Мислиш на енклавата Нахичеван?
Зарем на твојот глобус се гледа дека турска војска може од Нахичеван некако да дојде директно до Карабах? Без да се трансгресира ерменска суверена територија?
Или ти можеби да не имаш некоја идна верзија на мапите каде Турција излегува на Каспијско море?
Наводно работата почнала кога ерменската армија поставила артилерсики позиции на северната граница (планински предел) која гледа накај Товуз и долината во која се наоѓа транскафкасиот коридор во кој поминуваат два нафтоводи и идниот гасовод кон Турција/Европа, и пат/железница накај Грузија/Турција/Европа.
Како и обично на крајот сѐ се врти окулу нафта, гас, и енергенски општо.
Ti mesas pravdina i pravo. Pravdina e subjektivna rabota. Primer nie mislime deka Goce e nas, Bugarite deka e nivni. Za nas ako se proglasi za bugarin ke bidi nepravdina, za niv obratno. Za nas uste milion primeri ke ti nabrojam za izvrsena nepravdina sprema nas, no..... I od kade toa deka ako na nekoj pravoto e na nivna strana moraat da bidat i voeno spremni ili superiorni ili da pobedat?
Епа зато не е најбитна работа ни правото ни правдината, туку силата. Таа приказна е на природата. Ниту правда ниту правдина е Гоце да се пише Бугар, ама на крајот знајме што ќе биде.
Ако сакаш можеме да збориме и за големината на мадињата на албанците и ерменците, ама тоа е тоа, пристрастно завземате страна, а ти самиот го осудуваше членот тхегегклан за пристрастност.
Наводно работата почнала кога ерменската армија поставила артилерсики позиции на северната граница (планински предел) која гледа накај Товуз и долината во која се наоѓа транскафкасиот коридор во кој поминуваат два нафтоводи и идниот гасовод кон Турција/Европа, и пат/железница накај Грузија/Турција/Европа.
Како и обично на крајот сѐ се врти окулу нафта, гас, и енергенски општо.
Ма не. Работата воопшто никогаш не е ни запрена, а најмалку што и требаше на Ерменија во моментов е излегување од статус кво позиција. Па побогу Ерменија ми се чини не го ни има признаено Нагорно Карабах како незавизна држава за да не провоцира непотребно.
Судирот е масло на Турција, дали како нечив играч или Ердо си прави прави салто мортале ќе видиме. Еве тука @Ne_sum_ja кажа мошне интересна теза. Вака во прво време можеби изгледа неизводлива, но кога ќе размисли човек. Станува збор за поврзување на Турските територии од мала Азија со Каспиското море, со што ќе се добие компактна Турска терититорија. Ако ја погледнеш мапата Ерменската територија меѓу Нахичевиан и Нагорно Карабах (Азербејџан ) е најширока 50 километри.
Моментално имаше Турско-Азерска вежба во Накичевиан (или како и да се викаше) и Турската војска воопшто не е мрдната од таму. Еве да речеме ако во некој блицкриг Турците успеат да заземат малку територија од ерменија која ќе биде мост за Турција до Касписко море, како што Ерменците го држат во статус кво Нагорно Карабах, така и Турците ќе го држат тоа парче земја со статус кво без проблем. Во меѓувреме ќе го населат со Турци, ќе ги избркаат Ерменците и тоа е тоа.
А нафтата... па да. Нафтата секако игра улога, една таква Турска трансферзала би му дала на Ердо уште поголемо влијание. Он секако планира да направи некаков си пан-Турски сојуз, со кој ќе управува и нафтата од Каспиското море ќе му даде уште поголема моќ.
Е сега све ова е речиси неизводливо, доколку Азерите не успеат да го завземат Нагорно Карабах, или барем добар дел од него, што би ги споило со таа територија. Затоа и Ерменците и покрај сите провокации не одат да посериозна ескалација, затоа и се интензивните разговори со Русите. Пошто према мене и Русите би биле загрозени со таков развој на настаните.
Мене оваа теза ми има доста нејаснотии, и сеуште не можам да ја сварам убаво. Ама според редоследот на настаните, е доста можна.
Автоматски споено мислење:
Ова е најверојатно после денешните консултации со Русите. Ми се чини дека ако Турците не превземат нешто драстично во многу брзо време, Русија ќе стационира дополнителни сили и тоа е тоа.
The Ministry of Defense of Armenia will submit to the Collective Security Treaty Organization (CSTO) all the necessary data on the penetration of four UAVs into the territory of Armenia the night before
❗️⚡️Министерство обороны Армении представит в Организацију Договора о коллективној безопасности (ОДКБ) все необходимые данные о проникновении накануне вечером четырех БПЛА на территорију АРМЕНИИ! Об этом представитель Минобороны Армении Арцрун Ованнисјан зајавил в пјатницу на брифинге.
t.me
Во меѓувреме први снимки од Степанакерт после ракетниот напад со 3 балистички ракети Лора.
Епа зато не е најбитна работа ни правото ни правдината, туку силата. Таа приказна е на природата. Ниту правда ниту правдина е Гоце да се пише Бугар, ама на крајот знајме што ќе биде.
Pa toa e cel muabet vo prikaznata vo slucaj da nemase sfateno na kaj celam, posebno koga naglasiv deka ne sum emotivno zasegnat ni za ermencite ni za azerite. Nie kako republika ni oddaleku ne sme jaki niti voeno niti politicki pa prema toa nie i takvite kako nas najpovekje treba da insistiraat za pocituvanje na megjunarodnoto pravo od site kako edinstven garant deka nema da ne zbrisat od pozicija na sila. Ne sme nie niti SAD niti Rusija ili tamu nekoj na koj ne im treba svetot da zastane pozadi niv za da si gi ispolnat namerite ili pravdinata kako tie ja imaat zamisleno. Zatoa uste od pocetok bev na stav deka Azerbejdjan e vo pravo vo slucajot i deka ima totalno pravo da vospostavi kontrola vrz celata svoja teritorija vo megjunarodno priznaenite granici i deka tie vo Nagorno Karabah se separatisti oti utre koga ke zaigra meckata i vo nasiot dvor nie ke bidime Azerbejdjan.
Pa toa e cel muabet vo prikaznata vo slucaj da nemase sfateno na kaj celam, posebno koga naglasiv deka ne sum emotivno zasegnat ni za ermencite ni za azerite. Nie kako republika ni oddaleku ne sme jaki niti voeno niti politicki pa prema toa nie i takvite kako nas najpovekje treba da insistiraat za pocituvanje na megjunarodnoto pravo od site kako edinstven garant deka nema da ne zbrisat od pozicija na sila. Ne sme nie niti SAD niti Rusija ili tamu nekoj na koj ne im treba svetot da zastane pozadi niv za da si gi ispolnat namerite ili pravdinata kako tie ja imaat zamisleno. Zatoa uste od pocetok bev na stav deka Azerbejdjan e vo pravo vo slucajot i deka ima totalno pravo da vospostavi kontrola vrz celata svoja teritorija vo megjunarodno priznaenite granici i deka tie vo Nagorno Karabah se separatisti oti utre koga ke zaigra meckata i vo nasiot dvor nie ke bidime Azerbejdjan.
Абе Владе, јас точно знам што и зошто мислиш. Ама дали мислиш дека нашето инсистирање за почитување на меѓународното право ќе вроди со плод, ако на некој му застанеме на патот. Ете основната повелба на Обединети Нации, која BTW е организација која треба да го спреведува тоа меѓународно право, за право на самоопределување на еден народ се прекрши, за да ни се смени името, претходно знамето и ред други понижувања кои треба да ги трпиме. Ако утре треба и лајци од дома да земеме да сркаме други лајна и тоа ќе се деси, наочиглед на меѓународното право. На очиглед на меѓународното право Косово се одвои и го дочистија од Срби без никаков проблем. Наочиглед на меѓународното право ни инсталираа вазаласка Албанско-терористчка структура во власта.
Ете што дека инсистиравме на меѓународното право бе Владе. Видовме некој Аир од тоа... Ако не видовме аир, редно е барем да научиме нешто. Дека тоа право уствари не функционира, туку служи да ни мачка очи. Тоа што функционира е борбената технологија на Русија и Америка. Да научиме дека светот е еден океан кај што не преживува тој што е во право, туку тој што знае или брзо да плива, или да се крие, или да буши све пред себе.
Абе Владе, јас точно знам што и зошто мислиш. Ама дали мислиш дека нашето инсистирање за почитување на меѓународното право ќе вроди со плод, ако на некој му застанеме на патот. Ете основната повелба на Обединети Нации, која BTW е организација која треба да го спреведува тоа меѓународно право, за право на самоопределување на еден народ се прекрши, за да ни се смени името, претходно знамето и ред други понижувања кои треба да ги трпиме. Ако утре треба и лајци од дома да земеме да сркаме други лајна и тоа ќе се деси, наочиглед на меѓународното право. На очиглед на меѓународното право Косово се одвои и го дочистија од Срби без никаков проблем. Наочиглед на меѓународното право ни инсталираа вазаласка Албанско-терористчка структура во власта.
Ете што дека инсистиравме на меѓународното право бе Владе. Видовме некој Аир од тоа... Ако не видовме аир, редно е барем да научиме нешто. Дека тоа право уствари не функционира, туку служи да ни мачка очи. Тоа што функционира е борбената технологија на Русија и Америка. Да научиме дека светот е еден океан кај што не преживува тој што е во право, туку тој што знае или брзо да плива, или да се крие, или да буши све пред себе.
E se toa vo red, samo zaboravi deka nie ne sme nikakov faktor na voen ili politicki plan. Nemame bas izbor osven toa pravo. Da bese poinaku ke recev ok ama situacijata e takva kakva so e. Osetivme na nasa koza sto znaci koga ne se pocituva megjunarodnoto pravo. Kolku sto proveriv vo megjuvreme ne stanavme nekoja voena sila ili taka nesto.
E se toa vo red, samo zaboravi deka nie ne sme nikakov faktor na voen ili politicki plan. Nemame bas izbor osven toa pravo. Da bese poinaku ke recev ok ama situacijata e takva kakva so e. Osetivme na nasa koza sto znaci koga ne se pocituva megjunarodnoto pravo. Kolku sto proveriv vo megjuvreme ne stanavme nekoja voena sila ili taka nesto.
Па да, не станавме воена сила. Но да очекуваш нешто од меѓународното право, после тоа што ни се деси, ти е како народната „да чекаш од бога росица“. Едноставно е, треба да се научиме да пливаме. Не како држава, држава одамна немаме, туку како народ. Или ќе научиме да пливаме, или Македонците ќе ги снема еднаш засекогаш.
Треба да се има предвид фактот што сите земји имаат свои интереси дури и најмалите.
Азербејџан сака да освои територија што неправедно им била доделена од Советите, Ерменците нормално сакаат никој да не им ја земи земјата, пошто живеат таму, Турците сакаат зголемување на влијанието во регионот, поврзување со Азербејџан, а Русите сакаат да го снема овој гасоводот од Азербејџан.
Како што никогаш не го имаше Иранскиот гасовод.
Како што никогаш не го имаше Катарскиот гасовод.
Затоа ја имаше војната во Сирија нажалост за луѓето таму воглавно.
Ако тргниме од користа на овие интереси, судиров може да разреши повеќе проблеми одеднаш за победничката страна и на помалиот и на поголемиот.
Ако конфликтов ескалира, може Ерменија да го бомбардира гасоводот (идни гасоводи, нафтени постројки итн), ефективно прекинувајќи го главниот прилив на Азербејџан.
Ова не значи дека Русија со Ерменија се криви за војната. Баш обратно, можеби Азербејџан и никој друг е главен виновник. 80% + од приходите на Азербејџан се од енергенсите (нафта+гас). Годинава цената на нафтата и гасот не е на страната на производителите. Азербејџан ја изгради и економијата, а со тоа и армијата на парите од енергенсите кои патем беа доста скапи во последниве 10 години. Веројатно чувствуваат дека ако сега не направат обиди да го повратат она што им беше дадено од Советите нема најверојатно никогаш бидејќи иднината на нафтата не е сјајна.
Еве тврдење на Ермените за денеска, изгледа не прават веќе табели
Ова е многу висок број за еден ден.
YEREVAN (Sputnik) - Armenian Defense Ministry spokesman Artsrun Hovhannisyan said on Friday that 540 Azeri soldiers had been killed and more than 700 injured in the last 24 hours of the ongoing conflict in the breakaway republic of Nagorno-Karabakh.
"Azerbaijan has 540 people killed, over 700 wounded, 45 armored vehicles, six planes, most of which have not been destroyed in the air, three helicopters and six drones," Hovhannisyan said.
Па да, не станавме воена сила. Но да очекуваш нешто од меѓународното право, после тоа што ни се деси, ти е како народната „да чекаш од бога росица“. Едноставно е, треба да се научиме да пливаме. Не како држава, држава одамна немаме, туку како народ. Или ќе научиме да пливаме, или Македонците ќе ги снема еднаш засекогаш.
Da ama so samoto toa sto ajde ke recam navivas za separatistite sam si pukas vo koleno. Vo bliska a bogami i vo podalecna idnina nie nikade nema da bidime separatisti. Od druga strana golema e verojatnosta nas da ni se sluci toa scenario pa sega ti vidi. Nastrana Turcite tuka, i siptаrite so se na stranata na Azerbejdan koga ke razmislis od drug agol i tie sami si pukaat vo koleno. Sega nivniot motiv za navivanjeto e sosem drug no nejse. Cisto me interesira koj e stavot na Spanija da recime. So ogled na situacijata kaj niv doma dosega dosledno se drzeja do toa da ne priznavaat ili poddrzuvaat vakvi secenionisticki tvorevini.
Целата работа е што статусот „сепаратисти“ или „борци за слобода“ не се раководи според меѓународното право, туку се раководи според правото на посилниот - односно како што ќе кажат големите сили.
Ти можеш да бидеш принципиелен во ставовите но што со тоа кога утре за тебе нема да важат принципите... Милион пати видено, па и од наше сопствено искуство: Ете кај нив на запад важат мерит принципи, ама овде ни натураат новокомпоновани бадентерови принципи, некакви „правични застапености“ и слични глупости.
Истото е и со Азер/Ерменија. Што и да се деси, најмалку ќе се деси според меѓународното право. Затоа џабе ти е што принципиелно го застапуваш Азер, ако дојдат (скраја да е) такви глупости овде кај нас - меѓународното право ќе биде последната работа која ќе ни помогне.
Пошто ако политиката е курва, геополитиката е мајката на сите курви.
Ма не. Работата воопшто никогаш не е ни запрена, а најмалку што и требаше на Ерменија во моментов е излегување од статус кво позиција. Па побогу Ерменија ми се чини не го ни има признаено Нагорно Карабах како незавизна држава за да не провоцира непотребно.
Судирот е масло на Турција, дали како нечив играч или Ердо си прави прави салто мортале ќе видиме. Еве тука @Ne_sum_ja кажа мошне интересна теза. Вака во прво време можеби изгледа неизводлива, но кога ќе размисли човек. Станува збор за поврзување на Турските територии од мала Азија со Каспиското море, со што ќе се добие компактна Турска терититорија. Ако ја погледнеш мапата Ерменската територија меѓу Нахичевиан и Нагорно Карабах (Азербејџан ) е најширока 50 километри.
Моментално имаше Турско-Азерска вежба во Накичевиан (или како и да се викаше) и Турската војска воопшто не е мрдната од таму. Еве да речеме ако во некој блицкриг Турците успеат да заземат малку територија од ерменија која ќе биде мост за Турција до Касписко море, како што Ерменците го држат во статус кво Нагорно Карабах, така и Турците ќе го држат тоа парче земја со статус кво без проблем. Во меѓувреме ќе го населат со Турци, ќе ги избркаат Ерменците и тоа е тоа.
А нафтата... па да. Нафтата секако игра улога, една таква Турска трансферзала би му дала на Ердо уште поголемо влијание. Он секако планира да направи некаков си пан-Турски сојуз, со кој ќе управува и нафтата од Каспиското море ќе му даде уште поголема моќ.
Е сега све ова е речиси неизводливо, доколку Азерите не успеат да го завземат Нагорно Карабах, или барем добар дел од него, што би ги споило со таа територија. Затоа и Ерменците и покрај сите провокации не одат да посериозна ескалација, затоа и се интензивните разговори со Русите. Пошто према мене и Русите би биле загрозени со таков развој на настаните.
Мене оваа теза ми има доста нејаснотии, и сеуште не можам да ја сварам убаво. Ама според редоследот на настаните, е доста можна.
Автоматски споено мислење:
Ова е најверојатно после денешните консултации со Русите. Ми се чини дека ако Турците не превземат нешто драстично во многу брзо време, Русија ќе стационира дополнителни сили и тоа е тоа.
The Ministry of Defense of Armenia will submit to the Collective Security Treaty Organization (CSTO) all the necessary data on the penetration of four UAVs into the territory of Armenia the night before
❗️⚡️Министерство обороны Армении представит в Организацију Договора о коллективној безопасности (ОДКБ) все необходимые данные о проникновении накануне вечером четырех БПЛА на территорију АРМЕНИИ! Об этом представитель Минобороны Армении Арцрун Ованнисјан зајавил в пјатницу на брифинге.
t.me
Во меѓувреме први снимки од Степанакерт после ракетниот напад со 3 балистички ракети Лора.
Турција е вмешана во војните во: Либија, Сирија, еве сега и Азер/Ерменија а да не ги заборавиме и моментите со Грција... Сите набројани интервенции се поврзани со енергенси, гас и нафта. Бонус замрсувачки фактор: шарената револуција во Ерменија.
Кавказ е оригиналното буре барут, Балкан е само бледа копија (сва среќа).
Треба да се има предвид фактот што сите земји имаат свои интереси дури и најмалите.
Азербејџан сака да освои територија што неправедно им била доделена од Советите, Ерменците нормално сакаат никој да не им ја земи земјата, пошто живеат таму, Турците сакаат зголемување на влијанието во регионот, поврзување со Азербејџан, а Русите сакаат да го снема овој гасоводот од Азербејџан.
Како што никогаш не го имаше Иранскиот гасовод.
Како што никогаш не го имаше Катарскиот гасовод.
Затоа ја имаше војната во Сирија нажалост за луѓето таму воглавно.
Ако тргниме од користа на овие интереси, судиров може да разреши повеќе проблеми одеднаш за победничката страна и на помалиот и на поголемиот.
Ако конфликтов ескалира, може Ерменија да го бомбардира гасоводот (идни гасоводи, нафтени постројки итн), ефективно прекинувајќи го главниот прилив на Азербејџан.
Ова не значи дека Русија со Ерменија се криви за војната. Баш обратно, можеби Азербејџан и никој друг е главен виновник. 80% + од приходите на Азербејџан се од енергенсите (нафта+гас). Годинава цената на нафтата и гасот не е на страната на производителите. Азербејџан ја изгради и економијата, а со тоа и армијата на парите од енергенсите кои патем беа доста скапи во последниве 10 години. Веројатно чувствуваат дека ако сега не направат обиди да го повратат она што им беше дадено од Советите нема најверојатно никогаш бидејќи иднината на нафтата не е сјајна.
Да претежно така ги разглабам работите, следејќи ги интересите на државите. Но некогаш мора да си и во главите на тие што ги прават овие потези. Поготово на авторитативни личности попут Ердоган, Алијев и Путин.. а што се однесува до Ерменија тогаш е тоа малце поколективно размислување. Пошто тоа размислување понекогаш знае да потегне на правец кој е сосема поинаков од што налагаат интересите на земјата, а сам по себе да се покаже како исправен или неисправен по таа држава или нација.
Исто мора да се знае историјатот на регионот, на пример колку и да е авторитетен Алијев, дома нема да му пројде реторика на откажување од Нагорно Карабах иако 99'% од населението би избегнале да одат да се борат таму. Додека Ерменците сега да направат анкета, 90% е да се оди во целосна војна, па ако треба и Баку да се завземе.
Е сега нафтата, незнам колку е точна таа констатација (дека нема сјајна иднина), пошто има доста контраверзи, и искрено не би сакал да навлезам во дискусија околу тоа, иако е важно на некој начин за темава.
Ердоган и Турција ги следам како појава и уште кога дојде на власт сум со став дека човекот е негативец и за регионот и за самата Турција. Каков му е мајндсетот, можеш да видиш по дворецот што го изгради и гардата во него. Иако многу сакаат да го претстават како пан-османист, тука многу грешат. Човекот е Пан-турцист и има многу големи апетити. Слично како и отоманите, исламизмот го користи како алатка, но сепак главната агенда му е нова 17-та по ред Турска империја. Ердоган буквално ја смени патеката на Ататуркова Турција, чија визија беше Европска Турција, во сосема друг правец.
Алијев да речам дека е бледа копија на татко му нема да згрешам, но тоа нема точно да го прикаже како личност, пошто татко му беше лидер попут некој 3-та класа пијан генералисимус од централна Америка. Значи Алијев е буквално аморфна маса. Кога правам анализа, неможам да сметам на интересите на Азербејџан, пошто под Алијев тие не излегуваат на површина. Во моментов Азербејџан е буквално маша на Ердоган. А враќањето на Нагорно Карабах е само изговор (не викам дека не е на агендата ама е како пропратна цел) .
Ерменија, реков претходно, силна колективна национална свест. Интересите зацртани и цврсто се следат. Нивното најголемо оружје е нивната дијаспора, која е претежно влијателни личности, бизнисмени. Но пред се луѓе кои ги бие добар глас. Никој денеска не врзува Ерменци за криминал или кримални активности. Тоа значи дека шират позитивно влијание и најверојатно поддршка меѓу локалното население во државите кај што живеат. А јавното мислење е доста важно за западните земји. Па така сега тешко дека ќе најдеме некоја држава на запад, која така лесно би застанала против Ерменците во оваа војна. Во најмала рака ќе си преќутат. Пошто Ерменија не ја започна оваа војна, нема да зборам за интересите на Ерменија, туку за нивната црвена линија. Прво и основно е Нагорно Карабах. Нивната црвена линија е статус кво ситуација на непризнаена квази држава(тоа што беше до сега). И во никој случај нема да се сложат на демилитаризација на регионот. И втора работа никогаш нема да се сложат да се отсечат од Иран за да Турција се спои со Азербејџан. Тука веќе се усложнува работата (пошто реално нема простор за преговори и некаква размена на територии).
Со Русија и Иран, работите се малце покомплицирани и знам дека на нив највеќе им одговараше статус кво ситуација. Но како и да е, ако не успее да се смири оваа ситуација ќе бидат вовлечени директно или индиректно во овој конфликт кој може и бајаги да се прошири. Поготово ако некои западни држави(вклучително и САД) опортунистички настапат во него.
Мислам дека во ситуацијава, нафтата ако има улога, има некаква секундарна улога. Ова е чиста геостратешка битка.
Da ama so samoto toa sto ajde ke recam navivas za separatistite sam si pukas vo koleno. Vo bliska a bogami i vo podalecna idnina nie nikade nema da bidime separatisti. Od druga strana golema e verojatnosta nas da ni se sluci toa scenario pa sega ti vidi. Nastrana Turcite tuka, i siptаrite so se na stranata na Azerbejdan koga ke razmislis od drug agol i tie sami si pukaat vo koleno. Sega nivniot motiv za navivanjeto e sosem drug no nejse. Cisto me interesira koj e stavot na Spanija da recime. So ogled na situacijata kaj niv doma dosega dosledno se drzeja do toa da ne priznavaat ili poddrzuvaat vakvi secenionisticki tvorevini.
Ne sakam da te razocaram no toa sto go kazuvas drzi voda samo za narodot, nie se macime i pazime demek da ne ispadne deka sudime po dvojni arshini i licemerie NO drzavite se vodat samo od licni tesni interesi pogotovo svetskite i regionalnite sili, dvojni arshini i licemerie se del od politickite strategii na edna drzava najdobar primer za ova sto go kazuvam e faktot sto nema univerzalna oficijalna definicija za terorizmot a zosto e taka? Epa zatoa sto grupa borci za edna drzava moze da bidat teroristi no za druga drzava regularna armija ima takvi primeri od minatoto i od ponovata historija na covestvoto, nie rajata se povikuvame na megjunarodnoto pravo vo site slucai NO drzavite go pravat toa samo koga ocekuvaat pridobivki od nekoja odluka,
Malite i slabi drzavi moraat isto taka da se povikuvaat na megjunarodnoto pravo druga alatka i nemaat.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.