува дека бог може да се докаже. Пробувајќи да го докажат бог навлегеле длабоко во науката и увиделе дека нема бог.Хе-хе. Воа болтуваното ми звуче ка протестанска прелест, во стилот „....јас сум веќе спасен...„
Просто е неверојатно какви све сличности има меѓу атеизмот и протсетантизмот.
.
Но историски, Херод умрел 13 години пред римскиот попис. Али христијансттвото ти вели “остај ти истиории и што запишувале старите хроничари, трибуни, историчари, ние ј кажуваме вистината а доказот е тоа што ние ја кажуваме!“
Археологијата (која ја водат католички свештеници, не успеела да најде град Назарет од времето на исус. Постоји но некои 2 века подоцна, накнадно оформен град. Го нема но во еден попис били патопис било од еврејски било од римски извори. Ниигде не се поменува, археологијата вели го нема но христијанството т вели “постоел, бил таму а доказ е тоа што ние тоа го кажуваме