Не туку ќе го крстат папите да убива во име на Христа за да биде спасен и на другиот свет да лебди како ангелТешко него - ќе го има на Ал Џезаира со снимка од YouTube или тешко него - ќе летне во воздух за некој да има 72 девици?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не туку ќе го крстат папите да убива во име на Христа за да биде спасен и на другиот свет да лебди како ангелТешко него - ќе го има на Ал Џезаира со снимка од YouTube или тешко него - ќе летне во воздух за некој да има 72 девици?
Еве ја Мерјем р.а. (Марија во Исламот)
Мерјем р.а. (Марија бог нека е задоволен со неа) е жената која Куранот ја наведува како мајка на пратеникот Иса а.с. Таа веројатно е најценетата жена во Исламот. Пратеникот Мухаммед с.а.в.с. ја спомнал како една од најдобрите четири жени кои први ќе влезат во Џеннет (рај). Исламот меѓутоа ја порекнува боженственоста на Мерјем р.а. и Иса а.с. како и тврдењето дека Иса а.с. е син божји. Во Куранот таа е наречена „сестра харунова“ - се смета дека се мисли на Харун (Арон) братот на Муса а.с.(Мојсеј) врз основа на тоа што Мерјемината положба во однос на објавата на Иса а.с. е аналогна на Харуновата положба во однос на Муса а.с. Исто како и Харун, нејзината функција во контекст на објавата е повеќе внатрешна отколку надворешна.
Детство.
Куранот како татко на Мерјем р.а. го именува Имран а према Исламското учење нејзината мајка е Хана. Се верува дека Имран и Хана долго време немале деца така да кога Хана забременила веќе биле во поодминати години. Хана мислела дека носи машко дете и рекла: “ О господару мој ова што е во мојот стомак ти го заветувам тебе на служба, па прими го од мене. Ти навистина се слушаш и се знаеш (али имран 35). Меѓутоа детето кое го родила била девојче: Господару мој родив женско, а машко не е што и женско. Му дадов име Мерјем. Јас нејзе и нејзиниот пород го ставам под твоја заштита од прокетиот шејтан (али имран 36)
Мерјем уште како девојка била истрајна во клањањето. Поради тоа е пратена да живее и учи кај Зекерија, маж на нејзината постара сестра. Таа милувала да престојува кај Михработ, нишата за молитва во храмот и кога да дошол Зекерија во храмот каде што таа престојувала приметувал дека таа има храна: Од каде ти е ова о Мерјема? тој би прашал а таа би одговорила: од Аллах.
Раѓањето на Иса а.с.
Спрема верувањето, Мерјем уште на 12 години, уште пред физичката зрелост ја достигнала менталната зрелост и полната чистота на душата. Тогаш му доаѓа мелекот Џибрил (ангелот Габриел) во вид на човек со вести од Аллах:
„О Мерјема, Аллах те радува со син кој е збор од него створен, чие име ќе биде Месих (месија), Иса, син Мерјемин. Угледен и на овој и на другиот свет и еден од блиските на Аллах! Тој ќе му говори на луѓето и во колевка и кога ќе порасни, и еден е од добрите (али имран 45-46) Таа рече: како јас ќе имам дете кога ни еден маж не ме допрел, а јас не сум блудница?“ (али имран 47)
Мерјем тогаш целиот народ ја прогласи за блудница и ја протера во пустината. Породилните болки ја примораа да се скрие под суво палмино стебло каде што го роди синот и го нарече Иса. Бидејќи немала ни вода ни храна, Мерјем повика: „камо среќа да умрев порано и во заборав да паднев“ (мерјем 23) Џибрил (Габриел) тогаш му рече: „не жалости се, Господарот твој даде под тебе да потечи поток. Затреси го стеблото палмино и ќе се (просут че се-на српски) свежи урми па јади и пиј и биди весела“ Џибрил исто така му рече да се врати кај својот народ и да се брани со молчење.
Мерјем го однесе својот син кај нејзиното семејство, кое се разлути кога го виде: „О Мерјем, ти која по чедноста си слична на Харун, твојот татко не беше (невалјалац - на српски) а ни мајка ти твоја не беше (невалјалац)“ Мерјем го послуша советот на Џибрил и остана нема на нивниот укор. Тогаш од колевката се јави Иса а.с. и ја оправда мајката: „јас сум Аллахов роб! ќе ме направи благословен каде и да бидам, ќе ми нареди додека сум жив намаз да обавувам и зекат да давам и на мојата мајка добар да и бидам. И нека е мир над мене на денот кога сум се родил и на денот кога ќе умрам и на денот кога од мртвите ќе бидам оживеан (мерјем 28-35)
Е ова е вистината за Мерјем а.с. (марија) кој не се држи до неа и ја нарекува богородица - тешко него!
Па тоа и нема многу тешко да му падне.Не туку ќе го крстат папите да убива во име на Христа за да биде спасен и на другиот свет да лебди како ангел
Не воопшто а после може папата малку да го... знаешПа тоа и нема многу тешко да му падне.
Нема инцест, затоа што Исус се зачнува во утробата на Марија. Дотогаш тој не постои. Плус нема тука никакво телесно зачнување и инцестот како теорија пропаѓа.
папата на кое прашање нема одговор?
Ова е вистината за Марија, но само за муслиманите,не за христијаните. Дел од приказната ви се поклопува со Библијата, дел не.
Овој Мухамед препис правел од Библијата и сам си изменувал некои работи или навистина Бог му ги кажувал сите овие работи?
Кога Марија клањала, зарем Евреите, единствените кои верувале во Единиот Бог клањале? Или тој збор се користи само во исламот?
Откога Исус е роден под палмово дрво, а не во една штала во Витлеем?
Откаде Бог да забранува една религија која самите исусови следбеници ја нарекле христијанство поради Исус Христос, да отвара нова, притоа велејќи, тие неверниците тргнале по лош пат? Бог почнува да ги негира сите кои умреле за неговиот Син, и еве сега кој не е во Ислам казан! Види бе, кај е милоста на Бог тука?
Зошто името на Бог е Аллах, кога Исус ги изговорил тоа име во текот на својот живот?
praveden a koj ce dojt na sudniot den da ve sudit isus ili muhamed?
Ова е вистината за Марија, но само за муслиманите,не за христијаните. Дел од приказната ви се поклопува со Библијата, дел не.
Овој Мухамед препис правел од Библијата и сам си изменувал некои работи или навистина Бог му ги кажувал сите овие работи?
Кога Марија клањала, зарем Евреите, единствените кои верувале во Единиот Бог клањале? Или тој збор се користи само во исламот?
Откаде Бог да забранува една религија која самите исусови следбеници ја нарекле христијанство поради Исус Христос, да отвара нова, притоа велејќи, тие неверниците тргнале по лош пат? Бог почнува да ги негира сите кои умреле за неговиот Син, и еве сега кој не е во Ислам казан! Види бе, кај е милоста на Бог тука?
Зошто името на Бог е Аллах, кога Исус ги изговорил тоа име во текот на својот живот?
На судниот ден ќе ни суди Аллах (единствениот Господ) божјите пратеници Исус и Мухаммед ќе бида меѓу луѓето и нив исто така ќе им биде судено од страна на Господ. Единствена разлика од сите божји пратеници има Мухаммед с.а.в.с. која на судниот ден ќе има шефаат - можност да се зазема кај Господ за друг човек, односно освен за себе ќе има можност Господ да го помоли и за други луѓе а Господ тоа ќе му го прифати. Исус, Мојсеј, Абрахам и сите други пратеници ќе се плашат за себе и својата душа и кога луѓето ќе ги видат и ќе тргнат кон нив да бараат тие да се залагаат кај Господ за нив, сите тие па и Исус ќе речат дека Господ тој ден е многу налутен и ќе велат; мојата душа, мојата душа - ќе стравуваат за свијата душа освен Мухаммед с.а.в.с. кој ќе може да се залага кај Господ и за другите.
Значи Господ ќе му суди на целото човештво и на сите божји пратеници (и Исус оти и тој е божји пратеник).
--- надополнето ---
Тоа што ти не го веруваш Господ тоа што го објавил а ги веруваш луѓето кои сите се поразлично од секој кажувале приказни тоа е твој проблем.
Ејј, само Мухамед ќе се залагал за некои поединци, демек со врски а...
А ние неверниците директно вказан ќе одиме:kesa:
Зошто и како тоа овие поглавја да се идентични, ако се земе во обзир дека се работи за различни автори, и временската разлика на создавање на овие поглавја се мери со столетиј??
Може да биде единствена целина, знаејќи ја тесната поврзаност меѓу тие три лица, каде ниеден дел не дејствува сам од себе, туку заеднички.
А зошто ти ги прашуваш Муслиманите работи кои прво Христијаните треба да ги објаснат?
Каде е милоста на Бога кога реши сите Евреи да горат а спасени се само Христовите ?
Мојсеј проповедаше вера во Бога а одеднаш не важи а ? Важи само на Исуса. Што му текнало на Исус да глуми Бог по земјава и да препишува од Тората не можел нешто ново сам да смисли? Чекал псоле него да смислат другите и да одлучуваат а тој сам не можел нели ?
Зошто Бог го потисна Мојсеј во зид како воопшто да не бил на земјава да прповеда вера ? Кажи ми зошто ? Зошто воопшто дојде Мојсеј кога важно е само што рекол Исус? Зошто Бог го потисна и го отфрли сиот труд на Мојсеј а важи само на Исус?
Зшто Јудеизмот да не биде повеќе вера?
Што е поважен Исус од Мојсеј бе па тој да биде син на Бога а овој не ?