Прашања до Атеистите II

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
А да демон.
А разлика помегу Демон и Бог освен што едниот збор се користи во негативна конотација а другиот во позитивна.

Небитно:) Буда во своето просветлување не користи семоќен ентитет. Тоа е клучното.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Небитно:) Буда во своето просветлување не користи семоќен ентитет. Тоа е клучното.

Да затоа што во Хиндуизмот не постојат семокни ентитети јбг не му бил познат концептот за Јахве.
Али Атеизмот не е дефиниран само за семокни ентитети туку и за Бог/Богови.
А и избегавме од прашањето на Гурџи кое иако му го одговорив он не ми одговори на моето барање :(

ПС. И ти го зачна тоа дека бил демон а не бог:)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Да затоа што во Хиндуизмот не постојат семокни ентитети јбг не му бил познат концептот за Јахве.
Али Атеизмот не е дефиниран само за семокни ентитети туку и за Бог/Богови.
А и избегавме од прашањето на Гурџи кое иако му го одговорив он не ми одговори на моето барање :(

ПС. И ти го зачна тоа дека бил демон а не бог:)

Сакав само да нагласам дека Буда и неговото просветлување не се поврзува со семоќен ентитет, туку со одредени методи кои ја стимулираат внатрешната самосвесност.

Ми заличи твојот пост дека алудира на богови на пороци, дмеони и слично.

Пак ќе кажам друг е муабетот што Буда постигнал нели:)

Кое прашање е избегнато?

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Сакав само да нагласам дека Буда и неговото просветлување не се поврзува со семоќен ентитет, туку со одредени методи кои ја стимулираат внатрешната самосвесност.

Ми заличи твојот пост дека алудира на богови на пороци, дмеони и слично.

Пак ќе кажам друг е муабетот што Буда постигнал нели:)

Кое прашање е избегнато?

Да да тачно. Што постигнал Буда не е предмет на преписката со Гурџи.

Молбата за Гурџи беше да ми покаже кеде Буда рекол дека не верува во Бог/Богови.
Не за друго туку да ме разбуди да не бидам заспан :D

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Да да тачно. Што постигнал Буда не е предмет на преписката со Гурџи.

Молбата за Гурџи беше да ми покаже кеде Буда рекол дека не верува во Бог/Богови.
Не за друго туку да ме разбуди да не бидам заспан :D
Ти атеист ле си?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Е сега како да ти одговрам на прашање кога така ме извози за мојата молба.
Не иде бе така Гурџи.
Трети пат....
Темава е прашање за атеисти...не мислам да давам одговори што не се за оваа тема.
И немам намера никого да возам....
ПС. Се срамиш да дадеш одговор, затоа што свати дека до сега мислеше дека си атеист...;)

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Трети пат....
Темава е прашање за атеисти...не мислам да давам одговори што не се за оваа тема.
И немам намера никого да возам....
ПС. Се срамиш да дадеш одговор, затоа што свати дека до сега мислеше дека си атеист...;)

Да темава е за атеисти а ти постави прашање за буда :facepalm:. Лицемерно Гурџи многу лицемерно.

ПС. Да да за последното. А јас баш мислев дека си ги развил твоите џедајски моки од разговорите со мене. јбг уште едно разочарување денес :(

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Да темава е за атеисти а ти постави прашање за буда :facepalm:. Лицемерно Гурџи многу лицемерно.

ПС. Да да за последното. А јас баш мислев дека си ги развил твоите џедајски моки од разговорите со мене. јбг уште едно разочарување денес :(
Не се разочарувај брат....тоа е за слабаци.
Ај врати се некоја страна поназад и прочитај ја темава подобро...така ќе сватиш зошто е поставено моето прашање....Имаше заспани секташи и атеисти што тврдеа дака Буда е дел од атеизмот....
Прашањето си е на место...и за таквите како тебе кои до вчера мислеа дека Будизмот е атеистичка религија
едитирано од модератор.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Ај врати се некоја страна поназад и прочитај ја темава подобро...така ќе сватиш зошто е поставено моето прашање....Имаше заспани секташи и атеисти што тврдеа дака Буда е дел од атеизмот....
Прашањето си е на место...и за таквите како тебе кои до вчера мислеа дека Будизмот е атеистичка религија
(ова..атеистичка религија е за цепење):pos:

Ај ке преживеам некако со разочарувањето.

Али болдот не можам никако.

Готово те изфрлам од редот на џедаите а мислев дека имаш голем потенцијал еве уште разочарување денеска.

W

Werther

Гостин

Е добро де, одговори. Не знам што е толку тешко.

Ако Буда неверувал во омнипотентен Бог, како оној во Рисјанството и Исламот, бил атеист.

Бидјеќи Будизмот не заговара омнипотентен Бог, како во Рисјанството, тоа го прави нон-теистичка религија.

Јас повеќе би се сложил дека Будизмот е филозовски правец, отколку религија, само тоа е друг муабет.

:)

Знам дека прашањата се од Гурџи и се идиотски, но нека пројдат процедурално.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
(ова..атеистичка религија е за цепење):pos:

Готово те изфрлам од редот на џедаите а мислев дека имаш голем потенцијал еве уште разочарување денеска.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

хахахахаха....Ајде брат.....одговори на јавријата...
Видиш како јавријата си даде паметен одговор....
Тоа е само резултат на нечитање книги и кмишење по цела ноќ на ком на игрички...
--- надополнето: 24 август 2013 во 17:02 ---

Ако Буда неверувал во омнипотентен Бог, како оној во Рисјанството и Исламот, бил атеист.

Бидјеќи Будизмот не заговара омнипотентен Бог, како во Рисјанството, тоа го прави нон-теистичка религија.

Јас повеќе би се сложил дека Будизмот е филозовски правец, отколку религија, само тоа е друг муабет.

:cuc:
Нема што...после твоето видување на некои религиозни прашања се пишувам атеист.

едитирано од модератор.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644

Атеизмот не се однесува само на верување во омнипотентен бог туку во каква било форма на бог. Ако веруваш дека постојат Тор и Один тогаш не си атеист.

Разликата со буда е дека он тврди дека постојат богови од кои едниот и го видел.

А за будизмот ке ја продолжам дискусијата со Гурџи.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Атеизмот не се однесува само на верување во омнипотентен бог туку во каква било форма на бог. Ако веруваш дека постојат Тор и Один тогаш не си атеист.

Разликата со буда е дека он тврди дека постојат богови од кои едниот и го видел.

А за будизмот ке ја продолжам дискусијата со Гурџи.
Брат...ако не се лажам и ти до скоро го тврдеше тоа што тврди јавријата....ај можеби сум во грашка :eek::confused:, да не ти вадам постови сега.:P

Kajgana Shop

На врв Bottom