Post rock/post punk

• Креатор на темата Креатор на темата Erich Zann
  • Време на започнување Време на започнување
Ја ислушав песнава, цела. На крајот ми дојде да му го испушам на Џорџ Мајкл. Да, до толку ми е геј. Стварно не знам што ве пали во жанровиве? Дај нека објасни некој. Рачунајте ова ви го кажува човек кој е најопенмајндед кога е во прашање музика а нарочито рок и кој оди од метал свирки до турбо фолк биртии.

Post рок е обично инструментална музика. Албумот на Sigur излезе сега и мене не ми е нешто посебно, онака како известување го објавив. Ајде ова дали е геј ислушај го, чисто пост рокерско. Sigur се експериментални, јас многу многу не ги сакам, ама се сметаат за едни од појаките.
Особено обрни внимание на втората песна и психоделијата. Јас GYBE ги викам Дорси во денешново време :)

Post рок е обично инструментална музика. Албумот на Sigur излезе сега и мене не ми е нешто посебно, онака како известување го објавив. Ајде ова дали е геј ислушај го, чисто пост рокерско. Sigur се експериментални, јас многу многу не ги сакам, ама се сметаат за едни од појаките.
Особено обрни внимание на втората песна и психоделијата. Јас GYBE ги викам Дорси во денешново време :)

Прва половина ми е така-така полугеј види не сега хорор звуци многу сме мрачни и дарк а, у Ла Кања методи. Да, ова дефинитивно е нешто поарно ама од друга страна ова повеќе ми оди накај прогресив дури на моменти ме потсеќа на Поркјупајн три па на крајот дури и на Дрим Тиатер, не е ова оној класичен жанровски геј звук од овие Сигурни Вивер.

Прва половина ми е така-така полугеј види не сега хорор звуци многу сме мрачни и дарк а, у Ла Кања методи. Да, ова дефинитивно е нешто поарно ама од друга страна ова повеќе ми оди накај прогресив дури на моменти ме потсеќа на Поркјупајн три па на крајот дури и на Дрим Тиатер, не е ова оној класичен жанровски геј звук од овие Сигурни Вивер.

Ами тие поарните се едни од чоеците кои ги фрлаат лопатите на правецот како post рок. Всушност тоа е пост рокот, Сигур се експериментален бенд со призвуци на пост рок, дури и алтернатива пример тука http://www.last.fm/music/Sigur Rós?ac=sigur
Goodspead подетална дефиниција што се тука http://www.last.fm/music/Godspeed You! Black Emperor?ac=godsp

Пост рокот обично е без вокали, инструменталки со дилеј. Eден од најпознатите австралијански бендови во соработка со Ник Кејв.
Јас доста го почитувам како правец со оглед на тоа што бендови кои одат на проверена формула се котат на секој чекор, било алтернатива, било прогресив, било панкови, новина никаква. Ова е музичка новина од 90ти па навака. Кај нас уште не е прифатена. Не верувам ни да биди. :)

Ами тие поарните се едни од чоеците кои ги фрлаат лопатите на правецот како post рок. Всушност тоа е пост рокот, Сигур се експериментален бенд со призвуци на пост рок, дури и алтернатива пример тука http://www.last.fm/music/Sigur Rós?ac=sigur
Goodspead подетална дефиниција што се тука http://www.last.fm/music/Godspeed You! Black Emperor?ac=godsp

Пост рокот обично е без вокали, инструменталки со дилеј. Eден од најпознатите австралијански бендови во соработка со Ник Кејв.
Јас доста го почитувам како правец со оглед на тоа што бендови кои одат на проверена формула се котат на секој чекор, било алтернатива, било прогресив, било панкови, новина никаква. Ова е музичка новина од 90ти па навака. Кај нас уште не е прифатена. Не верувам ни да биди.

Ам как'не. Ко че дојш Скопје в чаршија че вииш саде лујџе шо се гејои, атеисти и построкери. Појди Менада, Ла Кања и Дамар и спремај се за изненадувајње.

Ам как'не. Ко че дојш Скопје в чаршија че вииш саде лујџе шо се гејои, атеисти и построкери. Појди Менада, Ла Кања и Дамар и спремај се за изненадувајње.

Баграта од Ла Кања ја имам на фб, тие што пуштаат секој ден музика каде поплавуваат со интернет-креирани настани , различно име, иста тематика. Од пост рок абер немаат. Другото е даркерски синтисајзерски поп со њу вејв елементи, впрочем и со тоа го поплавуваат ѕидот. Од тоа што гледам по мојов фејсбук, слабо пост рокот. Ептен мал број на луѓе, ни малку експонирани во јавност, онака љубители кои уживаат низ посмирена музика, сосем нормални љубители без желба и нагони за продавање курназлаци :) За музика често ја тупам и анализирам, вака некако стои кај мене мислата.
А пост рок сум почнал сосем случајно да слушам, барав потивка музика со гитари која нема да ми одзема внимание. Така и започнав, нешто да брмчи во позадина. Како откривав се повеќе и повеќе, ја осетив жичката на бендови кои тргаат корени кроз пост рокот од прогресив, па се до блуз. Навидум личи како едноставен правец, но во него се најдува од се по нешто. Од нежни ко Сигур, до бендови со металски елементи. Goodspead кај мене е зацртано в глава како најдоброто нешто еве нека биди после 2000та што се случило во музичката сцена, иако се тро постари. Ла Кања се здрвени во 80ти, 90ти. Ново јок.

Баграта од Ла Кања ја имам на фб, тие што пуштаат секој ден музика каде поплавуваат со интернет-креирани настани , различно име, иста тематика. Од пост рок абер немаат. Другото е даркерски синтисајзерски поп со њу вејв елементи, впрочем и со тоа го поплавуваат ѕидот. Од тоа што гледам по мојов фејсбук, слабо пост рокот. Ептен мал број на луѓе, ни малку експонирани во јавност, онака љубители кои уживаат низ посмирена музика, сосем нормални љубители без желба и нагони за продавање курназлаци :) За музика често ја тупам и анализирам, вака некако стои кај мене мислата.
А пост рок сум почнал сосем случајно да слушам, барав потивка музика со гитари која нема да ми одзема внимание. Така и започнав, нешто да брмчи во позадина. Како откривав се повеќе и повеќе, ја осетив жичката на бендови кои тргаат корени кроз пост рокот од прогресив, па се до блуз. Навидум личи како едноставен правец, но во него се најдува од се по нешто. Од нежни ко Сигур, до бендови со металски елементи. Goodspead кај мене е зацртано в глава како најдоброто нешто еве нека биди после 2000та што се случило во музичката сцена, иако се тро постари. Ла Кања се здрвени во 80ти, 90ти. Ново јок.

Да, така е со болдираните работи. Точно, малку повеќе се фокусирани на оригиналниот пост-панк и нему сличните бендови, Смитс, Митс, курац-палац но поради блискоста се обрнуваат и према постпанк ривајвлот и према пост рокот и секако инди рокот. За метал е малку потешко тука да најдеш другарчиња, за построк има се повеќе и повеќе, оној класичниот шлајм архибригади на морко попов куропушачите, ГЛБТ, МЛБТ...

Да, така е со болдираните работи. Точно, малку повеќе се фокусирани на оригиналниот пост-панк и нему сличните бендови, Смитс, Митс, курац-палац но поради блискоста се обрнуваат и према постпанк ривајвлот и према пост рокот и секако инди рокот. За метал е малку потешко тука да најдеш другарчиња, за построк има се повеќе и повеќе, оној класичниот шлајм архибригади на морко попов куропушачите, ГЛБТ, МЛБТ...

Попов абер нема од пост рок, со глава гарантирам, ама зато техно ,,растура"(демек тој е стилот кај него) :) Пост рокот е поблизу со било кој правец од пост панк, само во бојата на гитара по мое е нивната сличност, другото јок. Јас сум скроз спротивно од атеистите(верник сум), од либералците со отворени умови(традиционалното го негувам во мене) кои умаловажуваат во стилот тераат напред со времето. впрочем да бидам искрен доста ми се интересни кога ќе се обидат да сконтаат некој интелектуален статус кој ќе насобере по 100 лајка, и успат аплаузи и честитки како тоа е врвно, високо, ау демек. Може на дело да е поинаку во Скопјето, не можам да гарантирам кога не сум видел, нит па сум се дружел или бил во кафиќите, но она што го гледам кое го постираат, сето е 80ти. За нив е тој неповторливиот период и точка. Од нова музика се слабички, можеби ја следат но не ја форсираат, та Мирко, та таа од Ѓумбир Исмаил черката, та тој од новинарката режисерот. И искрено не ме интересираат, ме интересира чисто музиката и како тоа ми прави било филмови, било ми буди емоции од некое слатко неповторливо минато, или пак ми разбудува креативност. Впрочем и книгата која сум на напишал, поголем дел ја пишував дури слушав инструменталки која ја користев само за создавање на амбиент поинаков од реалниот.
Пример ова вчера ( http://www.youtube.com/watch?v=UlPAxowzYTQ) со извинение уште да свршев дури го слушав. Шмекот на Jethro Tull поврзан со нешто погласно.

п.с причина плус што ги нејчам Ла Кењците, не сакаат балканска музика, т.е ја потценуваат, а мене ми има страшно добри бендови (пример Ден За ден како еден) кој го клавам пред мнозинството нивна музика.
Терам сега да се спремам, со план сум Чалгија саунд систем да ги гледам вечерва свират во едно локално местенце :)

Попов абер нема од пост рок, со глава гарантирам, ама зато техно ,,растура"(демек тој е стилот кај него)

Ам как'не уш еднаш.

Он је тај интелектуалец кој го диктира скоскиот андерграунд, демибогот на алтернативата семакедонска. Како да ги сакам после правциве Бернејс Пропаганда, Д Џон, драпај ми куро хипстерана.

Ам как'не уш еднаш.

Он је тај интелектуалец кој го диктира скоскиот андерграунд, демибогот на алтернативата семакедонска. Како да ги сакам после правциве Бернејс Пропаганда, Д Џон, драпај ми куро хипстерана.

Не е тој крив. Криви се тие шо му одат по газот и го величат, тој е само ,,интелектуалец" демек.
Што се однесува до мене, Глоријан со песната Ти ми душо даде е далеку појако чоече, барем од срце е напишана, без никаква шминкерана. Не ги поврзувам јас со правецот оти не се тоа по природа , ги земам попластично. Добрите бендови од правецот ми се како добри шутери со топка, овие другиве ги гледам само како обични лиглиња кои имаат топка а абер немаат од шутирање(топката да е инструментот)
Успат нештово се думав да го тртнам во хит на ден, но и тука одговара, башка од муабетот.

Од последниот албум на Cultural Amnesia, This Is Not Your Shape [2011].

>>

Си велам, ајде ќе споделам нешто од Cultural Amnesia, The The и A Certain Ratio, ама оди па сопри се откако ќе почнеш. За пост-рок во друга пригода :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom