Помош, софтверски проблеми и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Sase91
  • Време на започнување Време на започнување
не се разбирам многу ама пробав со неколку цдиња
--- надополнето: 25 октомври 2012 во 22:17 ---
од каде да симнам такво цд бутабилно

--- надополнето: 25 октомври 2012 во 22:17 ---
од каде да симнам такво цд бутабилно
цд бутабилно не се симиња туку се прави
симни .iso од windows
во твојот програм за режење барај некоја опција burn image to disc
изрежи
ете ти бутабилно цд

Вака, намести во БИОС да бутира прво од ЦДром после од хард, ако е бутабилно ке ти испише Press anu key to boot from CD и мавни Ентер....треба да почне инсталацијата со плав екран у позадина....треба да дојдеш до моментот ко ке те праша на кој хард и партиција да го инсталира....е тука ако нема никаков драјв можеме да закључиме дека имаш проблем со форматирање, а не со ова сликиве што ги постираше.
XP ЦДто нема драјвери за САТА, тие треба да се интегрираат, ако имаш флопѕ од флопѕ само може да се учитаат при инсталација. Друг начин е да влезеш у БИОС и кај сетинзите за сата да ставиш САТА мод да го наместиш да работи како ИДЕ....најди сетинзи за САТА у Биос и пиши што опции има. Ако има нешто со PATA mode или IDE моде стај го на тоа.
--- надополнето: 25 октомври 2012 во 22:33 ---
цд бутабилно не се симиња туку се прави
симни .iso од windows
во твојот програм за режење барај некоја опција burn image to disc
изрежи
ете ти бутабилно цд
Глеам и ти се разбираш многу, отвори го isoto со УлтрИСО и одбери Extract boot file from CD/DVD....ако не екстрахира фајл значи чкарт копија е симната т.е не е бутабилно и само тој е начинот да се провери дали е бутабилно пред да се потроши залудно едно ЦД а не дека се прави бутабилно рачно или незнам како. Бут фајлот е невидлив исто ко на хардот што не се гледа кој е тој фајл, а не се гледа зашо уопше не се наога во ДАТА делот на дисковите

вака,значи ми го покажува Press anu key to boot from CD и кога ке стиснам некое копче не иде плав екран туку црн

во 15та секунда тој ред го пишува и не доага тоа плавото туку пак одново се ресетира така прави со едното цд а со другото после тоа наога некоја грешка,ваљда до цдеата ќе да е

во 15та секунда тој ред го пишува и не доага тоа плавото туку пак одново се ресетира така прави со едното цд а со другото после тоа наога некоја грешка,ваљда до цдеата ќе да е

Напиши го текстот што ти го јавува при грешката (или уште подобро сликај со мобилен).

Или ЦДата или у БИОС нешто со САТА конфигурацијата ти е погрешно. Пошто слабо се разбираш влези у биос и лоадирај дефаулт сетинг и сејвни го па пак пробај.
Го барав твојов двд режач "tsstcorp cddvdw SH-S203B" на гугл и не ми е јасно дали е ИДE или САТА, го наоѓа и како ИДЕ и како САТА а ти да ни кажеш тнко. Ако можеш да се снајдеш у БИОС да видиш даали имаш нешто вака ко на видеово да го наместиш да е на P-ATA само или евентуално SATA+PATA па да пробаш тоа.

нема таква опција за да го наместам на Р-АТА
--- надополнето: 26 октомври 2012 во 10:18 ---
Напиши го текстот што ти го јавува при грешката (или уште подобро сликај со мобилен).
INF file txtsetup.sif is corrupt or missing ,status 4096.
Setup cannot continue.Press any key to exit

нема таква опција за да го наместам на Р-АТА
--- надополнето: 26 октомври 2012 во 10:18 ---

INF file txtsetup.sif is corrupt or missing ,status 4096.
Setup cannot continue.Press any key to exit
Според тоа на гугл што може да се најде за грешкава со txtsetup.inf најчеста причина е изгребано ЦД, неисправен ЦД/ДВД драјв, неисправен РАМ. Од триве најефтино ке те фати да тркнеш да си купиш едно празно ЦД(RW) и да пробаш пак.

Глеам и ти се разбираш многу, отвори го isoto со УлтрИСО и одбери Extract boot file from CD/DVD....ако не екстрахира фајл значи чкарт копија е симната т.е не е бутабилно и само тој е начинот да се провери дали е бутабилно пред да се потроши залудно едно ЦД а не дека се прави бутабилно рачно или незнам како. Бут фајлот е невидлив исто ко на хардот што не се гледа кој е тој фајл, а не се гледа зашо уопше не се наога во ДАТА делот на дисковите
Ајдееее
>2012
>чкарт копии
>луѓето не знаат да симињаат асални верзии

Значи вака, имам интернет од Оне и по дифолт брзината на нетот треба да е околу 5-6 мбпс, арно ама мене ми е под 1 мбпс. Им се јавувам во контакт центар и они од таму тестираат и ми викаат дека се е во ред и дека можно проблемот да е до компјутерот или до мрежната картичка.
Е сеа, би ги замолил оние кои поише имаат познавања од таа област да ми помогнат како да го решам овој проблем. :)
Како можам да ја проверам максималната брзина за пренос на податоци на мрежната картичка?
Да не треба да променам некои цифри, шифри и вредности во Local Area Connection?
Дали е можно да е до драјверот?-Така нешто спомна и вработениот кога се јавив.

Инаку користам Windows 7 (64bit) a модемот е оној стандардниот што го даваат (ТП-Линк).

Однапред благодарен :)
Шифра: Разочаран интернет корисник :icon_mrgr:

Значи вака, имам интернет од Оне и по дифолт брзината на нетот треба да е околу 5-6 мбпс, арно ама мене ми е под 1 мбпс. Им се јавувам во контакт центар и они од таму тестираат и ми викаат дека се е во ред и дека можно проблемот да е до компјутерот или до мрежната картичка.
Е сеа, би ги замолил оние кои поише имаат познавања од таа област да ми помогнат како да го решам овој проблем. :)
Како можам да ја проверам максималната брзина за пренос на податоци на мрежната картичка?
Да не треба да променам некои цифри, шифри и вредности во Local Area Connection?
Дали е можно да е до драјверот?-Така нешто спомна и вработениот кога се јавив.

Инаку користам Windows 7 (64bit) a модемот е оној стандардниот што го даваат (ТП-Линк).

Однапред благодарен :)
Шифра: Разочаран интернет корисник :icon_mrgr:

Види, тие ќе ти кажат се за да те убедат дека проблемот е кај тебе, а всушност е кај нив. Како можеш да го провериш ова ?
Многу едноставно, земи некој лаптоп или друг десктоп компјутер, поврзи го со лан кабелот и тестирај, ако пак ти извади <1Mbps, тресни им го од глава на тие што ти кажале дека проблемот е кај тебе.
Да ја тестираш мрежната картичка неможеш, затоа што тие (најчесто) се со брзини од 100Mbps односно 1Gbps, такво нешто со нивниот интернет нема шанси да тестираш. Еве, за секој случај, ако успее методот број1 т.е. проблемот навистина е кај тебе, тогаш прво апдејтирај ги драјверите на мрежната картичка, ако и тоа не помогне тогаш замени ја истата (максимум 500 денари е нова). Друг фактор што би можел да влијае на брзината е оддалеченоста на модемот/рутерот до твојот компјутер. Ако имаш долг мрежен кабел (>10-15 метри) тогаш може да се случи пад на брзината, но не до толкави размери какви што напиша ти.
Во врска со цифрите кај LAN, таму се сетира default ip адресата (за пристап до менито на рутерот и сл.), меѓутоа скоро кај сите модеми/рутери тоа го конфигурира DHCP серверот, така и да се празни тие полиња не е ништо страшно. Исто така таму се подесуваат и днс сервери (ако некои страни не ти ги отвара), но повторно ништо што би можело да доведе да има толкава загуба на брзината.
99% сум сигурен дека проблемот е од нивна страна (стара бакарна инфраструктура, поголема оддалеченост на твојот дом до централата итн), така да биди упорен, јавувај им се често за да пријавиш проблем. Тие немаат сервисни екипи, па нивната работа ја вршат екипи од Т-Хоме, а за нив сум 100% сигурен дека имаат уреди со кои може да ја измерат брзината кај телефонскиот приклучок (пред поврзувањето со сплитер и останатите уреди). Само така можеш да дознаеш која е реалната брзина што ти ја испорачуваат до твојот дом, затоа што нема логика тие во нивниот центар да гледаат брзина од 5-6 а ти да добиваш 1мб.

Што може да е проблемот ? Преку друг прелистувач се си е во ред.

Attachments

• l.php.png
    l.php.png
    108,4 KB · Прегледи: 19

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom