Потребни ли им се нови делби на Македонците?

Тогаш кој останува?

Бугарите. :tv:

Па зар во идентитетот на современиот Македонец лежи и половина српство? Тоа беше за време на комунизмот. Тогаш југословенскиот Македонец, во своеот идентитетско поле ја имаше вградено омразата и непочитувањето на Бугарија. Тоа му беше наметнато од македонските србокомунисти. Но, сега после 18 години независност, ценам дека таа омраза треба да се надмине. Јас лично сум ја надминал. И, се чувствувам Македонец. Тука сум роден, тука живеам и работам.

Па зар во идентитетот на современиот Македонец лежи и половина српство? Тоа беше за време на комунизмот. Тогаш југословенскиот Македонец, во своеот идентитетско поле ја имаше вградено омразата и непочитувањето на Бугарија. Тоа му беше наметнато од македонските србокомунисти. Но, сега после 18 години независност, ценам дека таа омраза треба да се надмине. Јас лично сум ја надминал. И, се чувствувам Македонец. Тука сум роден, тука живеам и работам.

Христо, ти самиот го потенцираше тоа.

Југословенските генерации се во залез со секоја наредна година.

Неможеш да им препишуваш вештачки карактеристики, да им наметнуваш србофилство на ист начин на којшто србите наметнуваа антибугарски ставови.

Денес веќе имаме свесни генерации Македонци растени во Македонија и само како такви можат да бидат сметани.

Сфати дека твојата настијчивост или онаа на Бугарите/ Бугарофилите на форумов да ни наметнат некое про-бугарско гледиште и да ни ја наметнуваат својата пропаганда ( како Србите во ЈУ) сега наидува на контра реакција, автоматска одбивност према тие личности.

Неможе некој Бугар да дојде и на некој 20 годишен Македонец да му кажува што е, што бил дедо му, да не се чувствува како Македонец, да го навредува со зборовите дека Македонската нација е измислена после '45 итн.

Нема зошто да се чудиш после, од каде таа одбивност кон Бугарите, кога самите се заслужни за тоа.

Србо, не ми веруваат само Србите и србоманите. А, ти бирај во која група припаѓаш.

Шо е бе дрки? Тешко ти паѓа вистината. Исте сте бе и вие и србите. Ко ист татко да ве има праено.

Тогаш југословенскиот Македонец, во своеот идентитетско поле ја имаше вградено омразата и непочитувањето на Бугарија.
Грешка си. Бугарите не ги сакаме од многу причини и можам да кажам дека попрво ние сме им ја пренеле омразата на србите према вас отколку обратното.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom