Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Е сега,ти мене да ми објасниш која е функцијата на крстовите кои се подигаат на секое ридче кое е повисоко од 200 метри и осветлени се навечер за да не можеш а да не ги видиш.
Ти мене ме прашуваш за звукот на џамиите,јас ти одговарам и ти кажувам и примена и функција.
Е сега јас тебе како христијанин те прашувам која е функцијата и примената на крстовите на секое ридче??

Кои се тие крстови на секое ридче ? Дали три ги има во Скопје.
Еден на Водно, еден во Кучково, и може уште еден-два за кои јас не знам.

И како ти сметаат тие крстови жити се ? И што ако се осветлени ?
Демек толку силно се осветлени што те заслепуваат, а ?

Јас знам дека Куранот дозволува да лажеш во прилог на фашизоидната идеологија, само имај усул малку.

Во спротива, рецитирањето арапски глупости наутро, гласно, смета.

И една сликичка, како што е редот:

538032_504921656229970_920509885_n.jpg

Кои се тие крстови на секое ридче ? Дали три ги има во Скопје.
Еден на Водно, еден во Кучково, и може уште еден-два за кои јас не знам.

И како ти сметаат тие крстови жити се ? И што ако се осветлени ?
Демек толку силно се осветлени што те заслепуваат, а ?

Јас знам дека Куранот дозволува да лажеш во прилог на фашизоидната идеологија, само имај усул малку.

Во спротива, рецитирањето арапски глупости наутро, гласно, смета.

И една сликичка, како што е редот:

Прегледај го приврзокот 70753

Веќе реков дека не дискутирам на тој начин и никогаш така нема да добиеш нормален одговор.
Добра ноќ.

Прегледај го приврзокот 70753

Друже дај цитат, ако е ова стварно вака, тогаш голем број на муслимани се во заблуда.
Дај просфетли не.
--- надополнето: 24 август 2013 во 11:20 ---
За минарињата и езанот.
Ова е мое мислење, некои ќе се сложат некои не.
Точно дека живееме во време на техгнологија, точно дека има апликации кои ти кажуваат кога е време за молитва, но езанот треба да постои. Тоа е повик за верниците за намаз, опомена за оние кои не клањаат.
Тој за немуслиманите нема некакво значење што е разбирливо.

За јачината на звукот тука мислам дека треба да се користи разумот. Да се рснат до даска звучките не е во ред по мое мислење, пошто наместо да се постигне целата се постигнува контраефект т.е секој кој не е муслиман па и тие што не практукуваат ислам секојдневно ќе ги нервира и ќе пцујат.
Треба да се има осет, зависно од тоа каде е позиционирана џамијата и какво е населението во околината.
Ако имаме мешана средина, на пример не е во ред за време на сабах, зависи од делот во годината ама се изведува во период од 4-6 часот наутро, тогаш бидејќи е многу рано гласот на езанот треба да е со умерена јачина.

За убавината на гласот, за муезин треба секогаш да се бира некој со убав глас, секој може да го изведува, ама добра пракса е да се некој со убав глас. Е сега, за вкусови на гласови нема да навлегувам во дискусии :)

Во иднинда, поставете прашања без да навредувате и омаловажувате.

Ти ми требаше бе Мики,тебе те чекав.
На ова прашање ќе ти одговорам,и плус имам прашање за тебе.

Веќе сум поласкан...:)
--- надополнето: 25 август 2013 во 19:33 ---
Ете и би се сложил да се намалат звучниците.

Од Твоево согласување, ја‘ не‘ам ништо: звучниците пак се прејаки...
--- надополнето: 25 август 2013 во 19:36 ---
Но од друга страна да речеме,колку и да се гласни би рекол дека сепак си имаат своја функција а тоа е повикување на молитва,јачината на звукот е предмет на дискусија а не повикот воопшто.
Значи како и да е,си имаат функција звучниците.

Да, во склоп од Вашата вера, звучниците навистина имаат своја улога.

Колку ми е познато, во минатите времиња, Исламот не практикувал засилување на гласот од мујазинот, туку се користел само неговиот глас, а верните во Исламот, кои навистина се верни, немаат потреба од повикување преку гласот од минарето, оти оној кој верува, си го знае редот од својата вера и времето за молитва, без нечиј повик.
--- надополнето: 25 август 2013 во 19:41 ---
Е сега јас тебе како христијанин те прашувам која е функцијата и примената на крстовите на секое ридче??

Можам да се согласам дека некои верници од МПЦ имаат троа претерано во градењето крстови на секое ридче, не спорам, но тоа градење и е повеќе реакција а не израз на верата.

Од друга страна пак, и јас да не останам „по кусо„, велам: која е логиката на градење по неколку џамии на мал простор, каде е доволна само една?

Кога неупатен влегува во Скопје од правецот од Тетово и гледа колку џамии и минариња се тазе изградени пред влезот во Скопје, може да му текне дека залутал во некоја држава од блискиот или средниот Исток, а не во европско-балканска држава, каде рисјанксата вера има традиција од 2 000 г.

Што велиш на ова?

Од Твоево согласување, ја‘ не‘ам ништо: звучниците пак се прејаки...

Да,тоа е така.
Но и од вашите навредувања,пак немате ништо и звучниците пак се прејаки. :)

Не ми одговори на моето прашање.
--- надополнето: 25 август 2013 во 19:46 ---
Можам да се согласам дека некои верници од МПЦ имаат троа претерано во градењето крстови на секое ридче, не спорам, но тоа градење и е повеќе реакција а не израз на верата.

Од друга страна пак, и јас да не останам „по кусо„, велам: која е логиката на градење по неколку џамии на мал простор, каде е доволна само една?

Кога неупатен влегува во Скопје од правецот од Тетово и гледа колку џамии и минариња се тазе изградени пред влезот во Скопје, може да му текне дека залутал во некоја држава од блискиот или средниот Исток, а не во европско-балканска држава, каде рисјанксата вера има традиција од 2 000 г.

Што велиш на ова?

Ми забега пак,јас пак ќе ти речам: И да има џамија на секои 100 метри пак можам да ти речам,Да претерано е но сепак си има функција и намена.
Јас не ја барам логиката за градење на крстовите туку функцијата и намената.

и немој молим те да збориме за традиција,да не ти барам слики од Скопје,Прилеп,Велес,Битола
ќе помислиш дека стварно си залутал.
500 години шеријат владеел овде,кога сме веќе кај традицијата. :)

Ми забега пак,јас пак ќе ти речам: И да има џамија на секои 100 метри пак можам да ти речам,Да претерано е но сепак си има функција и намена.

Повели, подобјасни ја ...„функцкијата и намената...„ на тоа мноштво џамии, за да не си помислам дека нивната „...функција и намена...„ се нешто сосема поинакво...
--- надополнето: 25 август 2013 во 19:58 ---
Јас не ја барам логиката за градење на крстовите туку функцијата и намената.

Крстот е симбол на мојата вера, преку кој (симбол) верните го исповедаат својот Бог, а крстот уште се нарекува и „знак Господов„.
--- надополнето: 25 август 2013 во 20:01 ---
500 години шеријат владеел овде,кога сме веќе кај традицијата. :)

Да, на Балканов навистина владеел шеријат, но само кај муслиманското население и кај дел од домородното население кое го прифатило Исламот, но не и кај сите балкански народи под турската окупациа.

Така, можеш да зборуваш за шеријат во ограничени рамки, но не и за верата од другите народи, кои останаа верни на својата вера рисјанска, која на Балканов битисува пред турката инвазија.

Повели, подобјасни ја ...„функцкијата и намената...„ на тоа мноштво џамии, за да не си помислам дека нивната „...функција и намена...„ се нешто сосема поинакво...
Пак велам,колку и да се,во нив ќе се клања намаз,ќе се собираат верници на предавања,ќе се организираат алки за учење на Кур'ан итн итн..

Крстот е симбол на мојата вера, преку кој (симбол) верните го исповедаат својот Бог, а крстот уште се нарекува и „знак Господов„.
Колку е крстот симбол на твојата вера,тоа знаеме.
Читав овде на форум,долга тема е.
Но и да речеме дека е симбол,пак не ми ја објасни функцијата и намената.

Да, на Балканов навистина владеел шеријат, но само кај муслиманското население и кај дел од домородното население кое го прифатило Исламот, но не и кај сите балкански народи под турската окупациа.

Така, можеш да зборуваш за шеријат во ограничени рамки, но не и за верата од другите народи, кои останаа верни на својата вера рисјанска, која на Балканов битисува пред турката инвазија.

Кога ќе се воспостави шеријат во една држава,тој важи за сите,нека не те лажат дека важел само за муслиманското население.
Немуслиманското население си плаќало џизија,или како вие милувате да кажете 'арач'
Значи пак си ги исполнувале обврските кон шеријатот.

Пак велам,колку и да се,во нив ќе се клања намаз,ќе се собираат верници на предавања,ќе се организираат алки за учење на Кур'ан итн итн..
.

Ibn kajjim,

може ли да не се лажеме, барем не за очигледните нешта?...:sneaky:

Колку е крстот симбол на твојата вера,тоа знаеме.
Читав овде на форум,долга тема е.
Но и да речеме дека е симбол,пак не ми ја објасни функцијата и намената.
.

- Не, не знаете.
- Да, тоа е долга тема.
- Да, крстот е симбол, крстот е „знак Господов„, крстот не‘ брани од злото.
--- надополнето: 25 август 2013 во 21:02 ---
Кога ќе се воспостави шеријат во една држава,тој важи за сите,нека не те лажат дека важел само за муслиманското население.
Немуслиманското население си плаќало џизија,или како вие милувате да кажете 'арач'
Значи пак си ги исполнувале обврските кон шеријатот.

Не ги менувај работите: и јас плаќам данок на државата, иако радо не би го платил, ама морам, оти власта може да ме казни за неплаќање.

Така е и со данокот, кој „неверниците„ го плаќале на турската окупациона власт.
--- надополнето: 25 август 2013 во 21:03 ---
Јас ти кажувам како е,а ти како сакаш мисли си.
И не ми бегај од одговорот.

Еве, јас мислам дека не е така, а Ти велиш дека е така...

:facepalm:

Уште не ми ја објасни неговата функција и намена.

Крстот, фино профилиран, прикачен на златно ланче, се поставува околу вратот, за украс и за бендисување. Се надевам дека конечно ја погодив точната функција и намена на крстот.

Крстот, фино профилиран, прикачен на златно ланче, се поставува околу вратот, за украс и за бендисување. Се надевам дека конечно ја погодив точната функција и намена на крстот.

Не тоа,функцијата на секоде ридче повисоко од 200 метри.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom