Пост

mene samo me zanimava sto jadete koga postite

Постот буквално значи "не јадење" и затоа контрадикторно е да прашаш: Што јадеш кога не јадеш? :)
Знам претпоставувам дека ова малку те буни бидејќи најверојатно уште од мала те учеле дека постот значи "селектирање на храна" т.е. јадење само на она што некоја ткн. "црква" го нарекла посно (посни погачи, посни салати, посни супи, посни чорби, посни торти и ред други велелепни посни гозби), а нејадење на одредени мрсни јадења.

Сепак, тоа е православниот пост кој многу се разликува од христијанскиот библиски пост. Во Библијата постот не претставува селектирање на храна и уживање во посните гозби (при што некои дури и се здебелуваат за време на пост), туку значи нејадење т.е. гладување.

Како доказ за горенаведените аргументи, ќе ги наведам следниве цитати од библијата каде што можеме да видиме како постеле Божјите луѓе во неа.

" И откако постеше четириесет дни и четириесет ноќи, најпосле огладне"
(Матеј 4:2)

Значи тука изричито е кажано дека Исус постел. А како постел т.е. дали постел со јадење на посни торти, посни погачи, посни колачи, посни салати итн. или пак постел со нејадење можеме да видиме од извештајот на евангелистот Лука...

"А во тие денови не јадеше ништо, а кога поминаа тие, Тој огладне."
(Лука 4:2)

Друг пример е и познатиот цар Давид, кој додека постел, исто така не јадел.

"А неговите дворјанци го прешаа: „Што правиш тоа? Додека детето беше живо, постеше и плачеше; а сега, кога детето е умрено, стануваш и јадеш!"
(2 Самоилова 12:21)

Исто така постела и познатата Естира заедно со нејзините пријалтелки...

"Постете за мене: не јадете ниту пијте три дни и три ноќи. И јас ќе постам така со своите девојки"
(Естри 4:16)

Дали знае некој кога се држи Тримир?

Тримирот започнуа со самиот почеток на Великиот пост, поточно од полноќ и трае три дена.

Тој се исполнува со големи духовни усилија, поткрепени со телесен пост. Телесниот пост се извршува вака: Од неделата (од полноќ) до средата наутро не се зема ништо. Тогаш, пак, во храмовите се богослужи Литургија на Претходноосветените дарови (на свети Григориј Двоеслов). По завршетокот на Литургијата, оние кои постеле 9држеле) тримир пристапуваат од рацете на свештеникот да примат агиазмо (осветена богојавленска вода). По богослужбата, оп заминувањето дома, продолжуваат со пост без зејтин до сабота - Теодорова сабота, и тогаш се причестуваат со Телото и Крвта Христови.

За постот во Велигденските Велики пости, веќе е кажано: од понеделник до петок - храна без зејтин; во сабота и недела - со зејтин,; риба е дозволено да се јаде само на Благовештение и на Цветници (Последонто влегување на Христа во Ерусалим). Ако, пак, Благовештение се падне во Страсната седмица, тогаш се зема само храна на зејтин.

znaci do sega nikoj od vas ne posti?

aman be...

А треба ли да се фалиме со постењето или да го практикуваме истото?

Постот буквално значи "не јадење" и затоа контрадикторно е да прашаш: Што јадеш кога не јадеш? :)
Знам претпоставувам дека ова малку те буни бидејќи најверојатно уште од мала те учеле дека постот значи "селектирање на храна" т.е. јадење само на она што некоја ткн. "црква" го нарекла посно (посни погачи, посни салати, посни супи, посни чорби, посни торти и ред други велелепни посни гозби), а нејадење на одредени мрсни јадења.

Сепак, тоа е православниот пост кој многу се разликува од христијанскиот библиски пост. Во Библијата постот не претставува селектирање на храна и уживање во посните гозби (при што некои дури и се здебелуваат за време на пост), туку значи нејадење т.е. гладување.

Како доказ за горенаведените аргументи, ќе ги наведам следниве цитати од библијата каде што можеме да видиме како постеле Божјите луѓе во неа.

" И откако постеше четириесет дни и четириесет ноќи, најпосле огладне"
(Матеј 4:2)

Значи тука изричито е кажано дека Исус постел. А како постел т.е. дали постел со јадење на посни торти, посни погачи, посни колачи, посни салати итн. или пак постел со нејадење можеме да видиме од извештајот на евангелистот Лука...

"А во тие денови не јадеше ништо, а кога поминаа тие, Тој огладне."
(Лука 4:2)

Друг пример е и познатиот цар Давид, кој додека постел, исто така не јадел.

"А неговите дворјанци го прешаа: „Што правиш тоа? Додека детето беше живо, постеше и плачеше; а сега, кога детето е умрено, стануваш и јадеш!"
(2 Самоилова 12:21)

Исто така постела и познатата Естира заедно со нејзините пријалтелки...

"Постете за мене: не јадете ниту пијте три дни и три ноќи. И јас ќе постам така со своите девојки"
(Естри 4:16)

Да! Христос навистина ниту јадел, ниту пиел 40 дена и ноќи, но за Него тоа ионака не било проблем: Синот Божји Му ја давал сета потребна енергија.

И Мојсеј, пред да ги добие камените плочи со Заповедите, не јадел и не пиел 40 дена, но и за него тоа не било проблем.

Работата е во тоа што сите оние кои се во непосредна близина Божја, НЕМААТ потреба од храна и пијалок. Врвните подвижници во православната Црква, тоа сеуште го практикуваат и покажуваат и докажуваат дека и денес, во ова „напредно„ време, може да се биде со и до Бога.

Ретко ги постам овие долгиве пости, ги постам само оние 3 строги пости-(18 јануари, 11 септември и 27 септември)
пред 5-6 години ја постев последната недела од велигденскиот пост и се причестив.Сум се имала причестено и како многу мала, значи вкупно 2 пати досега, а во животот чинело да се причестиш непарен број пати- 1,3,5,7... Ќе видам кога ќе ми биде третиот пат.:toe:
Инаку постот не е само нејадење, туку треба да се воздржиш од лоши мисли, а на денешницава ретко кој го може тоа

Свети Серафим Испосник советува за постот:

Ако си во можност храни се со добро сварена храна и која заситува, бидејќи поради брзото варење, ќе те ослободи од пламенот на страстите, а поради ситоста ќе се спасиш од прејадувањето. Ако обрнеме внимание, ќе забележиме дека обилното јадење го надува стомакот и предизвикува силни движења. На ручек јади колку што ти е потребно, но за вечера остани малку гладен.
Новите и неискусни борци сатаната ги тера на прекумерен пост, ветувајќи им дека ќе добијат нешто поголемо, од две причини:

1. Да го погордее неускусниот борец и да го турне во пропаст;
2. Од прекумерен пост да го ослабне неговото тело, за да падне во болест, па да му наметне тага и очај, да му ја мачи душата, па да почне да губи вера во Бога, да ослабне во молитвата и пак да оди во пропаст

Ја гледаш ли стапицата и лукавството. Ѓаволот с[FONT=&quot]è
[/FONT] добро пресметал. Од прекумерен пост, да се погордееш и да почнеш да ги сметаш другите за полоши од себе и да ги осудуваш, а тогаш веќе си во мрежата на ѓаволот, или пак, во вториот случај, телесно да ослабнеш, па да те уништи духот на тагата и очајанието. Затоа, држи ја средината и правилата на светите Отци кои велат:

Ако телото ти ослабне од пост и напор или некаква болест, употреби малку вино поради стомакот. (1 Тим. 6,23) за да не дадеш повод за тебе да велат: Таа болест му дојде од постот. Пред да го рече тоа некој за тебе, мисли како побрзо да станеш и пак да го држиш правилото, инаку би одвратил мнозина од пост и нема да го држат ни најлесниот, а камо ли построгиот пост.

Православниот христијанин треба најмалку 4 пати (по еднаш во сите повеќедневни пости) да се причестува во текот на годината. Рековме, најмалку, зашто, ако духовниот отец, (кој н[FONT=&quot]è
познава најдобро) ни определи повеќепати да се причестуваме, треба да се почитува, но во никој случај да не се приоѓа кон Светата Чаша неподготвен, без пост.

[/FONT]

А зошто ли го казнуваме абдоменот, слугата на нашата душа, ако неговата господарка заблудела?

За време на пост, што е дозволено да се јаде, и кога:

Во деновите кога се дозволуваат производи од млеко - не се дозволени производи од месо; кога е дозволено риба - не се дозволени производи од месо и сирење; кога е дозволено да се користи зејтин (масло) и вино - не се дозволени производи од месо, сирење и риба; а, кога е дозволено вино - не се дозволени производи од месо, сирење, риба и зејтин (масло); кога, пак, не треба да се пие и вино и производи од вино, се готви на вода. Овошје и зеленчук може да се јадат во сите денови од постите.

Во денот кога ќе треба да се причестуваме, во храмот одиме гладни. Истото важи и тогаш кога не е пост а одиме во храмот на богослужба (недела и празник). Тогаш верниците, по Светата Литургија, добиваат нафора (парче благословен леб). Таа е првото нешто што треба да се вкуси во тековниот ден, по полноќ.

Поздрав.

(Естира 4:16)

Ви се обраќам вам ткн. "православни", можете ли да ми наведете барем еден пример од Светото Писмо каде што некој постел со селектирање на храна?

А зошто ли го казнуваме абдоменот, слугата на нашата душа, ако неговата господарка заблудела?

Исус и апостолите велат........ЗА НИШТО.....оти и нема потреба

па затоа и ги нарекуваат Лажно верување , Лажна духовност ,Лажна побожност

еве :

1 Коринќани 8 - ред 8

"Меѓутоа Храната НЕ НЕ ПРАВИ УГОДНИ на Бог : НИТУ ГУБИМЕ НЕШТО , АКО НЕ ЈАДЕМЕ

НИТУ ДОБИВАМЕ НЕШТО АКО ЈАДЕМЕ ."--затворен цитат

Колошаните 2- ред 20 , 21 ,22 и 23

" Ако веќе умревте со Христос за првобитните принципи на светот , зошто им се потчинувате на прописите како уште да живеете во овој свет "Не фаќај" "Не вкусувај " "Не допирај" се што пропаѓа со употреба - според ЧОВЕЧКИТЕ (Мојсееви и на било кој друг смртник) ЗАПОВЕДИ ( а не божји како што некој лаже ) и УЧЕЊА .?
Овие нешта навистина изгледаат како мудрост која се состои во самоволна набожност ,ЛАЖНА ПОНИЗНОСТ И НЕПОШТЕДНА СТРОГОСТ КОН ТЕЛОТО А НЕМААТ НИКАКВА ВРЕДНАСТ , ТУКУ СЕ САМО ЗА УГОДУВАЊЕ НА ТЕЛОТО " - затворен цитат ..им се обраќа Павле на Колошаните .

СЕКОЈА РЕЛИГИЈА е закон на ТЕЛЕСНИТЕ ПРОПИСИ..прости механички правила и прописи и не се разликува по ништо од сите други луѓе. и од било кој друг држвен закон..затоа НЕМА ВЕЧЕН ЖИВОТ ЗА РЕЛИГИОЗНИТЕ..............

Евреите 7 - ред 15 и 16......."...И станува уште појасно......тој не станал тоа СПОРЕД НЕКОЈ ЗАКОН ( било кој било чив од било кој смртник) НА ТЕЛЕСНИТЕ ПРОПИСИ........"

(Естира 4:16)

Ви се обраќам вам ткн. "православни", можете ли да ми наведете барем еден пример од Светото Писмо каде што некој постел со селектирање на храна?

До самонаречените христијани, кои никогаш ниту постеле, ниту се исповедале, ниту се крстиле, ниту миропомазале, ниту признаваат свештенство, ниту црковно благословен брак, ниту елеосвештенство, а цело време се кријат зад фразата „..ако тоа го нема во Писмото, го нема никаде...„, ЈАС, јавно се фалам и велам дека постам онака како е одредено од православната Црква, која своите одлуки ги носи онака како е благоугодно на Светиот Дух.

До самонаречените христијани, кои никогаш ниту постеле, ниту се исповедале, ниту се крстиле, ниту миропомазале, ниту признаваат свештенство, ниту црковно благословен брак, ниту елеосвештенство, а цело време се кријат зад фразата „..ако тоа го нема во Писмото, го нема никаде...„, ЈАС, јавно се фалам и велам дека постам онака како е одредено од православната Црква, која своите одлуки ги носи онака како е благоугодно на Светиот Дух.

Зошто, брате МИКИ!, чувствуваш потреба да му објаснуваш и да му докажуваш на некој сектант, кој, патем, си ја продал верата и му ја подарил душата на ѓаволот!? Размисли, МИКИ1, дали е богоугодно, т.е., дали е во слава на Бога да го фрлаш Бисерот пред свињите...

Патем, можеби би било добро, нововерецот Чорбаџија да ти каже колку плати за „летот во шупливо“. Тоа ти е пазарна економија брате, МИКИ1. Поздрав во Христа Господа.

Можеби постов ќе наликува на приватен муабет меѓу тебе (Вас) и мене, но на моменти, губам трпение.
Се извинувам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom