Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Заради верата,тоа не се закони од средниот век
--- надополнето: 22 јули 2013 во 20:11 ---

Друже не побарав да ми објаснуваш што е комунизам и социјализам,сум го поминал сето тоа.
Само земав за пример како и други јавно кажуваат а никој не ги вознемирува и не им се спротиставува.
Шеријатот не можеш да го споредуваш со ниедно "овоземско" уредување.

Сакаш да кажеш дека Шеријатот е некакво небесно уредување бидејќи штом не е овоземско тогаш е некакво небесно и имагинарно ... Шеријатот е сепак овоземски општествен систем т.е. државно уредување кое го има во некои Муслимански земји во Азија како на пр. Саудиска Арабија, Иран и некои др. земји !

Сакаш да кажеш дека Шеријатот е некакво небесно уредување бидејќи штом не е овоземско тогаш е некакво небесно и имагинарно ... Шеријатот е сепак овоземски општествен систем т.е. државно уредување кое го има во некои Муслимански земји во Азија како на пр. Саудиска Арабија, Иран и некои др. земји !

Да,сите се водат според закони напишани од луѓе.
А исламот нема потреба од закони измислени од луѓе,туку Куранот како Аллахова објава е законик,а луѓето само го спроведуваат.
Нема ниедна земја целосно шеријатско уредување,Арабија можеби е најблиску но и таму не е сјајно.
За иран зборував и порано,нема потреба да се повторувам.

Се обидуваш со дедукција да заклучиш дека исламот е вистинската религија а зошто забораваш дека и јудаизмот и христијанството се монотеистички религии далеку постари од исламот посебно јудаизмот?

Инаку нормално и логично е дека апсолутот т.е. семоќниот може да биде само еден а не повеќе тогаш ќе бидат неколкумина моќни но не и семоќни и не може да има некој над него секако доколку постои.
Epa ti si vo pravo no kristijanite velat bog otec bog sin i bog sveti duh.
--- надополнето: 22 јули 2013 во 20:28 ---
И моето е монотеизам бре... :) Толку си седнал да читнеш! ;) Исламот бил само моно... и тоа треба да е како репер за вистинитост? Мислев еврејското Ништо е репер, а не Еден! :)

Чекај, ти пробуваш логички да мислиш и да дојдеш до заклучот? Не е тоа грев според исламот? Зошто не почнеш логички да размислуваш додека го читаш Коранот и им се воодушевуваш на казните ако некој зборува протув исламот, или навредува мртвиот човек Мухамед?

Зошто не поканите имами од ИВЗ да се закачат на форумов да продискутираме културно со нив, а не со тебе и другите што едно та исто зборувате?
Да добиеме инфо од вистински извори, и луѓе кои разбираат малку поеќе од тебе и другите муслимани тука...
stvarta e sto tie se tagutska ulema.

А исламот нема потреба од закони измислени од луѓе,туку Куранот како Аллахова објава е законик,а луѓето само го спроведуваат.
Нема ниедна земја целосно шеријатско уредување,Арабија можеби е најблиску но и таму не е сјајно.
За иран зборував и порано,нема потреба да се повторувам.

Грешка си ’’пророкот‘‘ Мухамед сепак бил човек, а Аллах(Господ) е само измислена фигура ... инаку во Саудиска Арабија, Иран и некои други земји ите-како има Шеријатско уредување !

Ok back to 3 oddelenie...ti nekoj imam,odza etc li si ?

Не,обичен човек.
бтв. не мора бек ту 3 одд. го разбрав прашањето ама се надевав дека и ти ќе го разбереше одговорот,ама ете не го разбра а требаше да ти каже одговорот дека не сум ни оџа ни било што друго.
--- надополнето: 22 јули 2013 во 20:33 ---
Грешка си ’’пророкот‘‘ Мухамед сепак бил човек, а Аллах(Господ) е само измислена фигура ... инаку во Саудиска Арабија, Иран и некои други земји ите-како има Шеријатско уредување !

Ич не сакам кога паметњаковичи се прават паметни за се,па се поголеми муслимани од муслиманите,поголеми научници од ајнштајн.
Жан Митрев да е на форумов кардиохирурзи ќе станевте сите.
Глеј си работа,јас сум во грешка ти си во право и пријатно.
Имај убава вечер.

Sto ve buni bre pa sto ima veze fuckultetot isus bil drvodelec tie bile prirodno inteligentni luge a ne uceni od knigi sto pojma nemaat deka svetot i zivotot e kniga od koja se uci deka sekoja kniga vredna i koja go polozila ispitot na vremeto e napisana od iskustvo neposredno iskustvo a ne od formalno obrazovanie, Nietzsche ne ni diplomiral, vo 19 vek so diplomiranje se dodeluvalo titula doktor na nauki, zapamtite nikoj ne e glup(vo ovaa smisla) samo ima poinakvo iskustvo.

Ич не сакам кога паметњаковичи се прават паметни за се,па се поголеми муслимани од муслиманите,поголеми научници од ајнштајн.
Жан Митрев да е на форумов кардиохирурзи ќе станевте сите.
Глеј си работа,јас сум во грешка ти си во право и пријатно.
Имај убава вечер.

Зашто ме бркаш па јас уживам да дискутирам со вас како и да ве читам, ептен сте ми хумористични морам да признаам ... ;)

Не,обичен човек.
бтв. не мора бек ту 3 одд. го разбрав прашањето ама се надевав дека и ти ќе го разбереше одговорот,ама ете не го разбра а требаше да ти каже одговорот дека не сум ни оџа ни било што друго.
Ne sekiraj ,razbrav (y). Moram crno na belo na temava. Ima clenovi sto ne umeaat da citaat megu redovi.

КАко бе така нема потреба од љуѓе исламот??па што не си слези тука алах и сам да си ги спроведува законите..зашто бара помош од луѓе да ги споведуваат неговите закони??

Па нели нема други вери освен исламот?
Како така вам вашето нам нашето, вие велите за едните неверници, тие за вас неверници, едните ќе горат другите ќе горат - сите ќе горат во пеколот во името на сопствениот бог? Така му доаѓа тоа? Како некој да си гледа својот пат кога ти ми викаш, сакам шеријатски закон каде што малку потешко да си го одиш својот пат бидејќи нема алкохол, казниво е, нема жени, казниво е... Како тоа?
Како може да бидеш контрадикторен и да велиш ти си верувај во својот бог, кога ми велиш постојано освен мојот бог други нема... Каква логика те тебе води низ животот? Или не разбираш што зборуваш или лажеш дека муслиманинот дозволува други богови во негово присуство без да има проблеми со тоа!

И не вели Алах во куранот му објавува на мухамед... Тука има луѓе кои не веруваат во алах и дека не постои. Така да малку језиво звучи ова...
Подобро би било „Во коранот се вели“... така ќе имате поприфатлива читачка публика тука... со помалку критики. Барем јас така мислам, судејќи според мене. ТИ пробај си...
Но зошто Аллах го користите како именка кога не е? „Никого освен Богот да не обожуваме,.... покрај Богот, за божества да не се сметаме...

Така е веќе подобро нели? Или сега ќе ми кажеш не си поголем муслиман од мене, ова твоето е неточно? :)
Аллах во превод значи Бог, како кај евреите што е Елoах што се преведува и како бог-от но и како бог-ови, нели? Од таму е коренот јас мислам на вашето Аллах кое го користите како сопствена именка за да го скриете потеклото на зборот и значењето...
И сега, дали е можно мноштвото да се смета за Едно како Аллах? Да се доближите до христијанскиот концепт?
Ако се потруди човек, може нели? Ама се несмее? Се нема волја? Толку мислите дека го разбирате законот, денешните муслимани? НЕ се сомневате дека може да грешите во толкувањето?

П.С. Ах, па вие сте поделени меѓу себе! Колку одлично :) Едниот ислам, поделен на куп фракции... Што така? Дело на Богот? Дело на луѓе? До кога ќе бидете разединети?

Зашто ме бркаш па јас уживам да дискутирам со вас како и да ве читам, ептен сте ми хумористични морам да признаам ... ;)

Веќе реков,Жан Митрев да дојде ќе се правите поголеми кардиохирурзи од него.
Со такви луѓе никогаш нема дискусија,па затоа јас нема да те удостојам со таа уживанција,можеш единствено да читаш и да се смееш до утре ако сакаш.
Секое добро.
Поздрав.
--- надополнето: 23 јули 2013 во 01:26 ---
КАко бе така нема потреба од љуѓе исламот??па што не си слези тука алах и сам да си ги спроведува законите..зашто бара помош од луѓе да ги споведуваат неговите закони??

Не ми ги извртувај зборовите,реков дека Исламот нема потреба од закони кои се напишани од луѓе.
--- надополнето: 23 јули 2013 во 01:41 ---
И не вели Алах во куранот му објавува на мухамед... Тука има луѓе кои не веруваат во алах и дека не постои. Така да малку језиво звучи ова...
Подобро би било „Во коранот се вели“... така ќе имате поприфатлива читачка публика тука... со помалку критики. Барем јас така мислам, судејќи според мене. ТИ пробај си...
Но зошто Аллах го користите како именка кога не е? „Никого освен Богот да не обожуваме,.... покрај Богот, за божества да не се сметаме...

Така е веќе подобро нели? Или сега ќе ми кажеш не си поголем муслиман од мене, ова твоето е неточно? :)
Аллах во превод значи Бог, како кај евреите што е Елoах што се преведува и како бог-от но и како бог-ови, нели? Од таму е коренот јас мислам на вашето Аллах кое го користите како сопствена именка за да го скриете потеклото на зборот и значењето...
И сега, дали е можно мноштвото да се смета за Едно како Аллах? Да се доближите до христијанскиот концепт?
Ако се потруди човек, може нели? Ама се несмее? Се нема волја? Толку мислите дека го разбирате законот, денешните муслимани? НЕ се сомневате дека може да грешите во толкувањето?

П.С. Ах, па вие сте поделени меѓу себе! Колку одлично :) Едниот ислам, поделен на куп фракции... Што така? Дело на Богот? Дело на луѓе? До кога ќе бидете разединети?

За првата забелешката да не велам Аллах туку "Во коранот се вели:"...Фала за советот,ќе се трудам од сега па натаму да го користам тоа :)
Аллах во превод не значи Бог,ИЛЛАХ во превод значи Бог на арапски,Аллах е име за Бог во Исламот,специфично и ексклузивно само за Аллах.
Тие што ти велат дека Аллах во превод значи Бог,ти го рекле тоа само за да се поштедат од додатни објаснувања. :)
Ниту може,ниту смее.ниту има било какво доближување,ова денеска не е христијански концепт туку црковен концепт.
Раното христијанство не е засновано на денешниот концепт,тројството,крстот,иконите се појавуваат многу многу години после Исус.
И не се сомневаме ниту трошка и ниту на еден момент дека грешиме во толкувањето.

П.С. Ќе бидеме разединети до кога сака Бог :)

Е Хорус да ми ти даде живот онолку колку што сакаш за муабетот. Конечно нешто да ме послушаш! :)
Никој не ми вели, сам сум дошол до тој заклучок - можеби погрешен - но сепак е подобро безимен бог отколку бог со име, следејќи ја традицијата на христијаните, грците пагани, египјаните, вавилонците...
Изгледа само евреите имаат бог чие име не го изговараат и не се знае како навистина се чита!
Е добро де, нели и вие законот го добивте на делови? Постепено? Некој муслиман така рече пред некој ден...
Исто и христијанството, полека, додека се спреми почвата преку крв и војни за новата политика! Исто е...

Ќе бидете разединети додека сака човекот, не богот. Тука не можам да се сложам со тебе... Штета што не се сомневате, од тука доаѓаат сите проблеми - се сомневате кај другите религии и нивните вистини, а во своите не.
Чуден феномен... од повеќе аспекти!

Ок, не се сомневајте, секако има премногу што се сомневаат во вашето толкување и дејствување. Зошто, не знам... изгледа некој бог така сака, само не можам да одреда кој...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom