Помош, совети, размена на искуства...

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Кон сонце или кон јака светлина го немам насочувано , ако ми е зафркнат сензорот каде да го носам за поправка твој предлог

Maкедонија мислам дека нема официјален сервисен центар:( Имаат така наречен дистрибутер, ама како што кажа Мистичен биле дечките за нигде не ги бивало....Официјален сервис за SONY се VideoData карши Веро 2 во Тафталиџе, ај утре ќе проверам и така ми е блиску до факултетот ќе прашам дали се бафтаат и со други видови апарати, ако се бавтаат ќе ти пишам да отидеш да видиш шо му е проблемот ок:wink:

Добро чим така фала многу за сега , ако има можност за други апарати да поправаат кажи , да можам јас би пошол но од Кичево сум така да ако го бидува тој сервис да доаѓам тамо поздрав ..........

Neznam dali vece ima postaveno vakvo prasanje,ama ke moze li da mi pbjasni nekoj kako vo crno-bela slika da vmetnam detalj vo boja?

И јас мислам дека е прегорен сензорот, или заебан нешто, сигурно си го држел предолго кон сонце , или некој јаки ласери рефлектори и слично. Прво земи однеси го на сервис, ама мислам дека нема можност на сите дигитални да се замени сензорот. Така да изгледа нов ке треба . А и тоа што се брн делови се јавуваат само при заебан сензор,а некогаш се разбира и се јавуваат при преекспонирање..

Дреамсон друже бев во ВидеДата и прашав(јес да таа дрољата малце појма немаше) и поправаат секакви апарати

Ако дефектот е до 4500денари без консултации ќе ти го направат, а ако е над 4500 денари т.е. некоја поголема штета тогаш ти се јавуваат и ти кажуваат колку точно ќе те чини поправката и дали сакаш или нејќеш да ти го поправат...значи вака или така треба да дојдеш во Скопје да го однесеш апаратот и ваљда ќе излезе некој од сервисерите да направи муабет со тебе затоа што си од Кичево, нормално ќе им кажеш.

Доколку незнаеш каде е ВидеоДата комотно пиши ми приватна кога ќе доаѓаш во Скопје за да се чекаме и да го однесеме ОК:wink:

Neznam dali vece ima postaveno vakvo prasanje,ama ke moze li da mi pbjasni nekoj kako vo crno-bela slika da vmetnam detalj vo boja?

Доколку сакаш да вметнеш во одреден дел на фотографијата боја т.е да ја сатурираш селектираната околина на сликата потребно ти е ова(читај внимателно и прави додека читаш:wink:)

1. Со алатка за селектирање (Magnetic/Poligonal/Free LASSO tool)
tm-6.gif

го селектираш делот кај што сакаш да ти бидат обоените пиксели

2. Втор чекор е да додадеш боја....КАКО?
ВАКА:)
Идеш во Image->Adjustments->Hue And Saturation
hue_saturation.jpg

Боксот над Preview штиклирај го и автоматски ДЕЛУМНО ќе ти се обои делот од сликата кој што ти е селектиран

хинт-> Hue е за промена на бојата
Saturation е за интензитет на бојата
Lightness знаеш што е :wink:

на крајот стисаш ОК ако ти се свиѓа така сејвни ја сликата, ако сакаш да додадеш на друго место боја напрај ги истите чекори

Фала многу точкест за услугата што ми ја направи , кога ќе имам некој слободен ден доаѓам во Скопје ќе ти пишам порака нешто ако не се снајдам ,, евентуално да не знаеш дали работат во Недела само колку за информација да знам поздрав !!!!!!!!

Да не знај некој, зошто кога ќе сликам во затворени простории со блиц, и од кога ќе ги префрлам сликите на компјутер ми излегуваат премногу темни...
Помош?

Да не знај некој, зошто кога ќе сликам во затворени простории со блиц, и од кога ќе ги префрлам сликите на компјутер ми излегуваат премногу темни...
Помош?
Просторијата е премногу голема и слабо осветлена?
Шо блиц имаш?
Има милион начини на осветлување:)

Барај поконкретна помош не туку така:wink:

Со што апарат сликаш дај линк за спецификации

Тоа го знаев..
Знам дека треба да се воведи алтернативен блиц или некој друг начин на осветлување...
Ама..
Не е тоа..
Не зборувам сега за мојот НИКОН неговиот блиц си е супер и добро е...
Помогнетеми за моето „идиотче“ Kodak c 653, таман работа, кога ќе си фотографирам на училиште со дечкине да носам алтернативно светло:)..
Помош?

ми треба совет

DSC04990.jpg

DSC04990_hf.jpg

од примеров се гледа што сакам да постигнам :)

ме интересира дали е тоа добро како што сум го направил, или има и подобар начин :raz:

Добро си напраил КРОП на сликата т.е. на небото и на еден дел одоздола....Друг подобар начин незнам...

а чекај за што ти треба сликава? или онака дали ни не свиѓа:)

Hahahaha, covekot saka da kaze za boite i svetloto, a ne za krop-ot, toa se postignuva taka kako sti si go postignal ti (i uste na 1.000.000 nacini) seto toa si e do vkusot na "majstorot" sto kje ja napravi. Probuvaj so "shadows/highlights", "levels", "contrast", itn, itn... Inaku konkretniov slucaj e OK

ако некој сака да се занимава со професионална фотографија , дали има некој курсеви или некој сколиа за фотографија ? овде , кај нас мислам дали има , во македонијава негде ? :P

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom