Поука на денот

• Креатор на темата Креатор на темата simeon
  • Време на започнување Време на започнување
Samo se pitam ko je zlocinac a ko je Bog - da li je Bog zlocinac a zlocinac Bog ili obratno. Sta ako zaista nema razlike izmedju njih dvojce - zar onda nestaje i sukob i strah koji nastaje u nasim glavama kao posledica percepcije ove podeljenosti (na zlocince i Bogove)

Феноменално. Намерно не го преведов, не е тешко да се разбере јел? Од пријатеља Декија.

П.С. Размислете пред да нападнете.

Samo koga e vljuben, covekot e sposoben da izdrzi se, da se pokori na se:wink:

[FONT=&quot]„АКО БЕГАШ ОД БОГ,[/FONT]
[FONT=&quot]ТРЧАШ ВО ПРЕГРАТКИТЕ НА ЃАВОЛОТ!“[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]

Безумниот да го толчиш со железо во дибек заедно со зрната, - безумието нема да се оддели од него.

еве нешто шо вреди да се прочита
10430_1237574503540_1354584500_30662501_6510493_n.jpg

еве нешто шо вреди да се прочита
10430_1237574503540_1354584500_30662501_6510493_n.jpg
Добар текст иако јас не би се дефинирал себеси како атеист пошто на крај краева сево ова од некаде почнало поради некоја акција која довела до оваа реакција.Не се слагам со оние "Верниците" кои би те убиле ако имаат шанса само да те заќутат поради тоа што немаат друг начин да те убедат дека тоа што тие ко кажуваат е вистината,а се друго е лага и фантазија.Многу пати имам пробано да разговарам со верниците,но секогаш на крај завршува со карање,а не разговор,во некои случаи и до агресии од нивна страна.Тоа само ја потврдува мојата теорија дека религијата каква и да била на почетокот сега е нешто сосема испревртено и изопачено кое истот му го прави и на својот верник.Прашајте и ке видите дека малите деца се плашат од пеколот и од ѓаволите и монструмите а не го сакаат бог.Тоа не е вера тоа е уште еден начин лѕѓето да се поделат и да ги гледаат неверниците како нешто лошо нешто сатанско.

всушност тоа не се зборови на никаков бог

туку дел од црковната пропаганда за заблудување на луѓето

па така се подметнуваат работи кој веќе се наоѓаат само во песните

и буквално никој не ги цени па дури ниту тие што го составиле овој текст па самите
себе си се нарекле бог...

па се подметнуваат и лаги од типот:
‘ да научат дека нее највредно она што го поседуваат’
’ да научат да не споредуваат со другите ’
да научат дека нее најбогат оној човек што најмногу има’
’ да научат дека со пари може да се купи се освен среќата и љубовта ’.
.
.
овие пароли се ископирани од комунистите и анархистите
разликата е во тоа што комунистите и анархистите тоа навистина и го мислат и го
докажаа на дело во пракса
додека истите пароли сега се користат за религиозно верска пропаганда арно ама
луѓето да прифателе дека едните треба да бидат богати и садисти да се изживуваат да ги малтретираат другите кој треба само да извежбаат да трпат болка и страдање па така би ја прифатиле улогата на мазохисти и без проблем шибаат во некаков рај
или народски речено ........."луд јебе збуњеног "

хммммм
или можеби религиите и верите решиле да станат комунисти и анархисти ?
ако нее така тогаш зошто се против комунистите и анархистите а еве ги крадат нивните идеи .?

[FONT=&quot]ТУЃОТО Е ПОУБАВО!?[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]„Немојте да бидете среброљупци; и задоволувајте се со она што го имате“. Евреите 13:5.[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Незадоволството е еден од нашите најголеми непријатели. Ненаситниот апетит за повеќе имот и упорната желба да се надминат другите, водат кон отсуство на среќа во животот. [/FONT]
[FONT=&quot]Се раскажува една анегдота за еден човек кој бил завидлив кон своите пријатели кои имале поголеми и покомфорни куќи. Затоа, тој ја огласил својата куќа за продавање, преку некоја агенција за посредување, сакајќи да купи поубава куќа. По извесно време, читајќи ги огласите во весниците, видел еден оглас со опис на куќа каква што посакувал. Веднаш стапил во врска со агенцијата за купопродажба. Службеникот му поставил неколку прашања, и потоа рекол, „Но, пријателе, тоа е токму твојата куќа што ние ја огласивме за продажба, како што се договоривме!“ Од завидливоста и незадоволството, не можел да ја види вистинската вредност на својата куќа и мислел дека му треба нешто поубаво. Како што рекол народот: „Kај соседот дури и тревата изгледа позелена!“[/FONT]
[FONT=&quot]Нема ништо лошо во желбата да се подобри нашата состојба во животот, но само ако правилно сме ги вреднувале целите во животот. Ако, пак, ги вложуваме сите напори само со цел да не заостанеме зад некој друг, тогаш треба да си ги преиспитаме нашите цели. Треба да научиме да бидеме благодарни за тоа што го имаме. Само тогаш ќе сфатиме колку е „зелена тревата“ во нашиот двор![/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]ДУХОВИТИ ПОРАКИ ОД ПУСТИНАТА [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]На еден монах којшто сакал да се повлече во осама за цел живот, авва Макариј му рекол: „Немој да го градиш ѕидот се додека точно не утврдиш што ќе ставиш внатре, а што ќе оставиш надвор." [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Отците во пустината се многу трудољубови. Но секогаш се наоѓа по некој мрзелив брат. Еден ден прочуениот отец Даниил му рече на еден млад монах којшто се досадуваше: „Брате, ако видиш некој да се одмара, помогни му!" [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Некој од пустиножителите го поправал покривот на својата келија, а еден искушеник љубопитно го набљудувал. „Сакаш да научиш како се коваат шајки „Не, сакам да видам што вели пустиножителот кога со чекан си го удира прстот!" [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Му рече еден монах на авва Сисој ивеецот: Кажи ми некоја поука."[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
А овој рече: „Што да ти кажам? Дека го читам Новиот Завет, а му се враќам на Стариот."
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Рече авва Илија: „Умот на човекот е или со неговите гревови или со Исус или со други луѓе." [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Го прашале авва Макариј зошто толку време поминува во молчење. Тој одговорил: „Во затворена уста не влегуваат муви." Бидејќи младиот искушеник не сфатил за што се работи, добил и појаснување: „Ако не зборуваш ништо, не те молат да им повториш." [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Еден млад монах побара одговор од авва Мојсеј: ,Отец, разбирам како може да се греши со раце, со очи, со уста, со уши, но како може да се греши со носот?" „Така што се става во туѓи работи!" [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Некој брат којшто бил многу заборавен, неговиот духовен отец го пратил во Александрија: „Оди кај лекарот Ерист и кажи му да ти даде еден килограм сеќавање." По неколку дена се вратил братот со празни раце и му рекол: „Отец, лекарот немаше од сеќавањето, но ми рече дека за тебе во магацинот чува десет килограми трпение " [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Кога некој искушеник му се пожалил на својот старешина дека не му е секогаш лесно да открие што е неговата должност, Старецот му рекол: „Должност ти е она што најмалку сакаш да го правиш..." [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Авва Сисој, кога ги слушиал александриските теолози како мудруваат, рекол: „Ако Бог гизадолжеше теолозите да напишат десет заповеди, ќе напишеа илјада!" [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Обидувајќи се да ја долови душата на безбожникот, некој пустиножител рекол: „Најтежок момент за безбожникот е кога ќе почувствува благодарност, а не знае на кого да му заблагодари." [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Некои од отците премногу се грижат за своето здравје. Еден од нив е авва Диоскуp. Тој секоја недела го посетувал авва Илија којшто трпеливо го слушал. Еднаш го болел стомакот, како да голтнал рој мравки, другпат го болела главата како сите облаци да му го притискаат мозокот, третпат коските му се ронеле како песок и се така. Авва Илија го тешел и го охрабрувал да се надева на Бога. Едно време Диоскуp не се појавил цели месец дена. Авва Илија се загрижил. Кога конечно се сретнале, го прашал: „Што е со тебе, авво? Се загрижив." „Ништо, бев малку болен..." [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Извор: Премин [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]превземено од [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]овде [/FONT]

Секоја плот е трева, сета убавина нејзина е како полско цвеќе.
Тревата се исушува, цвеќето овенува, штом ќе дувне врз него здивот на Господа: така е и народот како трева.
Тревата се суши, цвеќето свенува, а словото на нашиот Бог останува вечно..

Исаија

[FONT=&quot]СЛЕПИ ВОДАЧИ[/FONT]
[FONT=&quot]„Кога слепиот слеп води, обајцата ќе паднат во јама“ Матеј 15:14.[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Живееме во време кога многу самонаречени водачи велат: „Следете ме МЕНЕ!“ Се разбира, мораме да бидеме многу внимателни и сигурни дека нашите учители и водачи се на вистинскиот пат. [/FONT]
[FONT=&quot]Многумина се поистоветуваат со старата жена која стоела на тротоарот, сакајќи да ја премине улицата. Чекајќи така, [/FONT][FONT=&quot]ì[/FONT][FONT=&quot] се приближил еден човек и ја прашал: „Можe ли да ја преминам улицава со вас?“ Охрабрена што се нашол некој кој ќе [/FONT]ì[FONT=&quot] помогне, старичката го фатила под рака. Со голем напор, некако стигнале na другата страна. „За малку ќе нè изгазеа, му се развикала бабичката [/FONT][FONT=&quot] „Oдеше лево-десно како да си слеп!“ Човекот љубезно и одговорил: „Јас навистина сум слеп, затоа и ве замолив, ако може СО ВАС да ја преминам улицава“.[/FONT]
[FONT=&quot]Кога учениците му рекоа на Исус дека фарисеите се навредиле од неговите изјави, Тој им рече: „Оставете ги: тие се слепи водачи на слепи; а кога слепиот слеп води, обајцата ќе паднат во јама“. Христијаните се избрани водачи за на небото и треба да внимаваат како водат. Животот е премногу опасен, вечноста премногу долга, а нашето духовно одредиште премногу важно за да ризикуваме секого да следиме. Псалмистот вели: „Твојот Збор е светилник на моите стапки и светлина на мојот пат“ (Пс. 119:105). Само на тие кои одат во светлина треба да им веруваме и да го користиме Светилникот за да ги водиме другите преку темнината на овој свет. [/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]„Ако овој момент бараш добар пат: [/FONT]
[FONT=&quot]побарај го Исус, ќе те води знај; [/FONT]
[FONT=&quot]живот ќе ти даде, вечно да си жив; [/FONT]
[FONT=&quot]заедно со мене појди сега ти!“[/FONT]

[FONT=&quot] ТВОЈОТ ЖИВОТ Е БОЖЈИ ДАР ЗА ТЕБЕ; [/FONT]
[FONT=&quot]ШТО ЌЕ СТОРИШ СО НЕГО Е ТВОЈОТ ДАР ЗА БОГ[/FONT]

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom