Повторно Нагорно Карабах ?

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Зашто некој нормален би навивал за Азерите?
Да гледа вака како некој ретардиран муџа сере и моча по црквите таму?

Последно уредено:
"Кажа дека чекале нешто да се среди, но кога виделе дека се демонтира хидро-централа сфатиле што се случува.

„Сите ќе ги запалат своите куќи денес. Ни дадоа до полноќ да заминеме“, кажа тој.
Додаде дека успеале и да ги преместат гробовите на своите родители, сметајќи дека Азербејџанците со задоволство ќе ги осквернават.
Вчера гореа десетици куќи во истото село и во околината."
Автоматски споено мислење:

Куртонските куропушачи на Ердо, од Македонија, би требало да ги видат овие слики од Ерменија.

Sto ke si posees toa ke si znees. Da ne ocekuvaat deka ke gi galat, bilo da bile hristijani ili muslimani. Separatisticki gnoj, nisti toa korovot i rajat da bidis vo idnina.

Djabe se pravis svetec vojvodo. Da ja dobievme vojnata vo 2001, da e do tebe so ke im pravese? Nemase da iscistis se do kade sto mozese. Ili ajde ovie se muslimani a ti tvrdokoren hristijanin da ne recam zatucan hristijanin. So napravija grcite posle 49, i tie i nie aj hristijani baska pravoslavni. Mame ebaja, iscistija teren i rajat se sega. Ti zboram od prakticna gledna tocka bez crkovni emocii. Toj e nacinot da go resis problemot ednas za sekogas. Znam deka nemas kapacitet taka da gledas na rabotite ama probaj, obidi se, vlozi napori. Glup si i zatucan hristijanin ama valjda ne si do tolku. Ili si?

Da ama ne se ednakvi ni po teritorija, ni po naselenie, za da gi stavaš na kantar Nakhchivan i Nagorno Karabakh. Nakhchivan ima polovina milion žiteli, a Nagorno Karabakh nema ni sto iljadi. Plus preku Nakhchivan Azerite kopneno se povrzuvaat so Turcija, nekoi 10ina km graničen prostor.
Јасно, но така до некаде би немало енклави и нови причини за ескалација овака со карта како шаховско поле останува работата недовршена и спремна за некој нов судир.

Доколку е вистина дека ради Пашанјан Русите не помогнаа, тоа ги прави Русите уште понестабилни како партнери.
За разлика од Америте во минатото се покажаа за нестабилни, но ете во Русија да не беа тие Асад одамна ќе завршеше како Садам Хусеин. Мислам се работи за некаква руска одмазда поради обоената револуција на Пашинјан вртејќи се кон западот.

Е па таман сега Турчињата на Ердоган ќе го водат НК и ќе си имаат коридор за меѓусебно поврзување, па нека им даваат нив црвени картони Русите. Маестрално изиграно, чиста победа за РФ е решението на кризата, каде што останува една Ерменска енклава опколена од сите страни со до заби наоружани Азери, кои се стратешки партенри на ТУрција.
Русите пак изиграа најголеми мангупи седејќи на 2 столици. На Баку му велат имате право да браните ваша територија, а на Ереван вие сте наши стратешки партнери. И пак Русите ќе го имаат таму последниот збор за стабилност. Се тргне ли руската чизма од таму ќе следува егзодус на Ермените и од Степенакерт и Лајчин и Мартуни итн. Али и овака мислам дека нема многу Ермени да останат ќе го напуштат засекогаш НГ кој со крв тешко го добија во 90тите.

Ако добро разбрав Ерменците се обиделе да извршат атентат врз Пашанјан (или како точно се вика).
Или можеби поверојатно е дека Пашанјан се справува со опозицијата... Којзнае.
Ex-head of the National Security Service of Armenia detained on suspicion of preparing an assassination attempt on Pashinyan

Djabe se pravis svetec vojvodo. Da ja dobievme vojnata vo 2001, da e do tebe so ke im pravese? Nemase da iscistis se do kade sto mozese. Ili ajde ovie se muslimani a ti tvrdokoren hristijanin da ne recam zatucan hristijanin. So napravija grcite posle 49, i tie i nie aj hristijani baska pravoslavni. Mame ebaja, iscistija teren i rajat se sega. Ti zboram od prakticna gledna tocka bez crkovni emocii. Toj e nacinot da go resis problemot ednas za sekogas. Znam deka nemas kapacitet taka da gledas na rabotite ama probaj, obidi se, vlozi napori. Glup si i zatucan hristijanin ama valjda ne si do tolku. Ili si?
Добив пп, дека ќе ме пријавеле за сајбер булиинг, ако сум продолжел да ти реплицирам.
Извини, не ми е толку битно да те заебавам. Можеш слободно назад во дупката да се довлечкаш.

Добив пп, дека ќе ме пријавеле за сајбер булиинг, ако сум продолжел да ти реплицирам.
Извини, не ми е толку битно да те заебавам. Можеш слободно назад во дупката да се довлечкаш.
Slobodno zaebavajme. Ne si ja stegaj dusata. Redno e barem da probas da mi vratis, da namalis za seksot so go imas primeno site ovie godini koga glumese deka razbiras nesto, posto rezerven oficer.
Zal mi e samo sto Let 3 ne e tuka da ti objasni nekoj raboti kako sto ti objasni na vremeto. Jas posle to nemase ni da pomislam da pisam vo vakvi temi. Ama toa jas, ti praj si filmoj kolku si sposoben rezervno oficerce.

3 клучни оружја беа: дроновите, long range artilery и сензорите. Прво го извидуваат теренот со сензори, со што малтене камуфлажата на Ерменска страна ја нема, па потоа ги сипаат со тешка артилерија со домет до 250 милји и прецизност од околу 10 метри па потоа дополнително им пуштаат дронови кои го чистат тоа што останало. Дури потоа на така ослабен противник влегуваат со војници и останата копнена механизација. Тоа е од прилика лекцијата од војната. Азерите користат најмодерни Турски и Израелски дронови, како и далекудометна артилерија(тука има и по нешто Руско). Многу повеќе пари фрлија Азерите и многу помодерно и помоќно оружје имаа. А и плус пред да почне војната имале неколку сериозни вежби со Турската армија.
Другар ја претера ти. 250 милји се 400км. Ракетна артилерија како точка У и Смерч имаат домет до максимум 30км во идеални услови, град/хејл до 20 макс. Анализата ти е малце произволна и истресена од ракав, ама поентата е таа
Доминација во воздух е доминација во сите полиња

Така гледав на еден документарец, некои си израелски балистички ракети користеле. Ако лажат тие, лажам и јас.

Прегледај го приврзокот 274653

Балистичка рекета и крстаречка рекета не е артилерија обаче

За Азербејџан... Размислуваш како Русија да нема збор во целава работа. Русија има свој интерес
Ок, Русија е очигледно главниот победник во судиров. Без мешање од Запад ги седнаа двете страни, сега има плус и Руска војска во Азербејџан, т.е. територија што Азербејџан никогаш немал контрола но официјално е нивна територија. Русија ќе ги контролира коридорите. Нема никакви Турски мировници. Бидејќи на Русија и одговара Азербејџан да има територијален спор, Русите нема никогаш да заминат од Азербејџан. Освен ако Азербејџанците се доволно глупи да ја повторат грешката на Грузија.

На пример новите генерации теконови
Тенковите во склоп на една армија зависно од стратегијата функционираат заедно со ПВО, авијација, артилерија, пешадија. Во случајот на Ерменците, им фалеше модерна ПВО и авијација. Релативно старите тенкови без доволна пасивна заштита како реактивен армор и гранати за чад, да не зборуваме за активна заштита беа лесна мета за ласерски наведуваните ракети од дронови. Но знак прашалник е колку тенкови беа уништени имајќи предвид дека дроновите носеа лесна муниција, т.н. микро муниција. Тенковите можеа да им бидат посоодветно заштитени, првенствено со камуфлажа, па потоа останато. Небитно, поентата е дека не само што не се застарено оружје, туку тенковите се и клучно оружје во секоја војна и далеку дека им се гледа крајот.

Sto ke si posees toa ke si znees. Da ne ocekuvaat deka ke gi galat, bilo da bile hristijani ili muslimani. Separatisticki gnoj, nisti toa korovot i rajat da bidis vo idnina.
Истиот став го имаш и за Косово?Ако да, кога ќе се затвори кругот на етнички чистења и крвопролевања?Како бе можиш да оправдаш вакви работи во 21век?Или чисто од инает?

Како ги издупија Ерменците не само шо НК ќе им го земат убо исчистен,празен туку ги принудија и коридор да им дадат да си се спојат со Нахчичеван.
Турска тактика,само колкава е сметката шо Султанот ќе ја наплатит?
Си мислев дека Путин ке го треснит од земја султанот ама ништо од тој филм се здружија да им го е....м ..
Ердоган е голем светски лидер, без разлика дали тоа е позитивно или негативно. Од Путин и Ердоган многу нешта зависат во блискиот исток и кавказот. Ердоган има апсолутна поддршка во исламскиот свет, има големо влијание во сите турски републики, како што е Азербејџан,Туркменистан,Казахстан, Дагестан, Северен Кипар и ред други со турско потекло,па потоа има огромно влијание во арапските земјии па се до Балканот односно до Босна. Ердоган почна да продава без пилотни воени дронови дури и во христијански земјии како што е Украина и Србија. И јас да бев Путин со Ердоган ќе соработував. Турција и то како има огромно влијание во светот што никој не е свесен овдека во Македонија. Иначе се е интерес во меѓународна политика. А не емоциите.

Истиот став го имаш и за Косово?Ако да, кога ќе се затвори кругот на етнички чистења и крвопролевања?Како бе можиш да оправдаш вакви работи во 21век?Или чисто од инает?
Prvo Kosovo ako pravime koorelacija vo slucajot bi bilo Nagorno Karabah, Srbite se Azerbejdjan, a Albanija Ermenija. Ajde sega pak prasajme istoto prasanje ako vaka gledas na rabotite. Toa prvo. Drugo Albancite kade sto mozea iscistija i tamu i tuka, taka da ti se dopagjalo toa tebe ili ne toa e nacinot. Nema veze dali jas ili ti opravduvas nesto. Toj e nacinot za da ne si ja cukas glavata vo bliska idnina. Ete ne mora niv da gi zemime za primer. Srbite vo Hrvatska, dvata hristijanski no razlicni narodi. Si ja probaa Srbite srekjata, ne im uspea i toa e toa. Srbi vo Hrvatska sega ima kolku za lek. Secesionisti, gi iscistija i sega rajat. Makedoncite Grcija 1945 - 1949, secenionisti, gragjanska vojna i egzodus. Grcija sega ne se ni zamara so niv, ne gi ni racunaat deka postojat a ne pak problem. Ne se ni neprijatnost. Sakas uste primeri ili ja sfati poentata.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom