Повик на Брза помош во Хрватска ќе се наплатува до 200 евра

• Креатор на темата Креатор на темата .Sky.
  • Време на започнување Време на започнување
Така де. Се разбираме.
Муабетот ми е како да се направи да има што помалку непотребни јавувања, а од друга страна да не се случи некој да приумре затоа што ете немал пари па му било страв да не заглави во долгови?

Затоа си постојат матични лекари каде пациентите можат да се информираат за својата состојба и да ја зголемат својата општа здравствена култура, бидејќи матичните се занимаваат и со превенција на болести.
--- надополнето: 14 јуни 2013 во 11:20 ---
Дебилен закон.

Зарем ако човекот нема пари да плати, ќе си заминат од местото каде што престојува/лежи човекот и ќе го остават да се мачи? o_O

Ако е итна состојбата нема да се наплати.

Покрај 50 евра за да дојде Брзата помош, секој совет од лекарот ќе се наплатува по осум евра.

Тоа е за состојби кои не се итни и кои очигледно злоупотребуваат со брзата помош.

Не е безврска, насекаде брзата помош го има истиот проблем, затоа е и воведена таа мерка, поради тоа што многу пати свесно се злоупотребува.
...
Ако ние ги знаеме симптомите на сериозно нарушување (ако знаеме што му е), треба голем број доктори, меѓу нив матичните, да се испуштат од работа. Проблем е од една страна што едно колабирање за докторот можда не е сериозно, за нас лаици е. Од друга страна, ова нема да ме спречи со лажни позиви да ја насочувам брзата помош кон икс локација -на улица таа и таа...напротив, ако некого мразам или од кејф, ќе ги усмерам кон негова адреса. Сигурно нема да се проверува секојпат дали тие вртеле на брза помош од домашниот и неколкуте мобилни.
Значи нема да спречи злоупотреба, а ќе доведе да јас не се јавам за лице паднато на улица или колега кому можеби му паднал шеќерот или притисокот...затоа што не знам докторот што ќе оцени и кого ќе казни. Затоа е без врска, а ќе служи само да се полни буџетот...на сметка на здравјето на луѓето.
Од друга страна да поставам прашање за доцнењето од 45-60 минути (како што наведоа примери) или некогаш нецелосното екипирање, односно кога мора роднина да го придружува пациентот или кога возилото навечер кога нема воопшто гужви, вози со 50 км/ч. Дали некој ќе плате штетата за пациентот која е непроценлива? Ете блиска роднина токму така ни почина. Шоферот возеше со 40-50 на полноќ (кога нема врска гужвите со брзината на интервенција), тропавме на споредна врата, никој не ни отворораше па сестрите се расправаа што сме тропале. Па шоферот се расправаше, па ја оставија во ходник да смрзнува, никој не не погледна...и на крај си почина. А, да...првин сакаа да и стават инекција уште дома и да си одат. А имала мозочен удар.
За вакви случаи се наплаќаат минимум 6-цифрени суми па ако така сака да си игра здравството...башка што пред се се работи за државно здравство.

Имало ли слободни возила? Не ти текнува дека тие се на адреси кај некои на кои "им е лошо од две недели", ама ете сега им текнало да се јават онака за разонода.
Имало или немало слободни возила не е моја работа како плаќач на здравствено осигурање да мислам. Се знае на кого му е работа тоа да мисли, да набави возила, персонал и материјал. Транспорт на итен случај од Гевгелија макар по автопат до Скопје со возило е мизерен здравствен систем. Бидејќи еден застој кај клисурата и тоа возило нема да дојде ни 10 саати до Скопје. За тоа каков е автопатот и какво тресење и дали ќе доживее да дојде болниот е друго прашање. Да не зборам Битола-Скопје, Охрид-Скопје, Радовиш-Скопје итн.
Небитно да не го ширам муабетот, ме сфаќаш дека системот ни е крш.
Еден апел сите кои не се чувствувате добро слободно вртете во Брза помош, нивна работа е да дојдат на лице место и да ти укажат прва помош. Боље така, одколку да ви се случи нешто полошо. И се разбира ако ве боли нокт не ѕвонете во Брза помош.

aj mozebi i inisterot za finansii ke go iskopira zakonot za plati, pa ke imame pogolemi plati

Имало или немало слободни возила не е моја работа како плаќач на здравствено осигурање да мислам. Се знае на кого му е работа тоа да мисли, да набави возила, персонал и материјал. Транспорт на итен случај од Гевгелија макар по автопат до Скопје со возило е мизерен здравствен систем. Бидејќи еден застој кај клисурата и тоа возило нема да дојде ни 10 саати до Скопје. За тоа каков е автопатот и какво тресење и дали ќе доживее да дојде болниот е друго прашање. Да не зборам Битола-Скопје, Охрид-Скопје, Радовиш-Скопје итн.
Небитно да не го ширам муабетот, ме сфаќаш дека системот ни е крш.
Еден апел сите кои не се чувствувате добро слободно вртете во Брза помош, нивна работа е да дојдат на лице место и да ти укажат прва помош. Боље така, одколку да ви се случи нешто полошо. И се разбира ако ве боли нокт не ѕвонете во Брза помош.

:pos:
За се останато, филозофските муабети од гепекот на една брза помош.
Кај најде бе сега да се јави.
Он топик, треба и овде да се воведе некоја такса/казна за повикување на брза помош а таа да не е потребна, и во законот за здравствено осигурување да се вметне дека секоја општина мора да има најмалку 5 амбулантни возила на секој 2000 жители.

Од друга страна, ова нема да ме спречи со лажни позиви да ја насочувам брзата помош кон икс локација -на улица таа и таа...напротив, ако некого мразам или од кејф, ќе ги усмерам кон негова адреса. Сигурно нема да се проверува секојпат дали тие вртеле на брза помош од домашниот и неколкуте мобилни.
За болдираново не биди многу сигурен ;)
А
Од друга страна да поставам прашање за доцнењето од 45-60 минути (како што наведоа примери) или некогаш нецелосното екипирање, односно кога мора роднина да го придружува пациентот или кога возилото навечер кога нема воопшто гужви, вози со 50 км/ч.
За ова прочитај поназад низ темава да не се повторувам.

Значи нема да спречи злоупотреба, а ќе доведе да јас не се јавам за лице паднато на улица или колега кому можеби му паднал шеќерот или притисокот...

Ова не е злоупотреба, погрешно ме интерпретираш.

:pos:
За се останато, филозофските муабети од гепекот на една брза помош.
Кај најде бе сега да се јави.
Со сто кец ме имаат возено Брзава помош, со гајби на седиштата. И бонус кога ја видов најглупавата школска на свет дека треба да ми глуми Брза помош која студираше десет години и сега ја пикнаа со членска да работи - паднав во несвест во буквална смисла на зборот.

Имало или немало слободни возила не е моја работа како плаќач на здравствено осигурање да мислам. Се знае на кого му е работа тоа да мисли, да набави возила, персонал и материјал.

Ами тие 33 % невработени што се осигурани од државата? Колку платиле?

Барем ти плаќаш нешто :cool:

Имало ли слободни возила? Не ти текнува дека тие се на адреси кај некои на кои "им е лошо од две недели", ама ете сега им текнало да се јават онака за разонода.

Да, за човекот што го згазила кола викнале брза помош за разонода, навистина. (y)

Во Хрватска е слична ситуацијата со возилата на брза помош како кај нас, а и општо со здравствениот систем. Сѐ повеќе се оди на прифаќање на стариот американски здравствен систем кој во САД се напушта, go figure... Кај нив најголем број од луѓето одат во ER и таму чекаат со саати ако не бидат проценети како екстремно итен случај, а има незанемарлив број на луѓе кои и умираат таму. Доаѓањето на брза помош се наплаќа во САД и тоа дебело. Очекувам, за жал, истово да се спроведе и кај нас.

Ами тие 33 % невработени што се осигурани од државата? Колку платиле?

Барем ти плаќаш нешто :cool:

Ами во Устав што се декларираш како Социјална земја јас да не го напишав? Така да државата за тие 33% што ги направи со условите невработени, нека им подели од Ацета по еден дел и нека си ги покрие трошоците. Исто така нивен проблем, не е проблем на осигуреник.

Со сто кец ме имаат возено Брзава помош, со гајби на седиштата. И бонус кога ја видов најглупавата школска на свет дека треба да ми глуми Брза помош која студираше десет години и сега ја пикнаа со членска да работи - паднав во несвест во буквална смисла на зборот.

Таа школскати да не била примена да глуми сирена и ротационо светло ? А 101 не е 101 ако нема гајби наместо седишта.
Ај па и ти како ќе прераскажуваш на внуци правнуци како те возеле во стоедно и си преживеала :D
Иначе таа ладата велешка ( поише личи на мртвачка кола отколку на брза помош ) пред месец дена на патарина петровец шоферот и мењаше свеќици, а плавушанката нервозно си праеше муабет на телефон, бабичката шо ја возеа беше седната на креветот и си тегнеа цигариња заедно со докторот, уште пиво и мартадела со вегета им фалеше за да им биде доживувањето комплетно :pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom