Поука на денот

• Креатор на темата Креатор на темата simeon
  • Време на започнување Време на започнување
Мала дигресија т.е офтопик.
Се повеќе се изнаоѓаат начини да се излаже човековиот мозок т.е човековат перцепција.
Така да, и за ова ќе се најде нешто, дали телефон, дали апликација или сл...

Зошто офтопик? Иако поуката е прастара, сепак многу актуелна.

Што велиш, кој е татко на илузијата, а Кој со својата Света Крв ја разби истата?

Matrix_007.jpg

Последно уредено:
Покајанието е ќерка на надежта и одрекување од очајанието.
Смирението е извор на расудување.
Св. Јован Лествичник

Samo cistoto srce moze da go vidi BOGA!
Srceto sto ja znae svojata prlavstina i se kae za istata,
ce bide iscisteno so Krvta na Milosta Bozja, najcistata!
(Luka 18;9-14)

cimg0318.jpg

.

Вистинското каење е почетокот на вистинското будење!.

116.jpg

“The man who never alters his opinion is like standing water, and breeds reptiles of the mind.”
― William Blake

“Expect poison from the standing water.”
― William Blake, The Marriage of Heaven and Hell

“He who desires, but acts not, breeds pestilence.”
― William Blake

29. и ќе ги јадете телата на синовите свои, и телата на ќерките ваши ќе ги јадете.
Пазете се, идат времињата на зомбија

Барај и ќе најдеш, занемари и ќе изгубиш!
Барај сласт во три нешта: во
молитвата, во читањето и
разбирањето на Куранот, и во
спомнувањето на Бога.

.

Биди одлучен, не се колебај и вистински верувај, бидејќи само на такви Единствениот Вистински и Совршен БОГ им ја одкрива Совршената Вистина, Која е Неговото Вечно Слово, а е поголема, почесна и почудесна од секоја како таква обожавана книга!

Јас од својата најрана младост се молев, го читав толку куранот што дури и како дете напамет го научив, притоа со време дури и толку почнав да разбирам што постанав професор по исламска историја на најпознатиот исламски универзитет. Но кога Единствениот Вистински Бог ми се смилува и ми се покажа себеси во Исуса Христа, јас мораше поради Него да Ја прифатам Совршената Вера и да му го завртам грбот на куранот.
.

Мустафа А. alias Mark A. Gabriel

mark_gabriel.jpg

.

Со љубезност се добива тоа што не се
добива со грубост!
[DOUBLEPOST=1416168858][/DOUBLEPOST]
.

Биди одлучен, не се колебај и вистински верувај, бидејќи само на такви Единствениот Вистински и Совршен БОГ им ја одкрива Совршената Вистина, Која е Неговото Вечно Слово, а е поголема, почесна и почудесна од секоја како таква обожавана книга!

Јас од својата најрана младост се молев, го читав толку куранот што дури и како дете напамет го научив, притоа со време дури и толку почнав да разбирам што постанав професор по исламска историја на најпознатиот исламски универзитет. Но кога Единствениот Вистински Бог ми се смилува и ми се покажа себеси во Исуса Христа, јас мораше поради Него да Ја прифатам Совршената Вера и да му го завртам грбот на куранот.
.

Мустафа А. alias Mark A. Gabriel

mark_gabriel.jpg

.
Тој што Аллах сака да го упати, Тој срцето негово кон исламот му го расположува, а тој што сака во заблуда да го остави, Тој срцето негово го стегнува и уморно го прави,

Морис Бикај(1920-1998)upload_2014-11-16_21-13-22.jpeg

Морис Бикај е француски хирург, кој бил вчудоневиден од некои аспекти од исламот, дотогаш непознати за еден немуслиман. Во потрага по објаснувања, го научил арапскиот јазик и го студирал Куранот. За таа цел ја напишал сега веќе нашироко познатата книга „Библија, Куран и наука“. Гледајте што вели тој таму: „ Мојата прва цел беше да го прочитам Куранот и да направам анализа, реченица по реченица. Намерата ми беше да посебно внимание посветам на описот на бројните природни феномени дадени во Куранот,неверојатната точност на одредени детали кои укажуваат на нив во Книгата, а кои беа јасни единствено во оригиналот (арапскиот јазик). Ме водеше фактот дека се во склад со денешните идеи, иако човек кој живеел во време на Мухаммед, саллаллаху алејхи ве селем, тоа воопшто не можел ни да го претпостави. Прво што на читателот му паѓа во очи е големиот број на текстови кои зборуваат за различни теми, што не е случај со другите свети книги. Од друга страна, не можев да најдам ниедна грешка во Куранот. Морав да застанам и да се запрашам: „Ако човек е автор на Куранот, како можел да напише за факти кои денес ги откривме дека се во склад со модерните научни сознанија. Какво човечко објаснување може да се врзе за ваквото забележување?

По мое мислење не постои објаснување, не постои начин да се дознае како жителите на Арапскиот полуостров можеле да имаат знаење за одредени теми кои биле десет века понапредни.

Се утврдува фактот дека за време на периодот на куранската објава од 23 години научните сознанија не напредувале, туку активностите на исламската цивилизација дошле по Куранската објава .“

Последно уредено:
.

Разликата помеѓу Совршената Вистина
и лагата која себеси се преставува како вистина е таа,
што, Совршената Вистина не пролеа ниту една капка (туѓа) крв,
додека лагата своерачно сечеше глави, дури и на малолетни деца!

И не е за чудење: бидејќи самиот сатана се преобразува во ангел на светлината,...
(2 Kop. 11:14+)

.

.

Малку така... за знаењето и мудроста.

20. Премудроста (како Хокма - חָכְמוֹת , сефирот на Дрвото на Животот) говори високо на улицата, го крева гласот свој по плоштадите,
21. проповедта во главните места на собирите, при влезовите на градските порти смело говори:
22. „До кога, незналци, ќе го сакате незнаењето? До кога бујните ќе се насладуваат со бујноста? До кога глупавите ќе го мразат знаењето?
23. Обрнете се кон Моите изобличувања; еве, Јас Го ќе излеам Духот Свој врз вас, ќе ви ги кажам зборовите Свои.
24. Јас викав, а вие не послушавте; изговарав зборови, но вие не внимававте;
25. вие ги отфрливте Моите совети, не внимававте кога ве изобличував.
26. Затоа ќе се насмеам на вашата погибел; ќе се зарадувам на вашата погубност,
27. кога ќе ве нападне ужас како бура, и зло како виор ќе мине над вас, кога ќе ве снајде неволја и уривање на градовите и кога ќе дојде пропаста.
28. Тогаш ќе Ме викаат, но Јас нема да чујам; ќе Ме бараат лошите и нема да Ме најдат.
29. Затоа што го намразија знаењето (како Да'aт - דָעַת , сефирот на Дрвото на Животот) и не избраа стравопочит кон Господа (четирите свети букви кај евреите);
30. затоа што не го примија Мојот совет и ги презреа Моите разобличувања.

Пословици, I - Стар Завет (по христијански)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom