Попис 2021

• Креатор на темата Креатор на темата Ireal
  • Време на започнување Време на започнување
Уште една потврда на мојот став дека не сме доволно информирани како општество околу процесот на попишување и последиците за евентуално бојкотирање. И јас ги немам сите информации. Правам максимум за да се информирам колку што можам.

Доколку го има законот онлајн, ќе го прочитам тој дел и ќе го споделам тука.
Ne baraj zakon da vidis, za ovaa banda na vlast ni zakon ni ustav postoi, kako ke im tekne taka resavaat.
Pravno ne moze da te kazni deka ne si otvoril vrata ili so ostaveno livce kako sto vikas, ne si primil nisto licno i tolku od kaznata. Ako tie resat da sudat nelegalno toa e druga rabota.
Koga sme kaj bojkotot ovaa drzava i institucii treba kompletno da se bojkotira, taa drzava poveke ne e nasa i treba da igrame kako sipciite godinive nanazad, ne plakaj smetki,danoci i sve ostanato. Ne moze vecno so krediti, koga ke snema pari vo bugetot moze ke pocnat da se interesiraat za interesite na makedonskiot narod, dodeka drzavata gleda samo za interesite na sipcite tie neka ja finansiraat.

Вакви написи имаше и 2011-та, кога Албанците масовно го бојкотираа пописот и влакно не им фалеше и никој не им наплати казни. А немаше ни пандемија тогаш.
Остави ја 2011 година. Тој попис е прекинат, нема казни.
Епа ако е целта добро информирање, кажи кои се другите работи сем глоба? Еве по втор пат ги споменуваш.
Трошоци за прекршочната постапка.

Уште еднаш да напишам:
Ако не те најдат дома ти оставаат ливче кога ќе дојдат повторно.
Ако не те најдат по втор пат ти оставаат ливче самиот да отидеш и да се попишеш.
Најлошо е што твоја должност е самиот да се пријавиш доколку не дошле попишувачите кај тебе. Така да...

Ne baraj zakon da vidis, za ovaa banda na vlast ni zakon ni ustav postoi, kako ke im tekne taka resavaat.
Pravno ne moze da te kazni deka ne si otvoril vrata ili so ostaveno livce kako sto vikas, ne si primil nisto licno i tolku od kaznata. Ako tie resat da sudat nelegalno toa e druga rabota.
Koga sme kaj bojkotot ovaa drzava i institucii treba kompletno da se bojkotira, taa drzava poveke ne e nasa i treba da igrame kako sipciite godinive nanazad, ne plakaj smetki,danoci i sve ostanato. Ne moze vecno so krediti, koga ke snema pari vo bugetot moze ke pocnat da se interesiraat za interesite na makedonskiot narod, dodeka drzavata gleda samo za interesite na sipcite tie neka ja finansiraat.
I romite zemaat golem zamav, nitu struja, nitu voda plakaat.

I romite zemaat golem zamav, nitu struja, nitu voda plakaat.
Pa zatoa vikam, dosta nie plakavme za malcinstvata, od niv osven uceni drugo nisto ne dobivame, ednas mora da se presece, a ako politicarive imaat pari da gi potkupuvaat so nivni pari od nivni budget neka gi ranat AMA ne sve da odi na grbot na makedoncite a od druga strains najobespraveni.

Правно може да те казни исто како што поштар ти носи писмо да ти го достави на рака, ако не си дома ти остава писмо да го подигнеш сам во рок 5 работни дена. Ако не го подигнеш се смета дека си го одбил да го подигнеш. Исто и со ова, ако не дојдеш да се попишеш сам откако веќе биле на врата се смета дека одбиваш да се попишуваш и влагаш во групата која подлежи на казна.

Правно може да те казни исто како што поштар ти носи писмо да ти го достави на рака, ако не си дома ти остава писмо да го подигнеш сам во рок 5 работни дена. Ако не го подигнеш се смета дека си го одбил да го подигнеш. Исто и со ова, ако не дојдеш да се попишеш сам откако веќе биле на врата се смета дека одбиваш да се попишуваш и влагаш во групата која подлежи на казна.
А овие што се целосно иселени и не планираат ни електронски да се попишат ? Што правиме со нив, ќе ти дојдат специјално за писмо ?

Како е тоа целосно иселени?
Цела фамилија каде што доаѓааат 2 пати годишно. Еве комшиите ќе дојдат дури август, а и не планираат да се попишат. 300 евра по дефолт ?

Тие што сакаат да се попишат од странство имаат можност преку конзулат или онлајн. Ако не се попишат се разбира дека ке попијат казна, не знам зашто мислиш дека ќе бидат изземени ако живеат во странство?

Тие што сакаат да се попишат од странство имаат можност преку конзулат или онлајн. Ако не се попишат се разбира дека ке попијат казна, не знам зашто мислиш дека ќе бидат изземени ако живеат во странство?
Не читаат македонски сајтови, немаат информација дека има попис. Никој не ги известил дека има попис.

Која е логиката за попишување на тие во странство? Попис е за да дознаеш колку луѓе живеаат на недефиниранава територија, ако некој се иселил тоа е тоа. Самиот факт што другите две автохтони држави ургираат за попишување на автохтоните дијаспорци од третата автохтона држава доволно говори дека и иселените ќе се бројат што е апсурд. Да се попишеш даваш легитимитет на лудилово, да не се попишеш секако ќе го признаат со уште поголеми проценти. Како и да е секако ќе е штетен во овој формат, со второво барем знам корона нема да фатам од некој што влегол во 100 живеалишта , а и секако патот кон распад е трасиран.

Не читаат македонски сајтови, немаат информација дека има попис. Никој не ги известил дека има попис.

Која е логиката за попишување на тие во странство? Попис е за да дознаеш колку луѓе живеаат на недефиниранава територија, ако некој се иселил тоа е тоа. Самиот факт што другите две автохтони држави ургираат за попишување на автохтоните дијаспорци од третата автохтона држава доволно говори дека и иселените ќе се бројат што е апсурд. Да се попишеш даваш легитимитет на лудилово, да не се попишеш секако ќе го признаат со уште поголеми проценти. Како и да е секако ќе е штетен во овој формат, со второво барем знам корона нема да фатам од некој што влегол во 100 живеалишта , а и секако патот кон распад е трасиран.
Уредно си пишува на сајтот на МНР. Држават е должна да го објави јавно, а ти како граѓанин си должен да си прочиташ и да се информираш без разлика каде живееш.

Не знам која е логиката и не навлегувам во тоа. Муабетот беше за казните.

Уредно си пишува на сајтот на МНР. Држават е должна да го објави јавно, а ти како граѓанин си должен да си прочиташ и да се информираш без разлика каде живееш.

Не знам која е логиката и не навлегувам во тоа. Муабетот беше за казните.
Ме интересира кој треба мене да ме извести за пописот?
Ако не е овој интернет нема да знам. Но има многумина кои не користат интернет.
Зборувам за терен кој нема ТВ сигнал.

95% ја немаат ни отворено таа страна ниту пак планират да ја отворат. Еве нели се иселени 500 000, а имаш 120/130 000 попишани, ќе напишат овие 370 000 казни ?

95% ја немаат ни отворено таа страна ниту пак планират да ја отворат. Еве нели се иселени 500 000, а имаш 120/130 000 попишани, ќе напишат овие 370 000 казни ?
Не се секирај, ја отвараат. Дијаспората е многу добро информирана дека има попис во Мк.

Можат и 370.000 казни да напишат. Но не им е приоритетот дијаспората. Повеќе ќе се фокусираат во Мк. Тие што треба од странство да се попишат (љопките) ќе се попишат или веќе се попишаа. За македонците мање више, на владата и е сеедно дали ќе се попишат или не. Впрочен, Заев се откажа од малцинствата во соседните држави, така да дијаспората е тотално небитна за нив. Ко оноа мемено - no body cares.
Кога ќе размисам подобро, подобро е и да не се попишуваат, за да не им го реметат планот :tvg:
Така да нив никој не ги казнува

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom