Поука на денот

• Креатор на темата Креатор на темата simeon
  • Време на започнување Време на започнување
Човекот не може да постигне сè што
посакува, ветерот не дува онака како
што му одговара на бродот.

1464687_10202618625020859_7428570609718265628_n.jpg

Адам не го изел јаболкото заради самото јаболко, туку затоа што му било забрането. Да му била забранета змијата, изгледа дeка и неа би ја изел. Колку само среќен бил Адам! Што и да кажел, можел да рече дека сè уште никој се нема сетено на тоа. Адам и Ева уживле во многу нешта, а најмногу во тоа што немале млечни заби.

Понекогаш кога размислувам за луѓето, ми се чини дека жалам што Ное и неговото друштво не задоцниле на бродот. Бракот раѓа караници и – деца. Сè што можам да кажам за полигамијата е дека ниеден маж не може да служи на двајца господари. Тајната на човечкото однесување е речиси нерешлива.

Божјите тајни се многу полесни и се решаваат без тешкотија. Паметно е да прочитате временска прогноза пред да почнете да се молите за дожд. Една пријателка ми кажа дека сè што треба да правиш во рајот е по цел ден да шеташ со харфа во рака и да пееш. И така вечно. Мене тоа и не ми е баш нешто посебно.

Некои луѓе се клањаат на високи функции, некои на херои, некои, пак, на Бога, и за тоа се спорат – но сите заедно сложно се клањаат на парите. Што се однесува до мене, Јуда не бил ништо друго освен подмолен и злобен претходник на членовите на Владата.

Марк Твен

- I am quite sure now that often, very often, in matters concerning religion and politics a man's reasoning powers are not above the monkey's.

- If Christ were here there is one thing he would not be--a Christian.

- The church is always trying to get other people to reform, it might not be a bad idea to reform itself a little, by way of example.

- I cannot see how a man of any large degree of humorous perception can ever be religious--unless he purposely shut the eyes of his mind & keep them shut by force.

- Concentration of power in a political machine is bad; and an Established Church is only a political machine; it was invented for that; it is nursed, cradled, preserved for that; it is an enemy to human liberty, and does no good which it could not better do in a split-up and scattered condition.

- Blasphemy? No, it is not blashphemy. If God is as vast as that, he is above blasphemy; if he is as little as that, He is beneath it.

- Faith is believing something you know ain't true.

- It ain't the parts of the Bible that I can't understand that bothers me, it is the parts that I do understand.

Mark Twain.

Некој неверник се шетал по работ на пропаст. Шетајќи се покрај пропаста тој се лизнал и пропаднал надолу во неа. При падот успеал да се фати за една пукнатина и така се задржал над бездната. Висејќи така, буквално ги пребројувал последните секунди на својот живот, атеистот помислил: "Ако постои Бог, нека ме спаси, нека ми помогне! И што би ми чинело ако јас сега се помолам на Бога. И ако Тој навистина постои, нека ме спаси, тогаш ќе поверувам и ќе се убедам дека Го има! "

И така, човекот почнал да се моли: "Боже, ако Тебе навистина тие има, тогаш те молам - спаси ме!" На оваа молитва не добил никаков одговор. Тогаш тој повторно се помолил: "Господи, Те молам, спаси ме! Ако ме спасиш Ти ветувам дека ќе поверувам во Тебе! "Тогаш го слушнал гласот на Бога:" Дури и да те спасам ти пак нема да поверуваш во Мене. "" Не, Господи, задолжително ќе верувам во Тебе! "Господ му одговорил: "Не, сепак, нема да веруваш во Мене и нема да ми бидеш верен." "Не, Господи, ќе Ти бидам верен, ветувам!" "Добро, тогаш се пушти од пукнатината со вера и Јас ќе те спасам." "Ти, што, да не мислиш дека сум си го изгубил разумот - извикал човекот - никогаш нема да го направам тоа! "

Потоа минало не многу време и атеистот полетаал во бездната ...
19061.jpg

He said, “Dr. Asimov, do you believe in God?”

And I said, “Whose?”

He said, a little impatiently, “Come, come, Dr. Asimov, you know very well whose. Do you believe in the Western God, the God of the Judeo-Christian tradition?”

Still playing for time, I said, “I haven’t given it much thought.”

Frost said, “I can’t believe that, Dr. Asimov.” He then nailed me to the wall by saying, “Surely a man of your diverse intellectual interests and wide-ranging curiosity must have tried to find God?”

(Eureka! I had it! The very nails had given me my opening!) I said, smiling pleasantly, “God is much more intelligent than I am — let him try to find me.”[DOUBLEPOST=1415311764][/DOUBLEPOST]
10440767_299316903526003_5326675149772081968_n.jpg

Последно уредено:
.

Смислата на животот е да се направи нешто добро за заедницата.
Кој не се грижи за заедницата, тој ја губи смислата на животот.

Алфред Адлер

bergpredigt--passionsspiele-st-margarethen--d.jpg

.

"I had a discussion with a great master in Japan...

and we were talking about the various people
who are working to translate the Zen books into English,
and he said,

"That's a waste of time.
If you really understand Zen...
you can use any book.

You could use the Bible.
You could use Alice in Wonderland.
You could use the dictionary,

because...

the sound of the rain
needs no translation."

Vo Slovoto BOZJE e Sovrsenata Vistina, Koja e pred Neboto, zemjata i se sto e vo nimi.
Koga site okeani vo universumot bi bile polni so mastilo, a site povrsini na site zvezdi i planeti hartija,
sepak Negovata/Nejzinata cudesnost ne bi mozela da se opise.

Toa sedrzitelno Slovo Bozje - bez Koe nema postoenje i zivot - pred okolu 2000 godini za spasenie na site stana covek vo Isus Hristos!

eso1329b.jpg

.

Зануркај се, напијсе, нахранисе, ... од Милоста Божја
и Таа засигурно ќе ти го измие/изчисти срцето,
со што ти ќе можеш да Го видиш најважното!

242151.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom