Точкест
I'm Awesome
Точно такаu pravo si mu se iznacitav na forumov
ima se za fotografija
a i da nema nesto mozes da si prasas
pozdrav

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Точно такаu pravo si mu se iznacitav na forumov
ima se za fotografija
a i da nema nesto mozes da si prasas
pozdrav
Ако може да ми објасните како да работам со фото шоп.. Ќе ви бидам благодарен :smir:
Окс фала бидејки барав низ некој продавници овде у Струмица нема и затоа прашав тука за на нет да не знаете некоја страна..:smir:
Фини ствари планираш да купиш....бидејќи знам што сакаш да сликашМи треба помош при избор на објектив.
Имам Sony Alpha A200 DSLR апарат и имам Sony SAL-1870 AF DT 18-70mm f/3.5-5.6(D) објектив и сакам да купам еден tele објектив за да фаќам поодалечени работи и сакам исто и Macro да сликам па мислам да направам ваква комбинација:
http://www.bhphotovideo.com/c/produ..._2684960_Zoom_Telephoto_AF_D.html#accessories
или
http://www.bhphotovideo.com/c/produ...09205_70_300mm_f_4_5_6_DG_Macro.html#includes
Првиот е идентичен со Sony AF-D 75-300mm и пишува Preowned equipment, but appears as new што ми изгледа на добра зделка.
Така да ме интересира меѓу овие два објективи кој е според вас подобар и зошто, која е разликата меѓу нив два и кој има поголем "zoom" при што дава и јасна острина.
За Macro планирам да купам еден Magnifying filter и да го користам на 18-70mm објективот зошто тој на 70mm е Macro, и филтерот да го користам само за да ми ги доближи работите поблиску.
Одприлика се ова + една торбичка и еден UV филтер за објективот да ме кошта околу 200 долари.
Фала од напред за било каква помош![]()
Фини ствари планираш да купиш....бидејќи знам што сакаш да сликаш![]()
Иначе ти предложив од поодамна, ама треба да си поблиску до возачите али ќе испаѓаат гром фотки....50mm објектив фиксенСветли и фокусирани фотографии
П.С. Што направи бе со 75-300 објекитв? За СВЕТ да не почињаш да сликаш
Иначе мој совет, не зимај UV филтер, немаш некојси посебен ќар :wink: боље поларизациски филтер земи си
Дали некој знае со која програма може да се отворат RAW фотографии (од NIKON D60)?
Имам инсталирано Photoshop CS2 и Lightroom но не сака да ги отвори ни таму ни таму.
Дали мора да се симне CS3? Фала.
Дали некој знае со која програма може да се отворат RAW фотографии (од NIKON D60)?
Имам инсталирано Photoshop CS2 и Lightroom но не сака да ги отвори ни таму ни таму.
Дали мора да се симне CS3? Фала.
Фотошоп Cs3, Cs4...Можеш и со ViewNX, софтверот на Никон, или пак со фотошоп лајтрум![]()