Пост

До самонаречените христијани, кои никогаш ниту постеле, ниту се исповедале, ниту се крстиле, ниту миропомазале, ниту признаваат свештенство, ниту црковно благословен брак, ниту елеосвештенство, а цело време се кријат зад фразата „..ако тоа го нема во Писмото, го нема никаде...„, ЈАС, јавно се фалам и велам дека постам онака како е одредено од православната Црква, која своите одлуки ги носи онака како е благоугодно на Светиот Дух.

Е тоа е некој многу јак пост со селекција на дозволена и недозволена храна, напуни го ти стомакот до грло и викај си......јас постам....:pos2:

Тргни од самиот себе, не од мене. А сигурен сум дека ни ден не си постел во животот. а се впушташ во коментрирање теми кои ти се апсолутна непознаница.

Е тоа е некој многу јак пост со селекција на дозволена и недозволена храна, напуни го ти стомакот до грло и викај си......јас постам....:pos2:

За несреќа, ти не си единствениот што не ја разбира суштината на постот. Ние, таков проблем имаме дури и во Црквата Христова. Многумина мислат дека „Му угодиле на Бога“ со тоа што не јаделе доволно, или, пак, се прејадувале со „посна“ храна.

Постот, пријателу, е сретство преку кој треба да ги „согориме“ страстите, да се издигнеме „над себе“ - борба против себе си, против злото во себе. На многумина тоа им успеало и денес им успева. Дека е тоа така, сведочат плеадата од Божји угодници. Само фрли поглед низ „Житијата на светиите (книга)“ за да видиш што значи лавовска борба со самите себе, поточно, со сатаната кој не поѓаволил. Да видип како се „постигнуваат резултати“. Но, јас знам дека ова тебе не те интересира, затоа и зајадливо си правиш филм. Но јас, исто така, знам дека ова ќе го прочитаат и многу здравомислечки луѓе и, верувам, може да им помогне.

Ние, членовите на Црквата Христова на земјата, Која ја оживотворува Светиот Дух, знаеме „со кого“ си имаме работа, па затоа и правиме усилија да му се разбуди совеста на човекот - верник, и да почне да се бори, особено з
асилено во време на пост. Христијанинот - верник, мора да знае дека тој род (ѓаволот) се истерува и се победува само со пост и молитва. За ова Господ Исус Христос вели: Овој, пак, род (се мисли на ѓаволот, заб. моја) се истерува само со молитва и пост.“ (Мт, 17, 21) Секој член на Црквата, кој сака да се ослободи од канџите на човекоубиецот, мора веднаш да ја започне борбата, ако сака да излезе како победник и да не се најде во местото каде што ќе биде „...крајната темнина; таму (каде што) ќе биде (вечен) плач и крцкање со заби; (Мт, 22, 13).

За ова да се оствари, човекот треба секојдневно да прави добри дела. Само така постот духовен, па и телесен, ќе биде од полза. Секој ден,
сè повеќе и повеќе, да напредува во исполнување на Божјата волја . Постојано да биде во „разговор“ (преку молитва) со Бога и со секого (освен со ѓаволот и неговите слуги) да биде во добри односи.

p.s. Ова „не важи“ за протестантите од сите родови и видови (кој да ги доброи, ги има околу 350 секти, читај - здруженија на нечестивиот), зашто тие „веќе“ си ја заслужија својата награда и се спасени само затоа што се во „коалиција“ со убиецот.

............................Постот, пријателу, е сретство преку кој треба да ги „согориме“ страстите, да се издигнеме „над себе“ - борба против себе си, против злото во себе. .......................

Не...........тоа вие е средство на гушење на животот, на слободната воља, на слободата, тоа е средство на држење во покорност, не покорност кон вашиот бог, туку покорност кон властодршците, тоа е суштината на религијата.

zdravo na site

od 2. mart do 18. april pak se posti.. me interesira dali vie postite i sto jadete???

jas postam sekoja sreda i sekoj petok.. no nikogas ne sum uspeala tolku dolgo vreme da postam... no sega za veligden stvarno sakam da se potrudam ovie 48 dena so cist post da gi prekaram :P

pozzz

два пати го имам постено целиот велигденски пост и навистна е убаво чувството, ти олеснува на некој начин!!!малце е потешко но има посна храна!!!ајвар и мармалад ми се основни, кристал маргарин, маслинки, посен кашкавал, зеленчук, овошје, мајка ми имамн рецепти за посни благи, соја, риба!!!!се има посно!!!!! ако решиш да постоиш пиши ми за рецепти:smir:

Само еден ден во годината, Велики Петок.. другото кој го врти, си јадам што сакам.

Не...........тоа вие е средство на гушење на животот, на слободната воља, на слободата, тоа е средство на држење во покорност, не покорност кон вашиот бог, туку покорност кон властодршците, тоа е суштината на религијата.

Со радост признавам дека постам од неизмерна љубов и покорност ко „Властодржецот“, не обидувајте се ова да го разберете, оние што се надвор од Вистината ова не можат да го разберат.

Цел пост без масло 6 недели во шесто одделение ко бев, и шознам имаше шо да се јајт, овојше,зеленчук имаше и посни супи...:toe:
Сеа пак планирам да почнам пошо во 7мо и 8мо не успеав поради проблеми со крвта..

До самонаречените христијани, кои никогаш ниту постеле, ниту се исповедале, ниту се крстиле, ниту миропомазале, ниту признаваат свештенство, ниту црковно благословен брак, ниту елеосвештенство, а цело време се кријат зад фразата „..ако тоа го нема во Писмото, го нема никаде...„, ЈАС, јавно се фалам и велам дека постам онака како е одредено од православната Црква, која своите одлуки ги носи онака како е благоугодно на Светиот Дух.

според нов Завет ............ сите сте самонаречени христијани...

Христовата Комунистичко Анархистичка Идеологија сите ја мразите

всушност Нов Завет вас религиозните што лажно се претставувате

како наводни христијани ВЕ ДЕФИНИРА КАКО.........АНТИХРИСТИЈАНИ....

заколнати вечни непријатели на Христ и Бог
..
.
.
.

а тоа што се фалиш дека НЕ СЕ ПОВИКУВАТЕ НА БИБЛИЈАТА

е конечно еднаш да си ја кажете вистината............

да ...навистина не се повикувате на Библијата

.
..
Вие сте Државни службеници чија задача е да ги заведувате луѓето

со некакви прикаски ....а у ствари Државата да се слави како божествена

Но такви ве создал вашиот господ царот Константин и така ќе си терате

.
.
гонете се ............

неможе државата да ни кажува дали во нешто ќе веруваме

или во што ќе веруваме

Мене никој не ми одреди во кого да верувам, ниту дали треба или не треба да го чинам тоа. Нека се јави некој од форумџиите, кој може лично да посведочи дека бил принуден за да верува во ова или во она.

Мене никој не ми одреди во кого да верувам, ниту дали треба или не треба да го чинам тоа. Нека се јави некој од форумџиите, кој може лично да посведочи дека бил принуден за да верува во ова или во она.

па сега за нас што ја видовме сме Сведоци на Праведноста на Идеалистите Комунисти Анархисти што сме живееле и во Самоуправен Социјализам и не можете да ни продавате
ветришта магли и виулици

нооооооооо затоа со капиталистичката државата воведовте религиска индоктринација во школство
каде децата треба да се воспитаат дека државата и свештенството и капиталистите се Бог и дека нивното постоење на земјата ќе зависи од Бог (??? капиталисти свештенства држава..........во Откровение и стар завет ги пишува како Лажен бог , Лажен Учител , Лажен Пророк и Ѕвер...........оти ги уценуваат луѓето за прост биолошки опстанок и генерираат крвнички ѕверски меѓучовечки односи .....изиграваат бог на земјата)

И каква врска има твојот муабет со постењето? Кажи? Држете се до темите..доста беа офтопици по подфорумот..

два пати го имам постено целиот велигденски пост и навистна е убаво чувството, ти олеснува на некој начин!!!малце е потешко но има посна храна!!!ајвар и мармалад ми се основни, кристал маргарин, маслинки, посен кашкавал, зеленчук, овошје, мајка ми имамн рецепти за посни благи, соја, риба!!!!се има посно!!!!! ако решиш да постоиш пиши ми за рецепти:smir:

fala Bogu ima uste nekoj sto poste :P

ah jas si imam napraeno cel meni sto mozam i sto ne... koga sum doma najlesno mi e za post... samo koga sum na rabotam moram da pazam od sto e jadnjeto... no fala Bogu ima dovolno variantii i poleka poleka se naviknav i ne e tolku tesko ako veke sekoja sreda i sekoj petok postis...

plus, si imam doneseno domasen ajver na rabota, no svicarcive go imat veke pola izeden haha ke moram baba da nateram uste da napraj :P

pozzz

fala Bogu ima uste nekoj sto poste :P

ah jas si imam napraeno cel meni sto mozam i sto ne... koga sum doma najlesno mi e za post... samo koga sum na rabotam moram da pazam od sto e jadnjeto... no fala Bogu ima dovolno variantii i poleka poleka se naviknav i ne e tolku tesko ako veke sekoja sreda i sekoj petok postis...

plus, si imam doneseno domasen ajver na rabota, no svicarcive go imat veke pola izeden haha ke moram baba da nateram uste da napraj :P

pozzz

хехехехе сега има се посно, посен кашкавал, посно млеко( не пробувај ако ти е мил животот:pos2:) има тестенини што се посни и со кечап се многу вкусни,кај и да е ќе почнат и овие од Храна и вино со посни рецепти, лани имаа убави посни салати!!!!но, не е постот она што бил порано, уствари некои од постарите велат дека се постело за да се заштедат пари за Велигден да се има богата трпеза!!!!

И каква врска има твојот муабет со постењето? Кажи? Држете се до темите..доста беа офтопици по подфорумот..

стварно отидовме ..:oftopic:

ама малку ќе ги приклешти човек ова религиозниве одма бистрат политики

еве пак за темата :

Исус и апостолите велат Постот служи за ........ЗА НИШТО.....оти и нема потреба

па затоа и ги нарекуваат Лажно верување , Лажна духовност ,Лажна побожност

еве :

1 Коринќани 8 - ред 8

"Меѓутоа Храната НЕ НЕ ПРАВИ УГОДНИ на Бог : НИТУ ГУБИМЕ НЕШТО , АКО НЕ ЈАДЕМЕ

НИТУ ДОБИВАМЕ НЕШТО АКО ЈАДЕМЕ ."--затворен цитат

Колошаните 2- ред 20 , 21 ,22 и 23

" Ако веќе умревте со Христос за првобитните принципи на светот , зошто им се потчинувате на прописите како уште да живеете во овој свет "Не фаќај" "Не вкусувај " "Не допирај" се што пропаѓа со употреба - според ЧОВЕЧКИТЕ (Мојсееви и на било кој друг смртник) ЗАПОВЕДИ ( а не божји како што некој лаже ) и УЧЕЊА .?
Овие нешта навистина изгледаат како мудрост која се состои во самоволна набожност ,ЛАЖНА ПОНИЗНОСТ И НЕПОШТЕДНА СТРОГОСТ КОН ТЕЛОТО А НЕМААТ НИКАКВА ВРЕДНАСТ , ТУКУ СЕ САМО ЗА УГОДУВАЊЕ НА ТЕЛОТО " - затворен цитат ..им се обраќа Павле на Колошаните .

СЕКОЈА РЕЛИГИЈА е закон на ТЕЛЕСНИТЕ ПРОПИСИ..прости механички правила и прописи и не се разликува по ништо од сите други луѓе. и од било кој друг држвен закон..затоа НЕМА ВЕЧЕН ЖИВОТ ЗА РЕЛИГИОЗНИТЕ..............

Евреите 7 - ред 15 и 16......."...И станува уште појасно......тој не станал тоа СПОРЕД НЕКОЈ ЗАКОН ( било кој било чив од било кој смртник) НА ТЕЛЕСНИТЕ ПРОПИСИ........"

..
.
.
.
точно е !

Па секоја анорексична манекенка испаѓа дека е најголем верник од сите религиозни заедно .!

што уште поголем доказ за кажаното од Павле

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom