- Член од
- 29 јануари 2009
- Мислења
- 28
- Поени од реакции
- 0
Postam Koga Custvuvam deka Bog Mi Vika Posti za odredena rabota
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
mene samo me zanimava sto jadete koga postite

Дали знае некој кога се држи Тримир?
znaci do sega nikoj od vas ne posti?
aman be...
Постот буквално значи "не јадење" и затоа контрадикторно е да прашаш: Што јадеш кога не јадеш?
Знам претпоставувам дека ова малку те буни бидејќи најверојатно уште од мала те учеле дека постот значи "селектирање на храна" т.е. јадење само на она што некоја ткн. "црква" го нарекла посно (посни погачи, посни салати, посни супи, посни чорби, посни торти и ред други велелепни посни гозби), а нејадење на одредени мрсни јадења.
Сепак, тоа е православниот пост кој многу се разликува од христијанскиот библиски пост. Во Библијата постот не претставува селектирање на храна и уживање во посните гозби (при што некои дури и се здебелуваат за време на пост), туку значи нејадење т.е. гладување.
Како доказ за горенаведените аргументи, ќе ги наведам следниве цитати од библијата каде што можеме да видиме како постеле Божјите луѓе во неа.
" И откако постеше четириесет дни и четириесет ноќи, најпосле огладне"
(Матеј 4:2)
Значи тука изричито е кажано дека Исус постел. А како постел т.е. дали постел со јадење на посни торти, посни погачи, посни колачи, посни салати итн. или пак постел со нејадење можеме да видиме од извештајот на евангелистот Лука...
"А во тие денови не јадеше ништо, а кога поминаа тие, Тој огладне."
(Лука 4:2)
Друг пример е и познатиот цар Давид, кој додека постел, исто така не јадел.
"А неговите дворјанци го прешаа: „Што правиш тоа? Додека детето беше живо, постеше и плачеше; а сега, кога детето е умрено, стануваш и јадеш!"
(2 Самоилова 12:21)
Исто така постела и познатата Естира заедно со нејзините пријалтелки...
"Постете за мене: не јадете ниту пијте три дни и три ноќи. И јас ќе постам така со своите девојки"
(Естри 4:16)

А зошто ли го казнуваме абдоменот, слугата на нашата душа, ако неговата господарка заблудела?
"Постете за мене: не јадете ниту пијте три дни и три ноќи. И јас ќе постам така со своите девојки"
(Естира 4:16)
Ви се обраќам вам ткн. "православни", можете ли да ми наведете барем еден пример од Светото Писмо каде што некој постел со селектирање на храна?
До самонаречените христијани, кои никогаш ниту постеле, ниту се исповедале, ниту се крстиле, ниту миропомазале, ниту признаваат свештенство, ниту црковно благословен брак, ниту елеосвештенство, а цело време се кријат зад фразата „..ако тоа го нема во Писмото, го нема никаде...„, ЈАС, јавно се фалам и велам дека постам онака како е одредено од православната Црква, која своите одлуки ги носи онака како е благоугодно на Светиот Дух.