Ipsissimus
P.I.
А шеријатот е нешто за по дома што си го чувале турците?Самата постапка не е шеријатска, но тоа не е до шеријатот туку до луѓето кои го спроведувале.
Ако тоа се случувало, нормално.![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
А шеријатот е нешто за по дома што си го чувале турците?Самата постапка не е шеријатска, но тоа не е до шеријатот туку до луѓето кои го спроведувале.
Ако тоа се случувало, нормално.![]()
Тебе како муслиман што мечтае за шериатско уредување, повеќе ти одговара Македонија ако е ваква каква што е секуларно-обезбожена, или христијанска теократија(како Византија што била на пример)?Со повеќе од околу 30% муслимани во Македонија, македонците треба да сфатат дека муслиманите се реалност во оваа држава,и дека треба да се менува пристапот од: Македонија на македонците во Македонија на македонските државјани.
Од библиска Македонија во мултирелигиска Македонија.
И да се промени пристапот од господарски/наредувачки во преговарачки/консултантски... ако сакате да се решаваат прашањата на разумен,цивилизиран и културен начин.
Ова го кажувам со најдобра намера за успешна соработка во иднина.![]()
Разликата е 40 секунди со 3 и пол часа.
И кај силувањето е иста разлика...... јас може три саати да водам љубов, а некој за 40 секунди да силува.Разликата е 40 секунди со 3 и пол часа.
Батка, не е во прашање ксенофобија. Во прашање е рикање... Покрај џамиите живеат и немуслимани па ркањето,кое некој го наречува молитва , воопшто не му е потребно. Дури и за оние за кои е наменето, им стана банално да се инсистира на разглас кој може да се чуе 5-6 километри., но нема начин на кој тоа би го покажале јавно. Нели има џамија на секој ќош, а најголемо растојание е до 1 км.Разгласот за молитва е 5 пати на ден по 40 секунди. ( ете нека биде 1 минута).
Не знам зошто се драматизира околу ова,верувам дека секој човек може да го слушне/издржи. Но секако тука стапуваат на сила предрасудите и ксенофобичните ставови.
.
Од каде си сигурен дека толку ќе ве трпиме ? Така ли се почитуваат прописи ? Плачете и ушите ни прокрвавија слушајќи како сте нерамноправни со Македонците и дека Македонците ви ја узурпираат слободата. Јас ти гарантирам дека наскоро ќе дојде време кога сите прописи секој мора да ги почитува...Во спротивно ќе крка некоја бургија од црнец во Идризово.Одговори на моето прашање.
Разбирам дека сметаме ама ќе трпиш дур не ти прокрварат ушите.
Pis![]()
Одговори на моето прашање.
Разбирам дека сметаме ама ќе трпиш дур не ти прокрварат ушите.
Pis![]()
Рикање е батка... Ти тоа добро го знаеш. Кој е во право - Бог нека пресуди. Тој е еден : во црква или џамија и во нашите срца. Немој да мислиш дека ја подржува муслиманската страна зошто оџите силно рикаат од разгласот на минарето и што верата во Алах ја претворија во ЦИРКУС!Прво, јас колку што знам,во 99% езанот(повикот за молитва) се учи од човек, не се пушта на ЦД.
И второ, се додека е рикање, и уште го болдирате... со здравје слушање и за многу години нека е.![]()
За жал, гласното повикување на молитва надвор од законски пропишаните норми, е најмалиот проблем кој ни го наметнуваат Муслиманите.
Доколку беше само ова, јас со драго срце би се согласил да остане вака, како што е.
Освен инаетот, кој други човечки особини се сметаат за духовност во исламот?И второ, се додека е рикање, и уште го болдирате... со здравје слушање и за многу години нека е.![]()
Кај мене овој проблем со звучниците можеби најдобро се приметува.Берик , секое кршење на закон води кон анархија и непочитување на институцијата држава! Ти лесно преоѓаш преку овој проблем кој воопшто или незначително те тангира. Не е исто овој албански мобинг и насилие да се гледа од Штип и од Тетово. И не се исто минарето на џамија да е лоцирано во близина на твојата куќа и муслиманската молитва во вид на рикање да те буди во 4 часот со целото семејство и да им наметнува стресови и психози.На проблемот Македонија мора да му пријде сериозно , зошто ако шиптарот не го почитува законот има за цел да направи зло!
Прво, јас колку што знам,во 99% езанот(повикот за молитва) се учи од човек, не се пушта на ЦД.
И второ, се додека е рикање, и уште го болдирате... со здравје слушање и за многу години нека е.![]()
Hattab1Тебе како муслиман што мечтае за шериатско уредување, повеќе ти одговара Македонија ако е ваква каква што е секуларно-обезбожена, или христијанска теократија(како Византија што била на пример)?