Donald Sikert
Jane Vitington
- Член од
- 28 ноември 2008
- Мислења
- 8.283
- Поени од реакции
- 5.614
А да демон.
А разлика помегу Демон и Бог освен што едниот збор се користи во негативна конотација а другиот во позитивна.
Небитно

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
А да демон.
А разлика помегу Демон и Бог освен што едниот збор се користи во негативна конотација а другиот во позитивна.
НебитноБуда во своето просветлување не користи семоќен ентитет. Тоа е клучното.
Да затоа што во Хиндуизмот не постојат семокни ентитети јбг не му бил познат концептот за Јахве.
Али Атеизмот не е дефиниран само за семокни ентитети туку и за Бог/Богови.
А и избегавме од прашањето на Гурџи кое иако му го одговорив он не ми одговори на моето барање
ПС. И ти го зачна тоа дека бил демон а не бог![]()
Сакав само да нагласам дека Буда и неговото просветлување не се поврзува со семоќен ентитет, туку со одредени методи кои ја стимулираат внатрешната самосвесност.
Ми заличи твојот пост дека алудира на богови на пороци, дмеони и слично.
Пак ќе кажам друг е муабетот што Буда постигнал нели
Кое прашање е избегнато?
Да да тачно. Што постигнал Буда не е предмет на преписката со Гурџи.
Молбата за Гурџи беше да ми покаже кеде Буда рекол дека не верува во Бог/Богови.
Не за друго туку да ме разбуди да не бидам заспан![]()
Ти атеист ле си?
Е сега како да ти одговрам на прашање кога така ме извози за мојата молба.
Не иде бе така Гурџи.
Трети пат....
Темава е прашање за атеисти...не мислам да давам одговори што не се за оваа тема.
И немам намера никого да возам....
ПС. Се срамиш да дадеш одговор, затоа што свати дека до сега мислеше дека си атеист...![]()
Да темава е за атеисти а ти постави прашање за буда. Лицемерно Гурџи многу лицемерно.
ПС. Да да за последното. А јас баш мислев дека си ги развил твоите џедајски моки од разговорите со мене. јбг уште едно разочарување денес![]()
Не се разочарувај брат....тоа е за слабаци.
Ај врати се некоја страна поназад и прочитај ја темава подобро...така ќе сватиш зошто е поставено моето прашање....Имаше заспани секташи и атеисти што тврдеа дака Буда е дел од атеизмот....
Прашањето си е на место...и за таквите како тебе кои до вчера мислеа дека Будизмот е атеистичка религија
(ова..атеистичка религија е за цепење)![]()
Да темава е за атеисти а ти постави прашање за буда. Лицемерно Гурџи многу лицемерно.
ПС. Да да за последното. А јас баш мислев дека си ги развил твоите џедајски моки од разговорите со мене. јбг уште едно разочарување денес![]()
Не се разочарувај брат....тоа е за слабаци.
Ај врати се некоја страна поназад и прочитај ја темава подобро...така ќе сватиш зошто е поставено моето прашање....Имаше заспани секташи и атеисти што тврдеа дака Буда е дел од атеизмот....
Прашањето си е на место...и за таквите како тебе кои до вчера мислеа дека Будизмот е атеистичка религија
(ова..атеистичка религија е за цепење)![]()
Ај ке преживеам некако со разочарувањето.
Али болдот не можам никако.
Готово те изфрлам од редот на џедаите а мислев дека имаш голем потенцијал еве уште разочарување денеска.
Е добро де, одговори. Не знам што е толку тешко.
Ако Буда неверувал во омнипотентен Бог, како оној во Рисјанството и Исламот, бил атеист.
Бидјеќи Будизмот не заговара омнипотентен Бог, како во Рисјанството, тоа го прави нон-теистичка религија.
Јас повеќе би се сложил дека Будизмот е филозовски правец, отколку религија, само тоа е друг муабет.
Знам дека прашањата се од Гурџи и се идиотски, но нека пројдат процедурално.
Е добро де, одговори. Не знам што е толку тешко.
Ако Буда неверувал во омнипотентен Бог, како оној во Рисјанството и Исламот, бил атеист.
Бидјеќи Будизмот не заговара омнипотентен Бог, како во Рисјанството, тоа го прави нон-теистичка религија.
Јас повеќе би се сложил дека Будизмот е филозовски правец, отколку религија, само тоа е друг муабет.
Знам дека прашањата се од Гурџи и се идиотски, но нека пројдат процедурално.
Атеизмот не се однесува само на верување во омнипотентен бог туку во каква било форма на бог. Ако веруваш дека постојат Тор и Один тогаш не си атеист.
Разликата со буда е дека он тврди дека постојат богови од кои едниот и го видел.
А за будизмот ке ја продолжам дискусијата со Гурџи.