Ок,кажи ми само ова,како тоа Бухари да пропушти дека Хишам пати од склероза?!Кажи ми како сите останати мухадиси пропуштиле дека Хишам пати од склероза?Како тоа од сите хадиски авторитети кои ти ги наведов не ги довеле во сомнеж годините на Ајша?
Невозможно е Хишам да имал амнезија бидејќи не ги спомнува само годините на Ајша,туку и нејзината СОСТОЈБА.
Пренесено е дека била многу мала и дека се играла,па мајка и ја земала за да ја припреми за брак и така знаела дека нешто се случува.Исто така се спомнува дека имала свои другарки кои што се криеле од Мухамед кога ке влезел во собаа бидејќи им било срам и се спомнува дека имала свои играчки итн.Хишам со оглед на тоа дека пренел толку детали за Ајша бил далеку од амнезија.Само да ги спомнел годините може и да се согласи некој,ама не спомнал само години туку и сотојба во која била Ајша пред да стапи во брак што е јасен индикатор дека Ајша била многу млада односно дете според модернистички сваќања за тоа што е дете.
“Пренесено е од Ајша дека рекла-Пророкот влезе со мене во брак кога бев девојќе од 6 години,а кога се приклучив на неговото домаќинство имав 9 години“
“Хадија умре 3 години пред пророкот да се одсели во Медина.Таму остана сам 2 години.Се шжени со Ајша кога таа беше 6 годишно девојче и го конзумираше тој брак кога таа имаше 9”
Ова ти се хадиси од Бухари “Книгата за Енсариите”,глава-Бракот на Пророкот со Ајша,неговото доаѓање во Медина и конзумирањето на бракот со неа.
Бухари -Том 5, Книга 58, Број 234:
Пренесува Ајша-
“Пророкот се ожени со мене кога бев девојче од 6 години.Отидовме во Медина и останавме во домот на Бени ел Харис бинт Хазреџ.Тогаш се разболев и косата ми падна.Подоцна косата повторно ми порасна и мајка ми Ум Руман дојде кај мене додека си играв со другите девојчиња.Ме повика и отидов кај неа,не знаејќи што сака од мене.Ме фати за рака и ме натера да застанам покрај вратата на куќата.Не можев да земам здив ,и кога дишењето ми се смири таа зема малце вода и ми го изми лицето и главата .Тогаш ме внесе во куќата.Тогаш во куќата видов енсаријка која кажа:Најдобри желби,благослови од Алах и многу среќа.Тогаш ме предаде на неа и она ме спреми за брак.Ненадејно алаховиот пратнеик дојде попладнето и мајка ми ме предаде на него,во тоа време бев девојче од 9 години.”
И Муслим изгледа погрешил...
Сахих Муслим книга 008,број 3310
Ајша пренесува :Божјиот пратеник се ожени со мене кога бев 6 години,а се приклучив во неговот домаќинство кога имав 9 години.
Сахих Муслим Книга008, Број 3311:
“Ajша пренесува дека Божјиот пратеник се ожени со неа кога имаше 7 години,беше однесена во неговата куќа како невеста кога имаше 9 години и нејзините кукли беа со неа,а кога божјиот пророк умре имаше 18 години.”
Kaжи ми што бараат играчи кај девојка која има 18 години?!
Како за секое време,така и за тоа време-посебно било неприфатливо возрасна девојка да се игра со кукли.Таа имала поголеми обврски од тоа.Невозможно е некој да ИЗЛАЖАЛ дека таа си играла со кукли.Таа имала поголеми обврски од тоа.Не возможно е некој да лажел или да бил сенилен за да го потврди своето тврдење а БУХАРИ и МУСЛИМ да не откриле за тоа.Ако они не утврдиле дека во врмето на пренесување на хадисот Хишам бил сенилен како тогаш и маса други мухадиси послем нив не го откриле тоа?
Не ти држи вода дека бил сенилен,можно е да бил сенилен кога остарел и кога го сретнале алимите кои си ги спомнал ама никако кога е пренесен тој хадис.
Како тоа Ајша да се играла со другарките и тоа треба да ми објасниш,ако бил сенилен како тие детали ги запамтил Хишам и неговиот татко?Сенилен човек обично пренесува неколку едноставни реченици кога е во добра форма а никако не дава детални извештаи во кои се спомнува дека косата и паднала па и пораснала или како си играла со другарки,како мајка и ја измила со вода и сл.
Аха да,и прав ви махер!Како не ти е срам?
Ова не е твое оргинално истражување туку ти е превземено од исламсkи страници па си го превел на македонски во целост.Мене ли најде да ми продаваш магла?
Еве ти една страница каде што ти се наоѓаат референците за кои говориш!
http://www.muslimhope.com/AishaNine.htm
Бухари бил во право и не направил грешка кога е конкретниот хадис во прашање,зашто ако типов имал амнезија или бил склеротичен тогаш хадисот не би бил сахих.Бухари е подржен од и по квалификација на хадисот како сахих и по текстот и по ланецот на преносувачи од-Муслим,Ебу Давуд,Тирмизи,Ибн Мадзех а од историчарите од Табери(иако навел две различни работи),Ибн Исхак итн.