Познати филозофски изреки од големите мислители

• Креатор на темата Креатор на темата ROZA
  • Време на започнување Време на започнување
Патриотите секогаш говорат за умирање за својата земја, но никогаш за убивање за неа.-Бертран Расел

кога би читале мисли никогаш не би ги прашувале другите што мислат.

Живеј ако сакаш во ист кварт со својот соперник, во иста улица со својот противник, под ист покрив со својот непријател, но секогаш живеј подалеку од својот близок пријател. -Јан Лаурент

Кога сите луѓе би знаеле што зборуваат едни за други, на светот не би постоеле ни четворица пријатели. -Паскал

Слушај го оној што ти обрнал внимание на недостатоците , како да ти го открил најголемото богатство. -Буда

Кажи ми со кого другаруваш, па ќе ти кажам кој си! Ако знам со што се занимаваш, тогаш и знам што можеш да бидеш. -Гете

Колку и да е ретка вистинската љубов, уште поретко е вистинското пријателство. -Ла Рошфуко

Меѓу пријателите треба да ги сакаме не само оние што ги натажува нашата несреќа, туку и оние што не ни завидуваат на среќата. -Сократ

Ако при секоја пријателска услуга веднаш мислиш на благодарноста, тогаш не си дал туку си продал. -Достоевски

Оној што е пријател на сите не е ничиј пријател. -Шопенхауер

-Не го одобрувам тоа што го кажуваш, но до смрт ќе се борам за твоето право тоа да го кажеш. - Волтер
Човек не може да открие нов океан,ако нема храброст од вид да го загуби брегот.-Андре Жид

-reklamiraj se sebe,no nikogas ne siri propaganda...to e receptot za succees live.
Delux

off se izvinuvam za latinicata,po so sum daleku od Tatkovinata ne mi e dostapna kirilica.

Science may have found a cure for most evils,
but it has found no remedy for the worst of them all-
the apathy of human beings."
-Helen Keller (1880-1968)

Никој не е задоволен со својата лична среќа, ниту незадоволен со својот разум. -Џон Голсворти

To do is to be - Socrates
To be is to do - Plato
Do-be-bo-be-do - Frank Sinatra
Scooby Dooby Doo - Scooby Doo:egyptian-dance:

ljubovta e odgovorot , no dodeka go cekame odgovorot seksot postavuva interesni prasanja -vudi alen

Помисли се еднаш пред да дадеш, двапати пред да примиш, а илјада пати пред да бараш. - Мари в. Ебнер-Ешенбах

Не верувајте им на оние што силно ќе ве засакаат уште при површното познанство и без видлива причина. -Честерфилд

Немојте да се лажете со тоа дека лошото друштво не ги расипува добрите навики. -Павао

Како што љубовта кон животот, всушност е страв од смртта, така и друштвеноста на луѓето не е праволиниска, - имено таа не се темели на љубовта кон друштвото туку на стравот кон осаменост. -Шопенхауер

Оној што сака да го поправи општеството, треба да почне од себеси. -Арне Гарборг

Мудриот човек може многу да научи од непријателот. -Аристофан

Од ФИЛИП II македонски

ПОВЕКЕ се плашам од армија офци предводена од ЛАВ,него од армија лавови предводена од ОФЦА,

Во нашиот живот се обидуваме да стигнеме до две работи: првата е да го добиеме тоа што го сакаме, а другата е да уживаме во него.
Само ретки случаи успеваат во второто.
п.смит

Јадицата постојано нека ви биде фрлена. На местото каде што најмалку очекувате ќе бидат рибите.

овидие

Имај поверења у бога, али закључавај ауто.

Dalay Lama

Никој не е толку слеп како оние што не сакаат да видат.
Свифт

Кој секогаш ја зборува вистината, може да си дозволи лошо паметење.
Теодор Хец

Да бидеш умен значи да ја разликуваш вистината што треба да ја кажеш, од оние вистини што треба да ги премолчиш. -Антоан Риварол

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom