Kako prvo ne istrazuval samo Petar Popovski tuku i stotina drugi historicari. A kako vtoro samo toj ima takvi ideii, a nikoj drug vo svetot. Vo svetot albanskata historija e veke prifatena kako i albanskiot identitet, sto ne e slucaj so makedonskiot. A zosto ne mi odgovori na prasanjata. Kako majku mu stara tie gegi sto dosle od kavkaz i asimilirale se sto nasle na balkanov, pa i go nametnale svojot jazik, gi nema sea na kavkaz, nema takvi sto zborat na niven jazik. Toa nikako ne mozam da go sfatam. Vo historijata ne se znae za nitu eden slucaj kade sto ima totalna masivna preselba na cel narod. Prosto e nevozmozno. Albanskiot jazik koj sto go zboruvaat albancive na balkanov, e apsolutno unikaten i nikoj drug na svetot ne zboruva ni blisku slicen jazik. I dosta so ubeduvanje deka jazikot na toskite i gegite se razlikuva mnogu, nemojte na zdrav razum nenormalen da me pravite, barem toa so 100% sigurnost go znam, bidejki go znam jazikot, a vie sto ni dva zbora ne znaete od niedniot dialekt mi solite pamet deka se razlikuvaat. E znaci alal da vi , sampioni ste. Gospod neka vi e na pomos vo vasiot obid da go ubedite svetot deka vie ste prethodnici i na Adam i Eva. Znam malku tesko ke vi bide, protiv cel svet ke treba da se borite, ama jebiga, vredi da se proba, zar ne.