Сега ја видов оваа тема.
Цела низа пати ми се случило да направам нешто од принцип одважно, и да блиски луѓе ми откажат подршка, а понекогаш и ми заријат нож во него.
Кој има воља и енергија за протест, сугерирам да ја канализира во градење на повеќе издржливи пријателски односи. Притоа нека набљудува внимателно. Мали слабости во мали случки често продолжуваат како фатални слабости во големи случки.
И јас самиот, во изминатите децении, во неколку наврати мислев: Сега е критичниот период, ако сега не се направи нешто, потоа е доцна.
И, открив : Луѓе знаат да бидат многу упорни во буткање на нивните животи какви што се. Без оглед на тоа колку се во грешка.
Тоа е едно.
Друго: крај не дојде толку брзо, темелно и до крај како што проценував. И јас самиот делумно сум бил во грешка.
Тоа е друго.
Трето:
Патриотски содржини во медиуми ме заблудувале, и тоа опасно. Во вистинската историја на овој народ, млади и фини луѓе кои работат за пошироко добро најчесто завршуваат предадени од некои блиски: Многу важен факт да се чува на ум како очи во глава, за да човек кој има квалитети не си настрада без корист за било кој.
Маси ќе излезат на улица, веројатно, дури кога ќе им снема вода, храна, струја.
Тоа што во Втора светска војна млади луѓе релативно успешно се дигнале против окупатор било резултат на низа години на претходно илегално организирање, и било тесно координирано со случувања во соседството и пошироко.
Сугерирам канализирање на енергија во припреми за такви времиња.