Потрагата по нашите 5 минути?

• Креатор на темата Креатор на темата Eko1
  • Време на започнување Време на започнување
1.Се мисли на вашите 5 минути како метафора.
И јас ги употребив како метафора, ако не сфати.:)

2.Ти ако ги делуваш цело време значи тие не се твои пет минути туку се само твои минути
Точно. Тоа и самата го кажав. Таман работа да ги чекам тие 5 минути (пак метафора Мац)),да не се збуниш) за да успеам во животот. Како што реков-секој момент е можност за промена.

3.На петте минути се алудира на нешто како кулминација,најдоброто што ќе ви се случи во вашиот живот,односно она за што сте сонувале
Тие 5 мин може да траат и година,и десет,а може и да траат само ден или два
Не ми беше тоа нејасно, аман. Ова ми е чудно:
Кој би била главната причина поради која би ги чекале тие Златни 5 мин. ?
Зар има некоја друга причина поради која би го чекала успехот, освен таа да успеам? Но не е секогаш чекањето одговор...ако нема акција, нема ни реакција.:)

4.Не е ништо конфузно...превише си го гледала Драган Вучич и шоуто " Вашите пет минути" па сама мешаш слава со нив :)
Да бе, ме разоткри. Не се одделував од телевизор додека траеа петте минути на Драган Вучиќ. :wink:

Pette minuti definitivno vo zooloska vo Holandija. Najubavata zooloska dusa davam za takvi nesta uf

Премногу лично го сфаќаш...
Ти така праша јас ти објаснив све по ред по точки.
Значи ако употребени како метафора петте минути значат најдобриот дел од вашиот живот тогаш не може секои пет минути да бидат ваши пет минути од чиста причина што тогаш сите пет минути ќе ви бидат просечни...
Затоа секој ги чека тие пет минути...бидејќи тие се успех на секое поле во животот а нели не можеш ти се да направиш сам.
За работата ајде,ама затоа пак во љубовта мора да чекаш за да ја најдеш правата личност...
Потоа и да имаш све од претходниве пак немора да значи дека ќе бидеш среќна бидејќи може некој твој близок или ти да има тешки здравствени проблеми...

Значи моите пет минути се минутите во кои се ќе ми биде совршено во животот и претставуваат кулминација односно одскок од просекот во твојот живот...

Кај секој човек тие пет минути се различни затоа и темава е интересна...

Кај човек кој цел живот има пари,парите за него се просек,он чека да најде некој за да основа семејство и на пример кога би му се раѓало првото дете тоа би биле неговите пет минути.

За некој кој цел живот живее во сиромаштија,купувањето стан или на најобични работи за нас,би биле неговите пет минути на радост среќа задоволство...

А за метафорите да не се лажеме у првата реченица ти буквално ги сфаќаш тие 5 мин не користиш метафора, а у вториов твој пост нема зашто да се вреѓаме и да ме правиш глуп со сила.

Значи првин ти се дешава нешто добро во животот па го класифицираш како твоите пет минути (без разлика дали сама си го постигнала или се погодил моментот или нешто трето),а не чекаш да дојдат тие па после да ти се дешава нешто...

Еве овде

-А зошто да ги чекам? Зошто да не делувам сега и веднаш?-

и овде

-Зошто мора таа „пресвртница” во мојот живот да се случи во „моите” 5 минути? Пресвртници и перипетии може да се случат во секој миг од животот. Најчесто кога сме најнеподготвени. И ако е пресвртница, не секогаш значи дека мора да се сфати во позитивна конотација.-

Не ја сфаќаш суштината...

1. Ти можеш да делуваш сега и веднаш...НО кога ќе го постигнеш тоа што го сакаш-тоа ќе бидат твоите пет минути :)
2.Ти го објаснив одма над цитираниве две...Ако ти се деси пресвртница тогаш тоа се твоите пет минути (у позитивен контекс нели)

Black Rose напиша:
Со задоволство би си ги потрошила моите 5 на Ville Valo

Necrophilia напиша:
би го убила или???

Да го убијам??? Ти улав ли си бе?! I'll violate him in the most sensual way.... :baeh:

nasite pet minuti? koj znae? mozebi ke dojdat a mozebi se i projdeni ama nie ne sme ni svesni. na ovie prostori da si polovina saat raat pa i toa se "nasite pet minuti"

Јас незнам зошто секогаш гледаме на најлошото...мислам,точно-има подобри од нас ама има и мнгу полоши држави според мене ние сме златна средина.Ако се сака се може -и да се добиат тие пет минути-ама некаде треба да се потрудиш повеќе а некаде помалку...сепак, ако си упорен и сигурен во тоа што го правиш (зборам за работа и школување, а не за добивање на лото) сегде може да се успее. Ние секогаш се огледуваме на најдобрите, а не ги гледаме тие што се поднас, а ги има. Да гледаме оптимистички малце...надежта последна умира...

Vo nasata drzava nema nikakvi sansi za uspeh! Jas mislam deka zatoa site odat vo drugi drzavi!

Епа нашиот проблем е токму во тоа, секогаш гледаме на лошата страна..Можеби среќата и тие 5 мин. се пред нас, а ние секогаш ги бараме подалеку, да друго место..Како има и кај нас успешни луѓе, така може секој од нас да стане.

Искрено, да имам добра шанса за живот во странство („асално“ странство зборам, не Бугарија или Косово :) ), одма би ги спакувала куферите. Ама во догледна, блиска иднина тешко да дојдат таквите мои 5 минути.

Настрана странствово... Не знам на што мислат луѓето кога ги очекуваат тие фамозни нивни 5 минути. Ненадеен успех? Актовка со милион евра да им падне од небо? Еден ден ненадејно да се разбудат во вила во Л.А. и да сфатат дека станале холивуски ѕвезди? Дури и премија на лото ми звучи недостижно. :)

Чуда се случуваат само на филмовите... Тие 5 минути не испаѓаат од никаде, тоа се 5 минути кои ти одземаат цел живот труд и подготовки... Ако си цел живот на дното, тешко дека еден ден одеднаш ќе се најдеш на врвот... Иако има ретки среќни исклучоци. :)

Ке дојдат кога тогаш......негубам надеж и оптимизам :). И небегам од тука...кога дојдат ке ги пречекам во Македонија

Odamna gi cekam moite 5 minuti.......Preku golema bitka mislam deka septemvri ke dojdat:wink:

Се надевам дека ќе бидат повеќе од 5 минути.

Дали се овие тие клучни причини што многу млади сакаат да ја напуштат државата..... дали се овие позивитни стимули реални во тој свет.... или сето тоа е само една причина за ние да си го бараме ксметот.. т.е. да си ги бараме нашите "5 минути" во друга држава дека во нашата тие никогаш немаат ни шанси да дојдат.... пошто нели сепак така останало дека секој барем еднаш својот живот тие 5 минути ги доживува.

Епа за мене се. Тука немаш шанси за успех и единствено можеш да се збогатиш и да бидеш "успешен" ако крадеш и си корумпиран. Сурово ама реално. Нема шанса јас да останам да живеам тука.Нема никаква перспектива. Колку и да сакаш да бидеш успешен неможеш. Нема стимул за работа, за учење. Другите држави се понапредни во секоја област и многу полесно ќе ги добиеш своите 5 минути таму. На пр. во Франција на секој одличен ученик на крај година му даваат 300 евра!!! 300 евра ејјј!! 300 евра е месечна плата на еден дипломиран доктор (во Македонија) а ја добива одличен ученик на крај година. Можеби вас не ви е доволно, но само условите и мозжностите за подобар живот кои ги нудат другите држави се
доволни таму да си ги барам моите 5 минути!

ехх, ако заминат сите за брзо... ете ти ја снема Македонија...

едит: и шо се споредувате вие со тамошните жители, ако заминете странство, знајте дека почнувате од нула... ВО СЕКОЈ СМИСОЛ!

Чекам,Чекам,Чекам и никако да ги дочекам

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom