Прашања до атеистите

• Креатор на темата Креатор на темата Дмт
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Повели одговор на твоето едноставно прашање:

Никола Тесла и владиката Николај Велимировиќ беа многу добри пријатели кои често се среќаваа и разговараа за се, од аз до ижица.
Во една прилика владиката Николај го запрашал Тесла:
-„ Ајде кажи ми имењаче (како што пријателски се обраќале еден на друг) кога си толку голем стручњак за струја, дали таа твоја наука некогаш ќе открие начин за силата на струјата да може да се види со голо око?“
-„ Никогаш - рекол Никола Тесла - додека е светот и векот.“
На тоа Владиката Николај рекол:
-„ Па зошто тогаш народот бара да го види БОГ? Силата постои и кога не се гледа.“

Секако, и ова нема да те убеди бидејќи кога некој не сака да сфати нешто, секој напор на било која особа е само попусто губење на времето бидејќи со инка не се става. За оној кој не го зема фенерот во црна темнина само би рекол: „Прости му Господе, не знае што прави“.
Силата на струјата ја имам осетено еднаш и тоа место фазомер бутнав прст во штеќер,а кажи ми за Господ да го осетам треба на поп прст во гз да му бутнам?

Molnjata ti e struja, elektricno praznenje i moze da se vidi so golo oko, problem solved. Next!

Sent from my Intel Phone

Прашањето беше: Дали се гледа силата, а не струјата (молњата).
И што ако не се гледа силата? Која е поентата на прашањето? Фаќаш аналогија со бог? Бог = Сила? Ако е, каква е, што е, може ли да се измери?

Поентата е: Силата не се гледа, па пак постои. Бог не се гледа, и тој постои. :)
--- надополнето: 13 ноември 2012 во 22:54 ---
Поентата е: Силата не се гледа, па пак постои. Бог не се гледа, и тој постои. :)

Абе ај што збориш? Силата се мери, бог не. Силата дејствува на околината, бог не. Значи бог (таков ти како што замислуваш) не постои.

Силата се мери со мерки, Бог со чуда. Силата дејствува на околината, а Бог во човекот и на земјата.

Силата се мери со мерки, Бог со чуда. Силата дејствува на околината, а Бог во човекот и на земјата.
:pos: да да сигурно.
Очигледно и на тебе делувал :tapp:

Само внимавај на ист начин и Лукавиот делува. :D

И кој жали ќе биде утешен, а тој што се потсмева ќе биде неутешен.​
Него Го наоѓаат оние што не Го искушуваат; не им се јавува Тој на оние што не веруваат во Него.​
Никогаш, во никое срце и душа, не ќе влезе лукавиот каде се наоѓа Бог.​
Злото и тагата ќе исчезнат во последната борба, заедно со лукавиот ќе паднат длабоко во амбисот.​

Хмммм... Ај преслушај се повторно што збориш.
И ветерот не се гледа ама постои нели.
Струјата е движење на електрони кои ние не можеме да ги видиме но сепак постојат јбг.

Бог делува со чуда... А да заборавив едно од неговите чуда беше и убиството на првородените во Египет за ослободување на Евреите а истовремено има и доволно моќ да го расцепи морето. Дефинитивно супер бог имаш.

ПС. И кај најде дека Тесла бил пријател со тој владиката. Си бил у музејот на Тесла у Белград

Кога човек не сака да сфати нешто сите обиди се попусти. Малку ќе одземам од вашето драгоцено атеистичко време во кое нема место за Бог со следниов текст:
„До кога, вие глупави, ќе ја љубите глупоста, и до кога на потсмевачите ќе им биде мило потсмевањето, и до кога безумниците ќе го мразат знаењето?
Послушајте ја мојата опомена! Ете, го излевам својот дух пред вас, сакам да ве поучам со свои зборови.
Колку ве повикував, а вие одбивавте; ја испружував раката, но никој не ја забележа; туку го отфрливте секој мој совет и не ги послушавте моите опомени.
Затоа и јас ќе се смеам на вашата пропаст, ќе се потсмевам кога ќе ве снајде тешкотија; кога стравот ќе навали врз вас како невреме и кога пропаста ќе ве грабне како виор, кога ќе се навалат врз вас неволјата и маката.
Тогаш ќе ме викате, но јас нема да одговарам; ќе ме барате, но нема да ме најдете.
Зашто го мразеа знаењето и не го избраа Господовиот страв, ниту го послушаа мојот совет, туку ја презреа секоја моја опомена.
Затоа ќе јадат плод од своето владеење и ќе се наситат со сопствени совети.
Зашто глупавите ќе ги убие нивното одбивање, а безумните ќе ги уништи невниманието, а кој ме слуша мене, останува безгрижен и живее спокојно без страв од зло.”

БИБЛИЈА, Мудри пословици на Соломон.

Твојов опис се совпаѓа со описот на Бог во светата книга на Иван Исцелителот:
7.png

Кога човек не сака да сфати нешто сите обиди се попусти. Малку ќе одземам од вашето драгоцено атеистичко време во кое нема место за Бог со следниов текст:
„До кога, вие глупави, ќе ја љубите глупоста, и до кога на потсмевачите ќе им биде мило потсмевањето, и до кога безумниците ќе го мразат знаењето?
Послушајте ја мојата опомена! Ете, го излевам својот дух пред вас, сакам да ве поучам со свои зборови.
Колку ве повикував, а вие одбивавте; ја испружував раката, но никој не ја забележа; туку го отфрливте секој мој совет и не ги послушавте моите опомени.
Затоа и јас ќе се смеам на вашата пропаст, ќе се потсмевам кога ќе ве снајде тешкотија; кога стравот ќе навали врз вас како невреме и кога пропаста ќе ве грабне како виор, кога ќе се навалат врз вас неволјата и маката.
Тогаш ќе ме викате, но јас нема да одговарам; ќе ме барате, но нема да ме најдете.
Зашто го мразеа знаењето и не го избраа Господовиот страв, ниту го послушаа мојот совет, туку ја презреа секоја моја опомена.
Затоа ќе јадат плод од своето владеење и ќе се наситат со сопствени совети.
Зашто глупавите ќе ги убие нивното одбивање, а безумните ќе ги уништи невниманието, а кој ме слуша мене, останува безгрижен и живее спокојно без страв од зло.”

БИБЛИЈА, Мудри пословици на Соломон.

Дефинитивно убави зборови кои сепак идат у контекст со мојот претходен пост. Па нели Бог е љубов а сепак зборовите заплашуваат.
Дај еднаш одлучете се дали Бог е љубов или омраза ме мешате нон стоп. Таман ке ви поверувам дека Бог е љубов и некој ваков пост со заплашување ке се појави:(

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom