- Член од
- 14 август 2006
- Мислења
- 45.871
- Поени од реакции
- 86.030
Не те нападнав бе.Самиот го кажа тоа, провери ако не веруваш.
Мислам дека ти се избрука сега, ме нападна без аргументи и докази.
И јас можам да тврдам дека сум било што.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не те нападнав бе.Самиот го кажа тоа, провери ако не веруваш.
Мислам дека ти се избрука сега, ме нападна без аргументи и докази.
ти побарав објаснение за болдот и го добив ова:--- надополнето: 9 јануари 2014 во 18:51 ---
Ислам во превод значи покорност, потчинетост кон Бога, а сеоој човек се раѓа и умира покорен на Бога, сакал или нејќел.
од ова не ми објаснуваш ништо. особено оној дел кој вели “секој човек се раѓа и умира покорен на бога, сакал или нејќел“127. И додека Ибрахим и Исмаил темелите на Каба ги ѕидаа, молеа: „Господару наш, прими го ова од нас, бидејќи Ти, навистина, сè слушаш и сè знаеш!
128. Господару наш, направи нè нас двајца да Ти бидеме предани муслимани, и нашите потомци да Ти бидат предани, покажи ни ги обредите наши и прости ни, бидејќи Ти го примаш покајувањето и Милостив си!
129. Господару наш, испрати им Пратеник, еден помеѓу нив, кој ајетите Твои ќе им ги кажува и за Книгата и за мудроста ќе ги научи и ќе ги исчисти, бидејќи Ти си навистина Силниот и
Мудриот!“
130. Верата на Ибрахим ја одбегнува само тој што не е достоен на себеси! Ние него го одбравме на овој свет, а и на оној свет ќе биде меѓу добрите.(сура Ел-Бекара)
--- надополнето: 10 јануари 2014 во 01:38 ---
покорен си со самото тоа што живееш и ќе умреш. смртта е од Бог па ако не си му покорен одбегни го тоа што тој ти го определил. а?ти побарав објаснение за болдот и го добив ова:
од ова не ми објаснуваш ништо. особено оној дел кој вели “секој човек се раѓа и умира покорен на бога, сакал или нејќел“
како може да си покорен на нешто ако ти немаш капацитет да мислиш? дете/цицалче е покорно? па уште и она сакал/неќел, СИ покорен. или еве јас не сум покорен на ниедно измислено пријателче, и сега? нема за мене бог. бог е како баба рога во детските приказни,, да се плашите и бидете умни.
ти побарав објаснение за болдот и го добив ова:
Не те нападнав бе.
И јас можам да тврдам дека сум било што.
покорен си со самото тоа што живееш и ќе умреш. смртта е од Бог па ако не си му покорен одбегни го тоа што тој ти го определил. а?
--- надополнето: 11 јануари 2014 во 22:59 ---
130. Верата на Ибрахим ја одбегнува само тој што не е достоен на себеси! Ние него го одбравме на овој свет, а и на оној свет ќе биде меѓу добрите.(сура Ел-Бекара)
за двајцата:Не тоа беше доказ дека верата на сите Аллахови пратеници е иста,од Адем а.с. до Мухаммед с.а.в.с.
А тоа беше горе ајетот за Ибрахим а.с.
а тоа дека сите се покорни:
185. Секое живо суштество смртта ќе ја вкуси и само на Судниот ден во потполност ќе ги добиете платите ваши! Па кој ќе биде од огнот оддалечен и во џеннетот воведен, успеал! А животот на овој свет е само лажно насладување!(сура Али Имран)
Смртта е доказ дека како и да живееш на овој свет,ќе мора да се вратиш некаде и да одговараш за тоа,колку и да не веруваш,колку и да мислиш дека после смртта нема ништо пак ти е страв од смртта,а ниеден математички алгоритам не може да ти ја предвиди смртта.
Инна лиллахи ве инна илејхи раџиун (Сите сме Аллахови и нему ќе му се вратиме) па кој со верување,а кој со неверување.
Босанците имаат една убава изрека: Можеш како хочеш,ал не можеш докле хочеш.![]()
за двајцата:
за да бидеш покорен, треба да си свесен. како може да бидеш покорен, а појма да немаш дека си покорен? и како тоа цицалче е покорно?
а колку за муабет, ако веќе тоа “покорен“ важи, и заради тоа мораме да умреме, зошто тогаш тоа покорен НЕ важи за животните, а тие сепак умираат?
црвен болд: тоа НЕ постои!!! ако постои сакам доказ
чек чек, прееска цитирав дел каде велиш: “секој човек се РАЃА и умира покорен на бога“Не говорам за цицалче,психички пореметена личност итн итн
говорам за разумни луѓе кои достигнале полова зрелост.
животните не се обдарени со разум.
црвен болд: За мене постои,мене како муслиман Кур'aнот ми е доволен доказ,а и смртта е еден од доказите.
А сега за тебе,не знам..ако бараш доказ од мене јас ќе ти дадам доказ од Куранот,ти ќе речеш дека тоа не ти е доволно и тука завршува дискусијата,јас си терам по мое ти по твое.
А со тоа што и јас и ти мора да умреме,се враќаме на моето,само тогаш доцна ќе ни/ти биде.![]()
чек чек, прееска цитирав дел каде велиш: “секој човек се РАЃА и умира покорен на бога“
јас се фаќам за делот РАЃА. а сега ти мене ми велиш: “говорам за разумни луѓе“
сега кој ги испревртува работите? еднаш едно, сега друго
околу умирањето, не се враќаме на твоето. ќе се навратиме покасно, а и околу почетоккот на земјата истотака![]()
Koj rekol deka zivotnite ne se pokorni? Sekoe edno mu paga na sedzde. Sakale ili ne pokorni sme. So toa 6to sme zavisni od nesto nadvor od nas. Nemozes bez hrana, vozduh, voda. A se toa e odredeno od Bog. I taka od raganje si pokoren. Pokornosta neznaci da imas verska praksa.за двајцата:
за да бидеш покорен, треба да си свесен. како може да бидеш покорен, а појма да немаш дека си покорен? и како тоа цицалче е покорно?
а колку за муабет, ако веќе тоа “покорен“ важи, и заради тоа мораме да умреме, зошто тогаш тоа покорен НЕ важи за животните, а тие сепак умираат?
црвен болд: тоа НЕ постои!!! ако постои сакам доказ
не се нервирај, а јас само читам и анализирам што е напишано. еднаш викаш “точно“ вака треба, друг пат велиш “не сфаќај буквално“. и јас цело време се адаптирам на тоа како тебе ти одговара. па не се бунам многу, нели? се бунам за неодговарање. и пак, зошто го напиша тој дел дека “се раѓа и умира покорен“. нели би било правилно да се напише “од полнолетство па до смрт“? иако, кога сме веќе кај полнолетството и децата, .......... прво кога едно машко е полнолетно?Дали намерно ги сфаќаш работите буквално и бараш влакно во јајце за да кажеш дека сум згрешил негде или толку ти е разбирањето??
Се знае што се мисли кога се каже луѓе,се мисли на личности обдарени со разум итн итн.
Во исламот се знае дека децата не подлегнуваат под личности кои одговараат за своите постапки во исламот, и психички пореметените исто така.
Веќе кажав горе во еден хадис,каде што Мухаммед а.с. рекол кои луѓе се ослободени од перото на мелеците,односно на кои луѓе не им се пишуваат гревови.
Те молам,ако сакаш нормално да дискутираме немој буквално да се фаќаш за секоја буква,пробај малку да сфатиш,уклучи го мозокот,ако навистина има нешто нејасно постави подпрашање,вака ова што го правиш изгледа глупаво и не ми дава воља да дискутирам со тебе понатаму.
па нели животните се посебна категорија, која нема врска со бог? пошто нели немаат разум, а со тоа и можност да веруваат во некој бог? како сега одеднаш испадна дека се по капата на бог?Koj rekol deka zivotnite ne se pokorni? Sekoe edno mu paga na sedzde. Sakale ili ne pokorni sme. So toa 6to sme zavisni od nesto nadvor od nas. Nemozes bez hrana, vozduh, voda. A se toa e odredeno od Bog. I taka od raganje si pokoren. Pokornosta neznaci da imas verska praksa.
Sto? Zivotnite ne se pod kapa na Bog? Ocigledno mnogu pogrbsna zamisla imas za Bog. Pa toa ti zboram. Oni nemaat razum ama se pokorni so samoto postoenje. 6to ziveat po odreden nacin i nemozat poinaku. Kako i ti. Pa toa ne e pokornost? Rekov pokornost ne mora da znaci verska praksa.не се нервирај, а јас само читам и анализирам што е напишано. еднаш викаш “точно“ вака треба, друг пат велиш “не сфаќај буквално“. и јас цело време се адаптирам на тоа како тебе ти одговара. па не се бунам многу, нели? се бунам за неодговарање. и пак, зошто го напиша тој дел дека “се раѓа и умира покорен“. нели би било правилно да се напише “од полнолетство па до смрт“? иако, кога сме веќе кај полнолетството и децата, .......... прво кога едно машко е полнолетно?
а и ми се може спомна некои работи кои ми се интересни, али ако не ти е мака еве и јас ќе те прашам, па мене одговори ми ги, околу децата со инвалидитет или посебни потреби, а она со индиго појма немам што е, па и тоа би сакал да ми се објасни. али овој дел е АКО МОЖЕ.
--- надополнето: 12 јануари 2014 во 00:44 ---
па нели животните се посебна категорија, која нема врска со бог? пошто нели немаат разум, а со тоа и можност да веруваат во некој бог? како сега одеднаш испадна дека се по капата на бог?
болдот: ај да не идам со секое посебно, али воздух? а како тоа рибите можат да дишат во вода? а ние умираме?
ти изгледа не го разбираш поимот “покорност“. за да бидеш покорен, треба да си свесен за таа покорност. како може да си покорен а појма да немаш за тоа дека си покорен? така да или зборот е комплетно утнат, или нешто друго е утнато.Sto? Zivotnite ne se pod kapa na Bog? Ocigledno mnogu pogrbsna zamisla imas za Bog. Pa toa ti zboram. Oni nemaat razum ama se pokorni so samoto postoenje. 6to ziveat po odreden nacin i nemozat poinaku. Kako i ti. Pa toa ne e pokornost? Rekov pokornost ne mora da znaci verska praksa.
Значи веќе реков,Мухаммед а.с. рекол дека перото на мелеците е дигнато од три вида на луѓе.а и ми се може спомна некои работи кои ми се интересни, али ако не ти е мака еве и јас ќе те прашам, па мене одговори ми ги, околу децата со инвалидитет или посебни потреби, а она со индиго појма немам што е, па и тоа би сакал да ми се објасни. али овој дел е АКО МОЖЕ.
па нели животните се посебна категорија, која нема врска со бог? пошто нели немаат разум, а со тоа и можност да веруваат во некој бог? како сега одеднаш испадна дека се по капата на бог?
болдот: ај да не идам со секое посебно, али воздух? а како тоа рибите можат да дишат во вода? а ние умираме?
цитатот НЕ го разбрав, а ако повторно прашам, осеќам ќе почнеш да пцуеш, така да ќе го баталам, ко на два различни јазици да збориме.Значи веќе реков,Мухаммед а.с. рекол дека перото на мелеците е дигнато од три вида на луѓе.
А кога перото на мелеците е дигнато тоа значи дека не им се пишуваат гревови.
1. Човек кој спие,додека не се разбуди.
2. Малолетно дете додека не ја достигне својата полова зрелост
3. Неразумна личност додека не се врати разумот.
Тоа значи дека луѓето(бидејќи и детето еден ден ќе стане човек,односно полнолетен) кои се психички пореметени,односно не можат да го користат својот разум на овој свет се ослободени од исламски обврски, и не им се пишуваат гревови.
Додека пак,тие што се со инвалидитет,но сепак разумни односно немаат никакви психички пречки се со ист статус како и сите луѓе,говорам за муслимани,само што се ослободени од исламски обврски кои не можат да ги прават поради тој недостаток/инвалидитет.
На пр. Човек кој не проодил од раѓање не е должен да обави аџилак,или не е должен да оди во џамија на молитва,итн итн.
А тоа за идниго,тоа се ваљда деца/личности кои се интелектуално понапредни,односно развиени се некои способности кои ги немаат останатите луѓе,углавном некои приказни од овие со Новиот Поредок,тоа на темата за телемити можеби подобро можат да ти го одговорат брачата секташи,тие ги чекаат таквите луѓе.
15. На Аллах, чинејќи сеџда, Му се покорува сè што е на небесата и на Земјата, сакале или не сакале, а и сенките нивни, наутро и приквечер.
16. Кажи: „Кој е Господар на небесата и Земјата?“ – и одговори: „Аллах!“ Кажи: „Па зошто тогаш наместо Него како заштитници сте ги прифатиле тие што не можат самите себеси никаква корист да си направат ниту од себе некаква штета да отстранат?“ Кажи: „Зарем се еднакви слепецот и тој што гледа, или, зарем се исти темнините и светлото, или зарем тие што Му ги здружуваат на Аллах создаваат како што Тој создава, па создавањето им се чини слично?“
Кажи: „Аллах е Создателот на сè и Тој е Единиот и Семоќниот.“(сура Ер-Рад)