Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
.
Vo Makedonija muslimanite se pretezno Hanefiski mesheb.

Dabome i Siitite se Muslimani no vnatre vo Siizmot ima tolku losi sekti sto polosi se i od hristijanite. Inaku,Siizmot e nastanat i podeleni se,da receme,politicki (vo denesna smisla na zborot).
Posle preseluvanjeto na Muhammed s.a.w.s (na podobar svet),trebase da se izbere Halifa ili zamenik,te. covek koj ke go vodi ummetot pa se izbirase eden od 4. Ednite go "glasaa" Ebu Bekr a drugite Alija r.a. pa e izbran Ebu Bekr. Posle negovoto preseluvanje povtorno se izbirase pomegju Alija,Omer i Osman r.a pa e izbran Omer a pristalicite na Alija se denesnite siiti. Posle izborot na Ebu Bekr i Omer tie site im dale prisega na izbranite halifi i Islamot si prodolzuval so site zaedno bez nekakva podelba. Kur'anot isti,site veruvale vo Muhammed s.a.w.s. Koga se izbirase pomegju Alija i Osman povtorno e izbran Osman i togas dojde do taa podelba. Normalno so spletki i intrigi od nevernicite i haridziite.... Dolga e toa prikazna..

Шиите и нивното неверство во поглед на Куранот

Шиах во арапскиот јазик значи партија, секта. Да водиш партија или секта значи дека треба да имаш и свои следбеници и помошници. Терминолошко значење на овој збор е дека е назив за секој оној кој верува дека Пратеникот, алејхи селам, го одредил Алија р.а. за својот наследник. Ова е темелот и суштината на шиизмот. Во почетокот на исламот шиизмот започнал само со таа разлика за давање на предност на Алија р.а. над Осман р.а. со признавање на Ебу Бекр и Омер р.а.. Тоа и го потврдува и Лејс ибн Еби Селим кој вели: „Ги затекнав првите шии кои не го сметаа никого повреден, ниту на некој му давале предност над Ебу Бекр и Омер ради Аллаху анхума.

76877881.jpg

Потоа работата почнала да се влошува и почнале лагите врз Осман, Зубејр, Талха и Муавија и почнаа да ги пцујат и проколнуваат.
Тогаш шиизмот се здружил со припадниците на Абдуллах ибн Себе, по што по бранот на херетици се започна на изразување на непријателството кон асхабите на Аллаховиот Пратеник алејхи селам. Со тоа уште повеќе се искривило чистото верување. Најбројна денешна секта која е присатна од шиите се дванаестоимамците, т.ест џаферии. Таа секта е река за другите помали секти и со тоа преставува основно учење кое е застапено во шиитското учење.

Став на шиите за куранот

Сета исламска улема се сложила во поглед на зачувување на Куранот и неговата непроменливост и сочуваност. Како што вели Аллах џ.ш. : „Ние сме ја објавиле Опомената и Ние ќе ја чуваме!“(Хиџр, 9)
За разлика од чистото исламско верување, шиитските учењаци се разликуваат по ова прашање. Хусеин Ет Таберси во својата книга „Фаслул Хисаб“ говори за искривеноста на куранот и „срамотите уфрлени од страна на непријателите и тираните“
Оваа книга е печатена во Иран со ограничен број примероци 1298 г. После хиџра во Иран со печат на иранската држава.
Ел Хави е еден од верските извори на шиите во Ирак.Тој вели дека многубројноста на риваетите за искривеноста на куранот наложуваат дека некои потекнуваат од „непогрешливи“ и тоа им е задоволителен факт.
--- надополнето: 30 септември 2013 во 13:28 ---
Случката е глупост.
Не верувам во овие 2 реда текстови од вмровски сајтови,но нејсе.
Ако навистина се случило тоа, односно како што стоеше во текстот Ја удрил само затоа што се прекрстила.
Тоа е голема глупост.

знали прво мора да не ти се верува иако случајот е пријавен а обвинителството го отфрла ( нели за брат се работи безразлика дали е стока), а после да кажеш дека е глупост а не малоумност, лудост и секташки поттик
интересно
--- надополнето: 30 септември 2013 во 13:37 ---
најдов некои прашања неодговорени
па ако не е тешко некој нека ги одговори

1.Што сме должни ние да правиме како муслимани со немуслиман кој прифатил ислам а сите негови членови во семејството се христијани, атеисти или не го знаат прописот за правилно постапување и закоп според исламска традиција.
2.Дали на таквиот му се клања џеназе намаз во одсаство?
3.Дали таквиот ако се укопа во немуслиманско гробиште се посетува и дали за таквиот се чини дова ако умрел како муслиман?
4.Дали сме должни понатака ако се создадат услови во семејството да го префрлим е во муслиманско гробиште?
5. Што е со оној човек кој слуша џински звуци ?

Шиите и нивното неверство во поглед на Куранот

Шиах во арапскиот јазик значи партија, секта. Да водиш партија или секта значи дека треба да имаш и свои следбеници и помошници. Терминолошко значење на овој збор е дека е назив за секој оној кој верува дека Пратеникот, алејхи селам, го одредил Алија р.а. за својот наследник. Ова е темелот и суштината на шиизмот. Во почетокот на исламот шиизмот започнал само со таа разлика за давање на предност на Алија р.а. над Осман р.а. со признавање наЕбу Бекр и Омер р.а.. Тоа и го потврдува и Лејс ибн Еби Селим кој вели: „Ги затекнав првите шии кои не го сметаа никого повреден, ниту на некој му давале предност над Ебу Бекр и Омер ради Аллаху анхума.

76877881.jpg

Потоа работата почнала да се влошува и почнале лагите врз Осман, Зубејр, Талха и Муавија и почнаа да ги пцујат и проколнуваат.
Тогаш шиизмот се здружил со припадниците на Абдуллах ибн Себе, по што по бранот на херетици се започна на изразување на непријателството кон асхабите на Аллаховиот Пратеник алејхи селам. Со тоа уште повеќе се искривило чистото верување. Најбројна денешна секта која е присатна од шиите се дванаестоимамците, т.ест џаферии. Таа секта е река за другите помали секти и со тоа преставува основно учење кое е застапено во шиитското учење.

Став на шиите за куранот

Сета исламска улема се сложила во поглед на зачувување на Куранот и неговата непроменливост и сочуваност. Како што вели Аллах џ.ш. : „Ние сме ја објавиле Опомената и Ние ќе ја чуваме!“(Хиџр, 9)
За разлика од чистото исламско верување, шиитските учењаци се разликуваат по ова прашање. Хусеин Ет Таберси во својата книга „Фаслул Хисаб“ говори за искривеноста на куранот и „срамотите уфрлени од страна на непријателите и тираните“
Оваа книга е печатена во Иран со ограничен број примероци 1298 г. После хиџра во Иран со печат на иранската држава.
Ел Хави е еден од верските извори на шиите во Ирак.Тој вели дека многубројноста на риваетите за искривеноста на куранот наложуваат дека некои потекнуваат од „непогрешливи“ и тоа им е задоволителен факт.
--- надополнето: 30 септември 2013 во 13:28 ---

знали прво мора да не ти се верува иако случајот е пријавен а обвинителството го отфрла ( нели за брат се работи безразлика дали е стока), а после да кажеш дека е глупост а не малоумност, лудост и секташки поттик
интересно
--- надополнето: 30 септември 2013 во 13:37 ---
најдов некои прашања неодговорени
па ако не е тешко некој нека ги одговори

1.Што сме должни ние да правиме како муслимани со немуслиман кој прифатил ислам а сите негови членови во семејството се христијани, атеисти или не го знаат прописот за правилно постапување и закоп според исламска традиција.
2.Дали на таквиот му се клања џеназе намаз во одсаство?
3.Дали таквиот ако се укопа во немуслиманско гробиште се посетува и дали за таквиот се чини дова ако умрел како муслиман?
4.Дали сме должни понатака ако се создадат услови во семејството да го префрлим е во муслиманско гробиште?
5. Што е со оној човек кој слуша џински звуци ?

Едно да кажеш дека некоја вест е лага,друго е да кажеш дека не веруваш.
Јас не реков дека веста е лажна,туку дека не им верувам на вмровските сајтови.
Е сега,ако е вистина,тогаш се произнесов со мислење и нема потреба да се повторувам.

Вториот дел: За шиитите исто одамна пишував.
Темелите од почеток им се погрешни.
Во хадиските збирки има многу хадиси каде што Мухаммед а.с. ја истакнува вредноста на Ебу Бекр,па Омер,па Осман,па Алија.
Има хадиси,каде што вели дека Ебу Бекр е најдобриот човек.
Па дека Ебу Бекр и Омер му биле најблиските асхаби,многу хадиси почнуваат со: Бевме Јас,Ебу Бекр и Омер... итн итн.
Кога Пратеникот Мухаммед бил тешко болен,Омер излегол да ги предводи луѓето на молитва,Мухаммед а.с. прашал кој ги предводи луѓето.. кога му кажале дека Омер ги предводи,станал и рекол: Омере Аллах не е задоволен со ова,и му рекол на Ебу Бекр да ги предводи.
4 праведни халифи(Ебу Бекр,Омер,Осман и Алија) се едни од десетте луѓе на кои им е ветен џеннетот(рајот),и сега доаѓаат некои шии да кажувале демек не било така,и слични глупости и небулози,уморен сум од тоа.
Мојот став е познат овде за тоа, и толку. :)

А прашањата,од таму кај што ги зема.. таму има и одговор :)
шејх Али Шабани ги одговори сите прашања,ќе ти дадам снимка од тоа кога ќе ми пратат. :)
Зошто јас да истрчувам како прле пред магаре,кога учен човек веќе ги одговорил прашањата :)

Едно да кажеш дека некоја вест е лага,друго е да кажеш дека не веруваш.
Јас не реков дека веста е лажна,туку дека не им верувам на вмровските сајтови.
Е сега,ако е вистина,тогаш се произнесов со мислење и нема потреба да се повторувам.

Вториот дел: За шиитите исто одамна пишував.
Темелите од почеток им се погрешни.
Во хадиските збирки има многу хадиси каде што Мухаммед а.с. ја истакнува вредноста на Ебу Бекр,па Омер,па Осман,па Алија.
Има хадиси,каде што вели дека Ебу Бекр е најдобриот човек.
Па дека Ебу Бекр и Омер му биле најблиските асхаби,многу хадиси почнуваат со: Бевме Јас,Ебу Бекр и Омер... итн итн.
Кога Пратеникот Мухаммед бил тешко болен,Омер излегол да ги предводи луѓето на молитва,Мухаммед а.с. прашал кој ги предводи луѓето.. кога му кажале дека Омер ги предводи,станал и рекол: Омере Аллах не е задоволен со ова,и му рекол на Ебу Бекр да ги предводи.
4 праведни халифи(Ебу Бекр,Омер,Осман и Алија) се едни од десетте луѓе на кои им е ветен џеннетот(рајот),и сега доаѓаат некои шии да кажувале демек не било така,и слични глупости и небулози,уморен сум од тоа.
Мојот став е познат овде за тоа, и толку. :)

А прашањата,од таму кај што ги зема.. таму има и одговор :)
шејх Али Шабани ги одговори сите прашања,ќе ти дадам снимка од тоа кога ќе ми пратат. :)
Зошто јас да истрчувам како прле пред магаре,кога учен човек веќе ги одговорил прашањата :)

не сите вести се вмровски, ама ок да не одиме понатака
за шиите, ме интересира посебно делот за нивното мислење за дева марија и ајша ( пиши кога ке имаш време )
За видеото, испрати ми го во лп или најдобро постирај го тука, пошто не го најдов кај што беа прашањата

не сите вести се вмровски, ама ок да не одиме понатака
за шиите, ме интересира посебно делот за нивното мислење за дева марија и ајша ( пиши кога ке имаш време )
За видеото, испрати ми го во лп или најдобро постирај го тука, пошто не го најдов кај што беа прашањата

Те молам значи,направи разлика до лага до не верувам,не реков дека е лажна веста. но да не идеме понатака.
За шиите ќе ти пишам кога ќе имам време,или ќе најдам текст и слично со кој го делам истото мислење за да не пишувам километарски постови.
За прашањата:
Синоќа одеше лајвстрим каде што имаше предавање,и на крај од предавањето се одговорени овие прашања,вечерва ако ми го пратат ќе го поставам овде.

како бе ништо
мора да пишува нешто такво во куранот за шамарењето инаку тоа неможе од нигде никаде да излезе
многу ме интересира како ти гледаш на случкава, вака како најискрен овде

Така бе, фино лепо, ништо не пишува! Изгледа ти сакаш за секој испад на муслиманите оправдување да најдеш во Кур'анот? За случката: доколку е вистинит написот, ја осудувам !

http://www.livestream.com/povikkonv...c988&utm_source=lslibrary&utm_medium=ui-thumb

тука е снимката од предавањето,а последните 15-20 минути се прашањата и одговорите.

да од 26 мин
него за 4то прашање, не ми е јасно
вика не е битно на кои гробишта ке се закопа, пред тоа споменува дека се слуша маката во гробиштата на неверниците 9 во тој смисол непто како да се мачат)
--- надополнето: 2 октомври 2013 во 00:05 ---
ме интересира дали нешто пишува за вонземјаните ?

http://www.livestream.com/povikkonv...c988&utm_source=lslibrary&utm_medium=ui-thumb

тука е снимката од предавањето,а последните 15-20 минути се прашањата и одговорите.

Некаде на крајот од разговоров што го постира,вели некој со едно око кој им вика на верниците јас сум вашиот Бог кој е тој какво значење има?

И уште на едното прашање велеше дека на челото му пишува неверник?

Ако може повеќе објаснување околу тие прашања?

"Како се вика мајката на пророкот Мухамед?“,
„Ги знаете ли зборовите на молитвата Шахада?“,
„Како гласи муслиманската заклетва?“

Некаде на крајот од разговоров што го постира,вели некој со едно око кој им вика на верниците јас сум вашиот Бог кој е тој какво значење има?

Toa e za Dedzalot,koj na lugjeto ke im se predstavuva kako Bog,i ke pravi nekoi cuda za da gi ubedi.
Toa ke bide najgolemoto iskusenie za vernicite pred Sudniot den.
A samo vistinskite vernici na negovoto celo ke procitaat deka mu pisuva KAFIR(nevernik) i nema da podlegnat na tie iskusenija.
--- надополнето: 2 октомври 2013 во 19:57 ---
„Како гласи муслиманската заклетва?“

1. Amina
2. Shehadet e svedocenjeto deka nema drug Bog osven Allah i deka Muhammed e negov pratenik.
na arapski: eshedu en la illahe ilAllah,we eshedu enne Muhammedun resulAllah.
3. Ne go razbiram prasanjeto,ne znam za kakva zakletva stanuva zbor.

Како гласи муслиманската заклетва?“

На првите две прашања Хаттаб ти одговори, а јас ќе ти одговорам на третото: - Муслиманската заклетва гласи: Валлахи или во продолжена форма: Валлахи Биллахи, т.е. Така ми Бога!
--- надополнето: 2 октомври 2013 во 22:02 ---

Станува збор за Деџалот или кај вас попознат како Антихристот. За другото веќе имаш појаснение од братот Хаттаб.

Како исламот ги ослободил жените од ропство?

Како исламот ги ослободил жените од ропство?

Вака:

За многумина терминот покриена муслиманка представува жена од кујна, со деца, понижена сопруга во светот на индоктирнација, незамислива да биде прозападна...
Но се наметнува прашањето – зошто се зголемува бројот на оние западни жени кои сакаат да го примат исламот и да ја остават својата слобода позади грб.

Исламот не ја малтретира ниту ја понижува жената! Фактички тој ја ослободува како и останатите човечки суштества. Така како што можеме да видиме во зборовите на еден од асхабите, кој бил прашан од страна на персискиот генерал Рустем, зошто се дојдени, а одговорот бил:

„Господ не пратил да ги изведеме луѓето од робување на луѓето во робување на Господ да ги изведем
е од црнилото на овој свет во светлоста на вечниот свет (ахирет) и да ги изведеме од тираниите на верите во праведноста на исламот. “

Но дали западната жена е слободна сега? Дали им се суди по нивниот изглед или по она што го носат во главите – знаењето? Милијарда фунти годишно се трошат за фризури, шминка , итн...Има ли тука правда додека на другиот крај од светот ивните христијански сестри се борат за живот и умираат од глад. Експлоатацијата на западната жена навистина го достигнала врвот на неправдата и од едно зло против кое се бореле тие неразмислувајќи преминале во друго, можеби дури и полошо. Само во 1992 во Америка 150 000 жени умреле од анорексија. А жената бива силувана на секои 6 минути.

Западната цивилизација е толку крута спрема своите жени. Им ја искорнала душата и чувствата пошле што се нашла во смртоносниот лавиринт. Тие се под притисок да ги следат диктаторите на ова друштво, додека исламот учи следење само на Господ.

Во 7-от век, кога жените биле понижени во секој дел од светот, запалувани како жртви или вештерки, продавани како робинки или убивани на раѓање, вистинската и чистата порака на Исламот како што била учена од страна на Адам (Нека е Божји мир над него), пренесувана преку Абрахам, Мојсеј и Исус, повикувајќи ги луѓето. Таа иста порака ни стигнала и на нас преку последниот пратеник Мухамед (Нека е Божји мир над него):

„Кој и да направи добро дело, било да е маж или жена, ќе влезе во Рајот и ниту трошка неправда нема да им се нанесе.“ (Куран 4: 124)

Првиот верник во Исламот била жена, Хатиџа (Нека е Господ задоволен со неа).

Првиот шехид во Исламот била жена, Сумеја (Нека е Господ задоволен со неа). Копје било прободено низ неа, и кога Пратеникот Мухаммед (нека е Божји мир над него) ја видел во таква состојба и рекол: „Не жалости се Сумеја, твојата дестинација е Рајот.“

Нусејба бинт Кааб го одбранила Мухаммед (нека е Божји мир над него) во битката кај Ухуд. Она убила двајца мажи со свои раце и примила 13 рани на кои им требало година дена да зараснат.

Асија, жената на фараонот, го одбранила Мојсеј (нека е Божји мир над него), жртвувајќи го своето здравје и положба само поради Господ. Ветен и е Рај. Многу вакви примери има низ историјата на исламот само треба да ги проучуваме.

Исламот од рани периоди има забечежано многу голем број на жени научници во многу сфери на животот. Аиша (нека е Господ задоволен со неа) била позната како муфтија на жените. Уште во 7-от век имала јака меморија а исламот и пружил средства тоа да го искористи. Имала исто така големо знаење за медицината, генеалогијата, а најважно од се за исламот.

Нафиса (нека е Господ задоволен со неа) имала толку јако знаење за хадисите (говорот на Божјиот пратеник Мухамед) и била голем пренесувач на хадиси. Имамот Шафија, еден од најголемите и најдобрите научници во исламот учел од неа.

Зејнеб ел Газали е таа која со својата личност и борба за ислам го крунисала ова столетие на исламската историја, што незначи дека не постои уште некоја. Во исламот жените не треба да ги емитираат мажите како би биле еднакви со нив.

Они се апсолутно еднакви од аспект на Аллаховиот Поглед. Имаат право настудирање во текот на целиот свој живот и право на личен имот, на лична плата, работа, избор на животен сопатник, борба за воспоставување на Аллаховиот збор како горен, имаат право на поседување на лични компании и услуги и сл. Работата е дали тие тоа го сакаат и можат а никако дека исламот тоа им го забранува. Тие како такви се доволно слободни и еманципирани, дури повеќе од своите сопрузи и татковци.

Имајќи ги овиеправа кои исламот им ги дава и ги охрабрува, уживајќи со нив потполно добро и слобода во исламското друштво. Аллах ги ослободил од покорувањето на луѓето, со тоа да му се покоруваат само Нему, од црнилото на овој свет да ги внесе во светлината на Рајот. Зарем ова не е најголем степен на либерација!?

Никој не смее да ги експлоатира ниту да се игра со нивната чест ниту пак да влијае врз нивниот духовен и физички развој кој не е во согласност со исламот. Никој не може да ги присили на нешто што тие не сакаат или да ги продаде за пари.

На овој ден (02.10. 1187 год.) познатиот исламски војсководец Салахудин ( Саладин) Ејуби го ослободил Ерусалим после 88- годишното владеење на крстоносците

@Omer el Faruk ^^ По што односно по која основа е битен Ерусалим за муслиманите.
дали има некаква улога како што имате со Дамаск или нема никаква улога во развитокот на исламот?

Ако може одговор некој или нема никаква поврзаност?
Дали Ерусалим е од некаква религиска важност за муслиманите?

Ако може одговор некој или нема никаква поврзаност?
Дали Ерусалим е од некаква религиска важност за муслиманите?

Кај што стапнала муслиманска нога, тие го сметаат за исламска територија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom