Помош, совети, размена на искуства...

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
u pravo si mu se iznacitav na forumov
ima se za fotografija
a i da nema nesto mozes da si prasas
pozdrav
Точно така:) мило ми е што се изначита, се надевам дека набрзо ќе гледаме многу повеќе фотографии од тебе:)

da i jas se nadevam
imam mnogu mnogu fotografii
no treba mozebi malce da se sredat
a tesko mi ide da dojdam do cs3

Ако може да ми објасните како да работам со фото шоп.. Ќе ви бидам благодарен :smir:

Ако може да ми објасните како да работам со фото шоп.. Ќе ви бидам благодарен :smir:

Одиш пример во рамстор купваш книга за фотошоп и учиш или пишиш на google free photoshop tutorials и си учиш :) гледаш колку е лесно

Окс фала бидејки барав низ некој продавници овде у Струмица нема и затоа прашав тука за на нет да не знаете некоја страна..:smir:

Окс фала бидејки барав низ некој продавници овде у Струмица нема и затоа прашав тука за на нет да не знаете некоја страна..:smir:

Еве ти една страна за учење фотошоп,

http://photoshoptutorials.ws/

па со среќа... :helou:

Ми треба помош при избор на објектив.
Имам Sony Alpha A200 DSLR апарат и имам Sony SAL-1870 AF DT 18-70mm f/3.5-5.6(D) објектив и сакам да купам еден tele објектив за да фаќам поодалечени работи и сакам исто и Macro да сликам па мислам да направам ваква комбинација:

http://www.bhphotovideo.com/c/produ..._2684960_Zoom_Telephoto_AF_D.html#accessories

или

http://www.bhphotovideo.com/c/produ...09205_70_300mm_f_4_5_6_DG_Macro.html#includes

Првиот е идентичен со Sony AF-D 75-300mm и пишува Preowned equipment, but appears as new што ми изгледа на добра зделка.
Така да ме интересира меѓу овие два објективи кој е според вас подобар и зошто, која е разликата меѓу нив два и кој има поголем "zoom" при што дава и јасна острина.
За Macro планирам да купам еден Magnifying filter и да го користам на 18-70mm објективот зошто тој на 70mm е Macro, и филтерот да го користам само за да ми ги доближи работите поблиску.
Одприлика се ова + една торбичка и еден UV филтер за објективот да ме кошта околу 200 долари.
Фала од напред за било каква помош :)

Ми треба помош при избор на објектив.
Имам Sony Alpha A200 DSLR апарат и имам Sony SAL-1870 AF DT 18-70mm f/3.5-5.6(D) објектив и сакам да купам еден tele објектив за да фаќам поодалечени работи и сакам исто и Macro да сликам па мислам да направам ваква комбинација:

http://www.bhphotovideo.com/c/produ..._2684960_Zoom_Telephoto_AF_D.html#accessories

или

http://www.bhphotovideo.com/c/produ...09205_70_300mm_f_4_5_6_DG_Macro.html#includes

Првиот е идентичен со Sony AF-D 75-300mm и пишува Preowned equipment, but appears as new што ми изгледа на добра зделка.
Така да ме интересира меѓу овие два објективи кој е според вас подобар и зошто, која е разликата меѓу нив два и кој има поголем "zoom" при што дава и јасна острина.
За Macro планирам да купам еден Magnifying filter и да го користам на 18-70mm објективот зошто тој на 70mm е Macro, и филтерот да го користам само за да ми ги доближи работите поблиску.
Одприлика се ова + една торбичка и еден UV филтер за објективот да ме кошта околу 200 долари.
Фала од напред за било каква помош :)
Фини ствари планираш да купиш....бидејќи знам што сакаш да сликаш:)
Иначе ти предложив од поодамна, ама треба да си поблиску до возачите али ќе испаѓаат гром фотки....50mm објектив фиксен:) Светли и фокусирани фотографии

П.С. Што направи бе со 75-300 објекитв? За СВЕТ да не почињаш да сликаш:):):)
Иначе мој совет, не зимај UV филтер, немаш некојси посебен ќар :wink: боље поларизациски филтер земи си

Фини ствари планираш да купиш....бидејќи знам што сакаш да сликаш:)
Иначе ти предложив од поодамна, ама треба да си поблиску до возачите али ќе испаѓаат гром фотки....50mm објектив фиксен:) Светли и фокусирани фотографии

П.С. Што направи бе со 75-300 објекитв? За СВЕТ да не почињаш да сликаш:):):)
Иначе мој совет, не зимај UV филтер, немаш некојси посебен ќар :wink: боље поларизациски филтер земи си

Хахах па сакам да фаќам и некои работи што ми се оддалечени, на пример сакам да фатам некоја птица во воздух како лета, пробував со мојот објектив али пак мала се гледа а од балкон ја сликав + сакам да имам така еден објектив за од подалеку кога ќе сакам нешто да сликнам зошто ми се има случено нешто да се одвива интересно и да добијам многу добра идеа за да го сликнам и додека да стигнам се да заврши :(
Колку одприлика „домет“ би имале тие 2 објективи што ги пишав и кој повеќе ми го препорачуваш од тие?
Абе за 10 долари филтерот ми е повеќе и за да ми го заштити предното стакло на објективот, евтин е нема да биде лошо да го земам и да го имам па макар и да не ми треба никогаш а тие поларизациски филтри веќе се поскапички : ))) Не сум при толку финансии за да инвестирам толку сега. А за ова за возењево работата е што ако сакаш да биде добра сликата за да биде спортска баш „блејдерска“ треба да се гледа пристапот (не е мн битно) на тоа што ќе го грендаш/скокаш висината, должината и местото на слетување (исто не толку битно зависно од композицијата на сликата) и најбитно да го фатиш цел човек како го прави трикот не само одреден дел и од убав агол (за повеќето трикови е различно) за да се долови и стилот на возачот подобро, а ако ти е за уметнички како сакаш можеш да го сликаш само да изгледа убаво : )) Така да ако сликнам од блиску нема да се гледа целата должина на тоа што се вози освен ако не го сликаш на самиот крај и го чекаш пред откачување али мн ограничува тоа :( Во иднина ќе си земам една 50ка за макро пошто ти ми кажа дека било супер тоа за макро али скапички се, 400 и нешто долари за Sony објектив, 300 и нешто за нормален 50ка (не Wide) Sigma објектив.
А ме интересира што прави друго тој поларизациски филтер освен тоа што не се гледа рефлекција на стакло и најверојатно пошто е поларизиран не се сметаат толку flare и такви некои јаки светлини?

Ме интересира ваше мислење за филтеров:
http://www.bhphotovideo.com/c/produ...Minolta_7255311_55_mm_Circular_Polarizer.html

Дали сте имале искуство со некој Konica Minolta филтер, дали знаете дали се добри зошто мислам да порачам или би ме советувале да земам некој друг наместо тој (што е во слична цена)?

ee ova forumot e super,osobeno za onie koi imaat zelba za fotografiranje ovde moze da dobijat korisni soveti.Pa zatoa ke ve zamolam da mi dadaete soveti:D

Attachments

• ALIM4936.jpg
    ALIM4936.jpg
    160,9 KB · Прегледи: 2
Дали некој знае со која програма може да се отворат RAW фотографии (од NIKON D60)?
Имам инсталирано Photoshop CS2 и Lightroom но не сака да ги отвори ни таму ни таму.
Дали мора да се симне CS3? Фала.

Дали некој знае со која програма може да се отворат RAW фотографии (од NIKON D60)?
Имам инсталирано Photoshop CS2 и Lightroom но не сака да ги отвори ни таму ни таму.

Фотошоп Cs3, Cs4...Можеш и со ViewNX, софтверот на Никон, или пак со фотошоп лајтрум :D

Фотошоп Cs3, Cs4...Можеш и со ViewNX, софтверот на Никон, или пак со фотошоп лајтрум :D

Инсталирав CS3 но повторно не ми ги отвора (во Photoshop значи).
Се појавува порака: Could not complete your request because it is not the right kind of document.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom