Поправка на впечатоци

• Креатор на темата Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување Време на започнување
Се согласувам со Квендолин и Dzings, али ај да не цитирам по 100 пати ќе кажам дека јас обично добивам грешни впечатоци за луѓето коа ги глеам од прва и дури после сфаќам дека сум згрешила. Значи не ги оценувам луѓето како вакви или онакви пред убаво да ги запонзнаам.

Мислам дека првиот впечаток не треба да биде пресуден за осознавањето на карактерот на некоја личност затоа што не секогаш е оној вистинскиот...

првиот впечаток е најчесто погрешен!има луѓе кои од прва те воодушевуваат и после само некој ден да сватиме дека не е баш така!и обратно!
но сепак-според мене-првиот впечаток е најбитен и ако се утне со него и не се створи баш убава слика за човекот,многу потешко е потоа да се смени мислењето кај луѓето.

кај мене не игра важна улога првиот впечаток,зашто секогаш грешно ги проценувам луѓето и на крај сум зае*ана странка...

Crazy in Love напиша:
Еве лично јас,порано бев премногу срамежлива,па често оставав впечаток на дигната и арогантна и после луѓе ми викале:леле колку погрешно мислење имав за тебе.
Срамежливите личности никогаш не ми оставиле впечаток на арогантни и кренатоносовци. Сите реакции на срамежлив човек се разликуваат од реакциите на тие другите. Прво, изразот на лицето е сосема различен. Второ, тонот на гласот е исто така различен. И да не набројувам понатаму:)

Е, да се вратам на темата...

Ми значи првиот впечаток и го помнам секогаш, баш како што рече Мисирков дека најдлабоко се врежува. Се сложувам со тоа и во секое време можам да кажам до детали каква била личноста кога сум ја запознала. За секоја личност, без разлика дали после тоа ја среќавам често, ретко или ич.
Арно ама, секогаш оставам простор и за втор впечаток. Тргнувам од следново... Сметам дека моментот за првиот впечаток можеби не е секогаш вистинскиот. Според мене не е правилно да оценуваш каква е една личност од она што ќе го видиш прв пат. Конкретно ќе спомнам за негативниот впечаток. Се случува во друштво да бидеме во близина на човек кој ни делува негативно, но од каде знаеме ние зошто е таков во тој момент? Тоа не мора да значи дека е секогаш таков, можеби би се изненадиле доколку го видиме во друга прилика. Ако секогаш е истото, тоа е веќе друга приказна.

Не би имала против да ми се смени впечатокот. На секој треба да му се даде можност, но јас ја давам само два пати. Ако и вториот впечаток ми е ист како и првиот, тогаш сфаќам дека нема потреба да се замарам и престанувам да сум заинтересирана за личноста. Ама најчесто на крај излегува онака како што сум мислела првиот пат:)

па вака.... Порано бев многу загрижен за оставање на добар прв впечаток (некогаш забегував ептен) па затоа и ако зафркнев со лошо претставување, пробував да ја поправам грешката. Но денес не се преокупирам со тие работи. Ок се подготвувам некогаш психички да оставам добар впечаток но не се правам и не сакам да се правам нешто што не сум за да постигнам некој впечаток.

Кога ќе стекнам одредено мислење за некого, многу тешко го менувам. Ако еднаш ме излажал некој, вечно за мене ќе биде лажго и никогаш повеќе нема да му верувам 100%. Знам дека кај многумина од форумов сум го сменил впечатокот што првобитно го стекнале, но сепак, зависи од човек до човек.

Во принцип, последниве години, мојот прв впечаток за други луѓе почнува песимистички без разлика на нивниот однос. Најверојатно заради тоа што малку животот ме потчукна од таа страна. Сепак, тоа кај мене се менува, ако личноста покаже дека навистина е тоа што кажала дека е. За тоа имам многу нов пример, и многу сум среќна што младичицата ми го победи песимизамот.
Што се однесува до оставање на впечаток врз другите, и јас, порано многу се трудев. Да бидам фина со сите, да бидам мила. Ама ете, некои луѓе не заслужуваат да бидеш мил со нив. Затоа сега не ми е гајле многу, што доведе до друга крајност, да ме сметаат за арогантна на почетоткот. Има луѓе кои прогледале низ тоа и ме виделе за што навитсина сум, а оние другите, веќе не се сеќавам ни како се викале.
Но крајната поента ми е, првиот впечаток во основа е точен, но ни блиску прецизен до вистинската слика. Барем според мене...

Koга оставам прв впечаток, најчесто се трудам (ако сакам) во тие очи да изгледам профатливо добро. Зависи каков впечаток оставила таа особа кај мене.

Доколку го зезнам тој мој добар впечаток.. би успеал да го сменам, само ако таа особа сака да ми даде втора шанса.. и таа особа ми дозволи да го поправам :)

зависи тој што го прима впечатокот колку знае да процени..
ако го бива, нема корекција и тој го има вистинскиот.... ама то е идеално а идеално нема..
значи да секогаш се корегира мислењето на некој за некој... освен како што реков за некој кој знае на прво да го извлечи вистинскот од личноста ..

е сега ако нема втора средба, или втор впечаток нема да има ни промена на мислењето, сума сумарум секогаш некој кој ве проценува ќе дојде до вистинскиот ваш карактер, варира само времето(средбите) кое му е потребно на одредени луѓе да исперцепираат сите особини.

Kaj mene igra. I kaj povekjeto lugje (bi trebalo da) igra.

И јас спаѓам во оваа група. Првиот впечаток ми е основен.

Do chovechkata psiha e, nachinot na koj vnatreshnite mentalni mehanizmi ja percipiraat realnosta. Prviot vlechatok obichno ostanuva najdlaboko vo potsvesta.

Да,затоа што секогаш наредните впечатоци кои ќе се надополнуваат се засноват врз првиот впечаток. Уште од примерот за самата себеси-колку луѓето можат да ме запозаат при првата среба,го засновам фактот дека нема друга шанса каква што е првиот впечаток.

Е сега,кога зборуваме за поправка на впечатоците,секако дека сите имаме шанса,врз првиот впечаток,да изградиме сосема поразлично мислење за некој,запознавајќи го повеќе,исто како што и можеме да го поправиме впечатокот кој ние сме го оставиле. Меѓутоа.секогаш првото е основно,бидејќи е најприродно,според мене.:helou:

Скоро и да не сум погрешила во првите впечатоци за луѓето, но ете сега, морам да признаам дека не треба да се зема истиот здраво за готово. Човек учи додека е жив, па така јас убаво и конечно научив дека апсолутно не треба да верувам на ниту еден прв впечаток, па дури и воопшто да не се трудам за никого да изградам еден единствен.
Ако е лош впечатокот, потешко дека ќе се поправи во добар, ама ако е добар, огромни се шансите да е тоа чиста маска од другата страна. Луѓето се добри додека им е се` погодено од другите, па и од вас ... малку од тоа да се промени, во нивна штета, знаат да се променат за 180 степени. Уште толку престанав да верувам во нив ... крајно.

Prviot vpecatok e sekogas prv kakov i da e no i na e najbiten vo slucaj da ima i drugi stedbi t.e. vpecatoci so taa licnos

Колку ве бива во поправка на првиот впечатоки впечатоците кои сте ги оставиле,дали сметате дека тие може да бидат поправени или секогаш првичната слика за некој човек,на приватно или деолвно поле останува врежана засекогаш.Дали е вистина изреката "Нема втора шанса за прв впечаток" и имате ли ваше вакво искуство? :)

Секогаш, скоро секогаш грешам за првите впечатоци на луѓето. Стално сметам дека или се злобни, или се вакви, или се такви..
И кога ќе ги запознам подобро и кога ќе сознам всушност какви луѓе се, ми се поправува првиот впечаток на луѓето.
Само треба втора шанса, ништо друго.

битен е првиот впечаток, но не е пресуден... лично искуство... мојата најбоља френдица коа ме упознала први пут, си мислела све најлошо за мене... а сеа сме како телепатски поврзани...

јас пак воопшто не го земам во предвид првиот впечаток, секогаш им оставам простор на луѓето да се докажат и покажат... мислењето го градам постепено... и ретко мењам мислење за луѓе...

не се обидувам да оставам добар впечаток... едноставно сум она што сум, и кој ме сака таков арно... па и не може на сите да им се допаѓам...

и да одговорам на прашање: да можна е поправка на првите впечатоци.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom