Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Никој не смее да ги експлоатира ниту да се игра со нивната чест ниту пак да влијае врз нивниот духовен и физички развој кој не е во согласност со исламот. Никој не може да ги присили на нешто што тие не сакаат или да ги продаде за пари.
Дали ако твоја сестра или ќерка се заљуби во немуслиман, ќе и биде дозволено да биде со него?

Дали ако твоја сестра или ќерка се заљуби во немуслиман, ќе и биде дозволено да биде со него?
Ти даде одговор човекот :)
Никој не смее да ги експлоатира ниту да се игра со нивната чест ниту пак да влијае врз нивниот духовен и физички развој кој не е во согласност со исламот. Никој не може да ги присили на нешто што тие не сакаат или да ги продаде за пари.

Ти даде одговор човекот :)
Остави го нека одговори, да видиме што е во согласност со исламот, затоа што реченицата после болдот вели:

Муслиманка е невозможно да се заљуби во немуслиман.Едноставно се две спротивности,како денот и ноќта,не се привлекуваат меѓу себе.Тоа што неверникот и го нуди за неа не е привлечно и вајс верса.

Муслиманка е невозможно да се заљуби во немуслиман.Едноставно се две спротивности,како денот и ноќта,не се привлекуваат меѓу себе.Тоа што неверникот и го нуди за неа не е привлечно и вајс верса.
Епа јас сум доказот дека ова е лага пријателче. Што правиме сега? Се колнам во што сакаш дека е вистина. ;)

Епа јас сум доказот дека ова е лага пријателче. ;)

As I said,прашање е каква е таа “муслиманка“ која избрала за маж(во случајов веројатно партнер) кој го хејта исламот на големо.Значи,таа веројатно само називот и веројатно потеклото и е “исламско“.
Среќно нека ви е.
На крај краева оди вака:
“Верничките за верниците,неверничките за неверниците“ и верувај ми , ти не си исклучок ;)

As I said,прашање е каква е таа “муслиманка“ која избрала за маж(во случајов веројатно партнер) кој го хејта исламот на големо.Значи,таа веројатно само називот и веројатно потеклото и е “исламско“.
Среќно нека ви е.
На крај краева оди вака:
“Верничките за верниците,неверничките за неверниците“ и верувај ми , ти не си исклучок ;)
Не реков дека сум и маж, да бидеш заљубен во некого незначи по автоматизам да бидеш во брак со истиот.
Твојов одговор нема врска со реалноста, и ти самиот го знаеш тоа, ама не ти одговара вистината.
Никој неможе да одбере кого ќе засака, а да спречиш двајца луѓе да бидат заедно, поради тоа во кој бог верувале или не, е крајна ограниченост. Не само што ова е аргумент дека исламот не ги ослободува жените од робство, туку е показател дека ги поробува, и тоа не само жените, туку подеднакво и мажите.

На муслиманка не и е дозволено да стапи во брак со немуслиман додека не прими ислам.
А тоа со заљубувањето е друг муабет.
Кога Шејн ти рече дека не е можно,мислевме на муслиманка која носи хиџаб,клања итн итн.. значи која се придржува до исламските прописи.
За оние кои само носат муслиманско име а ништо не се разликуваат од останатите,за нив не дискутирам.

На муслиманка не и е дозволено да стапи во брак со немуслиман додека не прими ислам.
А тоа со заљубувањето е друг муабет.
Кога Шејн ти рече дека не е можно,мислевме на муслиманка која носи хиџаб,клања итн итн.. значи која се придржува до исламските прописи.
За оние кои само носат муслиманско име а ништо не се разликуваат од останатите,за нив не дискутирам.
А како можеш ти да знаеш што се случува со умот и емоциите на оние кои носат хиџаб, се клањаат и слично? Од каде толкава сигурност дека не било можно такво нешто? Тие имаат софтвер место емоции? Програмирани се?

Не реков дека сум и маж, да бидеш заљубен во некого незначи по автоматизам да бидеш во брак со истиот.
Твојов одговор нема врска со реалноста, и ти самиот го знаеш тоа, ама не ти одговара вистината.
Никој неможе да одбере кого ќе засака, а да спречиш двајца луѓе да бидат заедно, поради тоа во кој бог верувале или не, е крајна ограниченост. Не само што ова е аргумент дека исламот не ги ослободува жените од робство, туку е показател дека ги поробува, и тоа не само жените, туку подеднакво и мажите.

Затоа реков веројатно партнер(читај целосно).Инаку,одговорот има и тоа како врска со реалноста.За љубов е потребно време и време но исто така и личност која ќе ситуира.Невозможно е да се заљубиш во некого ако тој ги нема карактеристиките што ги бараш.
Муслиманката жена бара партнер или маж со исламски одгој и нема врска со поробување,исто како што ти бараш женска со облини и карактеристики кои ги посакуваш(и сеа да тврдам дека си роб поради тоа?).

Затоа реков веројатно партнер(читај целосно).Инаку,одговорот има и тоа како врска со реалноста.За љубов е потребно време и време но исто така и личност која ќе ситуира.Невозможно е да се заљубиш во некого ако тој ги нема карактеристиките што ги бараш.
Тоа што е невозможно во случајов е да се заљубиш барајќи карактеристики кои ти одговарале. Секој што бил заљубен ќе ти каже дека такво нешто може да изјави само што човек што не сакал никогаш.
Девојката ме запозна на моето работно место, за религија не сме дискутирале и затоа немала прилика да чуе што мислам за исламот, но секако знаеше дека не сум муслиман.

Муслиманката жена бара партнер или маж со исламски одгој и нема врска со поробување,исто како што ти бараш женска со облини и карактеристики кои ги посакуваш(и сеа да тврдам дека си роб поради тоа?).
Ова го кажа како да се работи за најновиот софтвер на ајфон.

А како можеш ти да знаеш што се случува со умот и емоциите на оние кои носат хиџаб, се клањаат и слично? Од каде толкава сигурност дека не било можно такво нешто? Тие имаат софтвер место емоции? Програмирани се?

Прочитај што напиша шејн да не се мачам и јас да ти објаснувам.

Тачно, максимално се поштуе нејзината слобода на избор, па затоа не ѝ се дозволуе да се омужи со кафир. Сасвим логично. А на муслиман му е дозволено да се ожени со немуслиманка и она не мора да го прими исламот, све додека прима нешто друго. Шо вика Куранот за ова? Има некое образложење зашто ова може, а обратно не? Или и ова е збок големо поштовање на слободата на избор?

Прочитај што напиша шејн да не се мачам и јас да ти објаснувам.
Дека муслиманската жена барала само муслимански мажи во кој ќе се заљуби. Нешто кое лично сум сведок дека не е вистина.
Како може да тврдите што чувствува и што сака некој друг? Луѓето не се програмирани машини!

Тачно, максимално се поштуе нејзината слобода на избор, па затоа не ѝ се дозволуе да се омужи со кафир. Сасвим логично. А на муслиман му е дозволено да се ожени со немуслиманка и она не мора да го прими исламот, све додека прима нешто друго. Шо вика Куранот за ова? Има некое образложење зашто ова може, а обратно не? Или ова е збок големо поштовање на слободата на избор?

Машко си е машко,женско си е женско.
Женско кога ќе замине во туѓа куќа нормално дека ќе биде на некој начин приморана да ги прифати условите таму.
Сигурно нема да земеш муслиманка,а ти или родителите твои да не се бунат што ќе носи хиџаб и ќе клања намаз,нема да те трпи да локаш алкохол,или да ти спрема свинско да јадеш.
Значи правам муабет за такви муслиманки,а не за оние што од останатите се разликуваат само по името што го носат.
Додека кај машките е обратно,жената ги прифаќа условите,тоа е секаде така.
Нереално би било да кажеш дека е поинаку,во глобала.
И на муслиманите им е дозволено да оженат припадничка на ехли-китабиите(припадници на книгата) а тоа се евреи и христијани кои имаат неискривено верување.
Не знам колку денешните 3 in 1 христијани спаѓаат во тоа.
--- надополнето: 3 октомври 2013 во 01:03 ---
Дека муслиманската жена барала само муслимански мажи во кој ќе се заљуби. Нешто кое лично сум сведок дека не е вистина.
Како може да тврдите што чувствува и што сака некој друг? Луѓето не се програмирани машини!

Многу ја тупиш бе,ти реков за каква муслиманска жена ти праам муабет.
За муслиманка која се држи до прописите на својата вера,носи хиџаб итн итн,таква многу ретко дека ќе ја видиш во окружување на немуслимани а камо ли да се заљуби во тебе.
А веќе реков,тие што од останатите се разликуваат само по име не ми се предмет на дискусија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom