Poteklo na pari pri preflanje/plakanje vo banka

Член од
17 септември 2013
Мислења
194
Поени од реакции
54
Zdravo na site,
Ne mozev da najdam odgovor na ova prasanje na search pa rekov ajde da prasam tuka da dobijam info od poinformiranite. Ako slucajno prasanjeto ne e za vo ovaa tema, slobodno premestete.

Jas imam dvojno drzavjansto i ziveam i rabotam vo stranstvo. Imam smetka ko banka vo mkd, vo rok od nekolku godini si prefrlav pari na smetkata vo mkd banka kako sto uspevav da zastedam i sega imam solidna suma so koja sakam da kupam stan vo skopje.
Parite gi imam na smetka vo banka vo mkd, koga ja otvorav smetakata vo banka im kazav deka rabotam stranstvo i deka ke si prakam pari od moja smetka vo stranstvo na smetka vo mkd, bankata zede mi napravi kopija na pasosot od drugata drzava i nikogas sum nemal problem za prefrlvanje pari, (ne prefrlam golemi sumi ama po nekolku iljadi evra na 2-3 meseci, ali nikad na 10.000 vo edna transakcija) posto mi dadoa na pocetok da potpisam nesto od koj prakam do kogo i namena na uplatata.
E sega, nekoi prijateli mi velat deka koga ke sakam da platam za stan od bankata, bidejki sumata e golema, iako parite se veke na smetka vo mkd banka, bankata ke mi bara poteklo na pari slicno ili pa od nbrm ke mi barale. Mene ova mi nema logika, bidejki ako bankata ili nbrm ja interesiralo poteklo na parite ke mi pobarala takvo nesto koga sum gi prakal vo mkd banka.

E sega, ne deka e toa nesto problem, jas mozam da izvadam od tuka izvod od rabota kolku plata zemam, kolku sum podnesol danok itn. ama sakam da znam dali vakvo nesto ima logika da mi baraat, bidejki planot mi e stom najdam stan sto mi se dopaga, da dojdam vo skopje i da potpisam dogovor na notar i da uplatam i nejkam nesto od banka da mi baraat i da se stresuvam sega dur sum vo mkd da baram nazad vo frima izvodi i cuda, a sum dosol zamo na nekolku dena da zavrsam rabota.

Se nadevam deka nekoj ima iskustvo so ova, ili pa nekoj sto raboti vo banka da mi kaze, za da znam ako treba da vadam dokumenti unapred , i sto treba da vadam. Cisto za kontekst, parite stoele na smetka poveka od 6 meseci, znaci ne se prateni pred dve nedeli pa sega ke gi vadam da plakam.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.552
Поени од реакции
24.896
makedonija e ova i sve e moguce. koga ke dades pari za depozit ke ja napravis taa tranzakcija od 10k evra + i toa ke posegne baranje dokolku e takov zakonot. ke si prilozis deka parite ti se od tvoja smetka vo stranstvo i ke objasnis deka e zasteda od plata i toa bi trebalo da e dovolno. obicno bankata kade ke go platis depozitot e dolzna da dade samo izvestaj od agencijata za prateneje ma vakvi raboti. nisto strasno u 99% posto od svetot.

Член од
14 април 2012
Мислења
32.671
Поени од реакции
66.730
Продадов кола за сума над 10,000Е, и нотарот(не, не е грешка), ни рече дека мора да ја пријави продажбата во некоја агенција заради тоа што е на 10к, не ми текнува на која агенција, за да проверат потекло на пари на ликот кој ја купи колата. Колата не ја плати во кеш, туку ми ги префрли парите од сметка на сметка, со бројот на купопродажниот договор.

Така да, порано беше потешко да внесеш пари во банка, сега зајебот е кога ке се обидеш нешто поголемо да купиш. Штом имаш договор за работа во Германија, ке си го преведеш, и ке си го доставиш тука ако ти го побараат, и тоа е тоа.

Nik20

Неверификуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
5.484
Поени од реакции
6.867
Нема да ти бараат потекло на парите. Парите се во македонска банка, македонска сметка со твое име.
Потекло на парите си докажал кога си ја отворил сметката и кога си ставил пари. Да си отишол со ќеш 50.000 да уплатиш за станот ќе ти барале, вака од сметка на сметка и тоа македонски нема шо да ти бараат твои пари се а како си ги спечалил си покажал кога си ги внесол.

Член од
4 јуни 2016
Мислења
476
Поени од реакции
411
За секој случај, извади си извештај од странската банка кај што ја примаш платата. Не се знае никад со овие од УЈП што може да им падне на памет. Договор за работа, извештај од приливи во странска банка, извештај од тука дека си праќал сам на себе и мирна да ти е главата.

Член од
5 септември 2024
Мислења
198
Поени од реакции
348
@akto Bankata veke go znae potekloto na parite i se e legalno, nema osnov da ti se zakaci finansova policija.
Sepak primeni go sovetot od @draey se da ti e narodski kazano "crno na belo" i so srekja vo izborot na stan.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.392
Поени од реакции
4.237
Немаш потреба од никакво стресирање. Никој ништо нема да ти бара. Чим ти се парите на сметка немаш никаков проблем. Банката по службена должност ја пријавува секоја трансакција над 10.000 е, но чим се парите од банка тогаш финансова не истражува ништо а и да проверува тоа ке го направи без воопшто тебе да те замараат. Проблемот е ако парите ти се во кеш и сакаш да ги внесеш во банка за да го платиш станот, тогаш може да се закачат и недај боже да неможеш да докажеш од каде ти се парите, казната е во висина од 70% од парите. Во таков случај мора да правиш финти па да даваш на роднини и пријатели да ти ги внесуваат на сметка како позајмици.....

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.511
Поени од реакции
2.537
Zdravo na site,

Se nadevam deka nekoj ima iskustvo so ova, ili pa nekoj sto raboti vo banka da mi kaze, za da znam ako treba da vadam dokumenti unapred , i sto treba da vadam. Cisto za kontekst, parite stoele na smetka poveka od 6 meseci, znaci ne se prateni pred dve nedeli pa sega ke gi vadam da plakam.
Мој пријател кој е во странство си пуштал Евра заради реновирање на куќата и одит во ох банка да подигнит му велат не можиш од твоја странска сметка да префрлаш на мак со исто име и презиме туку некој од твоја фам да ти префрлат...збесна абе им викат ако не сум женет и немам деца како да ги префрлам парите ....па му побараја некој документи имат тој двојно државјан...и све среди за 2 саати ама нервози.. и мислам дека за подигање за поголема сума бараат да му се најавиш 2 дена порано, а некогаш прашуваат за која намена се еврата и запишуваат.

Член од
11 октомври 2017
Мислења
433
Поени од реакции
160
Здраво на сите,би сакал да ве прашам сакам да префрлам пари од шпаркасе (Германија) на наша македонска ДЕВИЗНА сметка исто во Шпаркасе како е подобро на моја македонска сметка или на некој член од фамилијата,и дали во двата случаи би ми барале потекло на пари? И да ве прашам кои документи се потребни за потекло на парите пример ако му побараат на некој член од моето семејство или мене?

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.511
Поени од реакции
2.537
Здраво на сите,би сакал да ве прашам сакам да префрлам пари од шпаркасе (Германија) на наша македонска ДЕВИЗНА сметка исто во Шпаркасе како е подобро на моја македонска сметка или на некој член од фамилијата,и дали во двата случаи би ми барале потекло на пари? И да ве прашам кои документи се потребни за потекло на парите пример ако му побараат на некој член од моето семејство или мене?
Од секоја банка мојш да префрлиш пари во шпаркасе во МКД,само шо ако се потрефит некој НЕПЕНДЕК во банката во мкд (многу глупаво e во банката можит да ти речит немојш од твое име на твое да префрлаш туку на некој твој од фамилијата)....ако пуштиш од твое име од герм на твое во мкд можит да ти побарат документ живеалиште и адреса во Германија(многу глупаво)....префрли на некој од фамил,
-требит да се распрашаш колку е лимит да префрлаш од германија без да те контролираат....некаде е 10000 е некаде 15000 при едно префрлање така да мојш секој 2 дена да префрлаш само шо на секое префрлање ке плаќаш од 30 до 50 евра.
-подигање во мкд некој ти викат најависе 2 дена порано за поголема сума а понекогаш те прашуваат за шо ке ги користиш и запишуваат,купување на стан,реновирање,возило итн...некој формални работи

Член од
27 јуни 2008
Мислења
52
Поени од реакции
12
Да не отворам нова тема. Ако ставам кеш на банкомат на моја сметка треба да се правда некако или како функционира тоа дали знае некој?

Член од
12 март 2009
Мислења
20.311
Поени од реакции
16.474
Да не отворам нова тема. Ако ставам кеш на банкомат на моја сметка треба да се правда некако или како функционира тоа дали знае некој?
Зависи за кои сум се работи

Kajgana Shop

На врв Bottom