Потеклото на Албанците

• Креатор на темата Креатор на темата SLaCk
  • Време на започнување Време на започнување
leut tvrdish deka citash knigi ama nekako slabo poznavash istorija...osven albanska strana tesko deka nesto drugo imash citano...duri i od albanski istoricari e tvrdeno deka albancite nemaat vrska so ilirite, voopsto ne se nivni naslednici, pogore pastav link od edna kniga vo koja ima intervju so poznat albanolog i fino lepo e objasnato sve za albancite...citnija..ne mora cela samo prvite 10-15 strani bash tamu e objasnato podetalno...i posle pisi komentar sto misloish ti licno

Научен доказ дека илири=албанци? Не научен, нема ни логика. Зошто еден народ би се прекрстил?

Зошто римјаните се прекрстиле во италијанци?
Зошто галите се прекрстиле во французи?
Зошто норманите се прекрстиле во французи?
Зошто персијанците се прекрстиле во иранци?
Зошто иберите се прекрстиле во шпанци?

И многу други примери............
--- надополнето: 1 април 2013 во 17:09 ---
pustiv pohore eden link do kniga procitajte ja i ke vidite deka albvancite vrska nemaat so ilirite...

Па читај и ти некоја книга, било каква, и македонска нека е ....

Citano e mnogu pojke nego sto mislish i vo realnite knigi ili cvrsti dokazi sekade se veli deka albancite nemaat nikakva vrska so ilirite, se toa e propaganda poveke od 100 god ama ako sakash da vervish deka albancite se potomci od ilirite ...tvoja rabota e t.e tvoe mislenje

Ајде да не се расправаме сега еве ти мала помош за што е научен доказ и научен метод:

- научен метод
- научен доказ

Јас со моето скромно знање до сега не сум прочитал некој "тврд" доказ дека Албанците се тука староседелци, напротив генетиката и математиката го докажуваат спротивното...

Драг господине Леут, ако си барем дел од тоа што сакаш да те сметаме а.к.а начитан и образован човек повели докажи дека си во право, не постирај теории и незнајни јунаци што имаат напишано книга во .пдф.
Дај ни цврсти (археолошки) докази во кои нема да се сомневаме .

Голем дел од светската историја е градена под претпоставки, но тие претпоставки имаат база, и се давани од ИСТОРИЧАРИ кои видоа јазични сличности и културни и други околности......
Е сега за албанците се вели дека се илирско племе, не од албанците, не од албанските историчари, туку од светксите историчари....
Тие претпоставки треба да се заменат со цврст доказ кои би можеле да го подржуваат тоа што го тврдеа историчарите или па да ги демантира........ додека нема таков цврст доказ, тогаш треба да има веруваме на тврдењета на светски историчари и лингвисти....... кои викаат пред се дека албанците се староседелци во балканот, но мнозинството од тие велат дека албанците се потомци на илирско племе кој не се романизирал, славизирал, грцизирал......
--- надополнето: 1 април 2013 во 17:43 ---
Citano e mnogu pojke nego sto mislish i vo realnite knigi ili cvrsti dokazi sekade se veli deka albancite nemaat nikakva vrska so ilirite, se toa e propaganda poveke od 100 god ama ako sakash da vervish deka albancite se potomci od ilirite ...tvoja rabota e t.e tvoe mislenje

Од кои книги? дај една книга пишана од историчар која вели дека албанците се дојденци во балканот!!
Не цитирај овде интервуа од Каплан Бурович, тоа е застарено веќе...... не е веродостоне србски шпиун с...ван по затворите на Енвер Хоџа

Е зошто де, и јас тоа прашав. Зошто монголците не се прекрстиле, зошто македонците не се прекрстиле, Зошто египтјаните не се прекрстиле...
И многу други примери....
--- надополнето: 1 април 2013 во 18:23 ---
Голем дел од светската историја е градена под претпоставки, но тие претпоставки имаат база, и се давани од ИСТОРИЧАРИ кои видоа јазични сличности и културни и други околности......
Е сега за албанците се вели дека се илирско племе, не од албанците, не од албанските историчари, туку од светксите историчари....
Тие претпоставки треба да се заменат со цврст доказ кои би можеле да го подржуваат тоа што го тврдеа историчарите или па да ги демантира........ додека нема таков цврст доказ, тогаш треба да има веруваме на тврдењета на светски историчари и лингвисти....... кои викаат пред се дека албанците се староседелци во балканот, но мнозинството од тие велат дека албанците се потомци на илирско племе кој не се романизирал, славизирал, грцизирал......
--- надополнето: 1 април 2013 во 17:43 ---

Од кои книги? дај една книга пишана од историчар која вели дека албанците се дојденци во балканот!!
Не цитирај овде интервуа од Каплан Бурович, тоа е застарено веќе...... не е веродостоне србски шпиун с...ван по затворите на Енвер Хоџа

Што е дефиниција за светски историчар и лингвист. Некој човек што земал некое признание од некоја си земја уџум за некоја бог знае каква тема и после дошол да се занимава со прашањата на балканот??
Ова болдираново се живи глупости. Јас се трудам да не навредам никој Едит од мод.

Кај теоријата дека албанци=илири, шансите дека таа е вистинита се 50/50, т.е. биле 50/50 пред да се развијат компјутерите и генетиката. Сега би рекол дека се многу мали за точноста...
Илирите биле словенско племе, многу е по логично Хрватите и Босанците да влечат корени од Илирите.

Ако сеуште нешто не е јасно ѕирнете ги претходните линкови убаво ви е објаснето.

Е зошто де, и јас тоа прашав. Зошто монголците не се прекрстиле, зошто македонците не се прекрстиле, Зошто египтјаните не се прекрстиле...
И многу други примери....
--- надополнето: 1 април 2013 во 18:23 ---

Што е дефиниција за светски историчар и лингвист. Некој човек што земал некое признание од некоја си земја уџум за некоја бог знае каква тема и после дошол да се занимава со прашањата на балканот??
Ова болдираново се живи глупости. Јас се трудам да не навредам никој ама Едит од мод.

Кај теоријата дека албанци=илири, шансите дека таа е вистинита се 50/50, т.е. биле 50/50 пред да се развијат компјутерите и генетиката. Сега би рекол дека се многу мали за точноста...
Илирите биле словенско племе, многу е по логично Хрватите и Босанците да влечат корени од Илирите.

Ако сеуште нешто не е јасно ѕирнете ги претходните линкови убаво ви е објаснето.

Би дал цело богаство за да знам што јадете, многу бе сте паметни......
Илирите = словени
Персијанците = словени
Хелените=словени
германците = словени
македонците = словени
траките = словени
монголците = словени
Етрурците = словени
Индоевропејците = словени
......................................................
ДАЛИ ИМА КРАЈ????

Нема народ кој решавал само посебе да се погрстат, не го менувале името само туку така, туку низ подолг период, низ период под туѓо владеење......
Илирите кога спаѓаат под римска власт почнуваат да се интегрираат и романизираат, па потоа се интегрираат во Византија......
Не се знае со сигурност дали себеси илирите си се викаа илири, можеби и немало воопшто заедничко име тие племиња........илирите беа група на племиња кои повеќе војуваа меѓу себе отколку со другите........тие постоеја како самостојни, кога некое племе се засилило ги окупирал и соседните.....
Е за албанците се велат дека се од илирско племе..... не од сите илири......
Според сите лингвисти албанскиот јазик е креиран во балканот, повеќето викаат дека потекнува од илирскиот, некои викаат од тракискиот, некои трети викаат немаат голема разлика меѓу тие две ‚‚нации; а македонците според сите историчари се помеѓу илирите и траките, можеби повеќе илири............

Албанскиот јазик има позајмени грчки зборови, стари зборови кои ни грците не ги употребуваат, има латински позајмувања, највеќе од сите, и логично е, затоа што преку 1000 биле под латинска власт........

А словените се крстиле во 8-9 век, прилично многу доцна за некои илири и македонци, кои се покрстени во 1-3 век.

Колку зборови има словенскиот позајмено од латинскиот и грчкиот?

Albancite ne se starosedelski narod na balkanov bashka nemaat poteklo od ilirite mnogu toa go dokazale i stranci i nasi istoricari ama kakmo asto rekov pogore koj saka neka veruva vo koja saka vistina...negovo pravo...bashka mnogu poznati "albanci" imaat poteklo od makedonija t.e se makedonci9...del ne site....nebitno...

Би дал цело богаство за да знам што јадете, многу бе сте паметни......
Илирите = словени
Персијанците = словени
Хелените=словени
германците = словени
македонците = словени
траките = словени
монголците = словени
Етрурците = словени
Индоевропејците = словени
......................................................
ДАЛИ ИМА КРАЈ????

А словените се крстиле во 8-9 век, прилично многу доцна за некои илири и македонци, кои се покрстени во 1-3 век.

Колку зборови има словенскиот позајмено од латинскиот и грчкиот?
Па, освен монголците воглавно си ги нброил сите што припаѓаат на словените. А да. И Хелените кои се дојдени во Европа околу 15 века пред Христа на рабовите од териториите кои ги населувале Пелазгите.
Со последниот збор (Индоевропејци) несвесно си ги опфатил сите нив (словените). Јазикот не е Индоевропски, туку Виндоевропски или Венетскоевропски бидејќи Венетите биле најбројниот народ на Евроазискиот потконтинент и истите тие многу подоцна биле наречени Словени како збирна именка, а кои, со тек на време се диференцирале во различни народи. Ги заборави да ги споменеш погоре во списокот и Хетите.
Словените не се крстиле во 8-9 век, затоа што и Илирите и Македонците биле Словени. Во 8 и 9 век биле покрстувани некои делови од Словените кои биле многу оддалечени и до кои Христијанската религија сеуште не била стигната. Не постои никаков податок дека некој на Балканот бил покрстуван во 8 или 9 век. Спротивно, Македонија е преполна со Христијански Базилики од 4 век, значи, Македонците биле покрстени од самиот почеток на Христијанството. После официјалинизирање на Христијанската религија во Византиското Царство - не е забележано никакво масовно покрстување, ниту пак постоење на некаков пагански култ и Богови (поготово не “словенски“ :) ) на територијата на етничка Македонија.

puno

Ако можеш да ми одговориш на прашењето што го поставив т.е да ми пласираш или да ме посочиш кон некои археолошки докази повели, ако не те молам не ја носи дискусијата во друга насока. Темата е за потеклото на Албанците не е за потеклото на словените. Фала

Па, освен монголците воглавно си ги нброил сите што припаѓаат на словените. А да. И Хелените кои се дојдени во Европа околу 15 века пред Христа на рабовите од териториите кои ги населувале Пелазгите.
.
па ставив неколку точки, знам дека не можев да ги споменам сите.....и да, не знам каде читав но исгурен сум дека читав некаде каде руси викаат дека монголците се всушност руси, а Џингис кан бил русин, а западњациве ја искривувале историјата......

Ќе се обидивам да те извлечам од *калта*, можеби ти викаш дека словените се индоевропски, и сите други индоевропски имаа сличности со словените......ако е така, е во ред.... и реално се друго е глупост....

Словените не се крстиле во 8-9 век, затоа што и Илирите и Македонците биле Словени.

Аман бе, можеш ти повеќе да мислиш.....го знам тоа.....

Во 8 и 9 век биле покрстувани некои делови од Словените кои биле многу оддалечени и до кои Христијанската религија сеуште не била стигната.

Да не треба сега да постирам книги за ова,??

Не постои никаков податок дека некој на Балканот бил покрстуван во 8 или 9 век

Ма немој, има јасни налози кои укажуваат на силната конкуренција на Рим и Константинопол кој да ги покрсти словените, денеска сте православни затоа што Константинопол нудил богослужба на словенски јазик.......

Спротивно, Македонија е преполна со Христијански Базилики од 4 век, значи, Македонците биле покрстени од самиот почеток на Христијанството.
Византиски цркви, тоа не значи дека македонците ги граделе......

После официјалинизирање на Христијанската религија во Византиското Царство - не е забележано никакво масовно покрстување, ниту пак постоење на некаков пагански култ и Богови (поготово не “словенски“ :) ) на територијата на етничка Македонија.

Немој сега да ја уништам темата, да не забегаме офтопик, и онака си ме полнил со поени опомени, изгледа рекордер сум.....

Неколку пати сум повторил, албанскотот потекло нема врска со словените.....
--- надополнето: 1 април 2013 во 23:02 ---
puno

Ако можеш да ми одговориш на прашењето што го поставив т.е да ми пласираш или да ме посочиш кон некои археолошки докази повели, ако не те молам не ја носи дискусијата во друга насока. Темата е за потеклото на Албанците не е за потеклото на словените. Фала

Не можам да ти пласирам археолошки докази каде пишува дека албанците се илири, затоа што нема, никогаш нема да најдеш таков археолошки доказ за било каков случај.......
Било какви археолошки докази не можам да ти постирам затоа што не се разбирам толку.....

Јас можам да ти цитирам стручнаци кои се произјаснија за оваа тема, досега никој конктретно не ги демантирал, ако ти имаш некој историчар кој вели дека албанците се дојденци во балканот, постирај го.........

Ме заморуваате без везе вака, само да кажете дека албанците не се илири не доволно........ не ви барам археолошки докази, барам стручно мислење......... ЦИТИРАЈТЕ ИСТОРИЧАРИ!!!

Се сложувам дека не е темата за словените, но кога вие викате дека словеите се илири тогаш тоа се надоврзува.....

Не можам да ти пласирам археолошки докази каде пишува дека албанците се илири, затоа што нема, никогаш нема да најдеш таков археолошки доказ за било каков случај.......
Било какви археолошки докази не можам да ти постирам затоа што не се разбирам толку.....

Јас можам да ти цитирам стручнаци кои се произјаснија за оваа тема, досега никој конктретно не ги демантирал, ако ти имаш некој историчар кој вели дека албанците се дојденци во балканот, постирај го.........

Ме заморуваате без везе вака, само да кажете дека албанците не се илири не доволно........ не ви барам археолошки докази, барам стручно мислење......... ЦИТИРАЈТЕ ИСТОРИЧАРИ!!!

Се сложувам дека не е темата за словените, но кога вие викате дека словеите се илири тогаш тоа се надоврзува.....

Не мислев во буквална смисла, ама ако Албанците потекнуваат од Илирите кои населувале голем дел од балканот сигурно треба да има големи сличности со тие во денешна Албанија.
Значи докази за континуитетот од кои ние ќе сфатиме дека оваа теорија е точно.
Еве јас уште од сега се декларирам како неначитан и барам ваша помош ( значи земи читај историчари ич не ми спомунувај, да претпоставиме дека сум глуп ама се интересирам на темава).

И уште нешто, нигде не сум кажал, а и се сомневам дека некој друг кажал дека Словените се Илири.
Илирите се Словени би било поточно т.е Илирите се дел од поголемиот ентитет Словени.
Ама да не навлегуваме во ова, ако вашата теорија е точна автоматски ова што јас го тврдам за илирите е грешно така да би ве замолил да се концентрирате на првиот дел.

Не мислев во буквална смисла, ама ако Албанците потекнуваат од Илирите кои населувале голем дел од балканот сигурно треба да има големи сличности со тие во денешна Албанија.
Значи докази за континуитетот од кои ние ќе сфатиме дека оваа теорија е точно.
Еве јас уште од сега се декларирам како неначитан и барам ваша помош ( значи земи читај историчари ич не ми спомунувај, да претпоставиме дека сум глуп ама се интересирам на темава).

И уште нешто, нигде не сум кажал, а и се сомневам дека некој друг кажал дека Словените се Илири.
Илирите се Словени би било поточно т.е Илирите се дел од поголемиот ентитет Словени.
Ама да не навлегуваме во ова, ако вашата теорија е точна автоматски ова што јас го тврдам за илирите е грешно така да би ве замолил да се концентрирате на првиот дел.

Не може да има големи сличности, затоа што во балканот бил под различна окупација, под различни влијанија, албанскиот е тешко да се разбере тоа од пред 400-500 години камоли нешто напишано пред 1000 - 2000 год.... јазикот евулира....
А носијата факт е, и е признато од целиот свет дека се слични со илирските, и разни други културни сличности, како татувирање и мотивите за татувирање.... Дури од стручњаци споредени се низа зборови кои се слични меѓу албанскиот и илирскиот......
Досега нема никаков податок на мигрирање на албанците, нема ни сличности меѓу албанскиот со било кој јазик надвор од балканот, туку најголеми сличности ги има со латинскиот и грчкиот, па после со словенскиот и турскиот......
Не може да се утврди тој континуитет затоа што владењето на илирите бил илјадници години прекинат, биле под римско владеење, знаеме дека сите балканци се викале ромеи, па и во турско време се губело чувството за националнот, сите балканци биле идентификувани со империјата, да не влијаеше западот, денденес ќе бевме под турците......
Според сите показатели илирите биле црвсто интегрирани во римската импрерија, па после во византиска империја......а официални јазици биле латинскиот и грчкиот.......
И ако си неначитан нема да можеш да ги разбираш археолошките докази, јас за себе знам дека не ги разбирам....

Историчарите засега велат дека албанците се автохтонци во балканот, нема таков кој пишувал дека албанците се дојденци во Балканот....... додека нема црвсти докази, ова останува вистината.........

И доста ова веќе со словените, досадно е навистина.....

Гледам џабе муабет со тебе. Ај поздрав.

Kажи против аргумент, или треба да те разбирам сериозно кога рече дека си глуп.......
--- надополнето: 3 април 2013 во 01:05 ---
100 god gi ucat na albancive deka poteknuvaat od ilirite ...sakale ne sakale ke veruvaat vo taa propaganda
Кажи ја вистината тогаш ако ова е пропаганда!!!!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom