Па, освен монголците воглавно си ги нброил сите што припаѓаат на словените. А да. И Хелените кои се дојдени во Европа околу 15 века пред Христа на рабовите од териториите кои ги населувале Пелазгите.
.
па ставив неколку точки, знам дека не можев да ги споменам сите.....и да, не знам каде читав но исгурен сум дека читав некаде каде руси викаат дека монголците се всушност руси, а Џингис кан бил русин, а западњациве ја искривувале историјата......
Ќе се обидивам да те извлечам од *калта*, можеби ти викаш дека словените се индоевропски, и сите други индоевропски имаа сличности со словените......ако е така, е во ред.... и реално се друго е глупост....
Словените не се крстиле во 8-9 век, затоа што и Илирите и Македонците биле Словени.
Аман бе, можеш ти повеќе да мислиш.....го знам тоа.....
Во 8 и 9 век биле покрстувани некои делови од Словените кои биле многу оддалечени и до кои Христијанската религија сеуште не била стигната.
Да не треба сега да постирам книги за ова,??
Не постои никаков податок дека некој на Балканот бил покрстуван во 8 или 9 век
Ма немој, има јасни налози кои укажуваат на силната конкуренција на Рим и Константинопол кој да ги покрсти словените, денеска сте православни затоа што Константинопол нудил богослужба на словенски јазик.......
Спротивно, Македонија е преполна со Христијански Базилики од 4 век, значи, Македонците биле покрстени од самиот почеток на Христијанството.
Византиски цркви, тоа не значи дека македонците ги граделе......
После официјалинизирање на Христијанската религија во Византиското Царство - не е забележано никакво масовно покрстување, ниту пак постоење на некаков пагански култ и Богови (поготово не “словенски“

) на територијата на етничка Македонија.
Немој сега да ја уништам темата, да не забегаме офтопик, и онака си ме полнил со поени опомени, изгледа рекордер сум.....
Неколку пати сум повторил, албанскотот потекло нема врска со словените.....
--- надополнето: 1 април 2013 во 23:02 ---
puno
Ако можеш да ми одговориш на прашењето што го поставив т.е да ми пласираш или да ме посочиш кон некои археолошки докази повели, ако не те молам не ја носи дискусијата во друга насока. Темата е за потеклото на Албанците не е за потеклото на словените. Фала
Не можам да ти пласирам археолошки докази каде пишува дека албанците се илири, затоа што нема, никогаш нема да најдеш таков археолошки доказ за било каков случај.......
Било какви археолошки докази не можам да ти постирам затоа што не се разбирам толку.....
Јас можам да ти цитирам стручнаци кои се произјаснија за оваа тема, досега никој конктретно не ги демантирал, ако ти имаш некој историчар кој вели дека албанците се дојденци во балканот, постирај го.........
Ме заморуваате без везе вака, само да кажете дека албанците не се илири не доволно........ не ви барам археолошки докази, барам стручно мислење......... ЦИТИРАЈТЕ ИСТОРИЧАРИ!!!
Се сложувам дека не е темата за словените, но кога вие викате дека словеите се илири тогаш тоа се надоврзува.....