Постои ли душа?

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
sagaqua напиша:
Никому не му е џабе душа, макар и ситна....џабе е нечие постоење кое нема цел, кога душата му е празна. Може и да е огромна , но ПРАЗНА!!!!!
Сечие постоење има некаква цел. Целите се разликуваат поради многу нешта, меѓу другото и душата. Празна душа како што велиш не постои, тоа е веќе немање душа. Но постојат и бездушни луѓе...кои немаат воопшто душа, имало за нејзе физички доказ или не. Инаку, колку душа може да има некој кој вели дека „Болката е слатка кога боли во туѓо срце”?:lud:

Е тука е она што го напишав на почетокот:) .Индивидуална проценка и критериум за мерка на душата. А ти како слободен мислител тумачи си како ти милува:wink:

Благодарам.

sagaqua напиша:
Никому не му е џабе душа, макар и ситна....џабе е нечие постоење кое нема цел, кога душата му е празна. Може и да е огромна , но ПРАЗНА!!!!!
Abe ti so babati da ne si ziveela golem del od detstvoto,imas cudni fantazii i viduvanja za dusata,ubavo e da imas fantazii ama loso e sto pocna i da izigravas kvazi naucnik i da ni objasnuvas za nekoi kvazi tvoi teorii ,daj izlezi od film:blabla:

Јас живеев во дом за деца без родители, немав баба за да живеам, ама пак се филмам, а ти? Со дедо ти или?

Ефектот наречен ’’душа’’!

alexgrey.jpg

Фоткава ја преземам од ’’Астрална проекција’’ за да ви ги доближам моите размислувања за тоа што е душата.
Значи, постоење на душата како таква која ние ја познаваме, надвор од телото-нема. Душата е творевина на хемиските и физичките процеси во телото, материјата. Постоење на душа без тело и тело без енергија (душа), не е возможно. Материјата е создадена со компресирање на енергијата. Тоа е факт кој е научно потврден од физичарите и астрономите.

Е сега, во телото, создадено такво какво што е (тема за еволуција на организмите и човекот, не за тука), се одигруваат огромен број на физичко-хемиски процеси. Како резултат на нив, мозокот испраќа огромен број на електронски импулси низ целото тело, со цел давање на нредби за движења, мислења... Е, токму тоа движење на електо-импулсите низ нашето тело, предизвикува создавање на чувството дека во нас има нешто друго, кое го чувствуваме, а е невидливо. Тоа, всушност, е душата, духот. Кога телото ќе умре, во него повеќе не се одигруваат никакви хемиско-физички процеси, што значи нема течење на електронски импулси, и душата престанува да постои.

Сепак, мислам дека одговорни за создавањето на ефектот душа се некои честици поситни од електроните, нешто како фотоните кај светлината, кои истовремено се и материјални честици, и бранови (енергија без маса, илимаса блиска на 0).

Ако некого разочарав од фактот дека нема да живее задгробен, друг живот, ич да не се секира, во наредниот пост ќе пишам зошто мислам дека има друг, трет живот, преку истиве факти кои ги кажав сега.

Здраво.:mist:

Или па, ко ќе се најдеме од онаде, ќе си поприкажеме.. :icon_lol:

Дали душа, суштина, темел..Постои..Мислам дека свесно или несвесно сите тоа го знаеме.

ја мислам оти душа постои:toe:

Abe Oti se zamarame Deka posti dusa ili ne dali gospod postoi dali postojat vonzemjani dali ima zivot na drugite planeti nemozeme da si gi reseme sekojdnevnite problemi toa e toa loso kaj nas toa e od mene

postoi dushata vo fizicki robot - telo
dushata se reinkarnira vo nov fizicki robot telo - po smrtta
dushata postoi. i sve okolu nas zivo sustestvo ima odredena dusha

Па, еден од начините да ги решаваш секојдневните проблеми е да си одговориш на "битните" прашања, Мајсторе, да не речам да си најдеш лого под кое ќе се водиш или подобро да смислиш "твоја вера". Мене ми е на пример полесно откога сметам дека душа постои, суштина постои, значи целите во животот за мене ќе ги дадам да си ја откријам и живеам и уживам во својата суштина

kakva dusa zborite beee...... nema dusa. site imame "chi" ne ste gledale japanski filmovi ?

Ај добро постои, мислам и ја така. Ама иц не ми е јасно зашто викаат види го бе меко душичка, па впрочем повеќето души се лоши

Zavisi kako sekoj si go zamisluva i definira poimot dusa!
Moze kako sto bese kazano dusata da se tie fizicko-hemiski procesi, moze za nekoj da e vo vid na duh, za ne nekoj neso sto sea ne mi teknuva :) ali samito fakt sto ne sme masini ili roboti mora da ima nesto sto ne drzi vo zivot, nekoja energija koja opstanuva vo nas. Epa jas to mislam deka e dusata. Ako nekoj ne se soglasuva bas bi sakal da znam sto misli.

дај ве молам објаснете ми како ја замислувате душата... чекам одговор!

Valentine! напиша:
дај ве молам објаснете ми како ја замислувате душата... чекам одговор!

Pa ne li citas pogore. Imas nekolku objasnuvanja.
Eve i ti kazi sto si mislis!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom